Животът в България

• 97 848
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 210
Не е офф, що да е офф. И си права. Ето така се насаждат легендите. Аз познавам едно момиче, което стана младши съдия, първо, че беше много читава юристка и наистина знаеше, четеше и т.н., и второ, се скъса да учи за изпита. Със сигурност не стана съдийка по втория начин. Възможно е да има втори начин, но не мисля, че е масово. На българина гроздето все му е кисело, все някой го прекарал, защото никога не си признава, че не е бил най-добрия, не се е постарал достатъчно или дори просто не е имал късмет на някакъв конкурс.

Постът на Герри е страхотен, казала е всичко по темата за казармите. Едва ли може да се добави нещо.

# 211

Пък от сапьорлъка почти нищо не помня между другото. Със сигурност в момента не знам как да сложа зарядите, та да взривя един мост или вход, макар че в казармата можех:) Нищо не помня и не ми и трябва.

Питаш Гугъл и ще ти каже. Или в Бг-Мама:)

Barefoot Kontessa, 220 квадрата паркет и ламинат в къщата или 220 квадрата общо къща? Да знам за какви размери и стандарт се боря по жилищно пространство.

# 212
Аз пък си мисля, че наистина може да е общ принцип: по-добре сред културни и фини хора с по-малко пари, отколкото сред посредствени, но с пари. Защото накрая парите ти ще отидат за глупости.

И какво пречи да си средкултурни и фини хора, но с пари?

Това , че социализмът е промил мозъците на поколения напред. Чорбаджията-изедник.

# 213
  • Пловдив
Цитат
И жалко, че още битува отвратителното назадничаво разбиране на Ганю, че само копането с мотиката е труд.
Е, кво, според теб копането е една хилядна труд? Wink Недей така, по-кротко.
Че битувало такова "отвратително назадничаво разбиране", си е един мит според мен. Битува само разбиране, че битувало такова разбиране.  Laughing  Всеки обяснява как умственият труд е труд, но не съм видяла някой да оспори това и да твърди, че само физичес8кият е труд.
"Хамалък" е станало синоним на изтощителна работа не щото битувало нещо си, ами щото наистина е изтощителна работа.
Копането и хамалъкът са си сериозен труд и вупще не са една хилядна от умствения. Не се мятай в другата крайност. То ако беше не-труд, мързел демек, да са се избили хората да стават копачи, нищо, че сигурно не е добре платено. Wink

Колкото до младшите съдии, аз станах такъв с конкурс (да, знам, има си хас да си призная, че ме е уредил вуйчо владика Wink), познавам много други и затова питам. Ясно, че връзкари и корупция има, както има навсякъде, но твърдението, че съдебната система е виновна за всичко в тая държава (даже за мрънкалщината и черногледството на българина, щото и такава статия четох, че и за тях е виновна) е като смъртта на Марк Твен - мъничко Wink преувеличено.

Колкото до казармата - аз съм навита и жените да ходят, какво ще кажеш? Wink

# 214
На мен умението да се борави с оръжие ми се вижда абсолютно атавистично за нашето време и географска ширина. Единствената смислена форма на казарма е да се използва пълноценно безплатен труд като парамедици, шофиращи линейки и подобен транспорт, и т.н. според способностите и според нуждите на обществото.

Не мисля, че има някой, който се справя без обучение с дистанционното на тевизора или джойстика, а да му трябва държавна помощ, та да се научи как се мие под или се оправя креват.

# 215

Пък от сапьорлъка почти нищо не помня между другото. Със сигурност в момента не знам как да сложа зарядите, та да взривя един мост или вход, макар че в казармата можех:) Нищо не помня и не ми и трябва.

Питаш Гугъл и ще ти каже. Или в Бг-Мама:)
...

По-леко с такива съвети, че вече в някои демократични държави арестуват за такива интереси
Както и за търсене на по-специфична инф по химия

# 216
  • Варна
Копането с мотиката вече не е модерно и най-вече нерентабилно и неконкурентно. Затуй картофите на германците ще са по-евтини, защото са си оптимизирали на макс производството. Никой не тича след кравите със сопата, а ги гледат по-рационално. Но да не измествам темата от живота на хората в България към живота на говедата и техните брат'чеди.

А колкото до казармата и дисциплината, пак всичко опира до човека. Брат ми е военен, но съм в пъти по-дисциплинирана от него, без да съм търкала казармените подове.

# 217
Мъжа ми е бил в някакво поделение в гората, дето имало няколко смъртни случаи, просто изпатквали войниците там. И последните години уж било по-стегнато.  Laughing
На единия случай чак парашутистите от Пловдив са се хванали да успокояват изкукуригалия нов войник и естествено да му вземат автомата.  #2gunfire
galizia, аз за живота в чужбинътъ нищо не казах, половината ми семейство го няма тук. Кво да кажа?   Cry

# 218
Магдена, радвам се като чета такива постове Simple Smile. Това само показва, че не навсякъде е гнилоч. Имам много примери в района, в който практикувам за млади съдии с изключителна еридуция. Радват ме такива хора. Много.
Обаче я има и г-жа гнила ябълка.
И трябва да ти кажа, че безумията на дамата датират поне две години преди да се оплаче френският посланник. Имам преки наблюдения с едно вече прекратено дело за несъстоятелност.
Е, ВСС спа ли толкова време?!
Не мога да кажа на черното бяло.

Затова - ДА, от съдебната система трябва да се започне. Защото тази система, веднъж прочистена, ще чисти и нататък.

# 219
  • Варна
Съзнателно или не, се сравняваме с някого или с нещо. Защо например модерната техника и веригите магазини и молове, по които се прехласвахме преди години, вече не ни правят впечатление. Защото си ги имаме и у нас. Ако в чужбинско бездомните кучета бяха обичайна гледка, ние също нямаше да го отчитаме като проблем. Моето скромно мнение е, че животът в България ще е прекрасен за средностатистическия афганистанец и недобър за средностатистическия германец. И понеже сме свикнали да се сравняваме с най-добрите, в което лошо няма, съответно и ние го възприемаме като недобър.

# 220
Копането с мотиката вече не е модерно и най-вече нерентабилно и неконкурентно.

Не се знае, с тоя еко-био напън, може да стане още по-модерно.

"Никой не тича след кравите със сопата"

О, да, тичат и слава богу, че в България все още го правят, вместо да отглеждат мега-селектирани породи в компютъризирани ферми, където хайванчето не вижда слънце и се храни със строго изчислен микс от ГМО соя и царевица. Ей сега ще пия мляко от крави, след които са тичали със сопа из полето, тоест пасли са трева. Напролет, когато имаше активен растеж на трева, млякото им беше с дъх на полски цветя и жълто на цвят.

Колкото до културните и фини хора- да, имат достатъчно пари, само че е явно, че не са ги сложили за приоритет. Защото няма как да се бориш за външни цели и едновременно с това да полагаш труда, с който да си изградиш истински богат вътрешен свят. Може да даваш вид на културен, но е много трудно да има истински богата култура и истински развит външен бизнес хъс. Умберто Еко не кара на лютеница, но и не е богат колкото Уорън Бъфет.

# 221
  • Вестерос
Това е безсмислен труд, да береш ръчно домати, а пък да не говорим за зеления боб. Имахме норма 20 кофи зелен боб дневно, това е просто невъзможно! И пече слънцето отгоре, влизат ти гадни мушици в носа и очите, мръсотия, кал наоколо и клечиш като не знам си какво и береш. Отвратителна работа! Бригадите ги мразя повече и от казармата.

Да работиш на компютър и да създадеш смислена програма например е хиляда пъти повече труд от този труд. Да си финансист и да направиш бюджет на фирма например, също. Да четеш законите и да ги разбираш, да вникнеш в детайлите и тънкостите, да не би да не е труд. Стига с тези глупости. Мога да си оправям леглото и да чистя пода и без да съм ходил в казарма. Това са отвратителни насилия над личността.

И жалко, че още битува отвратителното назадничаво разбиране на Ганю, че само копането с мотиката е труд. И далеч не всички младежи днес са мамини синчета, които да не могат да си оправят леглото или да почистят в къщи. Недейте така де.

Хайде, хайде... не всички имат капацитета да са юристи, програмисти и икономисти. Някои даже не са виждали мотика и като отидат на бригада във Великобритания да берат ягоди и им идва множко. Каквото и да си говорим днешните младежи са "глезени" в много отношение. Не ти пречи да можеш да си четеш и разбираш законите, но и да можеш да копаеш приемрно  Rolling Eyes

Да уточня, че съм на 28 и на бригада не съм ходила, но не би ми тежало като съм била на 15,16, 18. Човек трябва и това да види.

# 222

Колкото до казармата - аз съм навита и жените да ходят, какво ще кажеш? Wink
Ами ходете. Като толкова ви се ще. Ама ако може без тези, които не желаят да ви срещат в общата баня..

Да уточня, че съм на 28 и на бригада не съм ходила, но не би ми тежало като съм била на 15,16, 18. Човек трябва и това да види.
Еми ако имаш желание да видиш и женски затвор-няма лошо-човек всичко трябва да види нали?
Аз на бригада не желая да ходя. Да работиш за без пари е насилие над личността. Аз над моята личност, нито над личността на децата ми не желая да се прилага насилие. Ако ще кОпам картофи, ще си ги копам в моята градина и ще си ги ям аз!!!

Последна редакция: чт, 10 сеп 2015, 11:00 от Герри

# 223
  • Вестерос

Като възпитаник на същото училище искам да споделя, че не съм съгласна обаче. Трябва да има казарма. Аз като жена много исках да ходя, но уви не се вземаха жени. Според мен тя учи на някаква дисциплина. За бригадите не може да си изкривиш душата и да не кажеш, че са ставали купони и било преживяване, въпреки труда, но пък са те научили и какво е труд нали така, а не да чакаш на мама и тате и на 30 години да лежиш на дивана и да мрънкаш?
Едно време нали имаше лаф "за да станеш мъж трябва да ходиш в  казармата" и баща ми все повтаряше, че на който му е нужна казарма, за да стане мъж,  нека да ходи, но поне останалите да ги оставят на мира да си вършат работата.

Същото и за труда. След като мама и тати са те оставили все на дивана да кесиш, то бригадата може и да ти е от полза, но моля да не се намесват и останалите.

Аз лично съм за това мъжете да познават оръжието и да умеят да стрелят. И жените също не е лошо да имат  такива познания.  Но не виждам къде в познанията по стрелба, видове оръжия и теория на войната се вмества сапунката, бръсненето на портрет, чистенето на под с четка за зъби, бръсненето на главата, въшкарника, дневната отпуска, плъховете, баня без топла вода и врата, чорапи залепени за тавана и всичките останали казармени простотии.

Казармата по соца беше като всичко останало по времето на соца-пунтаж, простотия и тормоз. И никакви реални резултати.
Гери, да съм казала казармата НА соца? Казах, че съм на мнение, че трябва да има казарма. После се обсъжда да е като в Швейцария.Никой не е споменавал искане за соц казарма...

# 224
gallizia, а какви са твоите аргументи в подкрепа на тезата, че животът в България е добър?
До този момент, до това изречение, никой не бе поставил тезата, че животът в България е добър. По-скоро тезата бе-кой както си го направи.

Общи условия

Активация на акаунт