Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 39

• 85 172
  • 750
  •   1
Отговори
# 585
Някой тук излекувал ли е Хашимото с Шуслерови соли? Рових доста в Нета. Един хомеопат препоръчва един номер, друг-друг. Аз от днес пия 5, 7 и 9, пък да видим.

# 586
За съжаление съм доста далеч от София. Ако има препоръки за Бургас ще ми е най-удобно. Иначе аз след ехографията реално не съм имала среща с ендокринолог, а само бърза консултация по телефона. Но по думите й операция няма как да се случи сега.
Merelenda, при теб тези големи възли създават ли ти някакви осезаеми проблеми newsm78 Защото ме попитаха дали имам проблем с дишане или преглъщане, а аз като че ли не съм усетила такова нещо newsm78
Като имам повече информация, задължително ще пиша. Благодаря  Hug
Малко ме шашка мисълта за евентуална операция, защото от сега се настройвам психически за секцио, а да знам, че след това трябва отново да ме оперират....идва ми в повече някак ooooh!

# 587
От време на време ми създават проблем, да, като ме хванат бесовете  Laughing
Да, това което описваш, че са те питали е насока за предприемане на действие. Ако пречат на преглъщане, ако те задушава и т.н., значи трябва да се махнат.
Различни видове възли има, някои се проследяват ако няма индикации за злокачественост, ако не пречат и не притискат органи, а други се оперират належащо, или защото има злокачественост, или защото пречат на органи, продуцират хормони и т.н.
За да се изясни какви са възлите, първо трябва човекът зад ехографа да е много добър специалист. Важно е кой гледа и какво вижда.
Второ, при съмнения се прави биопсия и/или сцинтиграфия, особено при възли с такива размери.
До 1 см, по често се проследяват, като и при тях карциномите не са рядкост, дори и при много малки възли.
Между 1-2 см пак може да се проследят, но се прави биопсия, или сцинтиграфия.
Между 2-3 см по същия начин, като над 3 см обикновено никой не проследява, а препоръчват операция.
Моите възли не съм ги гледала ехографски от 1 година. Преди това на месец, два ми правеха ехография. Както уж нямаше възли, за няколко месеца от едната страна, после от другата и така...
Правила съм само сцинтиграфия, без биопсия. Това по преценка на ендокринолога и съмненията му, че възлите продуцират хормони.
Навлизам в един дълъг и малко безсмислен пост, но единствената ми цел е по принцип да те успокоя. Да, мога да ти кажа да отидеш на доктор и с това да се приключи, но съдейки по себе си, четенето и опитът си да се успокоя по някакъв начин, когато на мен ми сервираха информацията, търсейки информация в интернет за всякакви видове възли, операции, лекарства, рискове и т.н., най-малкото което мога да направя е да ти напиша няколко реда поне, пък другите не са длъжни да ми четат романа, затова ще го сложа в скрит текст.

Скрит текст:
Първо за хормоните:
Докторите относно ТСХ може и да са прави. Да се касае за случайно ниско ТСХ в начална бременност. Тук не се налага да се прави нищо, просто се проследява. Би следвало на следващата ти контрола вече да е скочил ТСХ.
Втори вариант - касае се за субклиничен хипертиреоидизъм. Тук вече започвам да ти говоря на китайски  Mr. Green, но и това е вариант да останеш без лечение и само да се проследяваш. При Субклиничния хипертиреоидизъм показатели са нормални стойности на ФТ4 и ФТ3 и понижено ТСХ. Важно е обаче, този субклиничен хипертиреоидизъм да се разграничи от Базедова болест, която нерядко се активира по време на бременност. За да стане това се изследват антитела ТРАК (изписват се още като TRAT, TRAb, TSH- рецепторни антитела) Ако причината за ниското ТСХ се окаже Базедова болест, ако антителата са завишени, вече се предприема лечение, защото има известни рискове - няма да споменавам какви, не е важно на този етап, говорим само за вероятности). При ББ имаме ниско ТСХ и повишаване на ФТ4 и ФТ3, но второто и третото може да са в норма, когато заболяването се е активирало скоро.

За възлите - нодозна гуша (възли в жлезата). Възможно е тя да продуцира хормони и именно тя да е причина за ниското ТСХ, като тук говорим за съвсем различно заболяване от предходните горе, субклиничен хипертиреоидизъм и Базедова болест.
Затова и моето мнение е, че трябва да се изясни за какво се касае, за да може да се предприемат мерки ако се налага, било то биопсия, било то включване на лечение, било то само проследяване.

Най-лесно е да ти кажат операция - факт! Затова и писах по-горе - Има жлеза - има проблем, няма жлеза - няма проблем.
И като цяло, може да се касае за едно ниско ТСХ в начална бременност, наличие на възли, които не ти пречат и не се налага оперативна намеса, но това трябва да се изясни от читав специалист ендокринолог. Каквото и да си говорим тук, не сме специалисти, няма как и да отгатнем какво точно е положението при теб и какво точно се налага да направиш. Специалист на който да се довериш ти трябва, който да те следи по време на бременността и ако е нужно да предприеме действия.
Аз съм от Варна, тук мога да ти препоръчам доктор Николай Райков. Има информация за него на първа страница на темата. Още един специалист от Варна мога да препоръчам, който з мен си е диагностик безспорен, но смятам, че доктор Райков би ти свършил чудесна работа, още повече, че е много спокоен човек, много обръща внимание на пациентите си и можеш да поддържаш връзка и по мейл и телефон ако нещо те тревожи.
За Бургас момичетата ще кажат.
Когато на мен ми се беше спекло с тия възли се грабнах и отидох до София за един консулт при един невероятен доктор, който момичетата в темата за операции препоръчваха. Той си остава за мен ТОП-а на ендокринните хирурзи и изобщо специалисти в тази сфера. Именно към него исках да те насоча.
И пак да кажа, сигурно ще е много шум за нищо, но знам че си притеснена и сигурно се лутат много въпроси в главата ти, затова и написах всичко това. Насочи се към добър специалист, за да се изяснят нещата и да си караш спокойно бременността, а не да се тревожиш излишно.
Има специалисти, които от един поглед могат да ти кажат за какво се касае, без изследвания дори, но са единици хора, за съжаление.

Последна редакция: сб, 24 окт 2015, 23:08 от Merelenda

# 588
Кой е ТОП-а на ендокринните хирурзи и изобщо специалисти в тази сфера? Praynig

# 589
За мен, Барелинке - Проф. Румен Пандев

# 590
Мерси bouquet Пролетта ще ходя до Сф и освен Начев, записвам си и Пандев.

# 591
И ти ли с първи петли си станала?  Laughing С тия избори и смяна на часа, подраних с цял час и едва гледам  Laughing

# 592
Не съм лягала още. Между другото инсомнията също е симптом на хипофункция. Laughing

# 593
О, не знаех. Безсънието за мен е симптом на хиперфункцията. Спи ти се, трепери ти душицата, но не можеш да заспиш. Затова пък, спи ли ми се много, заспивам ли лесно, направо си е като хормонален показател при мен, че не съм в хиперфункция  Joy Спя си нормално, но знам ли че ще трябва да ставам на другия ден рано и сякаш нарочно се събуждам още по-рано.

# 594
Мдаа, колко познато, само че обратното. Спи ти се, уморено, вяло и отпуснато ти е, а не можеш да заспиш.  Laughing

# 595
И аз напоследък не мога да заспивам преди 2 ч. след полунощ. На другия ден ставам към 10-11 ч. Нещо се обърках, денят така ми е къс. Не съм правила контрола от август. Вероятно нещо пак с хормоните е свързано. Все отлагам да проверя...

# 596
  • София
Хайде още един таласъм в темата. Отдавах го основно на бебето. Аз ако заспя преди 2 е чудо. Нощеска до 4..

# 597
Таласъм, и още как! Joy
Приятно е да не си сам в будуването. Не е от бебетата, според мен. Това безсъние е от началото на годината. Не е да нямам сериозни лични проблеми.
Надявам се да отмине всичко и да се вземем в ръце.
 Hug Hug Hug

# 598
  • Buffyworld
 HugМомичета - за любителите на шоколада като мен - В десертчетата Кит Кат и в тези вафли Мура Трио, с много шоколад - няма соев лецитин. Само със сълнчогледов лецитин са.

И аз като вас не мога да заспивам рано. В четвъртък и петък ми излизат новите епизоди на Стрелата, Супернечъръл и Древните и гледам всичко наведнъж, докато ми се приспи. Но през седмицата е кошмар, лягаш си в 12 и не можеш да заспиш до 2 - 3 през нощта. А сутрин се налага да ставам в 7 и 30 ....... Това недоспиване май никак не е добре за щитовидната жлеза, нали ...

# 599
  • София
Аз съм обратното, заспивам рано и се будя рано. Понякога към 3 нощес се събуждам и няма заспиване. Гадост.

Общи условия

Активация на акаунт