Животът в България

• 97 949
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 1 215
и това за "Уважавайте трудовите хора - живота им е много по-труден и достоен..." не го разбрах, ама по-добре да си трая  Whistling

Кво има за разбиране, трудови хора са които маат с мотиката, а ти дето стоиш пред компа и работиш интелектуална работа, какъв трудов човек си, моля ти се. Ентелигентин или чантаджия, животът ти не е достоен. Не знаеш как се вади хляба и т.н.  Grinning

# 1 216
Особено тези, които пребивават в кръчмата и гледат злобно хора с къси гащи, са много трудови, няма що Joy

# 1 217
С помаци и турци от дълбоката провинция не съм имала проблеми, но една година за малко да ни пребият едни български селяни. Действието се разви някъде между Пазарджик и Пловдив, около 8-9 вечерта на един доста пуст път ни спря тълпа озверели и въоръжени с вили, лопати и мотики хора.

Преровиха ни багажника, а аз направо си глътнах граматиката като разбрах, че търсят откраднат добитък. Все пак бях с пола и на токчета и според мен напълно неспособна да помъкна овца на рамо или да натъпча кокошка в чантата си. Тогавашното ми гадже и приятелят му, на чиято вила отивахме също изглеждаха прилично, а не като крадци на добитък, а и приятелят ми при вида на овца сигурно щеше да се покатери върху колата  Joy.

Добре че нямаше следи от перушина и козина в багажника, а нищо не грухтеше от под седалките та се отървахме с адреналинов шок само.

# 1 218
Можеше и по-сериозно да пострадаш: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=988202
 Wink

# 1 219

Преровиха ни багажника, а аз направо си глътнах граматиката като разбрах, че търсят откраднат добитък. Все пак бях с пола и на токчета и според мен напълно неспособна да помъкна овца на рамо или да натъпча кокошка в чантата си. Тогавашното ми гадже и приятелят му, на чиято вила отивахме също изглеждаха прилично, а не като крадци на добитък, а и приятелят ми при вида на овца сигурно щеше да се покатери върху колата  Joy.

Joy Велико е това, толкова се смях. Като не решили, че сте се дегизирали така за диверсия, пак добре  hahaha

# 1 220
Уф, Жаве, след тази статия се замислям курбан да почна да правя  Joy.

# 1 221
Мда, ако един мъж е с пъстри или зеленикави очи и се казва Румен, доста вероятно е да е помак.
Каква констатация само?!

# 1 222
KOntesa, баш си е така. Колкото и да не ти се вярва.

Румен...ммм не съм много сигурна. Но Бисер, Детелин, Людмил, Валентин. А жените Евелина, Детелина, Капка, Адриана, Снежа, Соня, Биляна, Сребрина.
Но не и Иван, Георги, Петър, Иванка, Мария, Крум, Спас, Борис, Тодор...  Wink Все още ли не схващате разликата?

Само човек, живял в регион с такова население, може да разбере обобщението, че имат сходни физически черти. Да, именно защото поколения наред се женят помежду си.

Сред тях си има свястни такива. Аз лично познавам. И въпреки, че не харесвам този регион, при все, че ми е роден, предпочитам помаците от там, отколкото онези надолу към Смолян и Рудозем. Последните нямат достойнството да носят религията си навсякъде по един и същ начин. В селцата си не крият, че са помаци. В града обаче се крият, лъжат, избягват темата за религиозната си принадлежност. Хамелеонска работа.

# 1 223
Определено сигурно има хиляди Руменовци, Валентиновци и Людмиловци, които не са помаци. А с предложените женски имена направо ме застреляхте!  Shocked

Смолянските не са толкова много религиозни като велинградските, вярно. Това лошо ли е?  newsm78  Те религиозните отдавна вече трябва да са си върнали мюсюлманските имена.

# 1 224
Всички помаци, които познавам имат нормални имена и не са ми по-различни визуално, турците пък още по-малко. Тях само по имена ги различавам.

# 1 225
То не е до религия, а до усета и поведението на човек от по-затворена общност. Човек, за който "чужденец" е човек, който не е от неговото село. За да е напълно вписал се помак, който си разкрива корените, трябва да е много образован, много вкоренен в нормалното, широко скроено общество. И да е живял така цял живот. Иначе си има особености на мисленето и възприемането на света.

# 1 226
Мда, ако един мъж е с пъстри или зеленикави очи и се казва Румен, доста вероятно е да е помак.
Каква констатация само?!
Joy  Joy
Да, повечето са светли, с бяла кожа, и сини или зелени очи. Особено жените. Мъжете по-често са кестеняви. Чертите им са характерни, на повечето поне. .

rotfImboJoy Joy
Много гледате Анимал планет.... Laughing Ама малко знаете за хората.
Описанието, което сте дали е много смешно... и по скоро отношението ви е някак като към описание на някакъв не човешки вид ...
Да попиташ в Родопите "Тук има ли помаци?"  Е все едно да попиташ:
в Пловдив -"Тук има ли  майни",
в София "Тук има ли шопи",
в Бургас- "Тук има ли гларуси"
или в Петрич" Тук макета има ли?
С този въпрос се генерира такава псувня в отговор, че само доброто възпитание на домакина възпира да ви я каже... И повярвайте ми, заслужено ще ви я каже някой по откровен човек.  Joy
-------------------
Сега по Великден и Гергьовден ще има много празнични дни. Сигурно ще посетите и доста селища. В повечето, хората организират фолклорни празници. Обличат носии и много се стараят да направят впечатление с хубави песни, кулинарни вълшебства и ръчно изработени предмети, облекла, инструменти...  Освободете се от всички предрасъдъци, които носите. Сложете прилични дрехи, без излишни дрънкулки. Екстравагантните прически приберете под шапка...и ще видите един друг пъстър свят... Слейте се с обстановката. На много места продават бродирани ризи, елечета, носии, струват между 30-70лв /бяла риза с бродерия, елече 35лв/... Облечете се цялото семейство/компания и се запознайте с учасниците във програмите.
Сигурна съм, че ще изкарате незабравим Гергьовден.
Не забравяйте хората, които са ви доставили удоволствие да ги почерпите...Много от тях са възрастни дами и ще се радват да чуят "Благодаря ". 
Аз лично оставям на някой от съставите ХХ лв да се почерпят следващите дни.
Хората са еднакви навсякъде и са като разтворена книга, стига да имаш очи и ум да я четеш...

# 1 227
То е ясно, че за купон и шоу е лесно, не ми пука, ако ще човекът да е маори. Обаче ако ще трябва да се сработвате или сродявате...там са търканията. Случвало се е да правим бекграунд проверка на момче дали е помак- защото както е модерен младеж от 21 век, така може да ти врътне някой средновековен селски номер.

Елечета и черги са едно, но понякога различният светоглед може да е много, много вреден.

Ако не беше така, нямаше да има ейчар отдели, които са си механизми за професионална дискриминация, защото е ясно, че различията не са задължително добри за продуктивността и спокойствието.

# 1 228
Определено сигурно има хиляди Руменовци, Валентиновци и Людмиловци, които не са помаци. А с предложените женски имена направо ме застреляхте!  Shocked

Смолянските не са толкова много религиозни като велинградските, вярно. Това лошо ли е?  newsm78  Те религиозните отдавна вече трябва да са си върнали мюсюлманските имена.

Разбира се, че тези имена ги има и сред християнското българско население. Но не са само те. Докато при помаците са само този тип имена и категорично отсъствие на другите, споменати от мен.

Наистина, ако не сте наблюдавали тези хора отблизо ще пребелвате очи и бърчите нослета възмутено. Но истината е, че ако не сте живяли сред тях, трудно ще разберете защо говорим за наличието на някои сходни черти или обичайно срещани имена. Колкото и да ви се обяснява. И е нормално да не го разбирате.

Не, не всички си сменят имената. Някои от тях, представи си, имат абмиции да се слеят с мнозинството, не да се отличат. Навремето се занимаваха със земеделие, сега искат да работят в общини, завършват висше образование, отварят "бутици"

# 1 229
Темата за малцинствата е доста и трудна и лесна...
Трудна, защото хората се опитват да я нищят сами, а това създава повече напрежение и капсолиране на обществата в държавата.
Лесна-защото е работа на Държавата. Само тя може да внесе ред сред гражданите данъкоплатци. Има много механизми за да живеят хората заедно и нормално...
Но на този етап се пропуска умишлено...и резултата е на лице ... Дрехи, аксесоари- абсолютно невиждани до сега по нашите земи, а се внедряват в населението и то по икономически и религиозни начини... Дори с натиск върху тези, които не искат... 

Общи условия

Активация на акаунт