Да се научим да работим с Excel - тема 3

• 88 230
  • 743
  •   1
Отговори
# 165
Защо да няма как да са едно под друго? Нали за екселски файл, в който те са описани, говорим?
Сортирането преди субтотал е от значение.

# 166
Благодаря за отговора,но това не ми върши работа не става въпрос да е прегледно просто последователността е такава че няма как всички панталони или блузи да са един под друг.Това което пиша е опаковъчен лист и в един кашон има примерно панталони,блузи, потници и т.н. за това няма как да ги сортирам по този начин.

Ще стане с Pivot table.

Благодаря за отговора,но това не ми върши работа не става въпрос да е прегледно просто последователността е такава че няма как всички панталони или блузи да са един под друг.Това което пиша е опаковъчен лист и в един кашон има примерно панталони,блузи, потници и т.н. за това няма как да ги сортирам по този начин.

ROUND(..., 0)
Затруднявам се нещо не ми се получава удобно ли ще е Ви пратя екселското файлче и вие да ми направите формулата.

# 167
  • Варна
ico_3 Формулата е по питането на mama_na_nana, объркала съм цитатите. За вашия случай - само Pivot.

# 168
В резулативна клетка искам да се закръкля при условие.
Ако сумата е примерно 18,04 до 18,49 да се закръгля на 18.
Ако сумата е над 18,50 да се закръгля на 19.

Липсва условие. 18.03 на колко се закръгля? Ако е на 18.00 просто =Round(клетка,0)

# 169
  • Монтана

с функцията sumif няма ли да стане или countif евентуално

# 170
 ico_3 ако в колона C са ти артикулите, които са разбъркани един под друг- панталон, риза, блуза, панталон  и т.н., а в колона D бройките , в колона H например са ти изредени артикулите като база данни. тогава формулата за да ти ги сумира по артикул ще ти е:
=SUMIF(C1:C20;$H$1;D1:D20)
След Н във формулата, сменяш цифрата в зависимост от това, кой артикул ще сумираш. Трябва да внимаваш да не объркаш правописа на някой артикул, защото няма да ти го сумира.
Другия вариант без база данни е:
=SUMIF(C1:C20;"риза";D1:D20)
Няма значение дали е с малки или с големи букви.

Последна редакция: вт, 04 апр 2017, 08:51 от deni_den

# 171
ico_3 ако в колона C са ти артикулите, които са разбъркани един под друг- панталон, риза, блуза, панталон  и т.н., а в колона D бройките , в колона H например са ти изредени артикулите като база данни. тогава формулата за да ти ги сумира по артикул ще ти е:
=SUMIF(C1:C20;$H$1;D1:D20)
След Н във формулата, сменяш цифрата в зависимост от това, кой артикул ще сумираш. Трябва да внимаваш да не объркаш правописа на някой артикул, защото няма да ти го сумира.
Другия вариант без база данни е:
=SUMIF(C1:C20;"риза";D1:D20)
Няма значение дали е с малки или с големи букви.

За мен този дори е по-удачен.

# 172
Дано някой се включи по този мой проблем. До сега ползвах само roundup или rounddown

В резулативна клетка искам да се закръкля при условие.
Ако сумата е примерно 18,04 до 18,49 да се закръгля на 18.
Ако сумата е над 18,50 да се закръгля на 19.

Благодаря.

Аз използвам fixed, в твоя случай ще е =fixed(A1,0)
Единственият минус е, че трябва да преобразуваш резултатите в цифри (convert to numbers). Иначе си закръгля до знака, който си задал и спира да изчислява с оригиналната цифра.

# 173
Здравейте!
Не съм много добра в Ексела,за това пиша тук ако може да ми помогнете.Описвам си стоката на заведението на екселска таблица.Пиша си името на продукта,цената,отстъпка и т.н.Въпроса ми е има ли функция,която да помни цената на даден продукт.Идеята ми е,като напиша името на даден артикул да излиза по подразбиране цената и така ще ми е по-лесно да следя дали има увеличение или не.Дано сте ме разбрали какво имам в предвид.
Благодаря!

# 174
  • The point of no return
С Пивот таблица или VLOOKUP мисля, че ще се получи.

# 175
Здравейте!
Не съм много добра в Ексела,за това пиша тук ако може да ми помогнете.Описвам си стоката на заведението на екселска таблица.Пиша си името на продукта,цената,отстъпка и т.н.Въпроса ми е има ли функция,която да помни цената на даден продукт.Идеята ми е,като напиша името на даден артикул да излиза по подразбиране цената и така ще ми е по-лесно да следя дали има увеличение или не.Дано сте ме разбрали какво имам в предвид.
Благодаря!

Можеш да използваш функциите  Index и Match, като за целта ще трябва да имаш една база данни с артикулите и цените, която предполагам , че имаш. На втория шийт си правиш опис на продуктите например в колона А в колона В слагаш формулата =INDEX(Sheet1!$A$2:$B$6;MATCH(A2;Sheet1!$A$2:$A$6;0);2)
Sheet1!A2:B6 ти е базата данни -колона А артикулите в колона В цената, като цифрите в колона В може да е 200 и т. н в зависимост от това, колко записа имаш.
В колона А2 на втория шийт започваш да описваш а в колона В ти е формулата и ще ти извежда цената
Дано ме разбираш, ако не ти става ясно ще дообесня или  можеш да ми правиш файл.
Поздрави!

# 176
Здравейте!
Благодаря!

Можеш да използваш функциите  Index и Match, като за целта ще трябва да имаш една база данни с артикулите и цените, която предполагам , че имаш. На втория шийт си правиш опис на продуктите например в колона А в колона В слагаш формулата =INDEX(Sheet1!$A$2:$B$6;MATCH(A2;Sheet1!$A$2:$A$6;0);2)
Sheet1!A2:B6 ти е базата данни -колона А артикулите в колона В цената, като цифрите в колона В може да е 200 и т. н в зависимост от това, колко записа имаш.
В колона А2 на втория шийт започваш да описваш а в колона В ти е формулата и ще ти извежда цената
Дано ме разбираш, ако не ти става ясно ще дообесня или  можеш да ми правиш файл.
Поздрави!

Благодаря за отговора!Мисля,че това наистина ще свърши работа.Доколкото прочетох,разбрах смисъла на функцията,но не мога да я въведа формулата.Все ми дава грешка.

Последна редакция: ср, 19 апр 2017, 19:17 от Sweet_Dreams@

# 177
Каква грешка дава?

# 178
Дава,че няма такава формула.Но тази нощ доста се порових и с помощ малко от Google успях да направя това,което искам с Vlookup.
Много благодаря за отговорите. Peace

# 179
Здравейте! Имам да решавам задачи на Excel, но нещо блокирах. Не се сещам кои формули да приложа. Ще може ли да ми помогнете?
Ето това е задачата:
      Да се състави таблица за изплащане на телефонните услуги на 15 потребители към клон на далекосъобщения по следните цени:
      До 60 импулса - 0.05 лв.
      60 - 100 импулса - 0.09 лв.
      Над 100 импулса - 0.12 лв.
    За всеки потребител броят на импулсите се получава като разлика от новото показание и старото. крайната стойност за всеки потребител се получава с начисляване на 11% ДДС.

Общи условия

Активация на акаунт