Програмата "Личен асистент" - 3

• 174 912
  • 753
  •   1
Отговори
# 705
ММ каза, че патронажа на свекърва ми е безплатен, а и като я познавам тя не би се включила ако трябва да плаща. Обаче живее в малък град и може там общината да плаща патронажа. Това не знам, но със сигурност свекърва ми не плаща.

# 706
  • София
Рори, напълно е възможно общината да плаща или пък пенсията на свекърва ти е малка или около минималната.
На баща ми тогава беше максималната за времето си и живее в областен град.

# 707
Всяка община си има социална програма.Баща ми живее в малък град,няма телк,с голяма пенсия е,но за всички хора над 65г. самата община осигурява безплатен социален патронаж и социален работник на два часа дневно да пазарува,чисти,готви.Той има такава жена,която зимата ходеше да му пазарува когато имаше доста сняг.Сега лятото само минава да и се разпише на отчета.Сам си се оправя все още с всичко,единствено при сняг и поледица не излиза от двора,защото не се почиства и поддържат пътищата.Според мен да иде в социалните и да попита какво може да получи като помощ.

# 708
  • Някъде там
Здравейте!
Кандидатствах в Социалните по местоживеене да стана личен асистент на дъщеря ми. Излезе ми направление, че съм одобрена на 168 часа(т.е 8 часов работен ден).
Предстои да подам докуемтни в общината и ме интересува на 8 часа ли ще бъда назначена или те преценяват и могат да ме назначат на по-малко часосе.
Също така ще има ли удръжка от телка, която ще бъде добавена към заплатата за личен асистент? Знам, че когато телка е над 90% има удръжка от 380 лв., но когато телка е 60% в какъв размер е тя.Търсих информация, но не успях да намеря такава.

# 709
На 8 ч ще те назначат. Няма да ти вземат от парите по чл.8Д.

# 710
Здравейте, моля да споделите опит. Предстои ни сключване на договор с общината за личен асистент на майка ми. Отпуснати са й 162 часа.И двамата с мъжа ми работим с трудови договори на 8 часа. Може ли и двамата да подадем заявление за по 4 часа, за да разпределим общите 8 часа. И трябва ли да се уведоми основния работодател(този , при който сме на 8 часа)?

# 711
Може,ние с мъжът ми делим по 4 часа за нашата дъщеря.Работим и на другаде за по 8 часа.Не сме уведомявали основния си работодател.

# 712
  • София/Севлиево
Момичета имам един въпрос.Ако детето ми посещава почасово дневен център за деца с увреждания аз ще изгубя ли асистентството си?За пръв път го одобриха за такъв център,но не знам дали едното не е за сметка на другото?

# 713
Не мисля ,че е проблем и моите ходят на училище, но през останалото време някой трябва да им помага.

# 714
  • София/Севлиево
То това е извън училище,той ходи в масово такова на индивидуален план(тази година ще опитаме на смесен,както бе от 1 до 3 клас) .Ще разбера в понеделник -тогава ме викат в дневния център да изготвим договор...

# 715
Няма значение, нали ти го водиш детето където трябва и го вземаш след това?

# 716
  • Асеновград
Привет на всички. Бих искала да попитам как стоят нещата с отпуската. Назначават ли друг заместник?

# 717
Аз съм ЛА на моето дете и отпуската е само формално изпълнение на законовите разпоредби. При нас не се назначава заместник, защото си го гледам по един и същ начин когато съм и когато не съм в отпуска, но знам ли дали няма задължителна норма да има заместник и да има някой който формално е назначен и плуава заплата за това време, но без да идва и без изобщо да знаем за него.

# 718
  • София/Севлиево
Аз съм ЛА на моето дете и отпуската е само формално изпълнение на законовите разпоредби. При нас не се назначава заместник, защото си го гледам по един и същ начин когато съм и когато не съм в отпуска, но знам ли дали няма задължителна норма да има заместник и да има някой който формално е назначен и плуава заплата за това време, но без да идва и без изобщо да знаем за него.
И аз съм по същия начин.Единствено когато излязох майчинство с малкия за ЛА назначиха свекър ми.

# 719
Здравейте! Детето ми има ново ТЕЛК решение, махнали са ч.п. и са намалили %! Трябва ли да нося новото решение в Социалните, в общината, в НОИ...или след 14 дни? Има ли срок кога най-късно след излизането на решението (или връчването?) трябва да уведомят институциите? Или го получават по служебен път?
Ще обжалвам обаче.

Общи условия

Активация на акаунт