Майчинството счетоводно-66

• 47 083
  • 750
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Благодаря много за бързата консултация Simple Smile

# 91
в момента ми обработват  майчинството за втората година за останалите 5 дни за август,по декл 53.Интересува ме в графата за НОИ  пише 26.08 2015 -04.08 2016 т.е кога живот и здраве трябва да започна работа?

# 92
Здравейте, къде мога да прочета повече за допълнителното осигуряване по време на бременност за по-високи майчински? Искам да си вдигна осигуровките, но идея нямам как. Благодаря!

# 93
  • В полите на Пирин планина
в момента ми обработват  майчинството за втората година за останалите 5 дни за август,по декл 53.Интересува ме в графата за НОИ  пише 26.08 2015 -04.08 2016 т.е кога живот и здраве трябва да започна работа?

На датата след рождения ден на детето.

Здравейте, къде мога да прочета повече за допълнителното осигуряване по време на бременност за по-високи майчински? Искам да си вдигна осигуровките, но идея нямам как. Благодаря!

Такова нещо няма. Няма и особен смисъл да наливаш осигуровки с цел по-високо обезщетение, защото базата за изчисление е 24 месеца.

# 94
Аз пак да питам нещо. След като ми изтекоха двете години майчинство ползвах 40 дни платен отпуск - за 2013 и 2014 (годините, през които бях в майчинство). След това излязох в 6 месеца неплатен. Сега, на 14 август, неплатеният отпуск изтече и се върнах на работа. Въпросът ми е - имам ли право до края на годината да ползвам платен отпуск, ако се наложи, тъй като за 2015 такъв не съм ползвала? Преди няколко седмица задодох тук въпроса си и ми отговориха, че имам право на 20 дни. Днес ходих да се консултирам със счетоводителката ни и тя ми заяви, че имам право само на 6 дни - за септември, октомври, ноември и декември. Отвърнах, че съм се консултирала вече със запознати лица, че имам право на 20 дни и тя каза да попитам на какво основание са тези 20 дни, тя не знаела. Просто в края на октомври ми се налага да отсъствам за 9 дни и не знам какво ще правя, ако не ми разрешат отпуск, било то и неплатен, хич не съм наясно вече имам ли право или не?

Последна редакция: вт, 08 сеп 2015, 11:17 от Pretty woman...

# 95
  • София-Младост
№ 21-236 от 28.04.2006 г. относно неплатения родителски отпуск по реда на чл. 167а от Кодекса на труда
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
чл. 164 - 165,

чл. 167а КТ
Съгласно разпоредбата на чл. 167а, ал. 4 от Кодекса на труда (КТ), след използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 КТ, родител (осиновител), който сам се грижи за отглеждане на детето, ако работи по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 12 месеца, до навършване на 8-годишна възраст, в случаите, когато: не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него; другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда или е починал. На основание ал. 8 на чл. 167а КТ, времето, през което се ползва този вид отпуск, се признава за трудов стаж на лицето. Следователно за времето, през което родител е ползвал отпуск по реда на чл. 167а, ал. 4 КТ, му се полага платен годишен отпуск.

# 96
Няма и особен смисъл да наливаш осигуровки с цел по-високо обезщетение, защото базата за изчисление е 24 месеца.
За последните 24 месеца съм била осигурявана само 9 месеца. Към този момент съм безработна. Доколкото разбрах мога да получавам майчински само ако към момента на излизането ми в майчинство се водя на трудов договор, независимо от колко време, така ли е? И още един въпрос, който не ми стана ясен: имам кой да ме наеме на договор, но какви задължения ще има той към мен по време на майчинството ми - т.е. само здравни осигуровки ли ще плаща за мен?
Благодаря предварително  bouquet

# 97
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да, стига да имаш 12 месеца осигурителен стаж общо през живота си, няма проблем да те назначат на д-р, "отработваш" един ден и излизаш в болничен.
Може да те назначат от сега, ако лекарят ти ще ти дава постоянен болничен или няколко дни преди 45-дневния.
После се дължат само здравните и всички осигуровки за този един работен ден.
Предполагам и следващият въпрос какъв ще е... - Няма смисъл от високо осигуряване, защото предполагам, че ще вземаш минимума 380, освен ако тези 9 месеца не си била на много високо осигуряване.

# 98
Много благодаря за разяснението bowuu

# 99
Детето  ми е родено 2010г.
От тази година за него и неговия набор детската градина е задължителна. От кога до кога трябва да я посещава, за да не му се водят отсъствия, в смисъл кога е задължителният период?

# 100
  • София-Младост
От тази година за него и неговия набор детската градина е задължителна. От кога до кога трябва да я посещава, за да не му се водят отсъствия, в смисъл кога е задължителният период?
От септември до май.

# 101
  • Асеновград
В НОИ няма да получите информация. Свържете се със счетоводството и нека ви обяснят за какво е прил.12. Иначе просто не го подавайте...или на място идете и уточнете нещата.
Обяснението им беше, че им го изискват от НОИ. А при въпроса ми за какво им е след като не съм и нямам намерение да започвам нова работа, отговора им беше "Не знам изискват го". За това се чудех дали да се свържа с НОИ да питам за какво им го изискват?
Свържете се.
Последен въпрос понеже видях, че сте написали, че и обещетението ми също ще се прекрати, но аз съм в отпуск по майчинство от 15 юли тази година, от къде ще ми изплащат майчинските или няма да получавам. защото доколкото знам при това положение ще получавам задължително до навършване на 1 годинка на детето ми или греша?
Втората година принципно наричаме майчинство и затова отговорих така. Вие сте в отпуск за бременост и раждане. При прекратяване на Тд ще получавате обезщетение до края на 410-тия ден.

А за втората година ако искаш да я ползваш, намери някой да те назначи на трудов договор плати си за 1 ден осигуровките / те ще зависят от това на каква заплата те назначава/ и подай молба за отпуск за гледане на малко дете. Така можеш да ползваш и втората година .И както някой беше писал по напред не забравяй да си внасяш здравните осигуровки, Първа година като самоосигуряващо се лице а втората през фирмата.

# 102
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
....И както някой беше писал по напред не забравяй да си внасяш здравните осигуровки, Първа година като самоосигуряващо се лице а .....

Първата година в качеството си на какво самоосигуряващо се лице да си плаща жената - земеделски производител/управител на фирма/ свободна професия или?
Защото това, което пишете е напълно грешно и подвеждащо.

# 103
От септември до май.

От кой септември? Питам защото днес ми казаха, че не било нужно да ходи от 15ти.

# 104
  • Пловдив
От кой септември? Питам защото днес ми казаха, че не било нужно да ходи от 15ти.

ОТ 15 ти септември
Кой ти каза,че не е нужно?

Общи условия

Активация на акаунт