Истанбул [тема 38]

• 91 672
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Благодаря за информацията за фериботите, пътуващи по Златния рог.
Тъй като нещо не се справям със сайта на транспорта, бихте ли ми казали, те на коя фирма са. А щом се движат от Юскюдар, дали могат да се вземат и от пристанището Екинюню?

http://en.sehirhatlari.com.tr/en/timetable/halic-hatti-361.html

На Еминюню спират, но не на мястото с многото терминали, а след автогарата (голямата автобусна спирка). Минава се през един паркинг. Доста трудно се намира. Ако се придвижвате с трамвай, по-добре слезте на Каракьой, защото терминалът се открива много лесно. Само една рамка до брега е, съвсем близо до моста Галата, от страната на Босфора.

# 166
Здравейте момичета Hug
Предстои ми пътуване до Истанбул.Ходила съм много пъти и все по ваши указания си правя план Laughing
Бих искала да ви помоля да погледнете моя план за един от дните,които съм нарекла за азиатската част Peace За мой срам това,което съм чела при вас за Чамлъджа,още не съм видяла. Бейлербей също Blush Ако имате някакви по-добри предложения или съвети,моля да се изкажете.Ще направя корекция Hug
-Еминьоню-Юскюдар
-Джамията Михримах-оттам с автобус до
-Бейлербей-автобус до
-Чамлъджа-автобус или пеша???? до
-бул.Багдат(тук не знам дали има автобус до
-Кадъкьой-ферибот до Еминьоню

Възможен ли е плана за един ден и къде да видя статуята на прословутия бик Laughing Приемам всякакви предложения за други места Hug
Благодаря ви Hug

Здравейте,

За Кадъкьой:
Известният бик, или Altiyol,  се намира съвсем близо до пристанището - тръгвате по главната улица срещу пристанището и след около 5 минути го виждате вдясно...Улицата е Söğütlüçeşme.
Оттам вдясно се разходете из квартала и непременно Мода - страхотна крайбрежна улица. За да се оиентирате кое къде е , най - добре с google maps. Това е линк за Бика:

https://www.google.bg/maps/place/Alt%C4%B1yol/@40.9912284,29.0264154,17z/data=!4m2!3m1!1s0x14cab86f56d6997d:0xcb1cbc1f9302df82?hl=bg

за Юскюдар:

близо до пристанището има още две хубави джамии.Михримах е точно срещу пристанището, , Йени Валиде  се намира по диагонал вдясно (ако сте с гръб към пристанището, няма как да я сбъркате), скоро я отвориха след реставрация, много е красива, и третата джамия на пристанището - Шемси паша е съвсем на крайбрежната, вдясно ако сте с гръб към пристанището, малка, с едно минаре, но много красива вътре,може да я видите и да продължите по крайбрежната за да стигнете максимално близо до Кулата на девицата, където е и кафенето с възглавничките, за което често се пише тук и от което се разочаровах последния път - доста мръсно беше, и чашите, и възглавничките...Но поне ще видите Кулата на девицата от възможно най - близо.Ако искате да отидете до там (не е лошо, но ако нямате време, може да пропуснете) .
- корабчетата тръгват на кръгъл час ( поне от Кабаташ са на кръгъл час), миналата година билетът беше 20 лири, сега може и да са го вдигнали.
Другата джамия, за която пишат в пътеводители и също е много красива , е Атик Валиде, тя е на окколо 10 - 15 минути път, ето линк къде точно се намира:

https://www.google.bg/maps/place/Valide-i+Atik+Mosque/@41.01892, … 0233829,17z/data=!3m1!4b1!4m2!3m1!1s0x14cab81ff745dab7:0x57319ae584edb136

Чинили джамия все още я реставрират, но Шакирин джамия е отворена, според мен си заслужава да се види - съвременна, архитектите са жени, на мен поне много ми хареса.Аз съм ходила пеша до там, но и има автобус до там, във форума е писано кой е, аз не го знам.
За Бейлербей да напомня, че се чака да се събере група за английски или турски език, входът само за градината е една лира. Освен това може да отидете до Кючюксю, не толкова за да го разгледате вътре(Бейлербей е много по - хубав, Кючюксю е само павилион), но до него е заведението тип закусвалня с чудна градина до морето, с гледка към Румели хисар и прилични цени,писано е за него тук...
https://www.google.bg/maps/place/Sabanci+Ogretmenevi/@41.080568, … .065792,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x907551aa1ebeb5e7?sa=X&ved=0CJIBEPwSMA1qFQoTCInp89Cr88cCFcvuGgodtFYChw

За Чамлъджа не мога да помогна - ходила съм първия път като бях в Истанбул, с агенция , красиво е но как се стига дотам, не съм е интересувала....
Дали може всичко за един ден - не мога да преценя, по - скоро не, голямо тичане ще е, но нека и другите да кажат....

# 167
Привет,
Да се отчета след трите дни в Истанбул - нямам много какво да кажа, освен че си изкарах супер в топъл и слънчев Истанбул и 8те градуса тази сутрин в България ме изненадаха неприятно...
Общо взето се разходих из Саръйер - чудно местенце, намерих бюреците от Бялк, потвърждавам - много са вкусни. Бях подготвена, че не говорят други езици освен турски и си бях написала на телефона какъв грамаж искам.Момчето погледна, усмихна се и попита - cheese or meat?...Така че - аз попаднах на изключение от общото правило. Предният път, като ходих до Sadberk Hanim Museum съм била на две - три спирки от Саръйер, но то трябва да се чете, не става без четене. Не че ми беше неприятно отново да се разходя по крайбрежната с автобуса до Саръйер...Много ми хареса тозии район, но на мен са ми по - на сърце Арнавуткьой и Бебек. Там се разходих по залез, ходих и до Бостаджъ, по крайбрежната и после с автобус през Багдат, ходих пак до Кузгунчук да го разгледам без да бързам - много приятна атмосфера има, ако някой реши да ходи да прочете маршрута за Кузгунчук на National geographic. Ходих пак в Долмабахче за да видя и харема, Музеят на живописта, Кристалния павилион и Музеят на часовниците. Харемът въобще не ми хареса, Музеят на живописта е леко поизмислен, а Кристалния и Часовниците, въпреки че гидовете много ги рекламираха - и двата бяха затворени...Аз съм ходила преди три години в Долмабахче, с агенция, и екскурзоводът обясни много неща...Сега се събра група на английски, ужасно много хора, почти нищо не обясняваше, обиколката премина в това да се изчаква групата да се събере, с едно изречение се казваше къде сме и толкова...
Това , което и беше интересно и не съм го знаела, че правителството все още използва голямата зала с Кристалния полилей за официални събития - в деня, в който ходих, петък,11.09, щеше да има вечеря с членове на НАТО, бяха подредили масите, прибори, столове , вази...,разбра се, покрити с бял прозрачен плат  за да не се напрашат до вечерта...
Дургите музеи, където ходих - Istanbul Modern,приятен, морският може да се пропусне, на Рахми Коч е интересен, особено за деца...Не успях да го разгледам целия, огромен е, а и аз не съм дете..
Ходих пак и в Топкапъ - за мен е едно от любимите места в Истанбул. В харема са отворили нови части, други за затворили, а се чува как продължават с реставрацията.Библиотеката на Ахмет е завършена отвън, сега работят вътре. В харема са отворили Hunkar Odasi, пуснали са музика - изобщо ако направят така целия дворец ще е много интересно..Сега е някакво вехто, изоставено и тъжно, само тази Hunkar Odasi е направена както трябва...
Ходих и до двата мола за да ги видя защо толкова ги хвалят, Канъон i Civanhir, хубави са, но аз не съм много по моловете...
Разходих се в Шишли, Нишанташъ, Чукуркума и Джихангир...Най - хубавато е, че след като доста съм обикаляла, вече се наслаждавам само на атмосферата, без да бързам и препускам...
Да не забравя, ходих да проверя за декорите на Великолепния век - , бяха я затворили вече, надявах се да са я удължили, за съжаление - не са. Щеше да ми е интересно да видя декори а филм , въпреки че не съм го гледала....Но пък така видях и Маслак - не е моя район, различен Истанбул, с небостъргачи..
Друго не се сещам...Само да кажа, че ако мислите че с много ходене Истанбул ще ви омръзне - не, няма, аз пак бих тръгнала ако отново ми се отворят три дни почивка:)

# 168
Du,  Hug Hug Hug
Пак си видяла "различните" места. Завиждам ти за тази възможност и благодаря, че и нас посвещаваш в твоите пътешествия Simple Smile

Скрит текст:
Във вторник съм  в София. Ще се видим, нали Simple Smile

# 169
Du,много благодаря за насоките и съветите Hug Ще направя корекция Peace

# 170
Здравейте!

През октомври свекъра има годишнина, и обмислям вариант за подарък да посети Истанбул.
Да ви питам  подходящ ли е този месец за една кратка обиколка ( 3-4 дни), и дали може да ми препоръчате агенция която да е сигурна, чрез нея да му направя резервация.

# 171
  • София
Здравейте!

През октомври свекъра има годишнина, и обмислям вариант за подарък да посети Истанбул.
Да ви питам  подходящ ли е този месец за една кратка обиколка ( 3-4 дни), и дали може да ми препоръчате агенция която да е сигурна, чрез нея да му направя резервация.
За мен най-хубавите месеци за посещение на Истанбул са септември и октомври. Wink
Само веднъж съм била с тур агенция - с Караджъ турс, така че само от тях имам наблюдения. Лудница е за 4 дни, виждаш основните неща (но някъде и на завишени цени от нормалния вход), но си смазан след това. Не зная колко е годишен свекърът ти, но има вероятност човекът да се преумори при такива организирани екскурзии. Rolling Eyes

# 172
Ще стане на 60г.  и като се замисля , може и да се окаже изморително за него, тъй като от време на време се оплаква от болка в единия крак. Друг вариант тогава ще мисля, нещо свързано само с почивка.

# 173
  • София
Ще стане на 60г.  и като се замисля , може и да се окаже изморително за него, тъй като от време на време се оплаква от болка в единия крак. Друг вариант тогава ще мисля, нещо свързано само с почивка.

Може вие да си направите програма и спокойно да си я следвате. Аз миналата седмица бях с баба (на 76 години) и, когато човек сам си набележи местата, които иска да види, разреди ги с почивка и сам разполага с времето си, е по-приятно. Wink

# 174
Да, това с индивидуалната програма също е вариант, благодаря  за идеята   bouquet

# 175
  • София
Du,  Hug Hug Hug  Наистина е прекрасно когато човек обикаля без планове и графици.  Grinning

Така и не разбрах на кое точно му казват Мода, но със сигурност не е крайбрежен булевард. Улицата минава съвсем в средата на квартала като единият ѝ край е в карето с многото магазинчета и заведения в Кадъкьой, а другият е кея със сградата в края, който винаги присъства в снимките, показващи Мода. Ретро-трамваят също обикаля "Мода" според табелите, а той на практика обикаля само въпросното каре и малка част от жилищните сгради. Всъщност според написаното в линка, операта е в Мода, а знаем, че тя е точно в споменатото каре. Май когато говорят за вечерният живот на Мода имат предвид точно "карето".  Wink

# 176
Du,  Hug Hug Hug  Наистина е прекрасно когато човек обикаля без планове и графици.  Grinning

Така и не разбрах на кое точно му казват Мода, но със сигурност не е крайбрежен булевард. Улицата минава съвсем в средата на квартала като единият ѝ край е в карето с многото магазинчета и заведения в Кадъкьой, а другият е кея със сградата в края, който винаги присъства в снимките, показващи Мода. Ретро-трамваят също обикаля "Мода" според табелите, а той на практика обикаля само въпросното каре и малка част от жилищните сгради. Всъщност според написаното в линка, операта е в Мода, а знаем, че тя е точно в споменатото каре. Май когато говорят за вечерният живот на Мода имат предвид точно "карето".  Wink

Така е, извинявам се за неточността, аз си го наричам за себе си крайбрежната на Мода..А ретро трамвая така и не съм го виждала досега, само релсите му....

# 177
  • Пловдив
Ако свекърът ти няма проблем с ранното ставане(за разлика от мен Laughing ), можете да се доверите на Руал Травел. Имат си включени безплатни обиколки към основния пакет. Автобусът ги взима и ги разкарва. Така поне ще бъдат спестени разходи за транспорт до Пиер Лоти, Миниатюрк, Таксим, преминава и до Азия.Ние не се възползвахме и сами си обикаляхме(и съответно разходите ни бяха по-големи-ползвахме таксита, тъй като не ни се чакаха автобуси Mr. Green ).
Ако пък програмата не им допада, няма нужда да ходят. Нищо не губят.
Ето линк към екскурзията. Освен тръгване от София, Пловдив или Хасково, предлага се тръгване и от Варна-Бургас.
http://rual-travel.com/content/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0 … D1%86%D0%B8%D1%8F

А пък виждам,че сега са пуснали и много добра промоция, от която не успяхме да се възползваме.Ако ви харесва, обадете се в агенцията, тъй като не винаги се събират групи за дневен преход.

# 178
Лятна буря , благодаря и за твоя съвет. Ще помисля кой вариант ще е най--подходящ в случая и накрая ще реша  Simple Smile

# 179
Заповядайте едно клипче от миналата година в Истанбул.

Общи условия

Активация на акаунт