Майчинството счетоводно-66

• 47 084
  • 750
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте,бременна съм в втория месец,работя на трудов договор от повече от 2 години и ме осигуряват на 480 лв,въпроса ми е ако оставащото време до термина се разбера със работодателя си да ме осигурява на максималната сума която е 2600 лв а аз да доплащам тези осигуровки над 480 лв,дали ще ми се вдигне майчинството и има ли смисъл

# 211
При 480 лв. майчинството ще е около 17,90 лв. дневно, а ако 6 месеца се осигуряваш на максимума 37,70 лв. Разлика 19,80*21 дни средно месечно=415,80*12 месеца=4989,60 лв.

Ако устискаш 6 месеца да не излизаш в болнични разликата в осигуровките ти е 651 лв*6 м.=3906 лв.

Прецени си Simple Smile

# 212
При 480 лв. майчинството ще е около 17,90 лв. дневно, а ако 6 месеца се осигуряваш на максимума 37,70 лв. Разлика 19,80*21 дни средно месечно=415,80*12 месеца=4989,60 лв.

Ако устискаш 6 месеца да не излизаш в болнични разликата в осигуровките ти е 651 лв*6 м.=3906 лв.

Прецени си Simple Smile

Ако работната ми заплата е 2600лв и изляза в болничен, НОИ на каква стойност ме осигурява.
Не са ми ясни нещата затова се чудя дали и аз да се осигурявам на висока заплата. Аз искам да си ползвам болничен по време на бременноста

# 213
Момичета ,да попитам нещо.На 16,09,2015 си взех поредния болничен за период от 34 дена,но когато отварям сайта на НОИ виждам,че не е отразен там.Другите два веднага се появяваха,а този липсва,дали да ходя до болницата да попитам служителката преди да го занеса на счетоводителката?

Не трябвали още като го попълва  и директно да го изпраща в НОИ-електронно ?
Не, до 15.10. работодателя ще представи едно приложение в НОИ и чак тогава ще го видите в сайта при проверка.

Да ,за това пприложение знам.Въпросът е ,че преди като проверявах тук https://ebenefitsreports.nssi.bg/epcreportpik/ /tСправка по ЕГН за постъпили данни от издадени болнични листове в Електронния регистър на болничните листове

и веднага излизаше болничния,още в момента на попълване на служителката в болницата,а сега го няма.

# 214
Този електронен регистър ако не се лъжа е за подаваните данни от лекарите, издали болничните, а не от работодателите. Имах колежка, на която ЛЛ не беше подал болничния и в регистъра и въпреки, че от работодателя го бяха подали болничния не беше изплатен докато ЛЛ не си оправи документацията.

# 215
  • В полите на Пирин планина

Прецени си Simple Smile

Ако работната ми заплата е 2600лв и изляза в болничен, НОИ на каква стойност ме осигурява.
Не са ми ясни нещата затова се чудя дали и аз да се осигурявам на висока заплата. Аз искам да си ползвам болничен по време на бременноста

Ако си в болничен се дължат само здравни вноски, за сметка на работодателя. НОИ не осигурява никого. Осигурителният доход по време на болничен е равен на дохода, от който е изчислено обезщетението ти, т.е осреднения доход за 18 месеца назад. В такъв случай няма никакъв смисъл от "упражнения" за увеличаване на бъдещо обезщетение.
Освен това горните изчисления не са верни. Освен брутен, значение има и нетния осигурителен доход. Осигуровките, които трябва да доплащаш са 835.49 лв. на месец, а не посочените 651 лева.

При настоящия осигурителен доход ще получаваш минималното обезщетение, което е равно на МРЗ.

# 216

Прецени си Simple Smile

Не е важно колко ти е заплатата, важно е на колко си се осигурявала 18/24 месеца преди  болничния. Ако си в болничен през цялата бременност няма как да се вдигне обезщетението.

# 217
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Момичета ,да попитам нещо.На 16,09,2015 си взех поредния болничен за период от 34 дена,но когато отварям сайта на НОИ виждам,че не е отразен там.Другите два веднага се появяваха,а този липсва,дали да ходя до болницата да попитам служителката преди да го занеса на счетоводителката?

Не трябвали още като го попълва  и директно да го изпраща в НОИ-електронно ?
Не, до 15.10. работодателя ще представи едно приложение в НОИ и чак тогава ще го видите в сайта при проверка.

Да ,за това пприложение знам.Въпросът е ,че преди като проверявах тук https://ebenefitsreports.nssi.bg/epcreportpik/ /tСправка по ЕГН за постъпили данни от издадени болнични листове в Електронния регистър на болничните листове

и веднага излизаше болничния,още в момента на попълване на служителката в болницата,а сега го няма.

Лекарите издали болничен имат 7 дни срок да го подадат в НОИ.Изчакай малко и виж дали ще се появи.

//По въпроса на Вероника съм съгласна с Лейди Брин и има значение каква е заплатата, а не само осигурителния доход...

# 218

Прецени си Simple Smile

Ако си в болничен се дължат само здравни вноски, за сметка на работодателя. НОИ не осигурява никого. Осигурителният доход по време на болничен е равен на дохода, от който е изчислено обезщетението ти, т.е осреднения доход за 18 месеца назад. В такъв случай няма никакъв смисъл от "упражнения" за увеличаване на бъдещо обезщетение.
Освен това горните изчисления не са верни. Освен брутен, значение има и нетния осигурителен доход. Осигуровките, които трябва да доплащаш са 835.49 лв. на месец, а не посочените 651 лева.

При настоящия осигурителен доход ще получаваш минималното обезщетение, което е равно на МРЗ.

Лейди Брин 651 лв. е разликата в осигуровките до 2600 лв.

# 219
  • Пловдив/София
Здравейте и извинявайте, че пак се включвам в темата, но имам някои притеснения.

По майчинство съм (втората година започна да тече миналия месец), но имаме уговорка с работодателя да се върна на 4 часов работен ден от другия месец. Сега обаче чета, че това значи осигурителен стаж наполовина, т.е. 1 година ще е равна на 6 месеца. Трудовият бил пълен ако си на поне 4 часа. Какво означава това- че ще си върви пълен трудов стаж, например за пенсия, както и отпуски в пълен размер, нали? Кое тогава ще е намалено? А спрямо майчинството кое осигуряване е по-изгодно, по майчинство пълен осигурителен стаж ли ми тече ? Имам предвид като съм втора година майчинство и взимам 340 лв, а заплатата ми за 4 часа е да кажем 500 лв, второто ли ми е по-изгодно- например ако забременея след една година и се гледа 24 месеца назад? Накратко губя ли нещо като съм на 4 часов работен ден вместо по майчинство?

Мерси много предварително!

# 220
Здравейте. Искам да попитам относно стажа и майчинството..
Значи имам работено 6 месеца осигурена на 4 часа т.е това се равнява на 3 месеца. От август съм назначена във фирма на 8 часа, но си плащам аз осигуровките около 180-200лв. Терминът ми е за 5 януари 2016 а до тогава ще станат общо 7 месеца. И ще ми трябват още 5 месеца за майчинство. След като родя ще продължа да се водя на работа за да мога да направя тези 5 месеца за да станат 12 и искам да попитам през тези 5 месеца след раждането, които се водя на работа до колкото разбрах ще взимам по 100 лв всеки месец докато станат 12 месеца а след това вече майчинството. А тези 5 месеца ще трябва ли да плащам тези осигуровки 180-200 лв или само здравните 17лв?
Надявам се, че съм задала правилно въпроса и сте ме разбрали.
Благодаря!

# 221
  • София-Младост
 kristi07
След като родиш не се водиш на работа...Издават ти 45 дневният болничен и излизаш в отпуск за бременост и раждане, но няма да получаваш обезщетение. За времето на този отпуск соц.осигуровки не се дължат, а само здравни, но се зачита за трудов и осигурителен стаж. И когато се натрупат необходимите 12 ще започне и обезщетението. Носиш си обаче всички болнични и каквито е необходимо доокументи на работодателя.

Пипи2013
При отработен 1 ден на 4 часа се зачитат 4 часа осигурителен стаж и 1 ден трудов. При пенсия и обезщетение за временна неработоспособност например се гледа осигурителния стаж. Докато си в майчинство целият период се зачита за трудов и осигурителен стаж.
Когато си на работа ще получаваш заплата плюс 1/2 от обезщетението. Ако заплатата ти е 100 лв., естествено, че е по-добре да се гледаш детето. Но едва ли.
Ако забременееш след една година и законово нещата не са се променили ще се направят изчисления на база доходите ти 24 месеца назад.

# 222
kristi07
След като родиш не се водиш на работа...Издават ти 45 дневният болничен и излизаш в отпуск за бременост и раждане, но няма да получаваш обезщетение. За времето на този отпуск соц.осигуровки не се дължат, а само здравни, но се зачита за трудов и осигурителен стаж. И когато се натрупат необходимите 12 ще започне и обезщетението. Носиш си обаче всички болнични и каквито е необходимо доокументи на работодателя.

Пипи2013
При отработен 1 ден на 4 часа се зачитат 4 часа осигурителен стаж и 1 ден трудов. При пенсия и обезщетение за временна неработоспособност например се гледа осигурителния стаж. Докато си в майчинство целият период се зачита за трудов и осигурителен стаж.
Когато си на работа ще получаваш заплата плюс 1/2 от обезщетението. Ако заплатата ти е 100 лв., естествено, че е по-добре да се гледаш детето. Но едва ли.
Ако забременееш след една година и законово нещата не са се променили ще се направят изчисления на база доходите ти 24 месеца назад.

Благодаря Ви много!

# 223
Здравейте много ще съм благодарна да ми отговорите на въпроса.Взимам болнични от началото на бременноста,но до началото на 45 дневния болничен не ми стигат 42 дни.Имам отпуска 15 дни ще си я ползвам,но останалите? Може ли нещо да се направи по въпроса?Благодаря ви предварително.

# 224
  • В полите на Пирин планина
amini - не е толкова. Разликата е осигурителен доход 2120 лева, т.е.:

Скрит текст:
1. Основна заплата  2120.00 лева
2. Доплащане за стаж  0.00 лева
3. Брутна сума (р.1 + р.2)  2120.00 лева
4. Осигурителен доход  2120.00 лева

Удръжки върху осигурителния доход (р.4):
5. Фондовете за ДОО, включващи:
фонд "Пенсии": 5.7%, фонд "ОЗМ": 1.4%, фонд "Безработица": 0.4% 7.50 % 159.00 лева
6. фонд "ДЗПО" в УПФ 2.20 % 46.64 лева
7. фонд "Здравно осигуряване" 3.20 % 67.84 лева
8. Общо осигурителни вноски (р.5 + р.6 + р.7) 12.90 % 273.48 лева
9. Данъчна основа за облагане с ДДФЛ (р.3 - р.Sunglasses  1846.52 лева
10. ДДФЛ (р.9 * 10.00%) 10.00 % 184.65 лева

11. Чиста сума за получаване (р.3 - р.8 - р.10)  1661.87 лева

Вноски от работодателя:
12. Фондовете за ДОО, включващи:
фонд "Пенсии": 7.1%, фонд "ОЗМ": 2.1%, фонд "Безработица": 0.6% 9.80 % 207.76 лева
13. фонд "ДЗПО" в УПФ 2.80 % 59.36 лева
14. фонд "ДЗПО" в ППФ 0.00 % 0.00 лева
15. фонд "ГВРС" 0.00 % 0.00 лева
16. фонд "ТЗПБ" 0.40 % 8.48 лева
17. фонд "Здравно осигуряване" 4.80 % 101.76 лева
18. Общо осигурителни вноски от работодателя
(р.12 + р.13 + р.14 + р.15 + р.16 + р.17) 17.80 % 377.36 лева
19. Общо разходи за работодателя (р.3 + р.18)  2497.36 лева

20. Общо вноски от служител и работодател (р.8 + р.10 + р.18)  835.49 лева

Освен това, както е писала Ала-бала е важно колко е и основната заплата по договор и чистата такава, защото чистата заплата е определяща за размера на обезщетението.

Здравейте много ще съм благодарна да ми отговорите на въпроса.Взимам болнични от началото на бременноста,но до началото на 45 дневния болничен не ми стигат 42 дни.Имам отпуска 15 дни ще си я ползвам,но останалите? Може ли нещо да се направи по въпроса?Благодаря ви предварително.

Да ходиш на работа или да ползваш неплатен. Или да се явиш на ТЕЛК за още болнични.

Общи условия

Активация на акаунт