Изчерпан яйчников резерв

• 324 919
  • 2 704
  •   1
Отговори
# 2 460
Аз само ще допълня, че високия пролактина може да е причина и за миседа, които споменахте.

# 2 461
Аз само ще допълня, че високия пролактина може да е причина и за миседа, които споменахте.
Някой запознат ли е как се действа при доказано висок пролактин? Аз също имам такъв и предстои да повторя изследването, за да съм сигурна.

# 2 462
Пие се достинекс по схема. Ако е прекалено, прекалено висок (4 цифрени число мисля), се прави ямр на хипофизата, за да се изключи за аденом. Задължително повтаряне на изследването при спазване на всички условия

# 2 463
Пие се достинекс по схема. Ако е прекалено, прекалено висок (4 цифрени число мисля), се прави ямр на хипофизата, за да се изключи за аденом. Задължително повтаряне на изследването при спазване на всички условия
Благодаря за отговора Simple Smile

# 2 464
Уви, при мен е нямало задържани фоликули при естрадиол от порядъка на 500 и нещо. Само ще вметна, не че им знам много мерните единици, но помня, че като бях на преглед при Калчев, в неговия амбулаторен лист, той записа че естрадиола ми е много по-нисък. Аз го попитах защо е написал друга стойност, той отговори, че в друга мерна единица това ми е резултата 🙄

Калчев смята Естрадиола в pg/ml или ng/ml. Например, ако имате естрадиол 600 pmol/l се смята така:
600 * 0.272 = 163.2 pg/ml или ng/ml Стойността в двете мерни единици е една и съща. Има конвектори в интернет за хормоните.

Ако ще правите инвитро се гледа естрадиола да е под 75-80 pg/ml. Ако е над тази стройност, резултата за FSH е лъжливо занижена. Демек, нереална.

# 2 465
Писала съм го и преди, ще го повторя и тук. Моя пролактин беше около 600. Пих Бромокриптин , защото може да се пие и по време на бременност. Преди стимулация, след нея, след положителен тест и до 20 г.с и двете ми успешни бременности.

# 2 466
  • Маями
Здравейте. Може би един малко глупав въпрос, но намаления яйчников резерв дали може да се повлияе от теглото на жената? Например рязко покачване на кг дали влияе? Благодаря ви

# 2 467
Здравейте. Може би един малко глупав въпрос, но намаления яйчников резерв дали може да се повлияе от теглото на жената? Например рязко покачване на кг дали влияе? Благодаря ви

Здравей,

Не съм лекар, но от всичко прочетено и преживяно досега мога да направя извода, че яйчниковият резерв се влияе от много на брой фактори, като най-важни са - генетично заложените фактори (ако майка ви е имала цикъл до 55 и е родила на 45, шанса да сте ок на тия години е голям) те са статични, биологична даденост и няма как да се влияе естествено върху тях.

Пушене - уж има пряка връзка и пак не че ще вдигне резерва ако не пушите, но принципно влияе негативно и може да го намали. Стрес (но стресът го слагат навсякъде като фактор), витмаин Д - ако е мн нисък Антимюлеровия хормон Може да е по-нисък и при приемане на витамин Д да се вдигне. Накрая, но не последно място начин на живот, хранене, режим, спорт.

Високите килограми обикновено влошават физическите показатели на даден човек, но никкъде не съм чела или чувала да имат пряко влияние върху яйчниковия резерв. Но както при всичко останало, ако намалявате вредните навици, увеличавате шанса за бременност (ако това е целта), та можем да изходим чрез дедукция, че е по-добре да сте слаба, отколкото пълна при опити за бременност.

Яйчниковият резерв трябва да се гледа заедно с броене на Антрални фоликули, и няколко основни хормона в определен период от цикъла, най-вероятно това го знаете вече.

Също, ако рязко са качени килограми, може да има някакъв проблем, който да осуети опитите и добре да се разбере защо са качени тези килограми.

Поздрави

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 11:20 от Petya D

# 2 468
  • Маями

Това са ми изследванията от април месец. На 33г съм. Пих 1г антидепресанти и от 80 станах 110кг. Вече зепочнах активно спортуване и хранителен режим. От май месец не пия антидепресантите и от тяхното спиране до сега цикъла ви съвсем полуда. От 2019г до ден днешен е нередовен(2019 имах куха бременност), но от спирането от май месец на хапчетата до сега е нещо страшно. Разбира се, че ще се обърна към репродуктивен специалист, но ви се искаше и вашето мнение. Много ли е зле положението ми? Като всяка жена и на мен мечтата ми е да имам деца, много деца. И другото което е към кой специалист да се насоча? Моля за вашите мнения и препоръки. Ще са ми от голяма полза. Благодаря ви ❤️

# 2 469

Това са ми изследванията от април месец. На 33г съм. Пих 1г антидепресанти и от 80 станах 110кг. Вече зепочнах активно спортуване и хранителен режим. От май месец не пия антидепресантите и от тяхното спиране до сега цикъла ви съвсем полуда. От 2019г до ден днешен е нередовен(2019 имах куха бременност), но от спирането от май месец на хапчетата до сега е нещо страшно. Разбира се, че ще се обърна към репродуктивен специалист, но ви се искаше и вашето мнение. Много ли е зле положението ми? Като всяка жена и на мен мечтата ми е да имам деца, много деца. И другото което е към кой специалист да се насоча? Моля за вашите мнения и препоръки. Ще са ми от голяма полза. Благодаря ви ❤

АМХ ви е много, много нисък за съжаление. Нямате време за губене според мен, с препоръка за репродуктивен не се наемам да ви подвеждам. Самата аз съм малко на кръстопът в момента, също съм с много ниско АМХ, четете в темите, добри отзиви виждам за Стаменов ( това не е изненада, въпреки че е доста зает и от преумора може да пропусне нещо, та и недоволни има), Станулов, Сенкова, Цветков. Като цяло с това АМХ може да пробвате само на ЕЦ, стимулация не вярвам който и да е репродуктивен да пробва във вашия случай. Идете на консултация при поне двама, за да усетите и прецените кой е вашият лекар. Стискам ви палци и ви желая успех!

# 2 470
  • Маями
Благодаря ви за бързия отговор Но какво е ЕЦ?

# 2 471
Благодаря ви за бързия отговор Но какво е ЕЦ?
На естествен цикъл, без стимулация. Вади се 1 яйцеклетка.

# 2 472
  • Маями
Благодаря ви много.

# 2 473

Това са ми изследванията от април месец. На 33г съм. Пих 1г антидепресанти и от 80 станах 110кг. Вече зепочнах активно спортуване и хранителен режим. От май месец не пия антидепресантите и от тяхното спиране до сега цикъла ви съвсем полуда. От 2019г до ден днешен е нередовен(2019 имах куха бременност), но от спирането от май месец на хапчетата до сега е нещо страшно. Разбира се, че ще се обърна към репродуктивен специалист, но ви се искаше и вашето мнение. Много ли е зле положението ми? Като всяка жена и на мен мечтата ми е да имам деца, много деца. И другото което е към кой специалист да се насоча? Моля за вашите мнения и препоръки. Ще са ми от голяма полза. Благодаря ви ❤️
Здравейте! Предполагам, че сте направили тези изследвания на втори или трети ден от цикъла.
Мисля си, че на 33 е много възможно тази стойност на АМХ да е по причина на друг хормонален проблем. Това си мисля и заради килограмите, за които говорите. Може би консултация с ендокринолог и допълнителни изследвания също биха дали яснота и след това репродуктивен. Също бих Ви препоръчала книгата на Ребека Фет "Всичко започва с яйцето". Ситуацията на авторката изглежда доста сходна с Вашата. Успех!

# 2 474
  • София
в тези изследвания пролактина е доста висок.
и мисля че естрадиола, но там имаше нещо с мерните единици.
добре е преглед в първите дни на цикъла и тогава да се пуснат и изследвания.

Общи условия

Активация на акаунт