Кариерата или майчинството?

• 15 176
  • 323
  •   1
Отговори
  Здравейте , мили дами . Реших да напиша тази тема , защото този въпрос ( кариерата или майчинството ) страшно много ме мъчи и не мога да стигна до решение , кой е правилния избор за мен в този момент . На кратко ще си кажа болката , за да ви се изясни казуса .
  Аз съм на 26 , от скоро семейна , завърших скоро образованието си , минах през безкрайните стажове  изпити и сега чакам да обявят конкурс ( държавен ) за желаната от мен позиция , за жалост точно този вид конкурси е замразен за цялата страна от няколко месеца и не се знае дали скоро ще има и дали въобще ще има бройка за моя град . Та решила съм да изчакам още една година да видя дали ще се случи чудото да доживея до конкурс , като дори и да стигна не е ясно че ще ме назначат . Аз съм доста амбициозна и до скоро смятах , че за мен най-важна е кариерата и нищо друго но .... все по-силно искам детенце а като гледам и ММ , колко много го иска ( той е по-голям от мен ) . Чувствам се виновна , че го карам да чака , заради моята амбиция , после си викам не избирам детето и пак се чувствам виновна , че предавам мечтата си . Сякаш съм постоянно в един затворен кръг и няма излизане от него .
   Сигурна съм , че някоя от вас е била в подобна на моята ситуация , ако споделите как се справихте в тази дилема , може би съвестта ми и чувството за вина биха се притъпили за момент .

Последна редакция: сб, 05 сеп 2015, 10:17 от Редактор*

# 1
Всекиму според потребностите.
Аз бих поработила първо, дори да не е точно това, което искам.

# 2
Алади, не си амбициозна, просто искаш да приложиш знанията си. Разсъждаваш малко по детски - искам нещо, защо не става. Ако искаш да успееш в живота трябва да се научиш да си търпелива, да знаеш, че нищо не тава на момента, а в резултат на твоите усилия плюс съответната доза късмет. Казвам го съвсем добонамерено.
Относно детето - заради мъжа си ли го искаш newsm78 Помисли си по въпроса, явно си наскоро женена и още ти е приятна да пърхаш около милото.

# 3
Извинявай,но къде точно ти е дилемата? Конкурс няма и не се знае дали и кога ще има,така че май ти е само оправдание. А и бебетата не стават винаги в първия месец. Просто не искаш дете сега.

# 4
Поработи, натрупай още опит и стаж - бъди самостоятелна, та тогава вече дете...  Peace Peace Peace
Пък като гледам и ти не искаш дете сега... Wink

# 5
Много жени съчетават кариерата с майчинство. Въпросът е как да разпределят времето си, за да съчетават толкова много задължения. В моя случай съпругът ми се е заел да изкарва парите в семейството. Аз работя, за да съм социално полезна, за удоволствие и да си запълвам времето. Все още нямаме деца. Ти сама ще подредиш приоритетите си. Аз мисля да съчетавам и двете.

# 6
И според мен е най-добре да ги съчетаеш....Докато изчакваш след една година да видиш как ще е може да поработиш ,за да може да натрупаш опит.Но то не се знае и след година как ще е за въпросната позиция-ще имат ли места в града ви или не по твоите думи.И така времето ще ти покаже кое да ти е преоритет....Иначе годинките ти са добри за бебе,но нека да не е сега веднага.А имай в предвид,че може да отнеме и от 3-8 месеца поне...И това не се знае и не става веднага.Подготви детегледачка,защото няма да ти е лесно с две дини под една мишница. Laughing

# 7
  Благодаря за съветите , върху някой от тях бих се замислила . А относно работата , аз работя в момента , но не съм го споменала , защото не е по специалността ами е нещо докато дойде " мечтаната " позиция . Ако можех да ги съчетая веднага бих , но за съжаление няма как да ме вземат бременна . И не не го искам само заради ММ , ние сме от много време заедно и отдавна не пърхам около него .

# 8
И аз понякога изпадам в размисли и страсти и те разбирам, но си млада още, че да се притесняваш, според мен.  Peace

Малко по-голяма съм от теб. Аз за себе си съм решила, че е по-добре сега да поработя и да натрупам опит, за да се развия още повече след това. В един момент, когато е писано ще дойде време и за дете.

# 9
  • Варна
Аз съм на 35г., за мен сега е грешка, че обърнах внимание на кариерата, а не на майчинството. Ще ти кажа какво ми струва това...
След университета работих, купихме си жилище, мъжо не искаше дете докато няма де да го гледаме. Купихме апартамента, кариерата върви с всичкия и стрес и ангажименти, които на финала ни отчуждиха, доведоха до един спонтанен аборт, неставане на бебе по неясна причина и раздяла след 13г. връзка.
Дадох си сметка, че това е висока цена и реших да си ударя спирачиките ...
В една година напуснах работа, дом и мъж.

За мен по-разумния вариант е отглежането на детето и после кариерата  Peace

Имам предвид да не се вманиачаваш и да отлагаш умишлено бебеправенето Simple Smile

Последна редакция: сб, 05 сеп 2015, 11:12 от Мира Иванова

# 10
Преди исках кариера, като направих 30 почнах да искам дете. Всичко зависи от биологичния ти часовник. Е един момент желанието за дете ще стане водещо, но пък това не означава да зарязваш кариерата. Освен това, какъв е проблемът да ги съчетаеш?

# 11
Много е важно да си на постоянен трудов договор, в сравнително стабилна фирма, където имаш изградени отношения, когато заизлизаш по майчинство. Твоите доходи ще са от значение при появата на детето - финансово и за добрите ти позиции в брака, пък и за самочувствието ти.

Така че, трябват ти година, или две поне назад - най-добре поне две, защото за майчинство доход се гледа две години назад. Имай го пред вид, важно е, ако трябва, разрови се и прочети, и се аргументирай пред съпруга си, стъпила на тази добре аргументирана основа. Може и да не е най-мечтаното място, но трябва да си относително сигурна, че разчиташ на редовни осигуровки, за предпочитане - върху цяла брутна заплата, а не на минимален праг.

# 12
  • Варна
Мириам, цитира точно моят начин на мислене от онова време Peace
И въпреки всичкото ми планиране и старание, и внимаване не се случиха нещата. Сега високите доходи са в миналото.
Подкрепям разумния подход с две ръце, но при мен нямаше полза  Mr. Green

# 13
Мира, съжалявам, надявам се, че хубавото предстои.

# 14
  • Варна
Мириам, благодаря ти  Hug Аз също вярвам, че предстои Simple Smile
Оказа се, че и за това да "удариш спирачките" се иска сила ooooh! Получих също толкова поздравления по този повод, колкото и когато се качах по кариерната стълбица.

Резултатът от всичко /12 тна години от университета до сега/ е желязно си-ви, което ми донесе предложение за работа в местен университет  Mr. Green
Имам нова връзка, в която съм жената е къщата и се чувствам добре ...

Общи условия

Активация на акаунт