Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 39

• 85 199
  • 750
  •   1
Отговори
# 480
Момичета,има ли някоя от вас да е била  с крайна фаза на хипотиреоидизъм -микседема....
Мъжъът ми пие само 50 мг еutirox ....но за 1месец  не се подобрява никак..отключи му се и бронхита...на преглед е в края на месеца...

# 481
Извинявам се, че нахълтвам в темата. Знаете ли графика на Д-р Начев в Майчин дом? Дали утре приема сутринта в 10-и кабинет? Благодаря на всички включили се.
По-добре му звънни и питай, че аз като ходих последния път и без малко да ме върне, защото тъкмо излизаше за някаква лекция.
На мен ми е полезно някой наготово да ми каже тази и тази марка са хубави, в случая за селена говоря, но на този етап не пия никакви добавки/витамини и т.н. и затова след някой и друг месец като реша да започна да пия, няма да помня кои марки са добри, кои лоши, така че или ще потърся информация на 1 стр. или ще потърся с търсачката, но няма да помня в  коя тема сме го дискутирали, затова е най-лесно да се попита... Аз по принцип някои постове с такава информация си ги запазвам като си правя скрийншот, но не винаги.

# 482
За мен си пушка! Предвид че си без хормон, а си с Хашимото, тия стойности са много добри. Явно си в еутиреоидно състояние, а дали си в пълна ремисия могат да покажат антителата. Това само ако те човърка теб, иначе няма отношение към това дали ще пиеш хормон. Ей тези изследвания имат отношение.
Хайде, след прегледа сподели какво е казала докторката  Simple Smile
ясно е, че тази ми първа икономия от изследване сега ще ме човърка Simple Smile))) пустото любопитство няма граници Simple Smile))
ще докладвам след прегледа, не че е информативно, но да си споделя. защото аз си се вълнувам, а около мен хората много-много не ме разбират Simple Smile

# 483
защото аз си се вълнувам, а около мен хората много-много не ме разбират Simple Smile
С повечето е така  Wink Или ги вълнува до едно време, после се свиква, само дето ние не свикваме с болежките, а се появяват нови и нови.

# 484
Здравейте! И аз не мога да отворя списъка с добавките. Рових и в старите теми, но не открих отговор на въпроса ми.
Аз съм с Хашимото, диагностицирано преди няколко години. Пия си Еутирокса. ТСХ последно ми беше 1.3. ТАТ се движи ок 500, МАТ е в норма. Заради доста продължителни болежки по костите /ребрата вляво в сърдечната област и в гръбначния стълб/ си направих изследване на Д и Б12. Д е на долна граница. Четох, че трябва да го приемам с К2 и Магнезий за да отведат Калция на правилното място. Мажа се с магнезиево олио, не зная дали е достатъчно. Притесненията ми са за витамин К. Аз имам предразположеност към тромбофилии по хомозиготно носителство 4G/4G. А вит. К има пряка връзка с кръвосъсирването. Някой от вас запознат ли е дали може да ми създаде проблеми приема на Д3 2000IU заедно с К2 90 mcg?

# 485
Имам подутина на врата и търся второ мнение. Confused Кой бихте препоръчали?

# 486
lucky duck, питай в темата ВМ-НВХ за добавките, Ciocolata не пише тук вече, а двете с kamelot ще ти дадат нужната информация.

Барелинке, я не с тази физиономия  Hug Пускаш ПКК+ДКК+ЦРП или СУЕ и отиваш на хематолог. Не се тревожи излишно. Аз така заради тези лимфни възли обикалях доктори, но понякога и от банални настинки и схващания се възпаляват. ПКК+ДКК ти е най-важно за лимфните възли. Може да е мастно топче (липом) или лимфен възел възпален (щом е на врата, обикновено за това се касае, липом или лимфен възел), ПКК е показател за заболяване и възпаления в такива случаи (гледат се най-вече моноцитите), а вече докторът като опипа ще ти каже за какво се касае. Но хематолог ти е нужен.
Аз цяла година бях с повишени моноцити и обикалях за един лимфен възел. Съмнявах се сама за мононуклеоза, а докторът ме успокояваше, че лимфният възел е останал от настинка, макар да не съм боледувала, или причината било зъб и че ще спадне много бавно. Провери за подутини цялото тяло. Е, спадна, да, след 1 година. Пих АБ и разни добавки, които изобщо не помогнаха. Мина си сам, като си мина времето.

Последна редакция: вт, 20 окт 2015, 08:46 от Merelenda

# 487
Благодаря Hug
Аз имам от години един лимфен възел, който ендокриноложката следи с опипване. През това време съм пускала тези изследвания и са били добри. Наскоро ходих нс профилактичен годишен преглед на гърдите при онкохирург. Прегледа възела и ми каза, че има още малки пак по врата около сливиците. Хубавото било, че са симетрични. Мисля, че и за някава подвижност ги проверяват. Но каза, че няма повод за притеснение. Аз си ги обяснявам с проблемите със сливиците, които имах много години.

# 488
Усети какво си мисля Hug
Гледана съм на ехограф - първо ми каза, че това бил мускул, после, че можело лимфен възел да е и щяло да падне много бавно до година, ама годината си мина, а подутината си е още там. Затова започнах да се притеснявам. Rolling Eyes Иначе май се получи след няколко дневно/седмично пиене на много студена вода. Друго надуто нямам никъде.
Пълна кръвна картина (ПКК) - 20 показателя с диференциално броене+Изследване на СУЕ+Изследване на CRP достатъчни ли са за да стане ясно дали е нещо кофти?

# 489
Барелина споко, случва се. Миналата година се беше понадул един мой,  под мишницата. Ходих на мамолог, пусках кръв, всичко ок. Изписаха ми малко антибиотик, може би месец след това се оправи.

# 490
Аз наскоро си съсякох дланта с една чаша и веднага се поду под мишницата, а преди това заради огромна афта ми се беше подул под ухото. Доколкото знам е нещо като нормална защитна реакция на организма  Rolling Eyes

# 491
Да, първият най-близък до възпаленото място реагира. И може би, когато инфекцията е продължителна, хронична спадането може да отнеме и години.

# 492
Като ви чета и ми намаля притеснението. Подутото ми се пада до щитовидната (4-5 пръста под челюстта). Дядо ми имаше гуша, която явно си е в рода, така че какви ли не диагнози не ми минават през главата, а гадината не иска да спадне Tired

# 493
Подутината може и от проблеми със зъбите и венците да е! Намини при зъболекаря си!

Здравейте! И аз не мога да отворя списъка с добавките. Рових и в старите теми, но не открих отговор на въпроса ми.
...

Писах още в началото на темата - линкът "Витамини, минерали, хранителни добавки, подходящи за нас" не се отваря. Или е сгрешен още при включването му, или цитирания блог вече не съществува. И по-добре, ако е било блог.
Препратка към обсъждането за селена е вкарана в рубриката "съвети" Peace
"Съвети:
Скрит текст:
...
за хранителните добавки/селен - последните страници на тема 38 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=860143.705;;20
"
На другите ти въпроси мисля, че тук няма кой да ти отговори, а и не трябва! Въпросите са сериозни, обърни се към личния ти лекар, ендокринолог, хематолог Peace

# 494
Барелинке, хематологът ми е искал само тези изследвания и понеже отначало ходих 2 пъти на стоматолог, 2 пъти на УНГ и ми "лекуваха лимфния възел с АБ и добавки" и там ги интересуваше ПКК+ДКК и ЦРП или СУЕ. Да, проверяват дали е подвижен, моят беше под челюстта, между щитовидната и сливиците, като понякога болката и опъването се преместваха към врата. Професор Христозов огледа по-обстойно на ехограф и каза, че реално лимфните възли са много леко увеличени, а като напипване се усещат повече и няма повод за притеснение. При нашите заболявания са честа находка (явно).

Относно линка с добавките и витамините, малко по-назад цитирах ориентировъчно какво пиеше в него, като в статията освен този общ текст беше разгледана всяка добавка по отделно, как въздейства на щитовидната жлеза и беше описано за всяка с няколко изречения.
Цитат
Хранителни добавки

Някои от ключовите витамини и минерали облекчават симптоматиката и забавят прогресията на автоимунният тиреоидит. Калцият трябва да се приема в доза 1g дневно и да има минимум 4 часов интервал между неговият прием и приемът на Euthyrox, за да не нарушава резорбацията на последния. Болните с тиреоидит на Хашимото трябва да приемат също така мед, йод, желязо, магнезий в доза 200-600 mg дневно, селен 200 mcg дневно, Vit A 10 000-25 000 IU дневно, Vit C 1-3g дневно, Vit B complex 50-100 mg дневно, Vit B2 15 mg дневно, Vit B3, Vit B6 25-50 mg дневно, Vit B12, Vit D, Vit E 200-800 IU дневно, цинк 30 mg дневно. Омега 3 мастните киселини притежават противовъзпалително действие и подпомагат правилното функциониране на имунната система. Маслото от вечерна иглика подпомага естествения хормонален баланс; Келп, като естествен източник на йод, и спирулината също нормализират функцията на щитовидната жлеза.

Добре е диетата и дозите на хранителните добавки да се определят индивидуално, като се спазват общите принципи.

Общи условия

Активация на акаунт