Първи клас - Набор 2008 - Тема 3

• 47 644
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Мина и нашата родителска вчера.
Стаята е ремонтирана, чиновете им изглеждат съвсем новички, имат закачалки за дрешките, голяма коркова дъска, шкафовете около дъската и те са нови. За помагала, учебник по английски (само той е около 35лв), за първия учебен ден накрая сумата стана 80лв.
Стол, занималня започват от 23.09, дотогава ще се спасяваме поединично  Rolling Eyes Стола е с нова фирма и още не можаха да кажат цената на купоните и дали наистина ще успеят да стартират от 23-ти... От занималня могат да се вземат най-рано в 16ч., на мен не ми е проблем, така или иначе ще си е там поне до 17...
До лавката няма да ги пускат все още, т.е. няма за какво да носи и пари в себе си.

Дзвер, не си само ти с лаФка-та, май масово започна да се пише така тази дума  Whistling

# 91
  • София
Аз не си спомяням къде го пишеше, но си спомням, че пишеше, че отсъствията се извиняват с бележка от лекар или от спортната школа, в която детето тренира. Или нещо от сорта беше. Защо да не можете да го вземете за тренировки. Няма нищо по-тъпо от това да се закъснява за тренировки - нали уж дисциплина проповядваме в училище, а после търчете за тренировки, закъснявайте, карайте като ненормални, за да стигнете... и всичко, защото ако детето излезе 10 минути по-рано на госпожата ще й се наруши хармонията на лудницата, която си е спретнала. Едва ли най-активното учене е след 16:30. А ако е така, то това говори само и единствено за много лоша организация.

# 92
  • София
Валя,не мога да ти отговоря.Просто казвам при нас как ще е,предупредиха,че детето може да се вземе само с бележка от лекар Peace

# 93
  • София
Аз не си спомяням къде го пишеше, но си спомням, че пишеше, че отсъствията се извиняват с бележка от лекар или от спортната школа, в която детето тренира. Или нещо от сорта беше. Защо да не можете да го вземете за тренировки. Няма нищо по-тъпо от това да се закъснява за тренировки - нали уж дисциплина проповядваме в училище, а после търчете за тренировки, закъснявайте, карайте като ненормални, за да стигнете... и всичко, защото ако детето излезе 10 минути по-рано на госпожата ще й се наруши хармонията на лудницата, която си е спретнала. Едва ли най-активното учене е след 16:30. А ако е така, то това говори само и единствено за много лоша организация.
Не, не е активно ученето след 16,30, дори не учат - от 16 до 17 ч. имат занимания по интереси. Казаха, че очакват евентуално на следващата родителска среща да има решение на проблема и да има декларации, които да се попълват от родителите за извънкласните занимания, които посещават децата, така че да бъдат пускани от занималня.

Аз пак ще кажа, че принципно съм съгласна с тази практика - не само защото учителката от занималнята не може да си тръгне по собствено усмотрение преди 17 ч., но и защото по времето на сина ми извънкласните занимания в училище бяха по време на занималнята, детето ми много се разсейваше - постоянно минаваше някой да вземе деца - кои на английски, кои на танци, кои на нещо друго и реално учебен процес беше невъзможен за по-разсейващите се деца. Но пък часа не ми харесва - защо до 17, като може да е до 16 например и детето да пропусне заниманията по интереси? И без това висят по 10 часа в училище, може поне част от тях да им бъде спестено.

# 94
Отново пиша от акаунта на майка ми.
Сега ще бъда 8-ми клас в НПМГ, старото ми училище беше 127 СОУ. Някъде във 2-ри клас, родителите едно много богато момче, бяха купили диспенсер за вода, тубите те ги купуваха. За чаши събирахме по 5 ст. на човек.
В 4-ти клас апарата беше много мръсен (НИКОЙ НЕ ГО БЕШЕ ЧИСТИЛ).
В чашата на едно момиче веднъж изпадна хлебарка  Sick Sick Sick

# 95
  • София
Аз снощи писах, писах... и няма никой. А уж публикувах  hahaha

ИКЕА-та я предложи една от майките. И аз се сетих, че в каталога съм виждала сглобяеми модули.
Другото предложение е едната от учителката да предостави някаква плоскости и родителите (бащи) да режат, чукат и т.н.
В предучилищната група имаха шкафчета в коридора пред стаята, но в сегашната няма място за такива.

Половината от чиновете са стари. Утре ще се купува боя и фолио и ще се прави опит за придаване на някакъв по-добър външен вид.

Стаята е ремонтирана (по-точно боядисана), но освен чинове и дъска друго няма.
Децата няма къде да си оставят връхните дрехи. Поне закачалки могат да се купят от някоя железария.

На РС не сме говорили за телефони. Аз съм "за".
Децата се взимат най-късно до 17:30. Най-рано могат да се вземат в 15:30 като преди това трябва да се предупреди.
При мен проблема е, че ако ме командироват за седмица ще трябва щерката да го взима от училище. Или мъж ми да ходи много рано на работа, за да се прибира и по-рано.

Казаха ни пари за лавката да не им даваме. Ще имат закуска. Ще обядват в стола. Ще му слагам някаква закуска в раницата.
Пари ще му давам, но малко. Миналата година все си ги раздаваше. Миналата година изхранвах две деца + моето...

# 96
Нашите часове ще започват в 8ч., искат ги в 7:45ч. сутрин пред училище. Класовете се събирали и заедно влизали вътре. Тъй като живеем на 5мин. от училището пеш, мисля да я будя към 7ч. Ще имаме безплатна закуска в голямото междучасие, което ще е след втория час, може би около 9-9:30ч. Сутрин смятам у дома да закусва нещо по леко, бисквита, банан, чаша мляко, в краен случай във входа имаме закусвалня и евентуално по пътя да хапне рогче. Не знам дали е удачно в раницата да сложа пакетче солети и нещо друго дребно. До лавката няма да ги пускат, но смятам да си и давам пари, да си има и да си ги събира. Моето дете няма да посещава занималня и ще е хубаво поне два дена да ходи на стол, понеже два пъти в седмицата се пада веднага след училище да е на тренировки и няма да има време да се прибираме да обядва.
За телефоните - госпожата каза, че преди часа ще ги кара да ги изключват, а преди междучасието ще им напомня да ги включат и ако решат да ни звънят. Така че, телефон ще носи, тя всъщност има от миналата година.
И сега един малко глупав въпрос - на първия учебен  ден кога точно се подарява букета на госпожата, по кое време? Още с пристигането и строяването на двора ли или има някаква официална част в стаята?

# 97
  • София
Киди и аз се чудех за букетите. Също се чудя и за госпожата по занималня ще трябва букет нали? Предполагам, че и тя ще бъде на празненството. Е тази история с обяда не мога да я разбера, как севмъкват в този бюджет от 60ст. Как не мможаха да наложат някаква фиксирана цена?

# 98
  • София
Ето едно следко разказче за преодоляване на страховете за 1 клас и раздялата с децата.

Лапичка с целувка
Малкият енот Честър стоял в края на гората и плачел.
-Не искам да ходя на училище! – казал той на мама. – Искам да остана с теб у дома, да играя с приятелите и играчките си. Искам да чета книжките си и да се катеря на люлката си. Позволи ми да остана у дома, моля!
Мама хванала Честър за лапичката, почесала го зад ушето и казала ласкаво:
-Понякога на всички ни се налага да правим неща, които не искаме. Даже и отначало да ни изглеждат странни и страшни. Но на теб ще ти хареса в училище. Ще играеш с нови играчки, ще четеш нови книжки и ще се люлееш на нови люлки. А освен това знам една забележителна тайна, която ще ти помогне да се чувстваш навсякъде толкова добре, колкото у дома.
Честър изтрил сълзите си и попитал с интерес:
-Тайна? Каква тайна?
-Това е старинен секрет. Аз го знам от моята майка, а тя от нейната. Нарича се “лапичка с целувка”.
-Лапичка с целувка? А какво е това?
-Сега ще ти покажа.
Мама хванала лявата лапичка на Честър и разтворила мъничките му пръстчета като ветрило. После се навела и целунала Честър точно в средата на дланта. Честър почувствал, как мамината целувка побягнала нагоре по лапичката и достигнала до самото му сърце. От тази целувка пламнала даже черната космата муцунка на Честър.
-Сега, – усмихнала се мама – ако ти стане самотно или се затъжиш по дома, просто притисни лапичката в бузката и си кажи:”Мама ме обича, мама ме обича!” И тогава моята целувка ще скокне на бузката ти и ще те изпълни с приятни, топли мисли.
Тя взела лапичката на Честър в своята и внимателно свила пръстчетата му в юмрук:
-Гледай да не загубиш моята целувка! И не се тревожи – ако миеш лапичките си, тя няма да се измие.
Честър много харесал своята лапичка с целувка. Сега той знаел, че мамината любов завинаги ще остане с него, където и да отиде. Даже и в училище.
След малко Честър и мама били вече пред училището. Честър се замислил. Внезапно се обърнал и усмихнато казал:
-Дай ми лапата си.
Хванал мамината лапа със своите лапички, разтворил нейните големи, така добре познати пръсти, навел се и я целунал в средата на дланта.
-Сега ти също имаш лапичка с целувка! Довиждане мамо, обичам те!
Енотчето се обърнало и заскачало към училище.

Мама гледала, как Честър прескочил клона на едно дърво и влязъл в училище. И когато старата сова ударила камбанката, с която обявила началото на новата учебна година, притиснала лапа към бузата си и се усмихнала. Топлата целувка на Честър изпълнила сърцето и, което биело:”Честър те обича, Честър те обича!”

# 99
  • София
Здравейте, срещнах познати имена, четейки темата. Поздрави и тук!  Hug
Синът ми Костадин е първи клас в 18 СОУ в София. Очаква с нетърпение първия учебен ден и отдавна брои дните на обратно.  Mr. Green Вероятно заради батко си, който сега ще бъде 6-ти в същото училище. Малкият е в английската паралелка. Родителска среща имаше м. Юни, която аз пропуснат, а другата е на 16.09. Не разбирам защо класната иска децата в 8:00 часа, когато тържеството в двора е от 10:00 часа. Няма значение, важно е детето да е щастливо.
Успех на всички първокласници и...техните родители.   bouquet

# 100
Хохо, аз сега зацепих, че моето дете няма да учи и английски в училище. Юпиииии!

Ще имаме курс по забавна математика. Цената за цялата учебна година е 168 лева, за срок е 102. Веднъж седмично по 1 астрономически час след занималня. Трябва само да съм наясно, е ли ще съвпада с английския или не.

# 101
  • София
Киди и аз се чудех за букетите. Също се чудя и за госпожата по занималня ще трябва букет нали? Предполагам, че и тя ще бъде на празненството. Е тази история с обяда не мога да я разбера, как севмъкват в този бюджет от 60ст. Как не мможаха да наложат някаква фиксирана цена?

Най-вероятно пак опира до организация, но при дъщеря ми децата влязоха в стаята с букетите. Госпожата извика всяко детенце по име - един вид да се запознае с тях и тогава й поднесоха цветята. За г-жата от занималнята не съм мислила да нося, тя вчера и не благоволи да дойде да каже 2 приказки.... та ще видим...

За стола поне при нас е някаква външна фирма, за първи път ще е от тази година и още е пълна мъгла. Нито точна цена на купона успяха да кажат, не бяха сигурни дали от 23.09 ще успеят да стартират... само се надявам храната да е хубава и да не остават гладни дечицата  Peace

# 102
  • около Варна
Изтървали съм новата тема. Моята първолачка сякаш вече е оборудвана напълно, ще има думички за тържеството,само да не се притесни пред толкова народ, уж няма да и е за първи път, но знам ли:)
Детската стая още е в ремонт,не знам кога ще вкарам къщата в ред.

# 103
  • Майничка
Мисля, че е по-удачно да се подарят цветята в стаята, но със сигурност ще има дечица, които ще бързат да си освободят ръцете максимално бързо. Laughing Вероятно ще поръчам малки аранжировки на гъба, така че да може да остане и в класната стая за ден-два.

При нас стаята е в много добър вид /направи ми впечатление на първата родителска през юни/, въпреки че в нея учи друг клас. Всички стаи са с камери /дали работят е друг въпрос/, над дъската има голям монитор за презентации, масичките са единични и доста широчки. Шкафчета, уви, няма, нищо няма да стои в училище. Занималнята ще е в отделна, съвсем нова постройка.

Писах се доброволец за питката на 15-ти и сега се триумя дали
- да я направя чисто сладка и да спестя меда, по лепнещи причини,
- да взема някакъв течен псевдо мед, в шишенце със шприц или
- да сложа вътре сиренце и да си сложа домашен мед в паничка.
Клоня към първа опция, но още обмислям.

Изпрах всичко униформено - зае въже и малко отгоре на простора. Откакто каката е в гимназия, отвикнах от тези гледки. Поне цветовете са по-жизнерадостни.

За пловдивчанки, на които им трябват квадрати - има в борсата на Макрос на "Родопи" и в борсата за учебници до гарата.

# 104
Нашата родителска среща беше вчера, но не присъствах на нея и днес се срещнах с класната. Хареса ми и на детето също. Даде ни списък с часовете и всичко, което е необходимо за часа. Наръчник за родители от Асоциация родители и " Полезно четиво за родители", в което са описани "10-те типа родители, които всеки учител тайничко мрази"  Joy  Laughing Laughing Laughing списък с ваканциите, начинът, по който трябва да се надписват тетрадките и какво ще ни е нужно за 15.09.
Попълних молба за занималнята.
Купоните за храна са по 2,20лв.
Събират по 45 лв - 39, 50лв за помагала, 2лв застраховка, 3,50лв за почерпка за децата, питка с мед и т.н. щуротии.
Училището е след основен ремонт, изолации, дограми и т.н. и с нова директорка, за радост на всички родители /предишната беше пословична/. Препоръча да се носят резервни блузи за преобличане т.к. зимата е много топло.
Това е Simple Smile Във вторник трябва да сме в училище в 8:45ч.
Утре отиваме да напазаруваме необходимото и тоалет за първия учебен ден. И аз също ще използвам повода да си купя нещо ново  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт