Майчинството счетоводно-66

• 47 084
  • 750
  •   1
Отговори
# 225
А това със телк как става?

# 226
Лейди Брин, много подробно  Laughing
ще трябва да проверя някой път, може да имам грешка в таблиците. За основната заплата не споря, но според мен казуса беше друг. Ако сега ми вдигнат основната и паралелно с това изляза до края в болнични нищо няма да се усети.
А иначе имам колежка, която специално държеше основната и да стане такава, че нетното излизаше колкото максималния осигурителен доход. Не ползва нито един ден болнични, но тогава базата беше 12 месеца ако не се лъжа.
Сега когато аз съм бременна не виждам смисъл от упражнението, няма да устискам без болнични. На всичкото отгоре имам социални, които ми намаляват нетното  ooooh!

# 227
Привет. Интересува ме, когато се издаде болничен от болницата за раждане, или след това от педиатърката и т.н. какъв е срока да се предоставят в службата (т.е на счетоводителката)?
Може ли например да получа болничен и да отида след седмица да го дам или трябва до 1-2 дни?

# 228
Срокът е 2 дни от издаването. Обикновено е достатъчно само да се уведоми работодателя и да се разберете кога най-късно може да се занесе.

# 229
Здравейте, в момента съм по майчинство с първото си дете - втората година.
На 05.10.2015 предстой да ми се издаде 45 дневният болничен преди термин за второто ми дете. Т.е. ще има застъпване на майчинствата.
Има ли нещо особено при издаването на този 45 дневен болничен и какви документи трябва да представя, за да започна да получавам 50% от майчинството за първото дете?

# 230
  • София-Младост
Здравейте, в момента съм по майчинство с първото си дете - втората година.
На 05.10.2015 предстой да ми се издаде 45 дневният болничен преди термин за второто ми дете. Т.е. ще има застъпване на майчинствата.
Има ли нещо особено при издаването на този 45 дневен болничен и какви документи трябва да представя, за да започна да получавам 50% от майчинството за първото дете?
Нищо особено няма при издаването. За 1/2 обезщетение се подава прил.4

# 231
Срокът е 2 дни от издаването. Обикновено е достатъчно само да се уведоми работодателя и да се разберете кога най-късно може да се занесе.

Благодаря.  bouquet

# 232
  • София
Здравейте, извинявам се, ако е отговаряно на подобен въпрос, но още не съм смогнала да изчета предишните теми.
Бременна съм в 7 месец (с термин:10.12.2015г). От началото на 2008г до 2010г работех на постоянен трудов договор в последната ми месторабота. Март месец 2010 забременях с 1вото си дете. До Септември 2010г.  бях на работа , когато излезнах в болничен. Декември (на 26.12 се роди сина ми) в отпуск по майчинство,след това в отпуск за гледане на дете до 3 г възраст.... както си му е реда. От 2010 не съм се връщала на работа, детето ми не е посещавало детска градина, а на последното работно място се водя в неплатен отпуск.
Някои от въпросите са ми, мога ли да получавам майчинство/помощи, на какво имам право, трябва ли да се върна, макар и за месец на работа и въобще какво е най- удачно да направя в тази ситуация.
Благодаря предварително за вашите съвети>

//Явно нещо не съм дочела.Щом се водиш на ТД ще си получаваш пак майчинството 2 години.Няма нужда да се връщаш на работа, може да излезеш в болничен, ако докторът ти дава по-рано и да получаваш пари по него.

Водя се на трудов договор, но реално не съм се връщала на работа от 2010г до сега...... Вече втора година съм в неплатен отпуск.... Как при това положение да излезна в болничен  Thinking

# 233
Ще бъде изчислен на минималната работна заплата.

# 234
Първата година на майчинството ми изтече на 11.09.2015. Чакам счетоводството на фирмата да подготви декларациите за втората година, кооито да разпиша в това число и молбата за отпуск за гледане на детето. Към днешна дата не са готови. Счетоводителката каза, че крайният срок за подаването на документите ( предполагам в НОИ) е 25.10.2015. Въпроситеми са два: този краен срок верен ли е? И друго: могат ли сега да ме уволнят, дисциплинарно, като не съм подала молбата и един вид сега май излиза, че просто не ходя на работа?  Ако да още утре тичам при шефа с молбата, пък декларациите после. Мерси.

# 235
  • Пловдив
Първата година на майчинството ми изтече на 11.09.2015. Чакам счетоводството на фирмата да подготви декларациите за втората година, кооито да разпиша в това число и молбата за отпуск за гледане на детето. Към днешна дата не са готови. Счетоводителката каза, че крайният срок за подаването на документите ( предполагам в НОИ) е 25.10.2015. 15.10.2015 г е Въпроситеми са два: този краен срок верен ли е? И друго: могат ли сега да ме уволнят, дисциплинарно, като не съм подала молбата и един вид сега май излиза, че просто не ходя на работа?  излиза,че не ходиш на работа без причина,да Ако да още утре тичам при шефа с молбата, пък декларациите после. Мерси.

Молбата https://drive.google.com/file/d/0B2is565uRp7TMTZmNjJjMmQtYjU4MS0 … gxZGUz/view?pli=1

# 236
Привет!
Ще съм благодарна , ако някой ми помогне с разяснение...
 ТД сключен на основание чл.68,т.1, ал.1, във връзка с чл.70, ал.1 , койти почти на 100 про. ще се прекрати 31.05.2015г. Дата за излизане в 45 дн. болничен- април.
Въпрос - какво ще се случи с майчинството при евентуалното прекратяване на договора?
Благодаря.

# 237
  • София-Младост
Привет!
Ще съм благодарна , ако някой ми помогне с разяснение...
 ТД сключен на основание чл.68,т.1, ал.1, във връзка с чл.70, ал.1 , койти почти на 100 про. ще се прекрати 31.05.2015г. Дата за излизане в 45 дн. болничен- април.
Въпрос - какво ще се случи с майчинството при евентуалното прекратяване на договора?
Благодаря.
Получавате обезщетението до края на 410-тия ден. Като носите всички необходими болнични и документи в тази фирма, въпреки прекратеният ТД.
За втората година нямате гарантирано обезщетение. Ще ви трябва ново назначение.

# 238
Много благодаря за експресния отговор.
А тези 410 дни ще ми се считат ли за стаж, при положение, че договора ще е прекратен?
Правилно ли разбрарах, че след изтичане на 410 , ако някой ме назначи на работа мога да продължа
да взимам обезщетение?

# 239
  • В полите на Пирин планина
Много благодаря за експресния отговор.
А тези 410 дни ще ми се считат ли за стаж, при положение, че договора ще е прекратен? - не, а и трябва сама да си внасяш здравни вноски, за да не ти се прекъснат правата
Правилно ли разбрарах, че след изтичане на 410 , ако някой ме назначи на работа мога да продължа
да взимам обезщетение? - да

Общи условия

Активация на акаунт