ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 17

• 94 785
  • 800
  •   1
Отговори
# 735
Като споменахте рози - моите, които садих есента са съвсем малки още... Може би са по 15-20 см. На 1-2 от тях видях по някоя цветна пъпчица.  Rolling Eyes Явно първата година да не очаквам нещо от тях, така ли?!  Confused

И още един въпрос - нали уж се подрязвали позите всяка година. Аз на места виждам някакви огромни като арки нацъфтяли. Това означава ли, че не са подрязвани? Защото някои от моите рози уж са катерливи. Като ги гледам сега с какви минимални темпове растат, представям си ако ги подрязвам всяка година...  newsm78

# 736
От моя опит втората година нарастват повече и дават повече цвят.
И аз имам такива, които са садени есента и не са мръднали. Според мен няма да ги бъде.
А едните, които купих пролетта от Баумакс, подозрително имат листа като на шипки.  

Харесах си три рози от Флоров по картинките. Там не пише какъв сорт са  Confused

Как се режат катерливи рози? И има ли разлика между катерливи и катерливи и увивни?

Едната я оставих на 2 или 3 пръчки. Махнах сега долните израстъци, за да расте нагоре. Есента я подрязах, но само околните пръчки, а тези водещите ги оставих по-дълги. Това дали е правилно?
Едната е станала като храст, а помня, че пишеше катерлива. Беше изрязана ниско есента.

Искам да питам Любознателна как се казва катерливото растение със сините цветчета по оградата й от снимките от началото на къщата.
Прилича на клематис?

# 737
  • густо майна Филибето
Пролетен дъждец , това е ипомея - грамофонче. Едногодишно, сято от семена.

Катерливи, увивни - едно и също е. Самите рози се различават като форма на храста. Освен това от катерливите има такива, които цъфтят еднократно, и такива, които продължават да цъфтят. Тези, които продърлажавт също се различават - някои цъфтят с единични цветове, някои правят по 1-2 обилни цъфтежни вълни.
Тези, които цъфтят само веднъж, обикновено имат по-гъвкави и тънки стебла и по-лесно се насочват.
Катерещите рози, купени съвсем малки, първата година може и да не ви цъфнат.
Те се режат след трета - четвърта година, като пораснат достатъчно, и то не до земята, а само за да се разредят клоните и да се оформи храста.
Тези рози, които се режат ниско, се наричат чаени/чайни хибриди. Познават се по това, че пускат вертикални здрави стебла и цъфтят на върха най-вече с един цвят. Цветовете им са едри.
 Има още видове рози, най-добре да ви дам линк, защото аз няма да го обясня по-добре. Това, че на етикета пише вида на розата , не е гаранция че ще е същата. Нашите производители от Павликени например (Флоров, Фидус) си имат работници,  които често бъркат.ММ е бил свидетел как тръгват за някоя роза, забравят за коя и носят някаква. Mr. Green Едните от тях пък си ги кръщават както искат.

http://www.rozite.info/griji/rezitba_na_rozi.php

Ако ви звучи объркващо, наблюдавайте розичките как ще растат тази година, по какъв начин ще цъфтят, и есента вече ще е по-лесно да ги определите.

# 738
Моите са от Флоров, та да видим какво ще се получи. Но поне всичките се хванаха.

Имах две от Практикер - не оцеляха.

Ljuboznatelna , аз пак ще кажа, че не мога да се нагледам на градината ти!  bouquet Има една книга "Тайната градина" - ей така си я представям - от всичко по малко.  Crazy

На едно място пишеш за някаква роза без бодли Yellow Banksia 'Lutea' , която би трябвало да стане голяма красота, както си показала една снимка. Какво се случи с нея? Стана ли наистина такава?! И ако може да ми кажеш от къде се сдоби с нея - не откривам по български сайтове......

Последна редакция: ср, 18 май 2016, 10:11 от utro77

# 739
Тъкмо щях да кажа за розите , но Любознателна много добре е обяснила.

За камъчетата около туята мога да дам предложение или всеки път да си играеш да ги махаш и слагаш или да сложиш найлон под тях така няма да никне трева. Аз лично не препоръчвам да пръскаш с препарат да не умориш дръвчето. Ти си преценяваш вече как да постъпиш.

# 740
Здравейте, мили градинарки! Hug

Искам да ви попитам - късно ли е да засадя луковици за гладиоли? Моята леля каза, че няма проблем и сега да ги бодна, но все пак се чудя  Thinking
Знам, че се садят април, но...  Blush И да попитам още нещо - някой отглеждал ли е фрезии, защото и такива луковици имам.

Благодаря предварително

# 741
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
боцкай смело - ще цъфнат Simple Smile

# 742
  • Бургас
Здравейте, бях питала тук и получих съвет против белокрилки - Мопсилан. Вчера напръсках цветята, връщам се днес от работа и реших да проверя какво е станало. Белокрилките са пак там - под листата  newsm78. Четох, че след напръскване с Мопсилан не умират веднага , ама колко време след това? Сега не знам ще умират ли или пак са се спасили ? Joy

# 743
Садили ли сте  роза в саксия, моята има признаци, и е почнала да изкарва клончета, но почти нищо  newsm78

# 744
  • густо майна Филибето
Утро, не е станала като на снимката, защото е млада, но доста е пораснала.Купих я от градински център Олеа, скъпичка беше, но като я видях на оградата им, се изкуших Simple Smile http://oleabg.com/
Сега погледнах, имат я обявена на 30лв, още по-скъпо. Цъфти еднократно, има тънки и гъвкави стебла и лесно се насочва.
Ти кои рози си купи? Ще ги погледна, може да ги имам.

Последна редакция: ср, 18 май 2016, 23:50 от Ljuboznatelna

# 745
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте, бях питала тук и получих съвет против белокрилки - Мопсилан. Вчера напръсках цветята, връщам се днес от работа и реших да проверя какво е станало. Белокрилките са пак там - под листата  newsm78. Четох, че след напръскване с Мопсилан не умират веднага , ама колко време след това? Сега не знам ще умират ли или пак са се спасили ? Joy

като нищо са се спасили  Peace
пръсни пак, като повдигаш листата и пръскаш долната страна.
не съм сигурна как е с белокрилките, но за други гадинки ме бяха посъветвали да пръскам поне три пъти, през три дена.  Peace такъв им бил периода на инкубация  Blush

# 746

Ти кои рози си купи? Ще ги погледна, може да ги имам.

Ами честно казано не знам дали ще мога да се сетя за всичките. Те нали нямат имена на Флоров. Но като ги поръчвах бях разпознала някои по данни от интернет. Имам няколко катерливи и другите са ми  бордюрни - надявам се поне те да цъфнат тази година.

А твоята на лейди Банкс колко е годишна към момента?

Имам един ъгъл, който се чудя да запълня с някакъв храст, може би цъфтящ.
Мислех да сложа люляк, но ми се струва, че има да го чакам доста години докато порасне прилично. А чакането не е от силните ми страни!  Embarassed

# 747
  • густо майна Филибето
Аз я купих цъфнала, едно клонче, което значи, че е била на две години. В малка саксийка беше, беше и болна, затова и ми намалиха от цената. После до есента стоя в саксийката, защото още не бях й намерила място,заради което не порасна почти, чак есента я садих и нямаше много време да се развива.Но след още една година е с няколко клонки по метър и петдесет поне, с много разклонения, и сега след прецъфтяването  тепърва ще  растат още.
Не е за малко място, трябва й подпора също. На оградата поне три метра трябва да има, за да се вихри. Всеки клон е добре да се хоризонтира, той пуска разклонения и цъфти повече като е хоризонтиран. Това се отнася за всички катерещи рози. Хоризонтиран ще рече поне на 45 градуса да е наклонен. При Лутеята това става много лесно като е млад клон, но има катерачки, които са много трудни за огъване.
На нея обаче трябва да й осигуриш поне три метра на оградата, дават я много мощна роза.
Търпението е най-добрия приятел на градинаря Simple Smile
Ето отвън как са се метнали моите, оставила съм бялата да се вихри, защото е много цъфтежна, прави три вълни. Името й е Айсберг. Другите пъстричките ги рязах много, с намерението дори да ги махна, но ми дожаля. Мислех друга да слагам на тяхно място (имам си три). Това е Румба. Има една жълта,парцалива, много ароматна, с някакво немско име беше, тя много трудно се хоризонтира на оградата. А розовата най в края още не е разцъфтяла напълно. Тя е още по-трудна за хоризонтиране. Компасион.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 19 май 2016, 09:40 от Ljuboznatelna

# 748
Ехаааа, страхотна снимка!  bouquet

Колко са годишни тези рози от снимката?!

Аз разбрах вече от твоите обяснения и в блога, че трябва да ги хоризонтирам като поизрастнат по оградата.  Peace

Ама много се изкушавам с тази на лейди Банкс! Ще я потърся по тукашните разсадници.

# 749
За рози силно препоръчвам този производител - каквото поръчаш, такова идва  Peace!
http://www.britrosaco.com/

Общи условия

Активация на акаунт