Отговори
# 225
  • София
desimira, благодаря, че сподели. Твоите момчета еднояйчни ли бяха? А коренно ли различни са им интересите? Вече наблюдавам при моите разлика в характер и поведение, в реакциите за едно и също нещо. Имаше период в който Макс искаше да има всичко, което държи брат му; винаги ходеше да дърпа на Марти бибката от устата. И ми ставаше жал за Марти, но сега и той стана дяволче и си дърпа всичко, което му харесва.
Разнояйчни, съвсем различни по вид и характер, вкус и предпочитания още от началото. Но разликите с възрастта се задълбочават.
Аз купих профилактичните карти (или както там се казват тези картони за училище), попълних всичко и пратих майка ми за печат. Та, fiona, може и ти да направиш така, за да не ходиш лично.
Хм, явно форума се бъгва, и на мен като тръгнах да пиша отговора ми излезнаха постове, които иначе не виждах....  newsm78 Започвам по тях: Миа играе със сортерите с удоволствие. Не обръща никакво внимание на онези нанизаните фигурки, които били за фина моторика. Даже едно такова го разнася като чанта и все ме е страх да не се удари, че основата е дърво. Като цяло напоследък, откакто ходи доста започна да се заиграва сама (да я похваля малко). Пирамидките с ринговете не ги поглежда, прибрах ги, че само се спъвам в тях.
Mrs.Petrova, ако е вирус за три дни ще мине. Не прекалявай с температуропонижаващите и организмът ще се справи сам. Ще стискаме палци, да не ви пропадне почивката.
За яденето - Ели, познавам 12 годишен младеж, който яде предимно хляб и мляко и на това живее. Доста е височък и не му личи, ако не знаеш няма да се усъмниш. Не, че ми се струва здравословно, ама има случаи, в които човек няма друг избор просто. Миа понякога не иска да се храни добре и се налага да се залъгваме. Тази вечер й бях сготвила пиле с ориз и спанак и на половината бурканче се наложи да извадя киселото мляко от хладилника и да давам смесено. Иначе започва да изплюва безцеремонно яденето и голяма работа, че съм успяла да набутам лъжицата. И тя много обича хляб. Идва, надига се на пръсти на плота и си иска. Затова го ползвам, като го слагам върху пълна с манджа лъжица, ама нещо взе да се усеща...
На ортопед нас не знам дали ще ни пратят и се чудя дали да я водя по свое осмотрение. Ще изчакам по-нататък и ще го измисля...  Rolling Eyes
Нас още от сега ни разредиха консултациите. Дори не запомних през колко време ще са.
Кърменето - нещо взе да ме отказва тия дни...  Joy Чудя се да страдам или да се радвам. И аз не знам. То, хем сърби, хем боли.... Явно ще се отбие сама, така направиха и братята й, но с нея ми се иска още да се кърмим. Две вечери отказа да суче за заспиване, поиска бибата и това е. После през нощта не пропусна, ама в просъница. Тази вечер сука около половин час преди баня и това ми е съвета към желаещите да отбият - предлагайте кърма не за сън, а преди това, така ще спрат да асоциират кърменето със заспиването.
Май толкова дълъг пост не съм имала.....

# 226
Малко да помрънкам... Тази нощ дивачката ни държа будни от 1 до 4  #Crazy. Така пищя и се мята, че решихме, че явно я мъчат зъбите (през деня се чешеше в ръкавите и т.н.). Дадохме й Панадол, галехме я, гушкахме я, давахме й да яде и да пие вода... нищо. По едно време я оставихме в кошарата да  се поуспокои сама и тя почна да си играе и да се смее. Колкото и да я слагахме да легне и да й обяснявахме, че трябва да нанка, нямаше особен резултат - най-много да каже "нани", ама то не е като да го прави, особено в три през нощта. Не знам как ще издържа още една такава нощ. А бях с нагласата, че скоро ще почне да спи.

# 227
Bossa Nova,  аз ги приспивам в количката и у дома.

Дани, преходът ще е  дълъг, сигурно, но така е спокойно. Оставям ги да играят докато не започнат да пищят и да се дърпат за нещо. Обикновено това става всеки път малко по-късно от предните дни. Само дето измествам и целия следобеден режим сега.

desimira, момчетата ми на периоди са абсолютно еднакви. После пак растат и нещо се промени ту в единия, ту в другия и после пак стават еднакви. Дори имаше една особеност на едната вежда на Макс по която го познавахме, но сега и тя почти изчезна. Гледам им конците на крачетата-единият има син конец, другият зелен. По характер пак имат някаква разлика, по плача и гукането също. Но и това е променливо и често се случва да чувам някой по бейбифона,м като отида се оказва другия. Най-забавно ми е да чуя някой да плаче, отивам, а двамата спят и не мърдат. Излизам в коридора и пак янкой реве и пак се връщам и пак всички спят. Трябва да изчакам да видя кой се върти, за да не събудя и спящия по грешка. Понякога ме е срам да кажа по какво ги разпознавам, а това е редовният въпрос, дори и от непознати по улиците.  ooooh!

Мама Ирина, аз си я попълвам и я оставям при нея и на следващия ден си я взимам. Но тя като ме види, ще ме привика за ваксина на момчетата.

Среща събота звучи добре, може и неделя. Тази седмица и аз не мога да дойда.
Сега за студеното време да напомня за детските клубчета. Дори там е чудесно, защото е обезопасено, децата могат да се упражняват да ходят по чорапки. Ние вече няколко пъти ходим там в мола на България на рождени дни и там има кът 0-3. Супер ми е. Единственият недостатък е пътят по който стигам до там- обикалям 2 квартала, за да не си разбивам количката по стълбите в подлеза(а ако мина от там ми е 10 минути пътя).

mаrtIna, съчувствам ти! А ако я оставите сама на нощна лапма тя ще си играе ли-т.е. вие си лягате да спите, тя да си играе в кошарата?

# 228
Фиона, тъкмо вчера попаднах на снимка на близнаци.....с подстригани глави, почти до голо. Бяха оставили коса само за цифрите едно и две отгоре на темето. Та, срамно няма  Joy мн ме е яд, че не мога да я изровя сега. Супер сладурско. ....
Забравих да кажа за игрите - почти никакъв интерес към ринговете. Веднъж ги нареди съвсем сама, според мен по случайност и това беше. Сортерът също рядко го заглежда. Мн е хитра. Наднича през дупките отгоре да види вътре какви фигурки има.
Четох в една фб - група за монтесори у дома, че до 18 месеца децата развиват грубата моторика, така де, клякане, ставане,  ходене, блъскане, хвърляне и темподобни, както и затвърждават движението и възможностите на тялото си. Предполагам ще се заиграват с тези неща малко по-натам.
Искам да питам мамите с по-големи деца долу - горе кога се учат хлапетата на часовник, сметала и тн. Намерих една играчка онлайн, много ми хареса. Като голям куб със сметало, часовник и други екстри. Че е малка - ясно е, но горе долу кога започваме тези упражнения?

# 229
Nutty, моите имат дървени сметала от Джъмбо и сега. Позлват ги наравно с със smart frames. Едно, две и три мисля, че сравнително рано се научават-примерно от на колко годинки си до хайде още три лъжички. Цифри, множества, часовник като концепция могат да се представят на детето съвсем в началото. Да види, че има такъв предмет, че тик-така, въртят му се стрелките. За фина моторика можеш да даваш някакви тънки неща да хваща-прелистване на книжка с картонени странички, да си играят с пъзел с големи парчета. Примерно- имам една кула от купички . Всеки път, когато вляза в стаята им я подреждам в средата на стаята. На следващото ми влизане е бутната и пак я редя-това е най-простата игра с тях. Друг път слагам всички купички една в друга и те ги вадят, тогава захващат с пръстчета вътрешната и това си е упражнение за фината моторика. Вземам двете най-големи кутии и ги пълня с дребосъчета- малки играчки, парчета от един картонен пъзел, но с размер около 3 пръста, едни меки стикери за стена, дебели са половин см. Давам им да вадят щипките, после да ги слагат в кошницата-последното става след пример от моя страна и много рядко. Над ваната имат закачен един "баскетболен кош"-той е пълен с топки, вадим ги и те ги слагат. Сортерите не умеят да ги подреждат все още. Опитват се да напъхат фигурката в отвора, но тя обикновено е накриво и не им се получава, следва отваряне и изсипване на всичко. Само по себе си храненето с пръсти също е упражнение за фината моторика.

Нещо още исках да пиша, но забравих какво.

# 230
Сортерите и у нас се изпозлват предимно за удряне и блъскане. Ако седна с него и му подавам формичките, се старае да ги мушка, не винаги му се получава. И като се изнерви маха капака и обръща кутията и ги разхвърля навсякъде  Joy Кулата от купички така и не съм я купила още. Имаме обаче един строител с големи части, които като му построя веднага разваля. Мъчи се да ги сложи едно върху друго, но обикновено пак се приключва с хвърляне  hahaha Започвам да се примирявам, че няма да си играе много с играчки, но пък не мога да го накарам насила. Заиграва се , ако аз съм с него и му показвам разни неща - може и час да си откараме така.
От вчера следобед няма тампература  Praynig, дано не вдига вече. Днес вече все едно нище не е било. Няма сополи, няма кихане, кашляне, абе много странно  newsm78 Само едни лиги се точат от устата и си капят по земята, както си ходи. Thinking Та може и всичко да е от зъби, най-вероятно пак ще избият на морето.
Искам да питам вземащите държавна кухня - какви са ви грамажите? Нещо ми се виждат много странни при нас. Основното е към 160 гр.  newsm78, супата 190, и десерта и той към 150-160 гр. То ясно, че са предвидени супата и основното да са за обяд, ама все пак  Crossing Arms
Допълвам - да кажа какво прави в момента - седнал на пода, взел е капака на сортера и си нанизва краката в отворите  Joy Та все пак се ползва играчката  hahaha

# 231
  • Точно където трябва
За яденето, няма как да пробутам и манджа с хляба. Тя старателно отделя всичко от него и тогава яде. И понеже ме знае, че като отвори уста я изпреварвам и мушвам лъжицата, вече си взема залчето и се обръща на другата страна и го лапва. Или поглежда нагоре и мушва в уста. Сигурна съм, че е нарочно. От моята ръка нищо не яде. Както и да е, да яде хляб като иска. По-лесно ми е и по-евтино. Mr. Green
Вече е луднала по това излизане навън. Снощи в 9,30 ореваваше и сочеше вратата. Показах я навън да види, че е тъмно и няма никой и като се прибрахме ореваваше жално. Тя си мислела, че ще я изкарам.
И се е научила да ходи у комшийте, ту на едната врата, ту на другата, ту на третата... Има тук една жена ...е, няма такава взаимна любов. Едва я дочаква да се прибере от работа. Само като я види и аха да проходи. Ще си счупи краката от бързане. Гушва я и сочи към тях. Тя си я води в къщи и се занимава с нея. Една спокойна, добра женица. Вече обмислям да я наема за гледачка.  Laughing
Научила се е да пуска и спира компа. Просто идва и ми щраква копчето  Crazy
Като и се скарам реве, ама не пипа. Само посяга и чака да реагирам. Като ме заскубе се правя, че плача и тя почва да мучи жално все едно аз съм я оскубала. И се гуши и ме гали и целува. Няма такъв кеф. Ей така, като се сети просто идва и започва!
Играчките - просто и е интересно да слага един предмет в друг. Като и дам матрьошки и настава мир.
А и прахосмукачката пуска.
Изобщо мисля, че се увеличават в геометрична прогресия нещата, които разбират вече.
Като се укроти в другата стая и отида да видя какво прави /обикновено е беля/ започва да гледа гузно.
Стават все по интересни.

# 232
Хаха, тишината винаги е равна на беля! Това е вселенско правило!  Laughing Някой беше споделил някъде как се справя с белите- Първо тича за фотоапарата, снима , през това време първоначалната вълна на емоция е отминала и може спокойно да подходи към пакостника.

Ще си играят и с играчки, просто все още не осъзнават кое какво е. За тях всичко, освен прибори за хранене всичко останало е просто предмет. В момента по-скоро ги откриват и изследват. Поради това са им скучни- те вече са ги виждали, искат ново нещо. Когато им покажем какво може да се прави с тях и всеки път надграждаме играта, тогава им привличаме вниманието към самата игра.

# 233
Имаше в интернет едни групи снимки под заглавие "Как изглеждат пет минути тишина" - винаги е апокалиптично!

И ние трябва да му вземем още играчки, защото сега има две колички, на едната грам не й обръща внимание, а другата я дърпа и бута. Тя има и кубчета с различни форми и само ги носи нанякъде и после ги връща обратно Simple Smile Играе и с една гъсеница за бутане, едни вагончета, които влизат едно в друго и големият фурор са музикалните играчки на площадката, аз много ги мразя Simple Smile Simple Smile Нямаме сортери, кули и подобни. А, забравих - имаме кубчета и домино, много обича да ги слага и да ги изсипва от кутийките им.

# 234
Да се отчета - върнахме се от ортопеда. Каза, че добре ходи и стъпалото й изглежда добре. Не одобри особено обувките. Обясни ни, че трябва да са по-меки отпред, иначе на ширина били ок и достатъчно твърди отзад. Каза и че трябва вкъщи да е винаги с пантофи. Ние пак пообиколохме за обувки, но адски сложно се намират 20 номер, отговарящ на тези условия. На тези, които открихме, аз все им откривам недостатъци... Cry Следващият преглед ще е чак на 3 години.

# 235
Хаха,разбират и още как.Диди днеска се събуди в 6 сутринта и до 8 се опитвах да го приспя,но не,следователно заспа в 10.20 до 12 без 15,и сещате се как се приспивахме в 4...Спа 1 час и сега пак заспа.Водихме го на детски концерт на Роси Кирилова,тъйкато имаме дни на града.Първо се стресна,но си гледаше,после се и разтанцува.Дано не му е дошло в повече и да спинка добре.

Едно детенце колкото нас така се задави,че ми настръхнаха косите-баба му даде да гризе ябълка,докато майка му явно не гледа,и милото много се задави.Майката,млада като мен на 25-26 години,много се уплаши и тръгна дори към полицаите явно за помощ,но бащата го обърна и бебока изплю огромно парче ябълка...Много ме е страх от тези задавяния,коато нито кашлят,нито нищо,само се давят,на няколко пъти много се уплаших.

Диди яде кухня като побъркан.Взех обаче тази седмица от 6-12 месеца,че ми се видя по-разнообразно-4 яденета,за вечеря изяде 2-те постни  Shocked,едното беше пюре от морков,другото картоф с домати,и реших да ги смеся,че едва ли щеше да се наяде само с морков,та сигурно другата седмица ще си минаваме на големите.Обаче намерих малък косъм  Sad.... В хасково няма друга кухня,само различни места от които да се взима..

Лека на всички от нас и непробудна нощ  Hug

# 236
  • София
Искам да питам вземащите държавна кухня - какви са ви грамажите? Нещо ми се виждат много странни при нас. Основното е към 160 гр.  newsm78, супата 190, и десерта и той към 150-160 гр. То ясно, че са предвидени супата и основното да са за обяд, ама все пак  Crossing Arms
При нас са три еднакво пълни бурканчета от 190гр. Мен и това ми се вижда малко, въпреки че тя нещо не я харесва, а пък още по-малко би било съвсем прекалено...
Това с точенето на лиги по земята и при нас го има. Лошото е, че не виждам прогрес при кътниците и при втори горен резец, но те явно си растат, нищо че не се вижда.

fanito01, днес и Миа се задави с една солетка. Бяхме в старата ни градинка, където близнаците израстнаха. Две от приятелките ми само дето не влезнаха в количката, за да я спасяват. Аз реагирах доста бавно и спокойно, чак се учудих на себе си. Може би защото си познавам детето... Но, този път наистина доста се задави, мина време докато прокара парчето и си вземе дъх. Доста си е страшно това със задавянето. Брат й се давеше като бебе и също съм го обръщала с главата надолу веднъж. Какъв ужас съм изживяла...
mаrtIna, какви са обувките, които доктора не хареса? Буйките на Миа тип сандал са й вече малки, а сега вече с чорап едвам натъпквам крака вътре. А трябва затворени обувки и пантофи да взимам и нямам идея какви и откъде...  newsm78

# 237
  • България
Здравейте, кажете за обуваките какви носите, от къде сре ги взели. Да кажа изобщо не харесва Колев и Колев постоянно иска да ги събува и предпочита най-много са ходи бос.

# 238
И аз се чудя какви обувки да взимам. Помощ, не само за марка, но и за вид. Замислям се за гумени ботуши за дъждовното време, има ли друг вариант?

# 239
Нашите обуки са Cupcake (марката на Дайхман). Лекарят обаче каза, че не е въпрос на марка или пари. Повечето на Адидас и Найк са със същата цяла стабилна подметка и никак не се огъват. При пантофите това е така в още по-голяма степен. Нещата, които отговаряха на описанието му, бяха без никакво подсилване на носа на обувката. Сигурно така трябва, но все си мисля, че дивачката ще ги обели за часове.  newsm78 По магазините обаче доста марки още не са си пуснали есенните колекции. Затова смятам да не избързвам. Капчица ми се строиха добри и ще видя по магазините дали са пуснали модели.
Аз не се сетих да питам за гумените ботуши, но ми каза да не вземам плат. Една приятелка беше взела за 2 годишния си сим миналата зима от Лидл гумени ботуши и беше много доволна. Но колко са добри от ортопедична гледна точка не се знае... Ако някой, на който му предстои преглед, пита, ще е хубаво.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2015, 09:18 от mаrtIna

Общи условия

Активация на акаунт