ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 17

• 94 840
  • 800
  •   1
Отговори
# 60
  • густо майна Филибето
Гладиолите и гергините се вадят, защото мръзнат (на някои места). При мен гладиолите не мръзнат, но гергините изгниват  newsm78
Освен това съм чела (не е проверено), че твърде големите луковици на гладиолите не цъфтят.
Лалетата (някои лалета) писах в предната тема защо се вадят.
Същото като за лалетата важи и за зюмбюлите. Само бабешките сортове могат да не се вадят и всяка година стават повече.
Анемонето (пролетно цъфтящото) при мен изчезва втора - трета година, но не съм установила още причината, дали е сляпо куче, дали заради обилното лятно поливане, или и то като лалета и зюмбюли.
От лилиумите ми се множат предимно в оранжевата гама, другите изчезнаха Rolling Eyes Тях не вадя, но се наложи да разсаждам. Simple Smile

Нова, благодаря!
Аз от няколко месеца имам проблем с фотоапарата и снимам само с телефон, не са ми много качествени снимките, затова и в блога нищо не качвам.
 А и Гугъл ми прави някакви номера, като публикувам във форум снимки с адреса на изображението, си ги виждам само аз. Това отскоро.
Но пък не пречи да покажа тези от фейса Simple Smile

Скрит текст:

Дано се виждат!

# 61
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Гладиолите и гергините се вадят, защото мръзнат (на някои места). При мен гладиолите не мръзнат, но гергините изгниват  newsm78
Освен това съм чела (не е проверено), че твърде големите луковици на гладиолите не цъфтят.
Лалетата (някои лалета) писах в предната тема защо се вадят.
Същото като за лалетата важи и за зюмбюлите. Само бабешките сортове могат да не се вадят и всяка година стават повече.
Скрит текст:
Анемонето (пролетно цъфтящото) при мен изчезва втора - трета година, но не съм установила още причината, дали е сляпо куче, дали заради обилното лятно поливане, или и то като лалета и зюмбюли.
От лилиумите ми се множат предимно в оранжевата гама, другите изчезнаха Rolling Eyes Тях не вадя, но се наложи да разсаждам. Simple Smile

Нова, благодаря!
Аз от няколко месеца имам проблем с фотоапарата и снимам само с телефон, не са ми много качествени снимките, затова и в блога нищо не качвам.
 А и Гугъл ми прави някакви номера, като публикувам във форум снимки с адреса на изображението, си ги виждам само аз. Това отскоро.
Но пък не пречи да покажа тези от фейса Simple Smile

Скрит текст:

Дано се виждат!

моите зюмбюли разсаждам само когато се размножат прекалено много. тогава луковиците се притискат и цветовете са дребни.

всичките ми зюмбюли са купувани, определено не са бабешките сортове и единствената промяна е, че оранжевия е станал розово-жълто райе  Blush а тъмно цикламения изсветля. не до розов, но по-светъл от предишни години.

за нарцисите съм забелязала. че на единични луковички или не цъфтят или имат някак хилаво цветче, когато направят туфа са много по-едри и красиви. и те са купувани и са от по-необичайните сортове.

виждат се снимките  Blush и аз искам рекичка и къщичка над нея  Blush

# 62
  • густо майна Филибето
Една тема за лалетата, за която не мога да пусна линк, защото го отчита като спам.  Само трябва да напишете на търсачката Лалетата - грижи и садене /вадене и ще ви излезе резултат от Форум HobbyKafe. Там са описани сортове, които могат и да не се вадят, има и снимки, всеки е споделял личен опит.
Една много опитна с лалета цветарка препоръчва да се садят когато температурите трайно паднат под 9 градуса.

И аз да споделя моя опит с луковиците в магазина - оглеждайте пакетите , да няма някъде мухъл и налепи. Да не са сгърчени, отчупени, изсъхнали. Спасявала съм лилиуми като съм ги топила в разтвор на калиев перманганат, бледорозов. И в разреден топсин съм топила, за да убие тръгналите гъбички. Понякога  при мен се скапват, ако не ги насадя навреме, а отлагам твърде дълго..

# 63
  • В полите на Пирин планина
Любознателна,прекрасно е при теб както винаги  Heart Eyes

# 64
Божке, добре, че влязох в темата и прочетох за лалетата, ми аз имам цяла щайга луковици и оня ден даже като слизах в мазето си ги гледах и им се радвах, че са добре, а то станало време да се садят  ooooh!щях да пропусна да ги засадя тази година  Mr. Green и после да се чудя защо нямам нито едно лале в двора. Joy

Само да спре дъжда и съм в двора.  bouquet

# 65
Любознателна, прекрасни снимки!

Моля, кажете как се грижите през зимата за фуксията, орязва ли се..

# 66
  • DE
Фуксия
--------------------------
*Съхраняване зимата по възможност на хладно и светло.
**Да не се поливат редовно-понасят засушаване и да не се торят!
***Пролетта се орязват изсъхналите краища и клонки, поливат се обилно и се торят първите няколко седмици- 2 пъти седмично.

Люб, страхотно е!
Снимката с бричката " ала Куба" гледах няколко пъти Hug

Аз далии, гладиоли, кани вадя-замръзват!
Всички други остават да зимуват в почвата.
И аз се подсетих.... грудките на лалетата са все още в кашонче и трябва пак да ги бучна.
Анемонета, парички, камбанки и кандилки  все млади растения пресадих тези дни.
Иде студ вече и утре ще режа де що има из градината и ще прибирам саксии в мазата.
На светло и хладно оставям само фуксии и бебетата мушката

# 67
Момичета, знам, че хиляди пъти се е говорило за розите - рязане, прихващане... ама аз пак имам нужда да питам. Embarassed
Изобщо не умея да се грижа за рози. Каквото съм купила, до няколко месеца или година погрознява ужасно (да не говорим, че изобщо не тръгват по начина, по който очаквам) и после направо си умира.
Сега съм решила да не се занимавам с купешки сортове, които са някакви изтънчени хибриди, ами да си режа клонки от харесаните хорски огради. Crazy Тъй като на практика ще крада, не искам да правя поразии на хората, кажете ми кога точно е най-подходящо да режа и как трябва да изглежда отрязаното клонче? После как да го захвана?
Имам снимка на едната набелязана роза. Качих, за да видите от какъв вид е, понеже не е обичайното право храстче.
Тези клонки, преплетени по оградата.
Иначе се чудя дали стъблото не е това огромно нещо?!
Набелязала съм и друга роза, която се суче по една ограда, но сякаш е по-друг сорт, понеже листата не са толкова дребни. Поне така ми се струва.

# 68
Моите вкоренявам така:

Режа дължина около 20 см ( някои казват, че от прецъфтяло клонче е добре), резника с дебелина не повече от молив, но и да не пък много тъничко. Махам долните листа и гледам 2 пъпки да са в земята и 2-3 отгоре (под пъпки имам предвид там, откъдето излизат листенцата). Слагам в градината на сянка под голяма бутилка от мин. вода. Капачката оставям отгоре и понякога я махам за проветрение. Поливам през отвора, не трябва да се засушават.
Така като заложиш резниците сега есента, на другата есен най-рано местиш на постоянно място ако опита е успешен.
Аз вече предпочитам да си купя роза от реномиран производител, роза с име, иначе чакам по година-две да зацъфтят от резника

# 69
  • густо майна Филибето
Ами да, това трябва да са стеблата. Другото като се реже, реже, тези стебла си дебелея, дебелеят... Grinning
 На мен така ми е писнало да се бода на розите и да ги пръскам, че искам да гледам нови красоти само по чужди огради Grinning

А какво се случва с твоите рози? Тези по оградите на хората също са някакъв си сорт Simple Smile
Тук из квартала са си навъдили (може би една от друга) един сорт роза с такива ситни листенца, голяма красота е като нацъфти пролетта.
Скрит текст:

Маша от долината, аз имам студоустойчива фуксия, зимата измръзва до земя и следващата година расте още по-буйно храстче. Още има цветове.
https://www.google.com/search?q=Fuchsia+magellanica&num=100& … 4yAIVRVosCh1j4wZ7

# 70
Бонбончета, благодаря за фуксията! Ще си я прибера аз моята.
Започнахте ли да прибирате сакъзчетата и мушкатата? Сакъзите ги окършвам, махам старите коренища и си бучкам нови клончета. Прибирам на прозореца вътре.  Heart Eyes.
Тази година съм решила да си поръчам рози от Бритрозако, че там работи моя приятелка и ще ме консултира евентуално какви сортове да си взема, ноември ще садя, казаха, че сега е рано.

# 71
  • На брега
Фуксия ли е това ooooh!! Подариха ми две саксии с растения лятото, казаха ми, че са за сянка. Това си изсъхна под липата в саксията.

# 72
⅞ ..., благодаря за подробното обяснение. Само едно нещо: нямам сенчесто място в двора. Той е малък, много открит и изцяло обърнат на юг. Това означава ли да направя всичко това по-горе за една година в саксия или да бодна на избраното от мен място и лятото да махам бутилката и да поливам повече в жегите?

Цитат
Аз вече предпочитам да си купя роза от реномиран производител, роза с име, иначе чакам по година-две да зацъфтят от резника
И на мен далеч по-лесно ми се струваше да си купя пръчка в саксия и с корен, обаче явно не мога да им чета описанията с достатъчно разбиране, понеже чета, чета, избирам уж, пък то после си расте не по описания и разбран от мен начин.

Люб, ами аз се интересувам от катерещи се и увивни рози. По цветарските сайтове само в тези категории разглеждам, хич и не посещавам другите категории рози. Купувам, садя и първо уж тръгва малко храстче, дори цъфва, но после като почнат да растат едни прави и дебели пръчки с много бодил ooooh! къв е тоя ужас?! Нищо увивно не ми е пораснало до сега, а виж на снимката, която пуснах, как са усукали клонките по оградата и са съвсем тънки. И други огради съм виждала с усукани рози. Нещо въпрос на подрязване ли е? А умират, понеже ги хваща гъбичка май (едно като бял прашец по листата), но обикновено по това време вече съм разбрала, че за нищо не стават и ги оставям да умрат.

Опитите ми се разпростират до две рози само, да не помислите, че съм пробвала много...

# 73
  • густо майна Филибето
Barbabeau, развесели ме, и ме върна години назад, когато и аз имах някаква идеалистична представа за цветя и градина Joy
Ами точно здравите пръти показват, че розата се е хванала и е тръгнала да расте нагоре. А да я увиеш трябва ти, те нищо не правят сами. Има сортове с по-гъвкави стебла и такива с твърди. Когато оградата е достатъчно здрава, ще понесе да й метнеш някоя яка роза.
 Сега като им окапят листата ще ти се изясни по-добре кое накъде да накланяш. Тези рози цъфтят повече, ако клоните им са на поне 45 градуса огънати спрямо земята. Идеалния случай е 90 градуса. Иначе цъфтят предимно по върха. А се режат след третата година по-сериозно, защото дотогава само качват нагоре (настрани)
На твоята снимка се вижда как са хоризонтирани клоните (дебелите).
По-лесни за огъване са рамблерите, тоест розите, които цъфтят само веднъж през пролетта, но затова пък обилно и продължително. Климбинг розите пускат цветове постоянно, но след първия обилен цъфтеж не чакай кой знае какво. Те пък имат здрави дебели и трудни за огъване стебла.
 Ето една моя роза - Компасион. Чак на третата година започна да дава признаци, че е катереща. Понеже си я купих безименна от наш производител, бях решила, че са ми пробутали за катереща някакъв чаен хибрид (има такива големи цветове). Това е катереща роза, която много трудно се огъва и затова на повечето не им цъфти както трябва. Аз успях да подведа няколко клона по оградата, режа прецъфтелия цвят като имам възможност, и тя ми се отблагодарява с цвят през целия сезон. Е, не като първия път, но доста прилично.
Скрит текст:

Имам и рози без бодли и много си ги обичам Grinning Едната е Зефирине , много силен, за мен бонбонен аромат. Другата е ранно цъфтяща и много мощна, но ми е още мъничка. Иначе съм планирала да ми вземе поне 3м от оградата Simple Smile Каозва се Розата на Лейди Банкс - Rosa banksiae . Има бяла и жълта разновидност. И двете са еднократно цъфтящи.

А белия налеп е някаква мана. За съжаление розите искат много пръскане. Първо се появяват въшките, после брашнести мани, като стане топло - черните петна и гъсениците,а някога и всичко наведнъж. Поне веднъж месечно като минимум се пръскат с нещо.

# 74
Барба, розите си искат на студено през зимния период, ако сложиш резник в саксия, тя би измръзнала, докато ако е в земята е друго. Трудна работа вкореняване на роза в саксия, там и по-трудно се регулира поливането.
Дали на слънце... Ами опитай, по-добре от колкото в саксия.
А там нямате ли някой хубав разсадник, онлайн няма начин? Я си купи някоя хубава роза, не се мъчи с резник. Освен ако не ти е мерак да опиташ.
Аз съм забелязала кооко грешно инфо има често по "упътването" на етикетите, особено за луковичните и семената изобщо не са им верни или по-скоро са относителни периодите на сеене/садене. А като си имаш името на растението(латинско име), още по-добре и точният сорт и сама си четеш за него. Какво обича -слънце, сянка, изложение, размер, зона, всичко. В началото ти се вижда сложно, после ще ти идва отвътре. Wink
А зимата и лятото при теб какви са температурите?

Общи условия

Активация на акаунт