Майчинството счетоводно-66

• 47 083
  • 750
  •   1
Отговори
# 195
  • София-Младост
Не бъдете крайно категорични, няма как да се знаят какви са точно тези пари. И какви точно осигуровки им се удължат и начисляват. Защото може да са вид социални разходи, да им се плащат осигуровки за Пенсия, без такива за ОЗМ и няма как да влязат в изчисленията според мен.

# 196
Здравейте!
Имам следния въпрос. Бременна съм във втория месец, термина ми е на 22.04.2016. От днес смятам да изляза в болничен, които според мой сметки ще е до 20.02.2016 година. След него ще взема десет дни отпуск (6 дни от февруари и 4 от март) от 22.02.2016 до 8.03.2016, притеснява ме този един ден пропуск между болничния и отпуската (21.02 неделя). Ще трябва ли да отработвам нещо? Февруари 2016 е с 21 работни дни, аз по принцип работя на 12 часови смени.

# 197
Това е приблизителния дневен размер на обезщетението, което би получавала. Умножава се по броя на работните дни в месеца. Повече работни дни - по-голямо обезщетение и обратно.

Аз да споделя, че при същото изчисление забелязах, че за май месец осиг.доход ми е нула и са сложили МРЗ  newsm78 Проверявайки всички останали справки установих, че има осиг.доход. Не знам какво се е случило и дали е притеснително  Thinking

Здравейте и аз така го изтълкувах, но въпроса е в това, че в червено (предполагаемо дневно) е равно на нетното дневно възнаграждение, а не на брутното (поне аз закона го чета, че майчинството е 90% от брутното възнаграждение)??? Не мога да разбера аз ли разсъждавам грешно или ......

# 198
Възнаграждението е по-ниското от двете (нетното и 90% от брутното)

# 199
Това е приблизителния дневен размер на обезщетението, което би получавала. Умножава се по броя на работните дни в месеца. Повече работни дни - по-голямо обезщетение и обратно.

Аз да споделя, че при същото изчисление забелязах, че за май месец осиг.доход ми е нула и са сложили МРЗ  newsm78 Проверявайки всички останали справки установих, че има осиг.доход. Не знам какво се е случило и дали е притеснително  Thinking

Здравейте и аз така го изтълкувах, но въпроса е в това, че в червено (предполагаемо дневно) е равно на нетното дневно възнаграждение, а не на брутното (поне аз закона го чета, че майчинството е 90% от брутното възнаграждение) но не повече от нетното??? Не мога да разбера аз ли разсъждавам грешно или ......

# 200
Здравейте.Имам няколко въпросчета.За отговорите ви благодаря предварително. Hug
Назначена съм по заместване.Титуляра също е в отпуск по майчинство и трябва да се яви на работа октомври, за да си актуализира заплатата и след това излиза в отпуск.Предполагам, че моят договор също ще се прекрати.Какво следва от  тук   нататък?Може ли да не ми се прекратява договора, поне докато не използва отпуската  титуляра и се върне на работа ?.А ако ми е прекратен договора  може ли да получавам майчинство до 410 ден, или трябва да ме назначат на друго място?Какво е нужно да се направи,трябва ли да ходя в НОИ? newsm78

# 201
Здравейте, мъжът ми иска да си прекъсне отпуска по бащинство и да се върне по-рано на работа. Каква е процедурата? Какви документи трябва да попълни? Благодаря!

# 202
  • София
Здравейте, извинявам се, ако е отговаряно на подобен въпрос, но още не съм смогнала да изчета предишните теми.
Бременна съм в 7 месец (с термин:10.12.2015г). От началото на 2008г до 2010г работех на постоянен трудов договор в последната ми месторабота. Март месец 2010 забременях с 1вото си дете. До Септември 2010г.  бях на работа , когато излезнах в болничен. Декември (на 26.12 се роди сина ми) в отпуск по майчинство,след това в отпуск за гледане на дете до 3 г възраст.... както си му е реда. От 2010 не съм се връщала на работа, детето ми не е посещавало детска градина, а на последното работно място се водя в неплатен отпуск.
Някои от въпросите са ми, мога ли да получавам майчинство/помощи, на какво имам право, трябва ли да се върна, макар и за месец на работа и въобще какво е най- удачно да направя в тази ситуация.
Благодаря предварително за вашите съвети>

# 203
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, извинявам се, ако е отговаряно на подобен въпрос, но още не съм смогнала да изчета предишните теми.
Бременна съм в 7 месец (с термин:10.12.2015г). От началото на 2008г до 2010г работех на постоянен трудов договор в последната ми месторабота. Март месец 2010 забременях с 1вото си дете. До Септември 2010г.  бях на работа , когато излезнах в болничен. Декември (на 26.12 се роди сина ми) в отпуск по майчинство,след това в отпуск за гледане на дете до 3 г възраст.... както си му е реда. От 2010 не съм се връщала на работа, детето ми не е посещавало детска градина, а на последното работно място се водя в неплатен отпуск.
Някои от въпросите са ми, мога ли да получавам майчинство/помощи, на какво имам право, трябва ли да се върна, макар и за месец на работа и въобще какво е най- удачно да направя в тази ситуация.
Благодаря предварително за вашите съвети>

//Явно нещо не съм дочела.Щом се водиш на ТД ще си получаваш пак майчинството 2 години.Няма нужда да се връщаш на работа, може да излезеш в болничен, ако докторът ти дава по-рано и да получаваш пари по него.

Последна редакция: нд, 20 сеп 2015, 14:58 от pantera666

# 204
Бременна е в 7 месец, в началото пише. То сега и да се върне на работа няма да си увеличи майчинството.  Болничния ще си се изчисли от база 24 месеца назад от момента на излизане в отпуск за брем и раждане.

# 205
  • Пловдив
Вярно ли е, че от 2016г нямало да се изплаща еднократна помощ при раждане, ако родителите нямат сключен брак? Извинявам се, ако е коментирано.

# 206
Не съм чувала такова нещо и ми звучи абсурдно. Законодателството се променя в обратната посока, към фактическо съжителство...

# 207
Момичета ,да попитам нещо.На 16,09,2015 си взех поредния болничен за период от 34 дена,но когато отварям сайта на НОИ виждам,че не е отразен там.Другите два веднага се появяваха,а този липсва,дали да ходя до болницата да попитам служителката преди да го занеса на счетоводителката?

Не трябвали още като го попълва  и директно да го изпраща в НОИ-електронно ?

# 208
  • Пловдив
И аз мисля, че е абсурдно, но една приятелка много настоява, че е така и аз за това реших да питам. Било заради малцинствата, в което не виждам никаква логика.

# 209
  • София-Младост
Момичета ,да попитам нещо.На 16,09,2015 си взех поредния болничен за период от 34 дена,но когато отварям сайта на НОИ виждам,че не е отразен там.Другите два веднага се появяваха,а този липсва,дали да ходя до болницата да попитам служителката преди да го занеса на счетоводителката?

Не трябвали още като го попълва  и директно да го изпраща в НОИ-електронно ?
Не, до 15.10. работодателя ще представи едно приложение в НОИ и чак тогава ще го видите в сайта при проверка.

Общи условия

Активация на акаунт