Майчинството счетоводно-66

• 47 083
  • 750
  •   1
Отговори
# 135
  • ВАРНА
.

Последна редакция: сб, 12 сеп 2015, 08:56 от morgana07

# 136
  • София-Младост
Здравейте,ще съм ви много благодарна ако ми помогнете с отговори.
Бременна съм в 6 месец,когато разбрах че съм бременна вече бях напуснала предишната си работа
и познат ме назначи в неговата фирма фиктивно.Излязох в болничен на 07.08.15 въпросът ми е за тези 6 дни(счетоводителката се държи ужасно с мен защото съм излязла болничен а всъщност не работя и нои ще ми превежда болничен-така си го обяснявам,вече мъжът ми ходи) и му казали че за тея дни дължи около 150 лв. той се прибра и беше побеснял,от счетоводството ми звъннаха и ми казаха объркала съм успокой мъжът с 3 дни от работодател дължи около 62 лв.Разбрах че работодателя не плаща 3 дни от болничния ми,но те твърдят обратното.Назначена съм на 380 лв,в нап ми излиза осигорителен доход 400 лв. и начислен месечен облагаем доход 110,38 лв.
Искам да попитам такава ли е сумата за тези 6 дни,защото мъжът ми е обеден че лъжат(понеже миналия месец за 17 дни,понеже бях назначена на 14.07 и за тях платихме около 87 лв)
Много дълго стана извинете ме.Благодаря предварително
Напротив, ползвате болничен за временна неработоспособност и там първите три ддни са за сметка на работодателя. Има и осигуровки съответно. Назначена сте на МРЗ, но за длъжностите има минимални осигурителни прагове, за вашия явно е 400лв, т.е. осигуровките се смятат на 400лв.
Хем искате да взимате пари от държавата, хем сте недоволни...угодия няма. И все счетоводителите виновни Simple Smile

# 137
  • София
Здравейте, имам питане относно удължаването на болничните.
След операция ми дадоха 37 дни до 3 септ включително. Аз съм самоосигуряваща се на свободна професия и подадох лично болничния лист в НОИ.
Сега ми издадоха нов болничен лист за удължено лечение до края на месец септември. Въпросът ми е срокът за подаването му до 15 октомври ли е, или трябва да го занеса сега в текущия месец /септ/, щом е за удължаване?

Също знаете дали такъв болничен за удължаване може пак да се подаде лично на място в НОИ или вече трябва да е само онлайн през системата им?
Извинявам се предварително, ако са ми лаишки въпросите  Embarassed

# 138
  • В полите на Пирин планина
Скрит текст:
Момичета,моля спешно за помощ - до 23,05,2015 бях в платен отпуск по майчинство за 2г - върнах се на работа,на 30,05 фирмата приключи дейност и веднага преподписах с друга фирма.Сега трябва да ми платят натрупаните отпуски за 2г назад.За 01,01,2015-30,05,2015 ми плащат дните по 24,94лв - имам съмнения,че ги изчисляват според доходите ми за този период- 340лв помощ за отглеждане на дете 1-2г.Защото за 2013г преди да изляза в майчинство дневната ми ставка е 54лв за ден  newsm78 Сега остава да ми платят 2013г след излизането ми в майчинство и 2014г и се чудя не би ли трябвало да се плащат отпуските според заплатата ми в трудовия договор - т.е. да е една сумата  Thinking Много се надявам някой да ми отговори,защото ще трябва да подпиша документ,че нямам повече претенции към старата фирма,а не ми се струва никак коректно това  Rolling Eyes

Тези 24.94 лева на ден няма как да са на база 340 лева  newsm78

Виж си последния месец, в който имаш отработени поне 10 дни - това е базата за определяне на обезщетението за неизползван отпуск.

аз от 01,01,2013г съм в болнични,после на 23,05,2013г родих, за периода 01,01,2013-23,05,2013 са ми платени по 54лв/ден,а за периода 01,01,2015-30,05,2015г са ми платени 24,94лв/ден  newsm78

Среднодневното обезщетение, изплащано от НОИ няма връзка с обезщетението за неизползван отпуск.

Пак пиша - определя се на база последния месец, в който имаш отработени поне 10 дни, т.е. това е месец 12.2012 г.

# 139
  • Варна
В НОИ няма да получите информация. Свържете се със счетоводството и нека ви обяснят за какво е прил.12. Иначе просто не го подавайте...или на място идете и уточнете нещата.
Обяснението им беше, че им го изискват от НОИ. А при въпроса ми за какво им е след като не съм и нямам намерение да започвам нова работа, отговора им беше "Не знам изискват го". За това се чудех дали да се свържа с НОИ да питам за какво им го изискват?
Свържете се.
Ето какво ми отговориха от НОИ (пиша го просто за информация)
"Във връзка с Ваше писмо, вх. № 1030-40-552 на Националния осигурителен институт, от 4 септември 2015 г, постъпило по електронна поща, Ви отговаряме следното:
Съгласно чл. 52 от Кодекса за социално осигуряване /КСО/, при прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.
Прекратяването на трудовото правоотношението е обстоятелство, което не води до спиране на вече започнало плащане на парично обезщетение, отпуснато на основание чл. 50, ал. 1 от КСО. Въпреки това, лицето, което получава това обезщетение, следва да представи на осигурителя попълнена декларация за промяна на обстоятелствата, приложение № 12 към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НИИПОПДОО). Съгласно чл. 14, ал. 1 към НИИПОПДОО декларацията се представя от лицето на осигурителя в срок от 3 работни дни от промяната, а осигурителя - в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт - в срок 3 работни дни от получаването й. "

Имам и въпрос, ако започна някъде фиктивно работа след като ми се прекрати ТД ще има ли някаква промяна в майчинските? И сега ли е по-добре да  го направя или след една година, когато детето ми ще е на 1 годинка?
Благодаря Ви отново за помощта и съветите.

# 140
Barumova , при сключване на нов ТД обезщетението ще се преизчисли, си мисля  newsm78
Дали е по-добре сега или след изтичане на 410 дни е въпрос на преценка.

Ако настоящият договор се прекрати, но нов не се сключи, независимо, че ще се поличава обезщетение до изтичане на 410 дни, то това време няма да се зачита за осигурителен стаж и също трябва сама да внасяш здравните вноски.

# 141
  • София-Младост
Barumova , при сключване на нов ТД обезщетението ще се преизчисли, си мисля  newsm78
Дали е по-добре сега или след изтичане на 410 дни е въпрос на преценка.
Има ли такова право да започне на нов ТД и да си пусне молба за отпуск за бременост и раждане, съответно да и се изплаща обезщетение?

# 142
Защо да не може  newsm78

# 143
Много,много помагате, момичета.Безценни сте  Hug
Пак изникна чуденка...в болничен, издаден от болница съм до 45- дневния, после нали него го дава АГ-то...Налага се обаче до края на бременността да влезна в друга болница до края на бременността.Няма да искам болничен от новата болница, защото не ми е нужен.
Притеснява ме, че по време на престоя ще трябва да си взема 45 дневния от АГ-то- ще има ли проблем ...( той не знае, ще лежа в болница и не искам да знае, мога ли да пратя мъжа ми да го вземе?) Изобщо имам ли право на 45 дневен,ако през това време съм в болнично заведения, от което НЯМА да взимам болничен ?
Въпросът ми е ще имали проблем от създалата се ситуация?( дано съм писала разбираемо)
Благодаря  Peace

# 144
Много,много помагате, момичета.Безценни сте  Hug
Пак изникна чуденка...в болничен, издаден от болница съм до 45- дневния, после нали него го дава АГ-то...Налага се обаче до края на бременността да влезна в друга болница до края на бременността.Няма да искам болничен от новата болница, защото не ми е нужен.
Притеснява ме, че по време на престоя ще трябва да си взема 45 дневния от АГ-то- ще има ли проблем ...( той не знае, ще лежа в болница и не искам да знае, мога ли да пратя мъжа ми да го вземе?) Изобщо имам ли право на 45 дневен,ако през това време съм в болнично заведения, от което НЯМА да взимам болничен ?
Въпросът ми е ще имали проблем от създалата се ситуация?( дано съм писала разбираемо)
Благодаря  Peace

Не мисля, че ще има проблем и мъжът ти може да вземе болн. лист от лекаря. А той не иска ли да ходиш на прегледи?  Thinking

# 145
До 45 - дневния, който ще взема на 28.09 , не трябва да ходя на преглед .После като даде болничния ще му кажа,че се е наложило да отида в болница...
Благодаря ти за включването - надявам се да няма проблем  Peace

# 146
До 45 - дневния, който ще взема на 28.09 , не трябва да ходя на преглед .После като даде болничния ще му кажа,че се е наложило да отида в болница...
Благодаря ти за включването - надявам се да няма проблем  Peace

Дори и да ти издадат БЛ от болницата и се покриват с 45-дневния НОИ автоматично ще приспадне дните.

# 147
Здравейте!

Казусът ми е такъв:

Бременна съм и се осигурявам, но нямам 12 м. осигурителен стаж, семейният ни доход е под 350 лв./член от семейството, така че имам право на Еднократна помощ при бременност, както и на Социално майчинство по 100 лв. на месец до достигане на 12 м. стаж.

Към комплектите документи се изисква едно "Удостоверение от осигурителя", че нямам право на обезщетение от НОИ по чл. 48а и 52а от КСО.

Счетоводителите към фирмата обаче не са наясно как да го попълнят и заради това ми връщат документите.

Някой може ли да ми обясни какво трябва да се напише в този формуляр - съответно за получаването на Еднократната помощ и за Социалното майчинство (бланката в двата случая изисква различна информация, доколкото прочетох в Молба-декларацията).

Предварително благодаря!

# 148
Да попитам и аз нещо. Бременна съм и в болнични и ще съм до раждането в болнични. Кога работодателят ми дължи осигуровки за мен? Само първите 3 дни от първия болничен ли? newsm78

# 149
Здравни осигуровки се дължат за всички болнични. За първите три дни от първия болничен, които са за сметка на работодателя се дължат всички видове осигуровки за общо заболяване и майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт