Програмата "Личен асистент" - 3

• 179 359
  • 756
  •   1
Отговори
# 675
Не зависи от АСП, а от общината.АСП дават соц.оценка и направление. След това всичко е в ръцете на общината.

Да,а кой следва да  й е контролиращ орган

# 676
Ми...не знам.

# 677
Някой,  има ли да е запознат дали се зачита гледането на дете с ДЦП,който е пълнолетен вече за стаж?

# 678
  • Сф
Някой,  има ли да е запознат дали се зачита гледането на дете с ДЦП,който е пълнолетен вече за стаж?
Не ви разбрах въпроса точно.Ако сте назначена като личен асистент на трудов договор ви се счита за стаж ( трудов, осигурителен), без значение възрастта на инвалида( ползвателя). Има една подробност- броя на часовете е важен! Ако не бъркам от  86 часа на месец е 4 часов трудов работен ден/ стаж, иначе не. Попитайте в счетоводството все пак.

# 679
Не ви разбрах въпроса точно.Ако сте назначена като личен асистент на трудов договор ви се счита за стаж ( трудов, осигурителен), без значение възрастта на инвалида( ползвателя). Има една подробност- броя на часовете е важен! Ако не бъркам от  86 часа на месец е 4 часов трудов работен ден/ стаж, иначе не. Попитайте в счетоводството все пак.

Въпросът ми е -Тъй като съм гледала дете от раждането до сега ,който е на 40 г с Телк над 95% с ЧП и нямам стаж  Дали годините за грижите се зачита за стаж или  както го наричат " дарен стаж"

# 680
  • Сф
За пръв път чувам гледане на болен да се счита за стаж. Попитайте в НОИ.

# 681
ЛА е на трудов договор и съответно произтичат всички права и задължения които са налични при трудови правоотношения - право на ползване на отпуск и болнични, съответно се начислява и трудов стаж за времето през което лицето е полагало грижи за човек с увреждане като ЛА по договор

# 682
родителите на деца с увреждания
31 юли 2018
Грижата за децата с по-леки увреждания може да се признава за стаж при пенсиониране. Това стана ясно след срещата на социалния министър Бисер Петков с представители на хората с увреждания и с обмудсмана Мая Манолова. Сега Кодексът за социално осигуряване предвижда осигурителен стаж за гледане на човек с над 90 на сто инвалидност, който постоянно се нуждае от чужда помощ. Обсъжда се разширяване на кръга на т.нар. дарен стаж, така че близки на хора с увреждания, които не полагат труд, да придобиват правото на пенсия, съобщи Бисер Петков.

Преговорите по

# 683
  • Сф
Те хубаво са обсъждали, но нещо излезло ли е в Държавен вестник? Ако има такова нещо прието ( което ме съмнява ) по счетоводствата на социалните , в социалния отдел на общината , в териториалните подразделения на НОИ все ще знаят.

# 684
Сега кодекса за за социално осигуряване  предвижда признаване  стаж за хората,които се грижат за хора с увреждания  с над 90% с ЧП-се пише,а не да го обсъждат.Преди 2,3 г го чух от служител в НОИ,но не бях сигурна.И си мислих,че някой е бил,питал или му се е наложило да се пенсионира и може да каже.И ,да,всички знаем,че НОИ би трябвало да знаят.Мислих,че тук може да получи човек информация  в тази група,но ако за всяко питане пращате в НОИ,общината,социалните то няма смисъл от групата

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 13:43 от lavaca

# 685
  • Пловдив
ЛА е на трудов договор и съответно произтичат всички права и задължения които са налични при трудови правоотношения - право на ползване на отпуск и болнични, съответно се начислява и трудов стаж за времето през което лицето е полагало грижи за човек с увреждане като ЛА по договор
ЛА съм и все още не съм получила болничен от април месец. От НОИ от работодателя получих, но не и от социалните...

# 686
Аз не съм ползвала болничен, защото здрава , болна съм си с детето и го гледам, но от общината по принцип ми казаха, че мога и трябва да ползвам болнични когато съм болна. Не знам какво общо имат социалните с болничния след като работодател е общината и от тях сте си получили обезщетението, ако правилно съм ви разбрала.

# 687
Социалните нямат нищо общо с болничния ви. Работодател ви е Общината. В Общината представихте ли болничния?
Ако имате и друг трудов договор, освен за личен асистент, се представят два болнични листа - на всеки работодател.

# 688
  • Пловдив
Дала съм болничен лист на социалните, би трябвало те да го дадат на общината

# 689
  • Сф
Сега кодекса за за социално осигуряване  предвижда признаване  стаж за хората,които се грижат за хора с увреждания  с над 90% с ЧП-се пише,а не да го обсъждат.Преди 2,3 г го чух от служител в НОИ,но не бях сигурна.И си мислих,че някой е бил,питал или му се е наложило да се пенсионира и може да каже.И ,да,всички знаем,че НОИ би трябвало да знаят.Мислих,че тук може да получи човек информация  в тази група,но ако за всяко питане пращате в НОИ,общината,социалните то няма смисъл от групата
 Така ли? Нахлувате и държите едва ли не  хората в темата длъжни да ви отговорят, да знаят и недоволствате на елементарен и лесен  съвет- да. попитайте компетентните органи за стаж, пенсии и подобни. Помагаме си тук от години, да, всички имаме/сме болни.
 А дали прочетохте заглавието  на темата поне преди да питате,че се сърдите на съвета ми и казвате че няма смисъл от " групата" ?
*Сега се сещам, че и във фейсбук има група за въпроси свързани с ТЕЛК. Може и там да питате и да ги блокирате ако не ви отговорят.

Общи условия

Активация на акаунт