Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да се научим да работим с Excel - тема 3

  • 58 227
  • 495
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 19

[/quote]

Ами 22:30 е повече от 0:30 и правилно ти смята формулата. Понеже ползваш само време, Ексел има предвид една и съща дата. Трябва да зададеш какво е "преди" и какво е "след". До кога ще смята просрочия - до 2:00, 6:00? И от кой час нататък се брои за по-ранно свършване?
[/quote]

Просрочията трябва да ги смята до 2:00, по- ранно свършване се брои 21:00 - 00:29. Явно ще трябва да вмъкна и различната дата за да се получи.
https://drive.google.com/file/d/0B8uUUfy-ZgapMFFuY3BsTlJjMkU/view?usp=sharing

# 31
  • Варна
  • Мнения: 2 733
Просрочията трябва да ги смята до 2:00, по- ранно свършване се брои 21:00 - 00:29. Явно ще трябва да вмъкна и различната дата за да се получи.
https://drive.google.com/file/d/0B8uUUfy-ZgapMFFuY3BsTlJjMkU/view?usp=sharing

A какво правим ако часът на свършване е между 2 и 21? Например свършва в 20:00, това просрочие или ранно свършване е?

# 32
  • Мнения: 19
Просрочията трябва да ги смята до 2:00, по- ранно свършване се брои 21:00 - 00:29. Явно ще трябва да вмъкна и различната дата за да се получи.
https://drive.google.com/file/d/0B8uUUfy-ZgapMFFuY3BsTlJjMkU/view?usp=sharing

A какво правим ако часът на свършване е между 2 и 21? Например свършва в 20:00, това просрочие или ранно свършване е?


Явно не съм се изразила правилно: Всяко време между 07:00 сутринта  и 00:30 е нормално - тогава трябва да е "ок". Ако е след 00:30,трябва на изчислява просрочието.


# 33
  • Варна
  • Мнения: 2 733
Просрочията трябва да ги смята до 2:00, по- ранно свършване се брои 21:00 - 00:29. Явно ще трябва да вмъкна и различната дата за да се получи.
...........
Явно не съм се изразила правилно: Всяко време между 07:00 сутринта  и 00:30 е нормално - тогава трябва да е "ок". Ако е след 00:30,трябва на изчислява просрочието.

Пак остава един интервал от 2:00 до 7:00, който е неясен. Ако приемем, че смените (раб.време) свършва най-късно в 2:00, то формулата ще трябва да е:
=IF(AND(A4>TIME(0;30;0);A4<TIME(2;0;0));A4-TIME(0;30;0);"ok")

В А4 е времето на свършване. Ако може да имаш смени до 7, просто трябва да замениш двойката във формулата със 7.

# 34
  • Мнения: 19
Благодаря Ясмина  smile3525
Получи се перфектно

# 35
  • ES
  • Мнения: 2 146
И аз да попитам: има ли такава формула или комбинации от формули, които да копират част от информацията на друга клетка. Например: база данни с две колони, в първата е-мейла на фирмата, във втората сайта на фирмата, като домейнът на сайта е същият, като на е-мейла. info@phonehouse.com и www.phonehouse.com. Т.е. да се спести повторното изписване на втората половина на мейла на ръка.
Предварително благодаря!

# 36
  • Мнения: 299
И аз да попитам: има ли такава формула или комбинации от формули, които да копират част от информацията на друга клетка. Например: база данни с две колони, в първата е-мейла на фирмата, във втората сайта на фирмата, като домейнът на сайта е същият, като на е-мейла. info@phonehouse.com и www.phonehouse.com. Т.е. да се спести повторното изписване на втората половина на мейла на ръка.
Предварително благодаря!

=RIGHT(B1,LEN(B1)-[number of characters to remove])
 В твоя случай първите четири (www.), така че формулата ще е =RIGHT(B1,LEN(B1)-4) това ще остави 'phonehouse.com'. В A1 ще изписваш 'info', в В1 ще ти е останало 'phonehouse.com' и в С1 слагаш формалулата =A1&"@"&B1

Нямам Ексел в момента да пробвам, но би трябвало да работи Simple Smile

# 37
  • ES
  • Мнения: 2 146
Благодаря, Славейче, работи! Макар аз друго да имах в предвид, да изпиша мейла и с формули да махна всичко пред кльомбата и да прибавя www

# 38
  • Мнения: 299
В такъв случай използвай =RIGHT(A1,LEN(A1)-FIND("@", A1)) като в А1 ти е емайл адресът.

# 39
  • ES
  • Мнения: 2 146
И "www." се добавя с concatenate, но много стават колонките....

# 40
  • Мнения: 299
Помощните колони можеш да ги скриеш спокойно - няма нужда да са видими  Peace

# 41
  • Монтана
  • Мнения: 904
Момичета ще помоля да бутнете едно рамо. Направила съм е с функциите max, index и match, но все си мисля че има и по рационално решение т.е с 1 функция.

Покажете името на книгата с максимален тираж.

заглавие                                          тираж
Опал                                                    20000
Сънища за богове и чудовища            15000
Списъкът на омразата                             7000




Последна редакция: сб, 19 дек 2015, 23:39 от tanq_mt

# 42
  • Варна
  • Мнения: 2 733
Момичета ще помоля да бутнете едно рамо. Направила съм е с функциите max, index и match, но все си мисля че има и по рационално решение т.е с 1 функция.

Покажете името на книгата с максимален тираж.
А ако има няколко книги с максимален тираж?

# 43
  • Монтана
  • Мнения: 904
Момичета ще помоля да бутнете едно рамо. Направила съм е с функциите max, index и match, но все си мисля че има и по рационално решение т.е с 1 функция.

Покажете името на книгата с максимален тираж.
А ако има няколко книги с максимален тираж?

 В случая няма повторение на данните в колона тираж, но въпроса ти е интересен. Как би станало ако има повторения.

# 44
  • Варна
  • Мнения: 2 733
Ако са няколко книги - трябва да се използва Advanced Filter или формула-масив. За второто потърсете в google - formula array+Index function, или нещо подобно.

Иначе ако приемем, че книгата с максимален тираж е само една, може да се използва VLOOKUP. Но задължително колоната с тиража трябва да е вляво от колоната с името на книгата. Тогава формулата ще е: =VLOOKUP(MAX(областта с тиражите);областта с тиражите и заглавията;поредния номер на колоната със заглавията в областта с тиражите и заглавията;0)

В областта с тиражите и заглавията трябва най-лявата колона да е тираж.



Общи условия

Активация на акаунт