Програмата "Личен асистент" - 3

• 175 110
  • 753
  •   1
Отговори
# 105
Момичета,прочетох че за децата с увреждане имаме право да подадем и двете декларации за данъчно облекчение,има ли някой който ги е подал и двете,защото на мен служителката ми каза,че мога да подам само едната?

# 106
Зависи какви са Ви доходите през годината.Ако са до 2200 лв. няма смисъл да се подават двете, защото облекчението е до данъчната основа.

# 107
И двете се подават, със сигурност. Дала съм ги, но какво ще направи работодотелят, не знам.

# 108
Могат и двете да се подадат.Друг е въпросът дали е необходимо.Тук съм обяснила с примери:
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,16365.msg98634.html#msg98634

http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,16190.msg97677.html#msg97677

# 109
Момичета,прочетох че за децата с увреждане имаме право да подадем и двете декларации за данъчно облекчение,има ли някой който ги е подал и двете,защото на мен служителката ми каза,че мога да подам само едната?

Родители на дете с увреждане могат ли да ползват и двете облекчения или трябва да избират само едно от тях?
Да. Могат да се ползват едновременно и двете облекчения. Тоест можете да намалите сумата от годишните данъчни основи с общо 2200 лв. - веднъж с 200 лв. заради данъчното облекчение за деца и още веднъж с 2000 лв., за данъчното облекчение за деца с увреждания. Важно е да се знае, че данъчното облекчение се ползва до размера на сумата от годишните данъчни основи!

Възстановява се 10 % от данъка. Ако взетите данъци са 2200лв., ще бъдат върнати 220лв.

# 110
Да,точно това го показах и на служителката в общината,но тя ми каза,че само на нещо написано не може да се вярва. Те го били коментирали този въпрос и нямало логика да се подават и двете неща,поспорихме малко и в крайна сметка ми даде и другата декларация,коята ще подам в понеделник,защото ми поиска и копие на акт за раждане,а аз не го носих.

# 111
Да,точно това го показах и на служителката в общината,но тя ми каза,че само на нещо написано не може да се вярва. Те го били коментирали този въпрос и нямало логика да се подават и двете неща,поспорихме малко и в крайна сметка ми даде и другата декларация,която ще подам в понеделник,защото ми поиска и копие на акт за раждане,а аз не го носих.

Това съм го извадила от сайта на НАП. Ако искаш мога да ти дам линк и да им го покажеш за по достоверно. А за  служителелите в общината нямам думи направо- не стига, че ги мързят да прочетат, ами на всичкото отгоре и спорят.  ooooh!

# 112
Да,точно това го показах и на служителката в общината,но тя ми каза,че само на нещо написано не може да се вярва. Те го били коментирали този въпрос и нямало логика да се подават и двете неща,поспорихме малко и в крайна сметка ми даде и другата декларация,която ще подам в понеделник,защото ми поиска и копие на акт за раждане,а аз не го носих.

Това съм го извадила от сайта на НАП. Ако искаш мога да ти дам линк и да им го покажеш за по достоверно. А за  служителелите в общината нямам думи направо- не стига, че ги мързят да прочетат, ами на всичкото отгоре и спорят.  ooooh!
Да де точно в сайта на нап влязохме и го прочете и въпреки това пак не и се вярвяше, но нищо де така или иначе ми даде да попълня декларацията, а дали ще има смисъл да я подам, знаете ли как се изчислява, например за 7 месеца по 400 брутна заплата(7 часов работен ден)

# 113

Да де точно в сайта на нап влязохме и го прочете и въпреки това пак не и се вярвяше, но нищо де така или иначе ми даде да попълня декларацията, а дали ще има смисъл да я подам, знаете ли как се изчислява, например за 7 месеца по 400 брутна заплата(7 часов работен ден).

нетна заплата : 313.56 лева

осигурителен доход: 400.00 лева

облагаем доход: 348.40 лева

общо удръжки: 86.44 лева

за 7 х 86,44-- 605,08 лв. са данъците -ще ти върнат 10% от тази сума са 60.50 лв. Поне аз така мисля.
Дано съм била полезна.

# 114
  • София
Момичета,  във връзка с Програмата Нови възможности за грижа,  която свършва края на февруари, оставяйки отчета си попитах кога да пускаме документи за новата и в нашата община от 11 до 22 февруари се приемат документи,  но казаха че са орязали бюджета и всички ще бъдат на 4 часа, а договора ще е за 1 год.и половина. Честито!  Пак ни *****

# 115
 lycia, в коя община е това?

# 116
  • София
Подуяне

# 117
Здравейте. Опитах да по прочета темата, преди да се включа и да задам своите въпроси, надявам се да не ме съдите, но съм страшно некомпетентна в тази сфера. Това което разбрах е, че има няколко програми за лични асистенти (мисля, че три) от които едната е само за София, следователно и отпада тъй като сме от Варна. Разбрах и че личен асистент може да стане човек, в трудоспособна възраст и няма трудови правоотношения. До тук добре, ето и нашата ситуация: Племенницата ми е с ДЦП, заради което и мина през ТЕЛК, излезе й решението и е с 100% инвалидност, в момента сестра ми е все още в майчински, но това ще продължи още около 6месеца, след това ще си изкара и платения отпуск. За детето ще трябват много грижи и едва ли ще може да се върне повече на работа, въпросите ми са - след приключване на трудовите отношения ли ще трябва да кандидатства за личен асистент на детето си? Какви са процедурите за кандидатстване, как и къде се кандидатства и какви документи са нужни?
 Какви са условията да бъде приета за личен асистент и от какво зависи сумата, която ще получава? Общо взето всяка информация ще ми е полезна, тъй като тепърва ще се сблъскваме с това. Благодаря и извинете за дългия пост, но исках да съм максимално ясна. Simple Smile

# 118
Че то има 7 месеца до тогава!  Никой не може да каже след 7 месеца дали ще се кандидатства,  дали изобщо ще има програми… Като му дойде времето ще ви кажат от общината какви документи са нужни. Пък сметка на парите да се прави предварително е смешно. Това ми прилича на въпросите на онези майки, които точат държавата като си внасят месеци наред фиктивни осигуровки и питат "от какво ще зависи колко майчинство ще вземам".
Ясно защо питаш 7 месеца предварително.
Аз на такива въпроси не бих отговорила.

# 119
  • София
Жената пита информативно. Аз като нямаше кой да питам миналата година, обикалях като луда. Всеки се интересува от парите, разбира се! Аз пък винаги съм се учудвала на майки, които питат ама казват, че не са им толкова важни парите.
Аз ще пиша на лични! Стига сме съскали!

Общи условия

Активация на акаунт