Ох, пак интеграция като вълшебна думичка

Каква интеграция - толкова се коментира покрай събитията във Франция, че заминаващите да се бият за ИД са второ поколение, родени на Запад и като правило родителите им съвестно са работили и интегрирали.
Аз нямам категорично мнение - от една страна ми е безкрайно жал за тези хора били те икон.емигранти или бежанци.Просто защото съм от поколението, което тръгна масово на Запад след падането на стената и то по икон.причини. Всеки в крайна сметка има право на по-добър живот. При условие, че има 2млн. българи, голяма част тръгнали преди години кой как може и нелегални по маса време, няма как да не им съчувствам.
От друга страна започвам да се притеснявам, защото е очевидно, че потока в момента е организиран и направляван. Нашумелият случай е идеален пример:
Миналия път когато тръгна натиск от Турция към нас, турците си издействаха облекчения за визовия режим от ЕС.
Сега обаче е много по-мащабно.
И имам лошото предчувствие, че никаква буря в чаша с вода не е това, а напротив - този път е много сериозно и с непредвидими последствия.