Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • Публикувана: 6 септ. 2015, 23:06 ч.
  • Последно мнение: 2 юли 2020, 09:38 ч.

Да се научим да работим с Excel - тема 3

  • 58 224
  • 495
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
  • Мнения: 2 733
Ами.... Обърнах датата да е в bg. Не работи и не работи условното. Confused
Говорим за колона M. По-нататък се повтаря. Но то като не ми работи на тази колона условното... какво да копирам...

link

sheet "Project"

Не работи, защото условието не е дефинирано както трябва. В момента го възприема като текст (виж кавичките) и затова не сработва. При този тип правила за условно форматиране (Format cells that contain...) не може да използваш формули (като TODAY), а само адреси и стойности. Предлагам ти да въведеш в някоя клетка извън таблицата, може и на друг лист, формулата за текуща дата. След това редактирай правилото, като при between посочиш от: адреса на тази клетка (трябва да е абсолютен) до: адреса на клетката  +5.

# 16
  • Мнения: 3 089
Ползвала съм многократно условно форматиране за дати. Категорично работещо. Без да въвеждам допълнителни колони с настоящата дата.

Това, което казваш за Today не е така. Но пък ти благодаря, защото ми обърна внимание върху кавичките, които досега в слепотата си не забелязвах изобщо.  Hug Махането на кавичките сработва форматирането, което искам да е в червено. Останалите условия ще се махнат, защото са само за теста.

И ти показвам как работи с Today.
цък с работещо условно с Today

# 17
  • ES
  • Мнения: 2 146
Супер! И аз не съм използвала условното форматиране за дати, а виж, че можело.  Peace

# 18
  • Мнения: 3 089
Ооо, много е хубаво и удобно за дати. Аз постоянно ползвам TODAY + или - определен брой дни, за да ми сигнализира, известява.

Нищо не разбирам от макроси инак съм си мислела колко гут би било ако можех да го накарам като види в червено да ми праща email. Някой да има подобно макросче?

Трябва да се поразтърся за готов макрос за нещо подобно. Отскоро започнах да си събирам готови за разни неща. Последнята ми придобивка е от интернет, с помощта на което вижда цифри и изписва с думи. Харесва ми. Макар че го ползвам само в един файл.

# 19
  • Мнения: 19
Малко помощ - имам файл в които отделните редове са оцветени в различен цвят. Дайте ми идея каква формула да използвам, така че при даден цвят в другата колона да ми изписва текст: червено, зелено , жълто...

# 20
  • Варна
  • Мнения: 2 733
Малко помощ - имам файл в които отделните редове са оцветени в различен цвят. Дайте ми идея каква формула да използвам, така че при даден цвят в другата колона да ми изписва текст: червено, зелено , жълто...
Какво е условието за оцветяването?

# 21
  • Мнения: 19
Малко помощ - имам файл в които отделните редове са оцветени в различен цвят. Дайте ми идея каква формула да използвам, така че при даден цвят в другата колона да ми изписва текст: червено, зелено , жълто...
Какво е условието за оцветяването?

Най - общо казано, по редове са оцветени автомобили с  различни рег. Номера. Трябва ми в последната колона да ми изписва че автомобилът е в сервиз / ако е оцв. В жълто/, Че е без шофьор / ако е оцветен в червено/ и да  пише че е работещ ако реда е в зелено.
Извинявам се за лошото описание, но пиша от таблета.

# 22
  • Варна
  • Мнения: 2 733
Най - общо казано, по редове са оцветени автомобили с  различни рег. Номера. Трябва ми в последната колона да ми изписва че автомобилът е в сервиз / ако е оцв. В жълто/, Че е без шофьор / ако е оцветен в червено/ и да  пише че е работещ ако реда е в зелено.
Извинявам се за лошото описание, но пиша от таблета.
Т.е. оцветяването е "ръчно", а не чрез Conditional formatting?

# 23
  • Мнения: 19
Най - общо казано, по редове са оцветени автомобили с  различни рег. Номера. Трябва ми в последната колона да ми изписва че автомобилът е в сервиз / ако е оцв. В жълто/, Че е без шофьор / ако е оцветен в червено/ и да  пише че е работещ ако реда е в зелено.
Извинявам се за лошото описание, но пиша от таблета.
Т.е. оцветяването е "ръчно", а не чрез Conditional formatting?

 да оцветяването е ръчно

# 24
  • Варна
  • Мнения: 2 733
да оцветяването е ръчно

Ами тогава ги филтрирай по цвят с Auto Filter - Filter by Color  и въведи необходимия текст във филтрираните клетки

# 25
  • Мнения: 19
Благодаря Ясмина.
От няколко дни има една формула която не ми дава мира:
Имам една колона, в която имам  въведени часове, например: 00:50; 23:20; 01:10... В другата колона използвам формулата:    =IF(F12>TIME(0;30;0);F12-TIME(0;30;0);"ok")
Като искам ако  часът е след 00:30 да ми пресмята колко е пресроченото време - минути, но а е преди 00:30 да изписва "ок". Проблемът е че ако въведа примерно 22:30, аз искам в колоната резултата да е 'ок',но ми се получава : 22:00:00
https://drive.google.com/file/d/0B8uUUfy-ZgapdllLb0NDMXFhaDg/view?usp=sharing

# 26
  • ES
  • Мнения: 2 146
Ако сложиш времето във формат 12 АМ и РМ? 12АМ е полунощ 0:00:00 при теб.

# 27
  • Варна
  • Мнения: 2 733
Благодаря Ясмина.
От няколко дни има една формула която не ми дава мира:
Имам една колона, в която имам  въведени часове, например: 00:50; 23:20; 01:10... В другата колона използвам формулата:    =IF(F12>TIME(0;30;0);F12-TIME(0;30;0);"ok")
Като искам ако  часът е след 00:30 да ми пресмята колко е пресроченото време - минути, но а е преди 00:30 да изписва "ок". Проблемът е че ако въведа примерно 22:30, аз искам в колоната резултата да е 'ок',но ми се получава : 22:00:00
https://drive.google.com/file/d/0B8uUUfy-ZgapdllLb0NDMXFhaDg/view?usp=sharing

Ами 22:30 е повече от 0:30 и правилно ти смята формулата. Понеже ползваш само време, Ексел има предвид една и съща дата. Трябва да зададеш какво е "преди" и какво е "след". До кога ще смята просрочия - до 2:00, 6:00? И от кой час нататък се брои за по-ранно свършване?

# 28
  • Мнения: 3 089
А за да пресмята колко е пресроченото време, нямаш ли и някакви други колкони, в които вадиш?
Би ли показала как става това изваждане.  
Може ли да се погледне самият екселски файл, а не pdf от него?

# 29
  • ES
  • Мнения: 2 146
Изваждането става във формулата, която е написана в поста на eloradana. Да, наистина може би трябва да стане с вложени IF-ве, т.е. да са повече от един.

Общи условия

Активация на акаунт