Пътуване в Италия, море, езера, планини, забележителности и.../Тема 2/

• 109 760
  • 759
  •   1
Отговори
# 225
Момичета, имам един нетрадиционен въпрос. Търсих тема, но не намерих такава. Та...
Ако, не дай си Боже, ни се наложи някаква лекарска помощ в Италия, за всичко ли си плащаме? Имаме ли някакви права и отстъпки като членки на ЕС? Понеже тръгваме с дете и трябва да съм подготвена и за такива варианти.

# 226
***ЦветиВ*** Имате ли Европейски здравни карти? Ако не, е хубаво да си извадите, стават за 2 седмици, аз всяка година си правя такава (в клон на банка ДСК, но може и на други места), а тази година за пръв път ми се наложи да я ползвам - не платих нищо за прегледа, а с рецептата за лекарства и касовата бележка от аптеката ще си възстановя сумата от застраховката. Изобщо е хубаво да се направи както европейска здравна карта, така и застраховка асистанс.

# 227
Много благодаря за отговора!  Нямаме такива карти, никога не съм вадила и честно казано, нямам представа как и къде се вадят. Ще трябва да поразпитам. С детето е добре да сме подготвени.

# 228
  • София
Много благодаря за отговора!  Нямаме такива карти, никога не съм вадила и честно казано, нямам представа как и къде се вадят. Ще трябва да поразпитам. С детето е добре да сме подготвени.
Просто отивате в клон на ДСК или Алианц и казвате, че искате европейска здравна карта. За възрастните не се носи нищо друго освен лична карта. За децата не знам, но най-много да искат акт за раждане и присъствие на двамата родители. Официално стават за 2 седмици, но почти винаги на 4-5 ден са готови и чакат в банката.

# 229
Момичета, имам един нетрадиционен въпрос. Търсих тема, но не намерих такава. Та...
Ако, не дай си Боже, ни се наложи някаква лекарска помощ в Италия, за всичко ли си плащаме? Имаме ли някакви права и отстъпки като членки на ЕС? Понеже тръгваме с дете и трябва да съм подготвена и за такива вари
Винаги си правим здравна застраховка с асистанс при пътуване. Детето има и здравна карта, нашите ги извадих мин.година(валидни са 1 година и тая забравих да ги подновя). Та тая година във Венеция се наложи да ходим на лекар. Платихме си там 45 евра за преглед, въпреки че им показахме здр. застр. Тук ни преведоха парите по банков път след по-малко от седмица. Жената тук каза, че може би защото сумата е била малка и затова са ни накарали да я платим. ?? А за здр.карта за децата трябва акт за раждане, но не да присъстват и двамата родители.

# 230
  • Пловдив
Тази европейска здравна карта - не бих разчитала на нея за детето си, безполезна ни беше.

Не може да е много по-различно в Италия от Австрия, където сме се лекували.

Разликата е най-вече във вида помощ - спешна или планирана. За спешна помощ, с европейската карта, може би ще мине, но най-добре и най-сигурно е застраховка помощ при пътуване, която буквално излиза без пари, ако ти стане нещо. Аз я правя само на детето и няма да се замисля да отида в болница дори при лека температура. За 7 дни е сигурно около 14 лв..Става за 5 мин. Преглед е 150 евро в Австрия. Престой от един ден е 1100 евро. В държавна болница.
Не знам колко сте ходили по чужди болници, ние за съжаление сме - когато се отива на преглед не през спешен кабинет, си се плаща като поп, няма карти, няма застраховки, нищо, че сме и евросъюз.
И в спешен кабинет бяхме, като заплатихме с кредитна карта, която имаше застраховка към нея, след това в България за един месец възстановиха сумата.

# 231
Благодаря на всички за отговорите и съветите! Бяхте много полезни, момичета!

# 232
  • Пловдив
Забравих да кажа - винаги сме си плащали. Възстановяването на суми става евентуално в нашата страна, като се върнете! Досега не е имало случай да покажем карта/застраховка и хоп - да не платим. Просто застраховката е гарант за връщане на сумата после.

# 233
  • София

Явно може да е по-различно. Wink Досега не се обаждах, защото нямам опит с използването на ЕЗОК в Италия, но пък в Германия дъщеря ми я използваше в продължение на 6 години - за настинка, грип, гинеколог и всякакви други прегледи. Никога не е плащала нищо и е получавала адекватна помощ. Дори наскоро майка на студент в Германия сподели, че синът ѝ и на зъболекар е ходил без да заплати нищо, а в България нямаме такава услуга, поета изцяло от ЗК. Единственото условие е да се използва спешен кабинет, какъвто има във всяка болница или здравен център.

Да, няма лошо да се направи някаква допълнителна застраховка, но и не бива напълно да се отричат здравните карти.

# 234
  • тук-там
Здравейте.
Има ли нещо писано в темите, за близките до Рим плажове +- 100 км., да се връщам да чета?
Тази година решихме така да го съчетаем. Били сме доста пъти в Рим, но не мога да го пропусна и тази година.   Laughing

# 235
Здравейте !Предстои ни едноседмично посещение на Италия за първи път!Ще нощуваме в Салерно(двама възрастни с две деца сме)!Ще бъдем с колата!Може ли да ни предложите посещение на свободен близък плаж и забележителности,които си заслужават(бюджета ни е ограничен ) ,за да направим план на посещенията?Благодаря предварително!!!

# 236
Виктория Стоева, питайте и прочетете в темите за Неапол и региона. Там подробно е писано и за забележителности, и за плажове, цени и т.н. Там ще Ви е полезно да погледнете.

# 237
Wild_rabbit, аз бих ти препоръчала бреговете на Тиренско море. И по-специално залива Гаета- около 120 км. на юг от Рим. Уникално съчетание на планина и море, чиста вода и хубави плажове. И най-важното далеч от лудницата и хорската суета. Обмислям го за догодина пак. Simple Smile

# 238
  • Пловдив

Явно може да е по-различно. Wink Досега не се обаждах, защото нямам опит с използването на ЕЗОК в Италия, но пък в Германия дъщеря ми я използваше в продължение на 6 години - за настинка, грип, гинеколог и всякакви други прегледи. Никога не е плащала нищо и е получавала адекватна помощ. Дори наскоро майка на студент в Германия сподели, че синът ѝ и на зъболекар е ходил без да заплати нищо, а в България нямаме такава услуга, поета изцяло от ЗК. Единственото условие е да се използва спешен кабинет, какъвто има във всяка болница или здравен център.

Да, няма лошо да се направи някаква допълнителна застраховка, но и не бива напълно да се отричат здравните карти.
Чети какво пиша - спешна помощ.
И другата разлика огромна - турист и студент. Студентите са регистрирани и осигурени в държавата,в която учат.6 години..ми няма да плаща,тук също не се заплаща от тези гърци,турци и т.н които следват. Прочетете и за промените за здравната карта след октомври 2013..преди тази дата доста повече неща бяха безплатни. След това -плащаш и възстановяват на туристите подчертавам,не на постоянно живеещи чужденци някъде,нали тук сме туристи?!

# 239
  • София
Няма да разказвам за Творението на Кристо, явно не се приема от всички, така както аз го уважавам.

Само ще кажа, че и аз бях между тези овце на снимката/и се гордея с това/ с още доста над милион други.  Другата снимка с хората е пълен монтаж и невъзможна. Защото по трасето бяха пускани точно определен брой хора от съображения за сигурност.
Рано сутрин и късно вечер бяхме достатъчно малко, дори последните дни. А ние въобще не сме чакали, защото нашата изходна точка беше от острова и пътеките ни бяха сякаш в двора.

ГОРДЕЯ СЕ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРКА.
Тази гордост придобих когато хората разбираха, че сме сънародници на Кристо и се снимаха с нас.
Хвала на теб Христо-Кристо, ние се гордеем с теб !!!
Видяла съм три от твоите творения, съжалявам за другите, но и това ми стига.
Кристо Ти не печелиш от хората, те печелят от теб.

Започвам да харесвам езерата Iseo и Idro много, заради красотата и спокойствието наоколо.
Отдавна си падам и по Тренто и Кавалезе.

Скрит текст:
***ЦветиВ***
Re: Пътуване в Италия, море, езера, планини, забележителности и.../Тема 2/
♥0 ср, 29 юни 2016, 13:07   #223 
Цитирай
Здравейте!
Първо искам да изкажа благодарност за труда на Блед, положен да направи първата страница с толкова изчерпателна информация, линкове и указания! Знам колко емоция и труд се влагат. Блед, браво!  bouquet
Ние сме подготвили едно пътешествие из Италия от Бергамо и Комо на юг до Амалфийското крайбрежие за повече от 2 седмици и с дете на две и половина.  Crazy Засега имам два въпроса.
Първият ми въпрос е каква е цената за корабче до остров Бурано. Ще сме там половин ден. /  с дете на 2,5 не знам за нея дали се плаща
 Последният въпрос е дали някой има информация за нощни посещения на Помпей за това лято. Търсих, но намерих само за предишни години, за тази не можах. Ще съм много благодарна, ако някой знае нещо. Искам да изненадам семейството си с такава разходка. / А и ще си спестим пърженето с детето през деня  Wink/
Усмихнат ден на всички!

***ЦветиВ***
За сега е обявено от 7 май 2016 г. до 01 октомври, 2016 г. всяка събота нощен тур от 20 до 23 часа. На цена 2 евро.
Нощните обиколки миналата година бяха  от 5 август до 27 септември след 20 часа през 20 минути. С цени от 16 евро, децата бяха безплатно до 14 год.

Бурано си влиза в стандартните цени и карти. Децата до 6 год. пътуват безплатно.

Wild_rabbit
Свободен плаж е  Sabaudia. С влака до Fossanova и после автобус до Sabaudia, малко сложно.
На другия нос е и Gaeta, за която Iki70 вече ти каза.
Най-добрите плажове близо до Рим са в Fregene/тук е и нощния живот/ и Maccarese.
Много романтично е в Sperlonga. Там може да видите музея и пещерата на Тиберий.
Ако искате син флаг и чисто море ви трябва Anzio. Историческо място от Втората Световна война.
Не е за пропускане и Santa Marinella, но там се събират най-много хора.

Виктория Стоева
Свободните плажове в Италия са твърде малко, особено в сезон.
Най-близкия и лесен Салерно ви е Baia Beach където има свободна част, но и платена към Lloyd Baia хотел.
Но това е близо до порта и водата често се замърсява.
Трябва да видите катедралата, историческия център, градините на Minerva с прекрасна гледка, крайбрежната улица, крепостта, няколко музея и всичко останало наоколо.
Най ще останете доволни от разходка по вода.

Общи условия

Активация на акаунт