Pavor nocturnus, нощен ужас

• 11 585
  • 92
  •   1
Отговори
# 60
За първи път чета, че има такава диагноза. Около мен винаги се е водело "уроки" или "уплах" и се е лекувало с баячки и куршуми. Което винаги ми се е струвало прекалено нелогично, все пак в 21 век живеем.

Здравей - и на мен ми се струваше нелогично и "бабени деветини", но след като му баеха и лееха куршум нещата драстично се промениха, от тогава започнах много да вярвам в такива "измишльотини" Tired

# 61
За първи път чета, че има такава диагноза. Около мен винаги се е водело "уроки" или "уплах" и се е лекувало с баячки и куршуми. Което винаги ми се е струвало прекалено нелогично, все пак в 21 век живеем.

Здравей - и на мен ми се струваше нелогично и "бабени деветини", но след като му баеха и лееха куршум нещата драстично се промениха, от тогава започнах много да вярвам в такива "измишльотини" Tired
Toва, че му е помагало. не значи, че причината е уроки. Просто самият ритуал повлиява психологически на детето.  Grinning

# 62
Скрит текст:

Toва, че му е помагало. не значи, че причината е уроки. Просто самият ритуал повлиява психологически на детето.  Grinning

Признавам, че не сме сигурни каква беше причината, но бях съгласна на всичко. Който не е преживял този ужас - да не спи с месеци и да гледа детето си неадекватно - той не знае за какво става въпрос

# 63
"Просто самият ритуал повлиява психологически на детето. "
А сигурно има и определени хора/събития които повлияват психически по определен начин на детето и затова се "буди" нощем с писъци...? Wink Като например даден човек да бъде възприеман от детето като заплаха, като страшно чудовище (като малка съм се плашела от собствената си сянка- познайте колко много време е минало докато родителите ми разберат кои са тези чудовища от които ме е било страх и съм пищяла нощем, че ме преследват... Laughing ) Всичко е доста относително и няма как да сме сигурни...

# 64
"Просто самият ритуал повлиява психологически на детето. "
А сигурно има и определени хора/събития които повлияват психически по определен начин на детето и затова се "буди" нощем с писъци...? Wink
Разбира се, че може.  Peace Има впечатлителни деца, и като им се натрупа много нова или плашеща информация за кратко време и белята е готова. НО защо трябва да го наричаме уроки, при положение, че си има толкова елементарно обяснение? Не е нужно един човек да е със сини очи, да е закърмен повторно или не знам какви още дивотии, за да изглежда плашещ в очите на малката душичка.  Peace

# 65
Разбира се, не е нужно да го наричаме уроки когато детето се буди нощем (особено, ако знаем, че съществува такова състояние и, че е нормално). Peace Аз наричам "уроки" всякакви лошо прояви у детето след среща с точно определени няколко човека....за по-лесно. Тогава дъщеря ми не се буди нощем, обаче. Далеч съм от мисълта, че всеки човек със сини очи може да урочасва, особено ако е много добронамерен и мил към детето. Grinning Майка ми като малка се е плашела от свещеника (много добър човек), от бабите с мустаци или с по-дълги носове или с очила... Laughing Не знам някой от тях да е бил лош човек. Grinning
Междудругото, дъщеря ми днес се събуди много рано, вчера също. В същото време си легна по-късно от обичайното- е, току що се събуди с познатите писъци... Confused Просто е преуморена. Забелязвам, че колкото по-голяма става (въпреки, че почти не се случва да се буди), толкова по-осъзната е по време на пищенето. Като полубудна е- мога да и говоря, на някои неща реагира (дава вид, че разбира това което и казвам), като я повикам става сама, за да я прегърна (или показва, че не иска да я прегръщам точно сега)....Хубавото е, че вече колкото и рядко да се случва, писъците са по-скоро като оплакване, хленчещи, а не изпълнени с ужас.  Whistling

# 66
  • На брега на реката
Да споделя и нашия случай. От както се е родила госпожица N2, една нощ на пълноценен сън нямаме. То не бяха рефлукс, колики, кърмене, зъби и така вече 2 години. Лятото пък влезе в тази въпросната фаза, станеше ли 11 часа и се започваше рев, истеричен, уплашен, ужасяващ и рязък. Стигнахме до там, че да висим до леглото й, за да видим какво се случва, какво предизвиква това поведение, но нищо не констатирахме. Само с шъткане и вода се успокояваше, не позволяваше да я вдигна или да я гушна. И, колкото и лудо да звучи - бял шум. От бебе я обработвам с него, за да поспиваме поне малко. Та така, лятото си вървеше, нощния рев също. После отидохме на море, беше коренно различна и променена, спеше добре, наспивахме се, о, чудо! Върнахме се с един прекрасен двуседмичен летен вирус, който логично обърка съвсем нощния сън. И толкова с промоционалния ми период от сън - 6 дни на морето. Сега е ужасна, буди се по 100 пъти, понякога с пронизващ рев към 1-2ч., понякога малко след като заспи, понякога само си хленчи, за да изпие 1л. вода, ако се направя на заспала, надува инатливо гайдата. Ужасно ми е трудно да разбера какво се случва в главицата й, през деня е свежарка и не й пречи накъсания сън явно, обаче елате и ни вижте с баща й  ooooh! Не мога и да преценя дали проблемът е в преминаване в различните фази на сън. Опитахме хомеопатии, дормикинд, калкареа фосфорика и т.н. абсолютно безрезултатно. Опитвам се да се успокоя, че все някога ще мине, но кога? Кака й не беше от най-спокойно спящите бебета, будеше се, но без тия истерии, просто си седеше будна, а около 3тата година започна да спи здраво. Не, че е далеч третата година, но колкото и да се опитвам да се успокоя, че ще мине, нещо ме човърка отвътре и ми се струва нередно това накъсано спане.

# 67
Здравей, Fervor! Явно е сериозно положението при вас, съчувствам ти много за неспането... Това, струва ми се, е най-голямото изпитание на ранното родителство.
А, както тука си пишем, пробвахте ли да я вземете да спи при вас?

# 68
  • На брега на реката
Тя спи в нашата стая, но в леглото си. Категорично отказва да бъде гушкана или да спим заедно Simple Smile А имах планове лятото да я отделям при сестра й  Shocked

# 69
Fervor, съчувствам ти за недоспиването. Hug Убедила съм се от личен опит обаче, че на повечето деца спането на пресекулки изобщо не им се отразява толкова зле, колкото на нас. Grinning Ако има начин, слагайте я да спи малко по-рано от обичайното- ако считаш, че се преуморява по някаква причина. Писала съм назад в темата какво съм пробвала, какво е давало резултат и какво не...Надявам се и при вас скоро да отмине този период! Hug А нищо чудно и ако спи в стаята на сестра си или сама в отделна стая да спи по-спокойно, отколкото ако мама и тати са наблизо. Peace

# 70
При нас слагането по-рано за сън само влошаваше нещата. В дните, в които е заспивала по-рано, гледах и аз да си легна възможно най-скоро, че после цяла нощ не се спи. И наистина, не им се отразява на съня.

Моята сега е на 4 и половина, но това не й пречи да има нощи, в които да си преревава. По-леко е от преди, даже може и въобще да не стана да я погледна, защото спира за секунди, но го има.

Ето вчера отказа да спи на обяд, вечерта заспа в 20.30. Преди това играхме спокойни игри, къпане, гушкане, даже заспа гушната в мен и я оставих да спи на спалнята. Към 23.30 изпищя силно, почесах я по гърба, потупах я по дупето и заспа. После се повтори още един, два пъти тази процедура.

Като по-малка нищо не я успокяваше. Просто си имаше определен интервал от време, в който да плаче. В началото се шашках, успокоявах, опитвах се да събуждам и т.н., но нищо не помагаше. После я оставях да си поплаче. Усещах един момент на леко успокоение, когато малко по-троснато й казвах - стига вече, спирай да плачеш и заспивай. Учудващо това помагаше.

# 71

Усещах един момент на леко успокоение, когато малко по-троснато й казвах - стига вече, спирай да плачеш и заспивай. Учудващо това помагаше.
А, това е добро, ще го пробвам някой път. Сега го правя само, когато се върти и не може да си намери място преди заспиване (понякога и 30-40 минути се върти като пумпал, но си е спокойна и в процес на заспиване). Просто и казвам "лягай, стига вече!" и тя наистина ляга на момента и се поуспокоява... Обаче никога не съм го правила когато има епизод на "онзи" рев, някак си не го чувствам да повиша тон точно тогава, но може би трябва да се опита и това.
Мерси за споделения опит.
Но, да ви кажа, по-добре е доста при нас.  Simple Smile

# 72
Открих го съвсем случайно една нощ. Бях на ръба на силите си и не издържах, и изсъсках в просъница.

Една вечер се наложи да спим с детето и майка ми на едно легло. Малката цяла нощ си рева и спа. Майка не успяла да мигне и постоянно се опитвала да я успокои, докато накрая в просъница съм я ударила по ръката и съм й казала - не я закачай, нищо й няма  Mr. Green Аз помня, че по някое време се скарах и на детето да млъква и да заспива, и я гушнах. До сутринта и двете са наспахме, ама майка ми беше малко  Crazy

# 73
Извинявайте,момичета,че нахлувам в темата ви без да имам такъв проблем у дома.Научавам за това състояние сега -от вас.Казвате на няколко места,че детето не страда от тези истерии.Казвате,че не са кошмари.А какво е тогава? Децата настина ли плачат със сълзи или просто пищят? Ако плачат истински толкова дълго е логично това да води до главоболие и преумора ....а казвате,че после са си свежарки.На истина не мога да си го обясня.На всички ,които преживяват това пожелавам скорошно решаване на проблемът.Вие сте силни жени newsm51

# 74
Здравей
доколкото чета - при всяко дете е различно - моето пищеше, после плачеше, пищеше и т.н.
За наше съжаление и ние май не можем да си го обясним, само мога да кажа, че на никой не го пожелавам - доста страшночко ми беше

Общи условия

Активация на акаунт