Въпрос за акт16

• 1 254
  • 4
  •   1
Отговори
  • Варна
Здравейте,
има ли законов срок от акт14 на къща с двор до акт16 и ако има какъв е той,благодаря предварително на включилите се

# 1
  • София

Доколкото знам няма законнообявен срок за издаване на тези документи, но все пак имай в предвид, че разрешението за строеж важи 5 години! Peace

# 2

Доколкото знам няма законнообявен срок за издаване на тези документи, но все пак имай в предвид, че разрешението за строеж важи 5 години! Peace

Пет години са от издаването му до завършване на грубия строеж, покрива мисля че е точно акт 14. ако не се спази Разрешението изтича и трябва да се вади ново.  Ведниж построена на груб строеж сградата, с покрив, сложени врати и прозорци , следва да се направят довършителните работи и инсталациите и дали за тяхното изпълнение, тоест до издаване на " Разрешението за ползване" (за къща с двор, което е обект 5-та категория няма акт 16, а именно Разрешение) има ли срок, трябва да се види в ЗУТ.
Допреди няколко години мисля, че нямаше, защото аз лично няколко години си живях без такова в къщата, вече като го направих си узаконих постоянна партида за ток и вода, а не временна и вече имах и адресна регистрация, нанасяне в кадастъра и т.н.
Е, и започваш да плащаш данъци за къща, а не за имот....

# 3
  • Варна
Точно това ми е въпроса ,къщата е изградена с дограма и покрив,както и някои довършителни неща вътре в нея.От разрешителното за строеж до изграждането й съм във срок с тия 5 години .След това имам ли някакъв срок ,в който трябва да бъде актувана.В момента плащам данък само на земята

# 4
Не виждам срок в ЗУТ. Има само санкции, ако се ползва, преди да е въведена в експлоатация. Иначе има хиляди неща, които тса описани за свършване, за да се въведе в експлоатация, логично е да не сложат срок, но не е законно да ползваш сградата (да живееш) преди разрешението за ползване, друг е въпросът дали и кой го спазва. Ето:

Чл. 178. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) Не се разрешава да се ползват строежи или части от тях, преди да са въведени в експлоатация от компетентния орган по чл. 177.
(2) Не подлежат на въвеждане в експлоатация строежите от шеста категория.
(3) Строежите не се въвеждат в експлоатация, когато:
1. (нова - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) не са изпълнени в съответствие с одобрения инвестиционен проект, с изискванията на чл. 169, ал. 1 - 3 и с техническите спецификации по чл. 169а, ал. 1, и/или не са съставени технически паспорт и сертификат за проектни енергийни характеристики;
2. (доп. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., предишна т. 1 - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) не са извършени мероприятията, предвидени в част "Вертикална планировка" и не е реализирано озеленяване по одобрения проект;
3. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) не са премахнати съществуващи сгради и постройки, които не са включени в режима на застрояване, когато са предвидени за премахване в издадената виза за проектиране;
4. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) не са завършени фасадите на сградите и постройките съобразно одобрения инвестиционен проект;
5. (нова - ДВ, бр. 103 от 2005 г., предишна т. 4 - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) не са изпълнени мероприятията по изграждане на улици, пътища или алеи съгласно чл. 69 в курортите, ваканционните селища, голф селищата, аквапарковете и в другите територии за рекреационни дейности, свързващи обекта с уличната или пътната мрежа и осигуряващи нормален достъп до съответния поземлен имот;
6. (нова - ДВ, бр. 41 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 2012 г., в сила от 13.07.2012 г., предишна т. 5 - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) липсва определен размер на отчисленията за единица депониран отпадък съгласно чл. 60 от Закона за управление на отпадъците;
7. (нова - ДВ, бр. 53 от 2012 г., в сила от 13.07.2012 г., предишна т. 6 - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) не е издадено разрешение или регистрационен документ за дейности с отпадъци, когато такива се изискват по реда на чл. 67 и 78 от Закона за управление на отпадъците.
(4) Не се разрешава строежи или части от тях да се ползват не по предназначението им или в нарушение на условията за въвеждане в експлоатация.
(5) (Доп. - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) При нарушения на ал. 1 и 4 на строежи от първа до трета категория началникът на Дирекцията за национален строителен контрол или упълномощено от него длъжностно лице въз основа на съставен констативен акт забранява с мотивирана заповед ползването на строежите и разпорежда тяхното освобождаване, прекъсване на захранването им с електрическа и топлинна енергия, с вода, газ, телефон и други. Разпореждането е задължително за доставчиците и се изпълнява незабавно.
(6) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) При нарушения на ал. 1 и 4 на строежи от четвърта и пета категория кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице въз основа на съставен констативен акт забранява с мотивирана заповед ползването на строежите и разпорежда тяхното освобождаване, прекъсване на захранването им с електрическа и топлинна енергия, с вода, газ, телефон и други. Разпореждането е задължително за доставчиците и се изпълнява незабавно.
(7) (Доп. - ДВ, бр. 33 от 2008 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) При нарушения на ал. 1 и 4 в специалните обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната, министърът на отбраната, съответно министърът на вътрешните работи или председателят на Държавна агенция "Национална сигурност", с мотивирана заповед забранява обитаването, съответно ползването на строежите, и разпорежда извършването на необходимите действия по привеждането им в съответствие с издаденото разрешение за ползване и другите строителни книжа.
(Sunglasses (Предишна ал. 7 - ДВ, бр. 82 от 2012 г., в сила от 26.11.2012 г.) След отстраняване на причините, които са предизвикали забраната, и след заплащане на дължимите глоби и такси въвеждането на строежите в експлоатация се разрешава или удостоверява от органите по чл. 177.

Общи условия

Активация на акаунт