Животът в България

• 97 851
  • 1 261
  •   1
Отговори
# 225
  • Вестерос
Off.
Конкурсите за младши магистрати на 90% се печелят по другия начин, а не със знания.
А това инфо откъде? Wink
По-горе някой каза, че не било нужно да си виждал съд и прокуратура даже на картинка, за да знаеш колко са прогнили (разбира се, то не е нужно да си виждал и еднорог, за да знаеш, че съществува), но все пак ми е интересно на какво стъпва тази оценка.
От личен опит, плувам в средите така да го кажа.  Peace

И все пак съм писала 90%, да познавам и аз без връзки в системата, НО масово са с връзки и всеки с досег до нея го знае това . И не става въпрос само за магистрати, в МВР е същата работа.

# 226
Off.
Конкурсите за младши магистрати на 90% се печелят по другия начин, а не със знания.
А това инфо откъде? Wink
По-горе някой каза, че не било нужно да си виждал съд и прокуратура даже на картинка, за да знаеш колко са прогнили (разбира се, то не е нужно да си виждал и еднорог, за да знаеш, че съществува), но все пак ми е интересно на какво стъпва тази оценка.
От личен опит, плувам в средите така да го кажа.  Peace

И все пак съм писала 90%, да познавам и аз без връзки в системата, НО масово са с връзки и всеки с досег до нея го знае това . И не става въпрос само за магистрати, в МВР е същата работа.
И не само в МВР. НАВСЯКЪДЕ е така! А  ако не беше-България тогава щеше да е като Швейцария.
Но за съжаление всичко е толкова прогнило и корумпирано, че смърди от тук чак до края на света. В ЕС изобщо не могат и да си представят дълбините на нашата корупция, връзкарщина и чиновническа наглост.
За съжаление нищо не може да се направи. Вече е толкова замърсено, че и да съберем всички казармени сапунки на едно място и да търкаме, да търкаме-мазнотията няма да се изчисти.

Само в частния сектор и в международните компании има хора без връзки. В държавната администрация да се промъкне някой случаен-забрави-няма случайни там, а и даже да има някой, то той рано или късно си тръгва, защото не може да ги понася...

# 227

Не вярвам. Наистина не познавам много съдии, но съм чел и чета непрекъснато съдебни решения, човек не може да напише такова нещо на такъв език и стил, ако е неграмотен юрист. Освен това ако съдиите са неграмотни, нали ще се излагат по време на процеса пред адвокатите. Има масово недоволство от съдебната система, но като усещане за обществена несправедливост, хората може да критикуват съдиите, че са корумпирани, но не съм чул да се говори, че са неграмотни.

Герри, все пак не бих казал, че в частния бизнес масово е с връзки. Не говоря за такъв "частен бизнес", който е на държавна хранилка с помощта на държавни поръчки, чадъри от НАП и митници и т.н. В България все пак има и истински, читав частен бизнес. В него най-малкото няма икономическа логика да се назначават връзкари, които да не могат да работят. Този бизнес си гледа печалбите все пак.

# 228

Герри, все пак не бих казал, че в частния бизнес масово е с връзки. Не говоря за такъв "частен бизнес", който е на държавна хранилка с помощта на държавни поръчки, чадъри от НАП и митници и т.н. В България все пак има и истински, читав частен бизнес. В него най-малкото няма икономическа логика да се назначават връзкари, които да не могат да работят. Този бизнес си гледа печалбите все пак.
не говоря за частния бизнес. Където се върши работа хората с връзки са малко.
Говоря за общинската администрация и  министерствата-работила съм с тези хора и им знам кухнята -знам им манталитета. И там има читави хора, умни и кадърни хора-но те не са тези, които определят начина на работа и организацията. За съжаление тези, които задават тона на работата и създават хаоса и корупцията са на началнически позиции и ако децата им са по-малко от свободните места и току се промъкне някой по-читав , който носи всички останали на гърба си и в един момент му писва и си плюе на петите, защото е кадърен и ще го вземат навсякъде, а и му е писнало да пере пешкира на разни неграмотни и алчни чиновници.

Познавам хора, които отказваха места в администрацията по причина, че на тях, като на образовани и умни се стоварва цялата отговорност, а шефовете им само прибират рушветите...
И аз бих отказала, ако ми предложат. Не искам и да ги виждам. Противни са ми.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2015, 11:35 от Герри

# 229

Не вярвам. Наистина не познавам много съдии, но съм чел и чета непрекъснато съдебни решения, човек не може да напише такова нещо на такъв език и стил, ако е неграмотен юрист. Освен това ако съдиите са неграмотни, нали ще се излагат по време на процеса пред адвокатите. Има масово недоволство от съдебната система, но като усещане за обществена несправедливост, хората може да критикуват съдиите, че са корумпирани, но не съм чул да се говори, че са неграмотни.

Не си чел достатъчно значи. Доста неграмотно са написани една част, но те и самите съдии не винаги ги пишат. Плюс това говорим за протекции на хора, които все пак са дипломирани юристи. Няма да ги вземат от улицата да ги назначат, я.
Във фирмата всяка година се пробват колежки в конкурси за младши съдии и прокурори. Понеже са ми умнички колежките, вече няколко успяха на тези конкурси. Смея да кажа честно. Но тъй като всички се вълнуваме като започне кампанията и пресмятаме шансове, ми е правило впечетление как някой кандидат с много ниска оценка от дипломата и с ниска оценка на писменния изпит изведнъж получава пълно 6 на устния. Или пък с много ниска оценка от дипломата, но с отлично представяне на писменния. Когато списъка се води /на пръвите две места/ от кандидати с по две шестици от писмен и устен, но с 3,50 бал от дипломата /при положение, че другите успяли са пълни отличници/, човек се замисля някак.

# 230
Само в частния сектор и в международните компании има хора без връзки.
Да, но все пак ги има и там, знаеш. Има ли българи, намесени в управлението, дори да е чужда компания, връзките са налични. Още повече ако се плаща прилично. Но не са виновни самите компании. Както ти самата каза
В ЕС изобщо не могат и да си представят дълбините на нашата корупция, връзкарщина и чиновническа наглост.

Обаче да знаеш... това не е точно така.
За съжаление нищо не може да се направи.
Фирменият донос съществува официално. Някъде дори го стимулират.
Скрит текст:
Не казвам, че е бог знае какъв начин, а някои го намират и за гнусен. Аз го приветствам. Първо защото и в България от време оно сме си го имали. При това легално. Второ, защото макар да е благодатна почва за лични отмъщения, все пак е алтернатива да сигнализираш.

Всяка голяма компания си има email-и където да подадеш сигнал за нещо. Доколко е гарантирана анонимността, разбира се, не знам.

Хората отдавна са констатирали, че има неща, които може да им убегнат от поглед. Измислили официално начин. Информират те специално къде е мястото "Натопи другарче".  Laughing Следва (разбира се в типично техен стил) поименно подпис, че си информиран за таз раОта.

Аз лично никога не съм го ползвала. Но все пак Е някакъв начин.

# 231
Абсолютно е така. Навън е често практикуван този донос и не се интерпретира като донос. Също не е само фирмен. Обстойно ми бе разяснен при постъпване на работа по начин, който някак те задължава да бдиш.  Laughing Това от една страна. Този тип "доноси" обаче не ловят "парашутисти". Поне трима с "връзки" бяха назначени наравно с мен. Едното няма общо с другото.

# 232
Но биха могли да ги уловят ако парашутистите погазват правила. Поне теоретично. Все пак не те ограничават в темата, по която се свързваш. Изискването е език и аргументация.

# 233
  • България-Швейцария
Не е задължително 'парашутистът' да е тъп Wink
Може да е с необходимото образование, да е наясно с нещата, дори да работи наравно с другите, но заради вуйчото владика да е телепортиран директно на мениджърски пост или да получава тройно или по-високо възнаграждение в сравнение с останалите на подобна позиция (да уточня, че говоря за частния сектор). Такива обаче са рядкост, съотношението, да кажем, е 10:1 в полза на класическите парашутисти.

# 234
"Ловят" се всякакви-от парашутист, до непарашутист. "Киснат" се за всичко.

И да, не е задължително парашутистът да е тъп, в никакъв случай.

# 235
  • Вестерос

Ок, не вярвай. Не е въпросът за неграмотност, просто има много грамотни на едно ниво, така да го кажа и за да успееш ти трябва другият начин в повечето случаи. Както Гери е казала това не е само при юристите, въобще държавните служители са така. не е до качества, а до познанства. А че има и неграмотни навсякъде-има- юристи, икономисти, каквито си избереш.  Peace

# 236
И не само в МВР. НАВСЯКЪДЕ е така!

Това не е вярно. От личен опит.
"Кариерата" ми като държавен служител претърпя тотално фиаско. Не прецених, че не съм за там. Моя грешка, не нечия друга.
Не твърдя, че няма връзкари. Напротив.
Но пък да се казва, че освен връзкари други няма ...

# 237
  • България-Швейцария
Не твърдя, че няма връзкари. Напротив.
Но пък да се казва, че освен връзкари други няма ...
На ръководни и други ключови позиции случайни хора няма Peace

Статус в общеатвото, Вие сериозно ли?
Абсолютно сериозно, що се учудваш? Човек живее в общност и му е важно как се ситуира в тази общност.
+1
Това е първото и основното, което ме спира и винаги ме е спирало да хвана пътя нанякъде в трудни моменти, тежи повече от поне 10 позитива.
Имам много добре реализирани в чужбина близки и приятели и са такива точно защото този им статус не се е променил.
В моя случай, ако емигрирам, не би било така.

# 238
офотпик: Хм, за какъв точно статус в обществото става дума?

Иначе по темата, в тон с останалите, бла-бла-бла-бла, оплаквам се от всичко и всичко ми пречи Grinning

# 239
офотпик: Хм, за какъв точно статус в обществото става дума?

Иначе по темата, в тон с останалите, бла-бла-бла-бла, оплаквам се от всичко и всичко ми пречи Grinning

Предполагам, че статусът на продавачка в магазин и на директор на отдел не са еднакви. Или бъркам?

Общи условия

Активация на акаунт