Да се научим да работим с Excel - тема 3

• 88 085
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
Аничк@, аз нещо не разбирам питането ти. Ако искаш да сумира при определени условия, защо крайният ти резултат включва текст (a, f)? На теория - да, може да комбинираш двете функции.

# 91
  • София
Аничк@, аз нещо не разбирам питането ти. Ако искаш да сумира при определени условия, защо крайният ти резултат включва текст (a, f)? На теория - да, може да комбинираш двете функции.

проблема ми мен е , че не са суми, а са коментари, които искам да ги виждам на един ред.

# 92
Аз бих я искала, че не мога да свалям в работата, но имам и въпрос.

Има ли формула обединяваща "sumif" и "vlookup"
Тоест да ми нанесе в една клетка други три .
нещо от сорта на :
1   a
2   b
2   c
3   d
1   f
да стане
1   a, f
2   b,c
3   d

Здравей,

Доколкото знам Ексел няма такава опция. Това, което можеш да направиш е да създадеш такава функция чрез VBA. Тук има повече информация, но е на английски:
http://www.get-digital-help.com/2010/12/20/excel-udf-lookup-and- … ed-into-one-cell/

В случая те са създали формула, която да търси числа с еднаква стойност и да изкарва коментарите със спейс. За да ги разделя със запетая, както ти искаш, трябва да замениш " " със "," в кода:

result = result & "," & Return_val_col.Cells(i, 1).Value

Пиши ако ти трябва допълнителна помощ.

Последна редакция: ср, 29 юни 2016, 16:32 от Badan

# 93

проблема ми мен е , че не са суми, а са коментари, които искам да ги виждам на един ред.

Аничк@, ето работещо решение, тествах го току що! Simple Smile

http://bgexcel.info/?qa=154/%D0%B4%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B … okup-%D0%B8-sumif

# 94
Аааа, един вид с макрос.
За първи път виждам този сайт. Сложих във bookmarks.

Аз да споделя финално за курса, който изкарах.... Ами много зле. Момичето имаше явно достатъчно знания, но базата на самата фирма беше под всякаква критика.
Скрит текст:
Някакви лаптопи със странни клавиатури. Губех сума време само докато набера конкретната табличка, в помощта на която упражнявах едно или друго. Не зная какви бяха тези клавиатури, ама беше кошмар. Не става дума до това да има BDS или фонетика. Буквичките върху клавиатурите стояха на малко по-различни места. Разбрах, че имало лаптопи, вкарани от Германия, Холандия, при които имало такава по-различна подредба. Не знам така ли е, но е нещо, което супер много затруднява. Принудих се да си нося клавиатура от вкъщи, която включвах към лаптопа им.

Другото особено, че макар да реших проблема с клавиатурата (6 часа от платените 30 бяха загубени, защото минаха в търсене на букви и символи) беше самия факт, че всичко като таблици изобщо трябваше да го набирам аз. Смятах, че това трябва да са готови файлчета, предварително направени от преподавателката. Все пак аз не съм входящо ниво тепърва да тренирам правене на табличка. Оказа се, че момичето ги има само на хартия. Навремето си ги имала на файл, но видиш ли, нещо станало с компютъра ѝ и тя загубила всичката си информация. Ами добре де, ще седнеш пък ще ги набереш наново. Не ми го побира главата как при условие, че човек си плаща за час все пак, ти ще му изразходваш времето с формално въвеждане на данни.

Изобщо кошмар. Трябваше и днес да имаме, но се отказах. Бях се примирила, че ще напредваме бавно, но като ми извади за пореден път на хартия пресниманите таблици... реших, че за едно посещение повече няма смисъл. Любезно казах, че се отказвам от последните три часа, защото имам работа и зарязах нещата.

Самата им база - стаи без климатици в окаяно състояние (в Пловдив горешините този месец достигаха 44), липса на Интернет, машина за вода обаче не включена в ток. Офисите им са на няколко места. Там където бях отишла, за да се запиша изглеждаше по-другояче. Затова останах изненадана после.
Стари лаптопи. Всеки път оставяха различен. На някои от тях excel нещо проблематичен, не се отваря. За сметка на това сложили китайския такъв.
И всичко това далеч не беше по тънката тарифа. Платих 402 лева за индивидуално обучение.

Та прави бяха хората, че няма смисъл от курс. Самообучението също е бавничко понякога. Но поне е безплатно.

# 95
  • София
Хиляди благодарности  bouquet bouquet bouquet ще го пробвам утре Simple Smile

Последна редакция: нд, 03 юли 2016, 15:10 от Аничк@

# 96
  • София
Имам една таблица, в която имам много редове с имена и колони с дати за цялата година. В клетките има присъствия /отсъствия за сътветния ден за сътветния човек.
Как мога да извадя всички отсъствия на даден чомек (не брой дни, а на кои коркретни дати е отсъствал човека)? Отсъствията са PL.

Име   4.1.2016   5.1.2016   6.1.2016   7.1.2016   8.1.2016   9.1.2016   10.1.2016   11.1.2016   12.1.2016   13.1.2016   14.1.2016   15.1.2016
Андрей Андреев   8   8   8   8   8   -   -   8   8   PL   PL   8
Иван Иванов   8   8   PL   8   8   -   -   8   8   8   8   8
Борис Борисов   8   8   8   8   8   -   -   8   8   8   8   8
ГеорГи Геортиев   PL   PL   PL   PL   PL   -   -   8   8   8   8   8
Данаил Данаилов   8   8   8   8   8   -   -   8   8   8   8   8
Живко Живков   8   8   8   8   8   -   -   8   8   8   8   8
Здравко Здравков   8   8   8   8   8   -   -   PL   8   8   8   8
Калин Калинов   8   8   8   8   8   -   -   8   8   PL   8   8

Като резултат да излезат много редове с две колони:
-Име
-дата на отсъствието (там, където се съдържа PL)

# 97
  • София
Много интересна тема, ще следя. Работя с Excel и би ми била от полза.

# 98
  • Варна
sateen Няколко поста по-напред се писа подобно решение. Става само с макрос.

# 99
  • София
sateen Няколко поста по-напред се писа подобно решение. Става само с макрос.

Благодаря, ще прегледам.

# 100
От онзиден съм се заиграла да си правя макроси в работата. Постоянно ми се налагат експорти от SAP в Excel, от електронното банкиране в Excel и вече малко ми втръсна да оформям всеки път махайки излишни колони и т.н.

Не бях правила досега и доста се олях. Например с клавиатурната команда да бързо стартиране. Например на единия му дадох ctrl+h. Хубаво ама се оказа, че в нов файл, понеже съм съхранила макросите да са ми достъпни винаги като отворя excel-а, се оказа, че програмката дава приоритет на командата за бързо стартиране на макроса вместо например да асоциира, че с ctrl+h искам да replace-ва.

И... се оплесках отвсякъде. Изтрих всичко и започнах наново. Та ето въпроса ми: откъде мога да видя всички използвани в момента клавиатурни команди в Excel?

# 101
Не съм сигурен, че разбирам въпроса ти, но ако искаш да видиш какви шорткъти си записала за макросите си, отиваш на developer таба -> macros. Отваря се диалогов прозорец macros. Избираш options и там пише какъв е шорткъта. (Ако нямаш developer таб, трябва да си го изкараш от file ->options ->customize ribbon)

Пак от диалоговия прозорец, за да не ти се задейства макрото навсякъде в ексел, а само в един workbook даваш macros in -> this workbook. Успех Simple Smile

От онзиден съм се заиграла да си правя макроси в работата. Постоянно ми се налагат експорти от SAP в Excel, от електронното банкиране в Excel и вече малко ми втръсна да оформям всеки път махайки излишни колони и т.н.

Не бях правила досега и доста се олях. Например с клавиатурната команда да бързо стартиране. Например на единия му дадох ctrl+h. Хубаво ама се оказа, че в нов файл, понеже съм съхранила макросите да са ми достъпни винаги като отворя excel-а, се оказа, че програмката дава приоритет на командата за бързо стартиране на макроса вместо например да асоциира, че с ctrl+h искам да replace-ва.

И... се оплесках отвсякъде. Изтрих всичко и започнах наново. Та ето въпроса ми: откъде мога да видя всички използвани в момента клавиатурни команди в Excel?

# 102
Не, не питам това. Отказах се да има шоркът за стартиране на макросите.

Питам има ли място в програмата където мога да видя всички използвани от самия Excel клавиатурни команди.

# 103
Защо ме търсиш? тук има лист с всички стандартни команди.

https://support.office.com/en-us/article/Excel-keyboard-shortcut … bac6-2b39f16cb121

# 104
Колко са многооооо. Точно това ми беше необходимо. Благодаря.

Последна редакция: чт, 04 авг 2016, 13:07 от Защо ме търсиш?

Общи условия

Активация на акаунт