Майчинството счетоводно-66

• 47 083
  • 750
  •   1
Отговори
# 540
  • София-Младост
Здравейте момичета, търся съвет за следната ситуация.
Дълго чакана, но приятно изненадваща бременност при жена, която от февруари не работи и е на борсата. Какво е на-удачно да се предприеме за да може да взима възможно най-добро майчинство, като се има предвид, че преди борсата е била осигурявана дълго време на около 1000 лева. Понеже е възможен риск от усложнения по време на бременността как стои въпроса с болничните в подобна ситуация - добре ли е да излиза в болничен преди раждането или по-добре не.
Благодаря ви предварително!!!  Hug
Да намерите фирма, която да ви назначи на ТД и да излезете в болничен. 

# 541
Ала-Бала, благодаря за бързия отговор!
Бремеността е току що установена. За колко време трябва да бъде назначена на трудов договор преди да излезе в болничен. И кое е по-добре - да не се връща изобщо на работа или трябва да се върне в някакъв момент?

# 542
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Намира фирма, назначават я, както е казала колежката, "отработва" 1-2 дни и излиза в постоянен болничен е най-изгодно според мен.
Може да сметне 180 дни до 45-дневния и така да излезе в продължителен болничен, за да не се налага да ходи на ТЕЛК.

# 543
Здравейте, дами. За жалост моята счетоводителка не е наясно и се налага аз да си проверявам. Тук винаги съм получавала точни и ясни отговори, и ви благодаря Simple Smile
На трудов договор в една фирма и ДУК в друга. Въпросът ми е когато вземам болнични за общо заболяване трябва да ги представям и на двете места, или? Възможно ли е да съм в болничен в тази на трудов договор, а по ДУК не, и как се изчислява обезщетението? Доста си е омотано за мен...
Идеята ми е, че на едното място не е нужно физически да присъствам.

# 544
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, дами. За жалост моята счетоводителка не е наясно и се налага аз да си проверявам. Тук винаги съм получавала точни и ясни отговори, и ви благодаря Simple Smile
На трудов договор в една фирма и ДУК в друга. Въпросът ми е когато вземам болнични за общо заболяване трябва да ги представям и на двете места, или - да - издава се в два екземпляра с два отделни номера за всяко от местата? Възможно ли е да съм в болничен в тази на трудов договор, а по ДУК не - не може така - временната неработоспособност важи за всички основания, и как се изчислява обезщетението - на база осигурителните доходи 18 месеца назад? Доста си е омотано за мен...
Идеята ми е, че на едното място не е нужно физически да присъствам.

# 545
Много благодаря! това е точно и ясно Simple Smile

# 546
Ходенето в ТЕЛК не  е никак страшно.
Комисиите са много благосклонни, особено за бременни мами след инвитро. Heart Eyes
Трябва само да се представи епикриза от клиниката направила инвитрото.

# 547
Искам да попитам ако се прекрати срочен трудов договор на жена по време на майчинство преди детето да е навършило 2 години, какво следва?

# 548
  • В полите на Пирин планина
Искам да попитам ако се прекрати срочен трудов договор на жена по време на майчинство преди детето да е навършило 2 години, какво следва?

Прекратява се и правото на получаване на обезщетение за гледане на дете.

# 549
Здравейте на всички, не зная дали въпросът ми е за тази група, но все пак искам да ви попитам нещо спешно!!!!! 
Предстой ми раждане, но нямам никакъв трудов стаж и въпросът ми е: Може ли бащата да вземе майчинството?

# 550
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Не, защото няма какво да му прехвърлиш да ползва, след като нямаш право на обезщетение.

# 551
  • София-Младост
Здравейте на всички, не зная дали въпросът ми е за тази група, но все пак искам да ви попитам нещо спешно!!!!! 
Предстой ми раждане, но нямам никакъв трудов стаж и въпросът ми е: Може ли бащата да вземе майчинството?
Не, защото няма какво да му прехвърлиш да ползва, след като нямаш право на обезщетение.
Тя ако е назначена на ТД и няма стаж има право на отпуск за бременост и раждане, но няма право на обезщетение.
А прехвърляне така или иначе чак когато минат 6 месеца може да се прави.
Но от въпроса много неща не стават ясни Simple Smile

# 552
  • Северо=Западналия край
Здравейте, имам притеснения относно издаден болничен лист. Доколкото съм запозната общо дните за болничен преди да изляза в отпуск по майчинство са 135. Досега имам издадени един за 45 дни преди раждане, един за 42 дни след раждане и сега педиатъра ми издаде последния болничен които тя го изчисли на 55 дни. Това прави 142 дни, да не говоря, че имам и едно дублиране на дни защото родих преди термина, т.е втория ми болничен се застъпи с първия с 8 дни.
Правилно ли е сметнал педиатъра или аз съм в грешка?

# 553
  • София-Младост
Здравейте, имам притеснения относно издаден болничен лист. Доколкото съм запозната общо дните за болничен преди да изляза в отпуск по майчинство са 135. Досега имам издадени един за 45 дни преди раждане, един за 42 дни след раждане и сега педиатъра ми издаде последния болничен които тя го изчисли на 55 дни. Това прави 142 дни, да не говоря, че имам и едно дублиране на дни защото родих преди термина, т.е втория ми болничен се застъпи с първия с 8 дни.

Дай дати, така е трудно да отговорим. Брои дните без застъпващите се. Предполагам всичко е вярно, последният болничен изравнява дните.

# 554
  • Северо=Западналия край

Дай дати, така е трудно да отговорим. Брои дните без застъпващите се. Предполагам всичко е вярно, последният болничен изравнява дните.
Първи 45 дневен - от 10 август до 23 септември
Втори 42 дневен - от 17 септември до 28 октомври - тук е застъпването - родих на 17, а термина беше за 24
Трети болничен за 55 дни- от 29 октомври до 22 декември
Не мога да ги докарам 135, или нещо аз бъркам...... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт