МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 60-та ТЕМА

  • 80 211
  • 736
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 3 410
можеш да използваш просо, ориз, царевица, елда - всичко това може да се мели на брашно, но няма как да станат пухкав хлябове че липсва глутена
трябва да са като питки

# 706
  • София
  • Мнения: 7 972
Здравейте, дами!
Следя темата за рецептите от известно време, но сега имам нужда от съвет.
Нямах време да изчета настоящата тема, за това искам да се извиня предварително, ако е коментирано, но бих искала да помоля за съвет, след което се връщам да чета подробно Praynig
Трябва да изключа от менюто си храни, които съдържат зърнените култури пшеница, ръж, ечемик и овес. Става въпрос за диета, наложена по здравословни причини.
В тази връзка можете ли да ми препоръчате с какво брашно мога да заместя брашната от гореизброените за приготвяне на хляб.
Четох за лимеца и елдата, но от всичко прочетено останах с впечатлението, че са със състав близък до този на пшеницата. Поисках мнението и на една дама, която работи в близкия магазин за зърнени храни и ядки, тя също каза че са с близък състав.
Мислите ли, че има брашно, което да мога да използвам в моя случай?
Благодаря ви предварително  bouquet

Да разбирам, ли че въвеждате безглутенов режим? Ако е така тука във форумите има специална тема и аз си мисля, че там може да намерите много полезна информация.

# 707
  • Мнения: 321
mama Tin, благодаря!  bouquet Не се бях сетила за просото, както и че може да се ползва оризово брашно. Царевичното брашно ми е ОК, но търся още някакво, което да добавя, че само царевично не става ...
А за елдата- доколкото разбрах тя е със състав подобен на пшеницата, така че тя също отпада ... явно ...

дядо хаджия, диетата е с цел очистване на организма. Налага се заради алергия, която имам. Започвам диетата отрано, за да може, когато настъпи сезона, организмът да е подготвен и, дай Боже, да избегна тази година по-силно изразените и силно обострени състояния  Sick

# 708
  • София
  • Мнения: 7 972
...
дядо хаджия, диетата е с цел очистване на организма. Налага се заради алергия, която имам. Започвам диетата отрано, за да може, когато настъпи сезона, организмът да е подготвен и, дай Боже, да избегна тази година по-силно изразените и силно обострени състояния  Sick

Ами независимо от това намерете другата тема за безглутеновите рецепти и там сигурно ще откриете нещо интересно.

Апропо някой да се ориентира, след време да направи новата тема, защото доколкото знам Бонго няма има тази възможност.

# 709
  • София
  • Мнения: 17 595
mama Tin, благодаря!  bouquet Не се бях сетила за просото, както и че може да се ползва оризово брашно. Царевичното брашно ми е ОК, но търся още някакво, което да добавя, че само царевично не става ...
А за елдата- доколкото разбрах тя е със състав подобен на пшеницата, така че тя също отпада ... явно ...

дядо хаджия, диетата е с цел очистване на организма. Налага се заради алергия, която имам. Започвам диетата отрано, за да може, когато настъпи сезона, организмът да е подготвен и, дай Боже, да избегна тази година по-силно изразените и силно обострени състояния  Sick




Елдата няма глутен И изобщо няма нищо общо с пшеницата. Не е от семейство житни растения. Дава се на бебета от 4тия месец като една от най-неалергизиращите храни.
 И е много полезна, богата на минерали, витамини и каквото се сетиш - но аз лично я недолюбвам като вкус.Някак... не ми е любима.

# 710
  • София
  • Мнения: 44 309
Никак не е от най-неалергизиращите храни елдата http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=73977

Но, че е много полезна - така е.

Оризово брашно също се ползва.

Всъщност към глетун ли е алергията или към нещо друго?

Последна редакция: пт, 18 мар 2016, 09:45 от Angel_Dust

# 711
  • Мнения: 321
Скрит текст:
Никак не е от най-неалергизиращите храни елдата http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=73977

Но, че е много полезна - така е.

Оризово брашно също се ползва.
Всъщност към глетун ли е алергията или към нещо друго?
Не. За сега (да чукам на дърво, както се казва  Laughing). Ограничаването на тези житни е с цел очистване на организма, което спомага организмът да се справи по-лесно с проявлението на алергията.
Проблемът е, че така или иначе не получих котегорична информация от прочетеното в нета- имат ли нещо общо като състав елдата и лимеца с пшеницата или не  newsm78

# 712
  • Добрич
  • Мнения: 5 474
За лимеца.

Скрит текст:
В сравнение с другите пшеници, които са киселинни, Лимецът е алкална храна.

 Голяма част от съвременните болести днес се дължат на липса на минерали и микроелементи в човешкото тяло. Храната ни е бедна на такива микроелементи, а изборът на неправилна храна още повече ни вкарва в състояние на дисбаланс. С Лимеца си набавяме така необходимите ни цинк, манган, желязо и още много микроелементи.

Човекът също се променя, потребностите ни от храна се променят, храним се по силата на навик.

Благодарение на тази лековита Божествена храна можем два пъти по-бързо да възстановим лигавицата си на дебелото черво. Съдържанието на глутен в Лимеца е много минимално, за това Лимеца е незаменим за хората, болни от целиакия. Целиакията е състояние, при което не се усвоява специфичен протеин (глутен), съдържащ се в житните култури, така че вместо да има хранителна стойност, последният се превръща в източник на интоксикация за организма. Протеинът, влизащ в състава на зърното на Лимеца – глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от целиакия хора. На тях Лимеца дава надежда за вкусна храна и нормален, здравословен живот. Целиакията е състояние, изискващо специална диета и постоянен контрол на приеманата храна. Белтъчините в зърната Лимец са различни по състав и молекулна маса и не предизвикват симптомите, причинявани от протеина в обикновеното пшенично зърно. Завръщането на Лимеца като храна на нашата трапеза улеснява и подобрява качеството на живот на извънредно много хора, които досега имаха твърде малко алтернативи.

Много добър антиоксидант е и успешно решава анемични проблеми. От другите видове жито, Лимеца има почти два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор, витамини от групите на В и А.

Заради много твърдата си обвивка на 200 км от Чернобил дивата пшеница е останала чиста. Зърното не се подавало и на олющване, затова трябвало да се използва специална техника. Здравословният ефект идва от това че, зърното не полепва по червата и предпазва от рак. Хлябът приготвен от Лимец засища добре и е лековита храна. И в Светото писание се казва, защо трябва да изядеш 100 семена, като можеш да се нахраниш само с 10.

Това е най-меката от всички пшеници, една жива храна. В нея има 12 пъти повече цинк отколкото в покълнала хибридна пшеница, 9 пъти повече манган, 7 пъти повече магнезий, калций и други полезни вещества.

Знае се, че зърното от Лимец спомага за изграждане на мускулите, пречиства кръвта, избистря ума и дарява чувство на бодрост и благополучие.

Лимеца съдържа всички необходими вещества, от които човешкият организъм се нуждае, за да е здрав. Сравнен с обикновените, „модерни“ пшеници, отглеждани днес, Лимеца съдържа повече протеини, минерали и витамини от групата В, а също време е и в пъти по – лесно смилаем от тях. Влакнините, влизащи в състава на зърното от Лимец са с отлична поносимост.

Положителните ефекти на храните от Лимец върху здравето се приписват на способността на това жито да стимулира имунната система. Употребата на Лимец като храна е целесъобразна и при някои видове алергии; не по – малко ценно негово качество е и лесната му смилаемост. „Зърната Лимец се топят в устата“, казват тези, които са го опитвали.

Най – общо състава на зърното Лимец има следните характеристики:
 - Голямо количество витамини от В – групата – основно витамин В1 (тиамин) и витамин В3 (ниацин).
 - Ключови за живота минерални вещества: значителни количества калий, магнезий, манган, а също така и калций, желязо, цинк, фосфор и сяра.
 - Повече белтъчини и полезни мазнини от модерните сортове пшеница
- Не съдържа холестерол
- Съдържа повече витамин Е и значителни количества селен; и витамин Е и микроелементът селен са антиоксиданти с голямо значение. Те имат отношение както към фертилността, така и към „обезвреждането“ на свободните радикали, които постоянно се образуват в организма под въздействието на вътрешни и външни фактори и за които е доказано, че са една от причините за възникване на онкологичните заболявания.
 - Съдържа повече и от другите важни микроелементи в сравнение с обикновената пшеница
 - Подобрява храносмилането
- Подобрява състоянието и работата на далака и панкреаса
- В състава на Лимеца влизат вещества, имащи отношение към поддържането на здрава опорно двигателна система
- Употребата на Лимец като храна вместо обикновена пшеница подобрява кръвните показатели и поддържа доброто състояние на тъканите - Храненето с Лимец дарява чувство на благополучие и щастие в буквалния смисъл
 - За голяма част от хората, страдащи от непоносимост към пшеничния протеин глутен, Лимеца се оказва подходящ и пълноценен заместител на обикновения хляб и другите изделия от пшеница. В медицината тази непоносимост се означава като целиакия.

Ето и химичният състав на зърно Лимец, установен посредством анализ в Аграрния Университет в Пловдив :
 Протеин – 13.41 %
Фосфор – 1.16 %
Калий – 0.34 %
Калций – 14.4 mg/kg
Магнезий – 752 mg/kg
Цинк – 36.2 mg/kg
Манган – 28.3 mg/kg
Целулоза – 2.58 %
Общи захари – 3.37 %
Витамини от група В

Научете повече на www.DarLimec.com

Източник - Дар Лимец

Последна редакция: пт, 18 мар 2016, 13:57 от Вела

# 713
  • Мнения: 953
Опитах се да намеря темата за рецепти без глутен, но не успявам. Някой ще съдейства ли с линк?

# 714
# 715
  • София
  • Мнения: 11 721
Нова съм с хлебопекарната и от вашите теми научих много. Имам обаче един въпрос, днес ми се налага да изляза 10 минути преди края на програмата. Възможно ли е като се прибера да я пусна да допече? Че технически е възможно, възможно е, но ще стане ли добре хлябът или не е препоръчително допичане след 4 часа престой.

# 716
  • Мнения: 5 651
А защо трябва да я допичаш? Нагласи я на най-тъмната коричка, а и мисля че всички машини, след приключване на програмата, имат 1 час в който обдухват хляба с горещ въздух. Би трябвало да се изпече добре.

# 717
  • Sofia
  • Мнения: 3 485
При мен не се получава. Винаги гледам да планирам пускането на машината така, че да съм вкъщи точно като свърши. Веднъж го оставих 30 мин след края и после беше кондензирал и влажен. Само като го извадя веднага става с хрупкава коричка и пухкав вътре..

# 718
  • София
  • Мнения: 11 721
А защо трябва да я допичаш? Нагласи я на най-тъмната коричка, а и мисля че всички машини, след приключване на програмата, имат 1 час в който обдухват хляба с горещ въздух. Би трябвало да се изпече добре.

Моята машина явно е от по-слабите, програмата за пълнозърнест е 4 часа и вече я пуснах на средна коричка.

И при мен когато го оставя вътре няколко часа и после е по-влажен, така че се колебая между два варианта. Да го извадя и после допека или да изключа 30 минути преди края и да го пусна за 20 минути на тъмна коричка. Мисля на второто да заложа.

# 719
  • Мнения: 5 651
Ами моята машина е Силвъркрест и също не е особено мощна. Програмата за пълнозърнест хляб е 3 часа и половина, но винаги я оставяме след края на програмата за поне половин час - така и по-лесно се вади хляба. По принцип печем на най-тъмната коричка, но не сме имали случай на недопечен хляб, независимо от степента на изпичане (белият хляб го правя на светла коричка, но сравнително рядко, по-често печем пълнозърнест.
Мисля, че излишно се притесняваш и хлябът ти ще е добре изпечен и без да променяш програмата. Peace

Общи условия

Активация на акаунт