Програмата "Личен асистент" - 3

• 174 991
  • 753
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Щом ще обжалвате няма да получите заверка и съответно никого не трябва да уведомявате. Като получите решение от НЕЛК, тогава ще го представите.
Само в НОИ го получават по служебен път по принцип. На социалните се носи.

# 721
Сигурна ли сте? Чудя се какво да правя. Казват, че са отпаднали заверките и че новото решение отменяло старото...А новото е с намалени проценти, няма ч.п., ще ми прекратят договора. Ужас.

# 722
  • София
Нека някой с по-актуална информация да се включи, но когато аз обжалвах преди 5 години ми взеха решението, сложиха червен печат, че е невалидно и ми казаха да чакам писмо от НЕЛК.  На практика нямах документ, който да заверявам. Съответно ни спряха всички помощи. Процедурата по обжалването отне ок 3 месеца. Като си получихме решението от НЕЛК в него пишеше, че забавянето не е по наша вина и изплатиха парите със задна дата.

# 723
При мен стария ТЕЛК е валиден още един месец. Много бързо получихме това решение в наш ущърб. Няма други желаещи да ми отговорят. Благодаря много!

# 724
  • ВАРНА
Аз също обжалвах на сина ми, който също е пълнолетен. Но той нямаше чужда помощ и не мога да кажа за трудовия договор. Ако е обвързан със срока на ТЕЛК-а, може би ще го прекратят, защото ще трябва направление от социалните за часовете. Аз подадох ТЕЛК-а в социалните въпреки че го обжалвам и не са му спирали добавката.
За НОИ-те автоматично получават решенията. Докато трае обжалването му превеждаха някаква минимална сума и след НЕЛК решението изплатиха разликата.
При нас отне няколко месеца: ТЕЛК му е от октомври, до края на месеца подадох обжалването,решението на НЕЛК е от януари,а от НОИ го обработиха май месец.
Ако мога да помогна с друго съм насреща

# 725
Има ли срок докога да се занесе в Социалното? Предполагам, че те ще уведомят общината може би...? Имаш ли положителен резултат от обжалването при вас?

# 726
  • ВАРНА
Да,резултатът при нас беше положителен. Аз обжалвах,че не му дадоха чужда помощ и НЕЛК я даде. За срок не знам. Но едва ли социалните уведомяват общината. Те нали издават направление за часовете и ти го носиш в общината.

# 727
Благодаря ти за информацията!
Имам куп неясноти. Получихме препоръчано решението от пощата десет дни след като са ми пуснали известие за препоръчано писмо (бяхме на почивка) и 13 дни след датата на самото решение. Счита се от датата, на която сме го взели от пощата, нали?
Синът ти сам ли подаде, или ти с пълномощно? Днес ходих до ТЕЛК и ми дадоха една бланка да я подпише детето ми, от негово име трябвало. А как да обясни, като е с аутизъм?! Написах от мое име, в трето лице, а с неговите имена и подпис...А иначе извадих пълномощно, но не трябвало да е от мое име?

# 728
  • ВАРНА
Да от негово име трябва да е. И синът ми е с аутизъм. В жалбата аз/като майка/ описах състоянието му и защо не съм съгласна с решението,а той се подписа. Аз ги пратих с куриер,защото имаше големи опашки. Срокът тече от датата на която сте го получили.

# 729
Да от негово име трябва да е. И синът ми е с аутизъм. В жалбата аз/като майка/ описах състоянието му и защо не съм съгласна с решението,а той се подписа. Аз ги пратих с куриер,защото имаше големи опашки. Срокът тече от датата на която сте го получили.
Благодаря! Само жалбата ли пратихте, или пак цялата медицинска документация? Опитах да подам в ТЕЛК, не може, защото досието не било освободено и служителката не може да създаде жалба. Трябвало от Телка да я освободят, след като при тях се върне обратната разписка! И не знае кога ще е това. Като отида в понеделник, ще са минали още 4 дни, и тя не знае дали и тогава ще може! Освен и аз да пратя по пощата, но кога се счита, че сме подали в такъв случай? Когато го получат те ли? Не знам за колко време ще го получат, да не мине срокът... После как се връща обратната разписка, че е получено,  при мен? Ужасно.

# 730
  • ВАРНА
Аз пратих със Спиди,доставката е на другия ден и след това си взех обратната разписка от офис. В НЕЛК ще получат цялата документация от ТЕЛК,но аз приложих копия за всеки случай. Стискам ви палци да успеете

# 731
Аз пратих със Спиди, доставката е на другия ден и след това си взех обратната разписка от офис. В НЕЛК ще получат цялата документация от ТЕЛК,но аз приложих копия за всеки случай. Стискам ви палци да успеете
О, това е идея за Спиди! Мерси много! Значи не е проблем, че няма подадена жалба електронно от картотеката? На мен ми се струваше, ще там е по-сигурно, но като не може! А времето тече, до понеделник ще минат още четири дни и не е ясно дали ще успея и тогава. Жената не знаеше дали и тогава ще може. А адресатът в НЕЛК, без име на физическо лице, нали? Ох, много благодаря. В паника съм, много неща ми се струпаха на главата тези дни...

# 732
Здравейте!
При заплата за личен асистент 1312 лв., каква е чистата сума която се получава? Ще бъдат ли удържани пари за осигуровки и колко? Знам, че ще удържат 380 лв от месечната добавка, но от заплатата на асистента удържа ли се нещо?

# 733
  • ВАРНА
Това е трудов договор така че се удържат осигуровки и данък. При бруто 1312лв нетната сума е 1018,09лв. Може да ползвате калкулатори например
https://kik-info.com/trz/zaplata.php

# 734
Не се ли удържа само данък 10%?

Това е трудов договор така че се удържат осигуровки и данък. При бруто 1312лв нетната сума е 1018,09лв. Може да ползвате калкулатори например
https://kik-info.com/trz/zaplata.php

Общи условия

Активация на акаунт