Майчинството счетоводно-66

• 47 083
  • 750
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте, ще ви бъда безкрайно благодарна, ако ми помогнете с моя заплетен случай. От една година се водя управител на фирма -ООД с още една съдружничка, но се самоосигурявам на мин. 420 лв. В момента очаквам трето дете и се налага да прехвърля моите дялове на съдружничката ми. Искам да попитам в такъв случай какво се случва с осигурвяването ми? Какви начини има да го продължа, за да взимам майчинство?
Мога ли да имам прекъсване през бременността, в което да не се осигурявам?
Мога ли да изляза на борсата като безработна?
Вариант ли е фиктивно да си направя фирма, през която отново да се самоосигурявам?
Много ви благодаря за отделеното внимание!!! Hug

# 481
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, ще ви бъда безкрайно благодарна, ако ми помогнете с моя заплетен случай. От една година се водя управител на фирма -ООД с още една съдружничка, но се самоосигурявам на мин. 420 лв. В момента очаквам трето дете и се налага да прехвърля моите дялове на съдружничката ми. Искам да попитам в такъв случай какво се случва с осигурвяването ми? Какви начини има да го продължа, за да взимам майчинство? - трябва да си осигурена на друго основание
Мога ли да имам прекъсване през бременността, в което да не се осигурявам? - да, ако имаш необходимия 12-месечен осиг. стаж не е проблем.
Мога ли да изляза на борсата като безработна? - не, защото като съдружник не си осигурена за фонд безработица
Вариант ли е фиктивно да си направя фирма, през която отново да се самоосигурявам? - по-добре фиктивен трудов договор - много по-лесно е
Много ви благодаря за отделеното внимание!!! Hug

# 482
Благодаря ви, прекрасни сте!
Само още едно въпросче имам. Дали е опция да се регистрирам като свободна професия, аз съм учител по английски принципно. Т.е. бих ли могла да се самоосигурявам и да взимам впоследствие майчинство?

# 483
Благодаря ви, прекрасни сте!
Само още едно въпросче имам. Дали е опция да се регистрирам като свободна професия, аз съм учител по английски принципно. Т.е. бих ли могла да се самоосигурявам и да взимам впоследствие майчинство?

Да, може. Прецени, доколко ще е трудоемко, от гл.т. на документация. Добре е да се консултираш със счетоводител или осиг. каса, примерно.

# 484
Здравейте искам да попитам нещо-не съм си плащала здравните осигуровки за 7-8 месеца и ми казаха,че ва приели или ще приемат закон,според който ще трябва да се плащат и някой години назад.Това вярно ли е ,влязло ли е в сила и ако знаете каква са глобите да ми кажете.Всички на пари на ведниж ли трябва да се внесат?

# 485
Здравейте искам да попитам нещо-не съм си плащала здравните осигуровки за 7-8 месеца и ми казаха,че ва приели или ще приемат закон,според който ще трябва да се плащат и някой години назад.Това вярно ли е ,влязло ли е в сила и ако знаете каква са глобите да ми кажете.Всички на пари на ведниж ли трябва да се внесат?

В момента трябва да имаш 36 месеца пълни / може само 3 от тях без ЗО /, за да не са прекъснати правата. Говореше се и да няма такъв срок, а да си стоят всички задължения. Може и на части да се внесат. Добре е да се направи справка в НАП.

# 486

В момента трябва да имаш 36 месеца пълни / може само 3 от тях без ЗО /, за да не са прекъснати правата. Говореше се и да няма такъв срок, а да си стоят всички задължения. Може и на части да се внесат. Добре е да се направи справка в НАП
Преди малко правих справка там и ми излизат,че са 6 месеца и дължа 100 и няколко лева.Ако имаше глоба предполагам щеше да ми излезе

# 487
Каква глоба? За какво? Ако говориш за лихви, то те са вкл. в посочената сума, но към днешна дата. Утре лихвата ще е друго, по-голямо число, ако днес не погасиш нищо от задълженията си.

# 488
Здравейте,
искам да попитам следното:
45-дневния болничен наведнъж ли се изплаща или всяка сума се изплаща с месец назад?
Т.е. болничния ми хваща септември, октомври и ноември - парите и за трите ли месеца наведнъж ще ми бъдат преведени или сега за септември, ноември за октомври и т.н.
Благодаря предварително

# 489
  • София-Младост
Здравейте,
искам да попитам следното:
45-дневния болничен наведнъж ли се изплаща или всяка сума се изплаща с месец назад?
Т.е. болничния ми хваща септември, октомври и ноември - парите и за трите ли месеца наведнъж ще ми бъдат преведени или сега за септември, ноември за октомври и т.н.
Благодаря предварително
Принципно в текущият пллащат за предходния. При теб издаден м.09, подаване до 15.10., така че може парите за 09 и 10 да са накуп.

# 490
Здравейте, да попитам ако след майчинството от 2 години се отиде на борсата как се смята обещетението от 60%? Какви доходи се взимат? Благодаря!

# 491
Здравейте, да попитам ако след майчинството от 2 години се отиде на борсата как се смята обещетението от 60%? Какви доходи се взимат? Благодаря!

Осигурителните доходи 24 месеца назад :

Размер на паричното обезщетение за безработица:

Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица, определени със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за всяка календарна година. За 2015 г. този размер е 7,20 лв.

(чл. 54б, ал.1 КСО)

7. Изключения от правилото за определяне размера на паричното обезщетение за безработица:

Безработните лица, чиито правоотношения са прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда, чл. 103, ал. 1, т. 1, 2 и 5, чл. 105, чл. 107, ал. 1, т. 1 - 4 от Закона за държавния служител, чл. 162, т. 1 и 6, чл. 163 и чл. 165, т. 2 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, чл. 226, ал. 1, т. 4, 6, 8 и 16 от Закона за министерството на вътрешните работи и чл. 165, ал. 1, т. 2, 3 и 5 и чл. 271, т. 2, 3 и 5 от Закона за съдебната власт или по други закони, както и безработните лица, придобили право на обезщетение преди изтичане на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение, получават минималния дневен размер на обезщетението за безработица съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за срок 4 месеца.

http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

# 492

Осигурителните доходи 24 месеца назад :

Размер на паричното обезщетение за безработица:

Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица, определени със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за всяка календарна година. За 2015 г. този размер е 7,20 лв.

(чл. 54б, ал.1 КСО)

7. Изключения от правилото за определяне размера на паричното обезщетение за безработица:

Безработните лица, чиито правоотношения са прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда, чл. 103, ал. 1, т. 1, 2 и 5, чл. 105, чл. 107, ал. 1, т. 1 - 4 от Закона за държавния служител, чл. 162, т. 1 и 6, чл. 163 и чл. 165, т. 2 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, чл. 226, ал. 1, т. 4, 6, 8 и 16 от Закона за министерството на вътрешните работи и чл. 165, ал. 1, т. 2, 3 и 5 и чл. 271, т. 2, 3 и 5 от Закона за съдебната власт или по други закони, както и безработните лица, придобили право на обезщетение преди изтичане на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение, получават минималния дневен размер на обезщетението за безработица съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за срок 4 месеца.

http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Не ми стана много ясно... Sad За 1-вата година от майчинството, когато се получава 90% обещетение каква база се взима? За втората година, когато получават 340лв. каква е базата? Когато няма осигуровки разбрах, че е МРЗ...

# 493
  • София-Младост
За първата година: доходът, от които е изчислено обезщетението.
За втората година: МРЗ за страната.

# 494
За първата година: доходът, от които е изчислено обезщетението.
За втората година: МРЗ за страната.
Благодаря многооо  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт