Майчинството счетоводно-66

• 47 083
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте момичета, имам притеснения относно болничните. Ако някой знае, ще се радвам да ми помогне с коментар.
Аз съм в непрекъснат болничен, от седма седмица. Работодателите откриват нова фирма. Старата се закрива. Прекратяваме  договорите в старата, и ни назначават в другата-новата  фирма. Нямало да има никакъв проблем за мен. Просто следващия болничен трябвало да е с два дни разлика от предходния, все едно да ги отработя и излизам отново в болничен, но да е първичен от новата фирма. Всичко това много ме притеснява. Нашите счетоводители уверяват, че няма място за притеснение. Няма ли да е проблем за болницата, имат ли право да издават пак първичен за същото заболяване? НОИ може ли да ме отрежат, евентуално? И като вече имам това прекъсване майчинството ще ми се намали, нали, защото ще изчисляват и периода с болничния, а при непрекъснат се изчислява на база брутна заплата.
Благодаря Ви.

# 496
Здравейте, майчинството е прехвърлено на бащата от 6ти месец /28.04/, но 410те дни изтичат на 5.11. За 2та година майчинството ще бъде прехвърлено на мен. От 6.11. ли се брои 2та година и какво ще е обезщетението, което взима бащата в периода 28.10. до 5.11.- като за 1ва или като за 2ра година?

# 497
  • София
 Здравейте, искам да попитам нещо понеже от НОИ ми дадоха два различни отговора. На срочен договор съм до края на декември, след което договора се прекратява, 45 дни преди раждане ми се падат около 15 януари. Първия отговор на НОИ дали това е проблем беше:
 - ако дните в които нямаш договор до болничния 45 дни, са по- малко от един месец не е проблем, защото си с не прекъснати здравно осигурителни права. Болничните се издават на стария ти работодател.
Отговор номер 2:
 - водиш се с прекъснати права и не можеш да използваш майчинството си.
Според вас как е, и къде мога още да попитам, понеже наистина съм объркана.

# 498
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета, имам притеснения относно болничните. Ако някой знае, ще се радвам да ми помогне с коментар.
Аз съм в непрекъснат болничен, от седма седмица. Работодателите откриват нова фирма. Старата се закрива. Прекратяваме  договорите в старата, и ни назначават в другата-новата  фирма. Нямало да има никакъв проблем за мен. Просто следващия болничен трябвало да е с два дни разлика от предходния, все едно да ги отработя и излизам отново в болничен, но да е първичен от новата фирма. Всичко това много ме притеснява. Нашите счетоводители уверяват, че няма място за притеснение. Няма ли да е проблем за болницата, имат ли право да издават пак първичен за същото заболяване? НОИ може ли да ме отрежат, евентуално? И като вече имам това прекъсване майчинството ще ми се намали, нали, защото ще изчисляват и периода с болничния, а при непрекъснат се изчислява на база брутна заплата.
Благодаря Ви.

Не виждам причина за притеснение. Няма проблем и с прекъсването. С и без него за болничните за бременност и раждане се изчислява нова база.

Здравейте, майчинството е прехвърлено на бащата от 6ти месец /28.04/, но 410те дни изтичат на 5.11. За 2та година майчинството ще бъде прехвърлено на мен - подаваш си декларация от свое име. От 6.11. ли се брои 2та година - да и какво ще е обезщетението, което взима бащата в периода 28.10. до 5.11.- като за 1ва или като за 2ра година? - както до момента

Здравейте, искам да попитам нещо понеже от НОИ ми дадоха два различни отговора. На срочен договор съм до края на декември, след което договора се прекратява, 45 дни преди раждане ми се падат около 15 януари. Първия отговор на НОИ дали това е проблем беше:
 - ако дните в които нямаш договор до болничния 45 дни, са по- малко от един месец не е проблем, защото си с не прекъснати здравно осигурителни права. Болничните се издават на стария ти работодател.
Отговор номер 2:
 - водиш се с прекъснати права и не можеш да използваш майчинството си.
Според вас как е, и къде мога още да попитам, понеже наистина съм объркана.
Тук здравните права нямат нищо общо.

Няма да си осигурено лице, следователно няма да имаш право на обезщетение.

# 499
Здравейте, имам следното питане. Скоро трябва да направя прекъсване на болничния, защото достигам 180 дни. Смятам да се върна на работа за няколко дни. Да попитам колко са минималните дни, които трябва да съм на работа и влизат ли в броенето събота и неделя?

# 500
Здравейте, имам следното питане. Скоро трябва да направя прекъсване на болничния, защото достигам 180 дни. Смятам да се върна на работа за няколко дни. Да попитам колко са минималните дни, които трябва да съм на работа и влизат ли в броенето събота и неделя?

Това с каква цел? Няма такива минимални дни  newsm78

# 501
  • гр. София

Ако има повече от 180 дни непрекъснат болничен се явява на ТЕЛК комисия. Не съм наясно дали има някакви минимални дни.

# 502

Ако има повече от 180 дни непрекъснат болничен се явява на ТЕЛК комисия. Не съм наясно дали има някакви минимални дни.

Да, ако иска да продължи БЛ не е нужно да има прекъсване, а да се яви на ТЕЛК.

# 503
Здравейте ! Имам един въпрос относно болничен . Взех си болничен от АГ,но тъй като исках да го удължим до края на бременността ми днес ходих при АГ и ми даде талон за МЕ . Въпроса ми е сега трябва ли да ходя на ЛКК или ? Понеже когато я попитах ми каза,че това е всичко ,но не виждам от кога до кога е валиден,т.е няма как това да е болничен . ..

# 504
Здравейте ! Имам един въпрос относно болничен . Взех си болничен от АГ,но тъй като исках да го удължим до края на бременността ми днес ходих при АГ и ми даде талон за МЕ . Въпроса ми е сега трябва ли да ходя на ЛКК или ? Понеже когато я попитах ми каза,че това е всичко ,но не виждам от кога до кога е валиден,т.е няма как това да е болничен . ..

Талон за какво?

# 505

Талон за какво?
медицинска експертиза

# 506

Талон за какво?
медицинска експертиза

Трябва някой лекар от ЛКК да ти издаде БЛ.

# 507

Талон за какво?
медицинска експертиза

Трябва някой лекар от ЛКК да ти издаде БЛ.

Благодаря ! А,някаква идея къде в София мога да отида на ЛКК ?

# 508
  • На брега на реката
Здравейте. Имам няколко въпроса, касаещи неплатения отпуск за гледане на дете до 8 год възраст. Предварително се извинявам, ако не задавам въпросите си на правилното място.
1. Имам две деца, на 2г. и на почти 7г. Мога ли да ползвам неплатен отпуск за всяко дете отделно. Сега да ползвам за голямата си дъщеря, а някъде във времето и за по-малката, ако/като се наложи + тази на таткото след неговото писмено потвърждение.
2. Някъде четох, че по време на неплатения отпуск, може да се ползват болнични. Вярно ли е това, в кои случаи, че ми убягна логиката.
3. В закона пише, детето да не посещава заведение на пълна държавна издръжка. Предполагом текста касае домовете? Училищата и яслите не влизат в това число,нали?
4. Имам ли право да работя на граждански договор по време на неплатен отпуск?
5. Мога ли преди пълния срок, за който съм си пуснала неплатения отпуск, да се върна на работа. Или е по-добре поетапно да я заявя, до натрупване на 6те месеца.
6. Разбрах, че трябва да уведомя работодателя 10 дни преди заявената дата. Мога ли за този период от 10 дни да съм в болничен?
7. Разбрах също така, че се внасят само здравни осигуровки. А какво става с вноските за майчинство, безработица и болест?
8. Имам ли право да напускам страната по време на неплатен отпуск?
9. И последно Simple Smile в момента съм в болничен, тъй като малката е мн болно. Подозирам, че до понеделник няма да е в добро състояние и няма да я пусна на ясла. Колко дълъг болничен може да ми издаде педиатъра или моя личен лекар?
Благодаря на отзовалите се!

# 509
Здравейте ! Бих искала да Ви попитам ,ако нямам 6 месеца стаж във фирмата,в която работя в момента нои ще ми изплащат ли болнични ? ( имам 1,6 м стаж в друга фирма , просто отскоро съм в тази )

Общи условия

Активация на акаунт