Изследване на ХОРМОНИ – 11 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 80 640
  • 746
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте момичета и от мен . И аз да ви попитам -моето FSH e малко високо 13,62mIU/ml.  Имали начин да го сваля по някакъв начин? Предварително Ви благодаря. Simple Smile
Денис е точният човек тук, към когото да се обърнеш. Peace Тя ще ти е най-полезна.
Аз - без въобще да претендирам да съм много компетентна - мисля, че 13.62 си е доста завишен показател за FSH - на кой ден всъщност си го изследвала? Ако е 3-5 ден от цикъла, си е доста завишен и трябва да направиш доуточняващи изследвания, за да се види откъде идва проблемът - и съответно да се проведе лечение. На колко си години?

# 331
  • Бургас
Здравейте момичета и от мен . И аз да ви попитам -моето FSH e малко високо 13,62mIU/ml.  Имали начин да го сваля по някакъв начин? Предварително Ви благодаря. Simple Smile
Денис е точният човек тук, към когото да се обърнеш. Peace Тя ще ти е най-полезна.
Аз - без въобще да претендирам да съм много компетентна - мисля, че 13.62 си е доста завишен показател за FSH - на кой ден всъщност си го изследвала? Ако е 3-5 ден от цикъла, си е доста завишен и трябва да направиш доуточняващи изследвания, за да се види откъде идва проблемът - и съответно да се проведе лечение. На колко си години?
Направих го на 2-3ден от цикъла ,док ми пусна и др. два хормона да направя и да повторя FSH втори път. Понеже действаме за бебе а сме с мъжки фактор и за това каза ,че моите изследвания трябва да са в норма за да имаме право да  да подадем документи за фонда. Ами с годинките съм доста напред 37г.

# 332

newsm78 Пия ЕМК и коензим, може ли ЕМК да е причината? Лекарката ми пусна само ТСХ и Глюкоза, другото на своя глава го пуснах. Ще видя какво ще ми каже лекарката. Благодаря за коментара  Heart Eyes
Добавките не могат да повлияят Т4.
Да не би да си пила кафе, нещо с кофеин?!
Не е от ЕМК.
Ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря.   Peace
Може да е инцидент

Здравей, Денис! Лекарката каза, че е леко завишен и да отида след 6 месеца пак. Попита ме дали имам сърцебиене. Казах и, че ми се е случвало. Не съм пила кафе и чай, но докато ми взимаха кръв на едно момиченце му прилоша и може да съм реагила,защото лекарката която ми взимаше кръв искаше да отиде при момиченцето, но точно беше забола иглата в мен. Аз се шашкам, като видя,че на някой му става лошо. Не знам дали това оказва влияние! Според лекарката нямам нужда от лечение в момента,  глог и валериан при нужда!

# 333
  • на село
Здравейте,аз писах и другаде,но и тук ще попитам  за тези изследвания ,защото не ми е ясно ама хич :

TSH-0.59/.gran.0.34-5.60
LH-9.54/ж.фол.2.12-10.89,овул.пик19.2-103,лут.1.20-12.86,меноп.10.8-58.6М.1.24-8.62
FSH-5.72/Ж.фол.фаза3.85-8.78,овул.пик.4.54-22.51,лут.1.79-5.12,меноп.17-113М.1.27-19.2
Естрадиол-520.0/Ж.фол.фаза20-48.овул.пик83-495,лут.фаза42-338,след менопауза 20-48,М.23-53

Да поясня,на 43 години съм и ги правих след като ми свърши след5- 6 дни.

# 334
  • София
Здравейте,аз писах и другаде,но и тук ще попитам  за тези изследвания ,защото не ми е ясно ама хич :

TSH-0.59/.gran.0.34-5.60
LH-9.54/ж.фол.2.12-10.89,овул.пик19.2-103,лут.1.20-12.86,меноп.10.8-58.6М.1.24-8.62
FSH-5.72/Ж.фол.фаза3.85-8.78,овул.пик.4.54-22.51,лут.1.79-5.12,меноп.17-113М.1.27-19.2
Естрадиол-520.0/Ж.фол.фаза20-48.овул.пик83-495,лут.фаза42-338,след менопауза 20-48,М.23-53

Да поясня,на 43 години съм и ги правих след като ми свърши след5- 6 дни.
LH, ФСХ и Е2 се пускат на 3 ден от МЦ - сега, не са много показателни
Какво означава: .... ги правих след като ми свърши след5- 6 дни.
Това кой ден от МЦ е?
1-ви ден от МЦ, е 1-ви ден от менструацията /М./
Колко дни средно е МЦ при теб? / от М до М/

# 335
  • на село
Благодаря за вниманието.На 12 ден от МЦ ги правих,не стига ,че платих доста пари за хормони секрети и цитонамазка ами сега като прочетох ,че на 3 ден се пускат направо ме е яд ,защото явно няма да са показателни.

# 336
  • София
Благодаря за вниманието.На 12 ден от МЦ ги правих,не стига ,че платих доста пари за хормони секрети и цитонамазка ами сега като прочетох ,че на 3 ден се пускат направо ме е яд ,защото явно няма да са показателни.
Най-вероятно си в дните около  О.
Според мен, преди пика на ЛХ.
Направи няколко поредни дни тестове за О.
Ще чакам да пишеш  Peace

# 337
  • на село
Oshte vednaj blagodarya,nishto ne shvashtam ot ovulacii i tem podobni,nikoga ne sam si sledila ovulaciite i za tova nyama poveche da dosajdam,shte izchakam mnenieto na ginekolojkata,koyato me zapaprati vednaga sled pregleda da pravya izsledvaniya,a to se okaza che s/d treti den se pravyat.Leka vecher.

# 338
Денис, би ли дала мнение и по моите резултати, едва другата седмица ще мога да ида на лекар и ще ги мисля. Вчера при бях при мамолог и той погледана и щитовидната жлеза с ехографа, каза че е доста уголемена. Днес пуснах изследвания резултатите на ТСХ са в норма- 1.413. ( 0.55-5.50 референтни)
Мат - 22.8 ( <35 референтна ) ТАТ 50 при референтна 40. Докторант вчера че пита дали пълнея, аз не качвам, но и не мога да сваля и грам въпреки диетата и усилени тренировки, възможно ли е да е заради това? Много съм нервна последните седмици, направо съм непоносима.

# 339
  • Plovdiv, Bulgaria
Може ли коментар, наред ли е за забременяване?
ТСХ е на 10-ти ден, другите на 12-ти.

Тиреостимулиращ хормон (h TSH)   2.94   mUI/l   0.34 - 5.5 

Свободен тироксин (FT4)     10.34 pmol/l       7.85 - 14.40 

Тиреоглобулинови антитела (Anti-Tg)        0.1 IU/ml         0 - 4

Антитела срещу Тиреоидна пероксидаза - Anti - TPO    0.6 IU/ml        0 - 9

# 340
Денис, всички дружно те нападнахме с молба за разчитане на резултати, но наистина бих била много благодарна ако обърнеш внимание и на моите - разчитам на мнението ти. Peace
Планувам забременяване, ТСХ се държи в тези граници от няколко месеца, ехографията на ЩЖ не показва отклонение.
Знам, че е задължително ТСХ да е под 2 при забременяване, интересува ме за колко време след като ми се назначи лечение мога да го сваля до това ниво? Все още не пия никакви медикаменти.
Има ли проблем при другите стойности - те още не са обсъждани с лекар.
Благодаря! Peace

TSH 3.06      / 0.27 - 4.20/      
fT4 12.24     /9.30-17.0/   
ТАТ (Tg Ат) 34.24  / 0 - 115/    
МАТ (TPO Ат) 14.75     /  0 - 34/      
fT3   3.59  /2.0-4.4/

# 341
  • София
Денис, би ли дала мнение и по моите резултати, едва другата седмица ще мога да ида на лекар и ще ги мисля. Вчера при бях при мамолог и той погледана и щитовидната жлеза с ехографа, каза че е доста уголемена. Днес пуснах изследвания резултатите на ТСХ са в норма- 1.413. ( 0.55-5.50 референтни)
Мат - 22.8 ( <35 референтна ) ТАТ 50 при референтна 40. Докторант вчера че пита дали пълнея, аз не качвам, но и не мога да сваля и грам въпреки диетата и усилени тренировки, възможно ли е да е заради това? Много съм нервна последните седмици, направо съм непоносима.
ТСХ е добре, но е трябвало да пуснеш Т3 и Т4, след като се е установил проблем с ЩЖ на УЗ
ТАТ за завишени, не мисля, че е Хашимото, най-вероятно някакви възпаление на ЩЖ / след като е и увеличена/ Това лекар трябва да го прецени - потърси и второ мнение.
Да, може проблем с ЩЖ да е причина за трудното сваляне на кг., нервност и т.н.
Пусни Пролактин / на чист ден/ , Инсулин + Глюкоза на гладно Peace

Може ли коментар, наред ли е за забременяване?
Скрит текст:
ТСХ е на 10-ти ден, другите на 12-ти.
Тиреостимулиращ хормон (h TSH)   2.94   mUI/l   0.34 - 5.5  
Свободен тироксин (FT4)     10.34 pmol/l       7.85 - 14.40  
Тиреоглобулинови антитела (Anti-Tg)        0.1 IU/ml         0 - 4
Антитела срещу Тиреоидна пероксидаза - Anti - TPO    0.6 IU/ml        0 - 9
ТСХ е висок, показва че имаш Хипофункция на ЩЖ - трябва да е под 2.0.
Когато се правят опити за бебе, идеалните граници дори са 0,5-1,0
Нямаш Хашимото  Peace
Изследвай Пролактин / на чист ден/, Инсулин + Глюкоза на гладно

Денис, всички дружно те нападнахме
Скрит текст:
с молба за разчитане на резултати, но наистина бих била много благодарна ако обърнеш внимание и на моите - разчитам на мнението ти. Peace
Планувам забременяване, ТСХ се държи в тези граници от няколко месеца, ехографията на ЩЖ не показва отклонение.
Знам, че е задължително ТСХ да е под 2 при забременяване, интересува ме за колко време след като ми се назначи лечение мога да го сваля до това ниво? Все още не пия никакви медикаменти.
Има ли проблем при другите стойности - те още не са обсъждани с лекар.
Благодаря! Peace
TSH 3.06      / 0.27 - 4.20/      
fT4 12.24     /9.30-17.0/   
ТАТ (Tg Ат) 34.24  / 0 - 115/    
МАТ (TPO Ат) 14.75     /  0 - 34/      
fT3   3.59  /2.0-4.4/
Hug   да ви помагам, е удоволствие за мен

ТСХ е висок, трябва да го смъкнеш поне до 2.0 още преди да си забременяла, защото високите нива пречат на имплантацията, износването и може да са причина за аборт.
След зачеване - физиологично нивата на ТСХ се повишават, и ако изходните / преди зачеване/ са високи, след това ще са още по-високи, защото има здравословен проблем - Хипофункция.
Ако нямаш проблем с функцията на ЩЖ, при бременност няма да има проблем - но, ако се тръгва с проблем, при бременност той се обостря.
С какъв темп и за колко време ще се понижи ТСХ - никой не може да ти каже, а при бременност, може да е още по-трудно, защото тялото вече реагира при различни от нормалните условия

ПП. Антителата са добре, нямаш Хашимото

Последна редакция: пт, 20 ное 2015, 14:49 от denis.

# 342
Извинявам се предварително, че въпросът ми не е във връзка с планиране на бременност, но няма да мога скоро да отида отново при лекаря. Имам оплаквания от обилен цикъл и зацапване до десети-петнадесети ден. При прегледа не се установиха отклонения, лекарят назначи тези изследвания (правени са трети ден от цикъла):

LH S    6.89     mIU/ml   2.40 - 12.60   

FSH S    8.2     mIU/ml   3.5 - 12.5   

Estradiol S    29.26     pg/ml   12.5 - 166

Бих искала да помоля denis за коментар. bouquet

# 343
Денис, благодаря! А какво означава Пролактин на чист ден? Тези Ф3 и Ф4 дали да ги пусна и с всичките неща да отида при лекаря?

# 344
  • София
Извинявам се предварително, че въпросът ми не е във връзка с планиране на бременност, но няма да мога скоро да отида отново при лекаря. Имам оплаквания от обилен цикъл и зацапване до десети-петнадесети ден. При прегледа не се установиха отклонения, лекарят назначи тези изследвания (правени са трети ден от цикъла):
LH S    6.89     mIU/ml   2.40 - 12.60    
FSH S    8.2     mIU/ml   3.5 - 12.5    
Estradiol S    29.26     pg/ml   12.5 - 166
Бих искала да помоля denis за коментар. bouquet
ФСХ е завишен и показва, че има проблем с функцията на яйчниците - но какъв, лекар трябва да прецени / на база допълнителни изследвания/. Само едно изследване не е достатъчно.
Изследването на тези 3 хормона, не може да даде отговор на въпроса, каква е причината за зацапването.
Има вариант - да е имало задържан фоликул, и ако е така, той търпи или вече е претърпял обратно развитие.
Ако зацапването е еднократно - само за един МЦ - приема се за инцидент.
Ако според лекаря, няма друга причина - раничка, полип и т.н. и е някакъв хормонален дисбаланс  е редно да се изследват всички хормони

Денис, благодаря! А какво означава Пролактин на чист ден? Тези Ф3 и Ф4 дали да ги пусна и с всичките неща да отида при лекаря?
На чист ден означава след М. / менструацията/
ТСХ е добре да се пуска също на чист ден.
Ако имаш възможност, повтори ТСХ, заедно с Т3 и Т4 - защото се тълкуват заедно, а това ще помогне на лекаря за по-точна преценка
Ще чакам да пишеш  Peace

Последна редакция: пт, 20 ное 2015, 15:50 от denis.

Общи условия

Активация на акаунт