Любители на Котки Тема 98

• 40 748
  • 748
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Здравейте!

Искам да " поговоря " с вас, дано стигна до някаква яснота и решение.
Чета ви може би повече от година, защото харесвам котки, но се възпирам да гледам в къщи. Сега обаче съм поставена пред дилема и не знам точно как може да се разреши. Преди 3-4 дни в градината ни се появи черно-бяла красавица, която смело се качи на терасата ни, без проблем даде да я гушна, тя самата се гали, хапна и пак скочи в градината. Да уточня - живеем в кооперация с голям вътрешен общ двор, а ние сме в апартамент на кота 0, така че и други котки сме виждали да се качват и разхождат по терасата.
Та - ден след ден я храня сутрин и вечер. Терасата е преградена на две части със сгъваема система от стъкло, така има издадена открита част отпред и друга част, която е като отделна зимна градина. Котаната влиза във вътрешната част от терасата, вече влиза и през отворената балконска врата, качва се на дивана и се гали.
Според мен е на около година, около 2 кг - ще ви я покажа да прецените, много по-опитни сте от мен.
Не знам ако решим да я вземем да я гледаме в къщи тя дали ще може да стане домашна и да не излиза от апартамента?
Ако не иска да живее постоянно вътре как точно да я гледаме през зимата например? Не може да стои непрекъснато отворена терасата, нито балконската врата. Няма кой да й отваря и затваря когато поиска. Имаме робот-прахосмукачка, не знам как би реагирала като го види в действие, но няма да се лиша от него.
Има много плюсове - много се мие, мърка, " меси ", струва ми се добричка, не дере, не хапе, не се дърпа както и да я мачкаме, яде всичко, не е ровила още цветята ми, а имам много на терасата, видимо няма бълхи, почти не се скубе, срува ми се доста умничка и май разбира всичко, отгоре на всичко е и красавица!  Simple Smile Има чудесни жълто-зелени очи и много нежен глас. Започва с ясно " Мяу" и следващите са " Ау" - по-тихички.

Всеки съвет и мнение ще са ми от полза  Simple Smile
Ето я и нея:

# 61
О, тя направо се чувства като у дома си! Как се е изтегнала на дивана! Много е сладка!

Дали ще излиза навън зависи от вас. Ако искате да живее само в апартамента, ще трябва помислите за обезопасяване на прозорци и тераси - комарници, мрежи.
За прахосмукачката - пуснете я и вижте реакцията. Може да се стресне, а може и да не се изплаши - току виж се качила да се повози  Laughing. У нас всички котки са се страхували и са се криели, докато работи прахосмукачката.

...
Има много плюсове - много се мие, мърка, " меси ", струва ми се добричка, не дере, не хапе, не се дърпа както и да я мачкаме, яде всичко, не е ровила още цветята ми, а имам много на терасата, видимо няма бълхи, почти не се скубе, срува ми се доста умничка и май разбира всичко, отгоре на всичко е и красавица!  Simple Smile
Котаната явно е дружелюбна и ви има доверие, което не е никак за подценяване.
За цветята няма гаранция, че няма да привлекат вниманието й в бъдеще. Но и тук си има начини за справяне - да не се допуска при тях, което може и да е трудно изпълнимо, може да се наредят декоративни камъни в саксиите и други варианти - момичетата с опит може да споделят.
За бълхите - дори да не се виждат котето ще трябва да се обезпаразити срещу външни и вътрешни гадинки.
А за скубането - ами ще има косми, няма начин, но затова пък си имате робот прахосмукачка Simple Smile

# 62
Прибирай котаната, тя си ви е избрала вече и нямате много избор честно казано. Рано или късно, ще ви застави да вземете решението да я приберете където й е мястото Simple Smile  Точно сутринта минавайки с прахосмукачка си мислех, що за изрод има вкъщи. Все едно мишка му пускам- то едно дебнене, гонене, возене  и игра, даже се и опитва да я завлече на леглото да се хвали с плячката. Та може и вашата котана да хареса робота- пробвай  Peace.

# 63
  • София
При нас не става въпрос за обезопасяване - ние сме на кота 0, нищо опасно, не знам дали има и метър от земята. За да не излиза трявба да се остъкли цялата тераса, което няма как да стане - едната й част е под терасата на етажа над нас и е затворена с тази подвижна система, другата е издадена напред и напълно отворена, няма нищо над нея. Аз имах предвид дали изобщо ще свикне да живее в къщи, като е голяма и явно си е живяла досега навън. Другото не е толкова от значение, просто я описах.
Наистина е мила и послушна / засега / и затова се чудя. Ако беше дива изобщо нямаше да мислим вариант да я взимаме в къщи. Не знам как да разбера тя какво иска - дали само да идва за малко, или е преценила предимствата на живот в къщи и това иска...А ако ще влиза и излиза, т.е. да живее и вътре и навън не съм много съгласна по цял ден да се рови незнайно къде и вечер да е у дома.

# 64
Ваяна, щом така сигурно ви е избрала котаната - взимай я - ще ви донесе късмет. Според мен пробвайте малко по по малко да я научите да стои в къщи. Аз бих я взила и сега докато е топло бих я оставила да си прави разходки - за да свикне постепенно, че не излиза. Ако изведнъж я затвориш и не и даваш да излиза може да се стресне. Котанката е приказна. С прахосмукачката ще свикне, дори и в началото да се плаши. Пускай й я още от сега - да свиква. Сложи и и една котешка тоалетна. Аз мисля, че това за нея ще е по-голям проблем - да свикне да ходи в котешка тоалетна, а не навънка.

# 65
  • София
Я да видите Мила сега, откакто я превъзнасяме и прегръщаме по-често! Grinning Ох, няма емотикон, чукащ на дърво.

Стейси, да не би да успя да намериш онова клипче на My cat from hell? Пиши малко по-подробно, pls.

Vayana, котарачката е направо божествено красива, но все пак аз мисля, че тя е на някого, който я пуска да излиза навън. Изглежда ми прекалено чистичка като за улична , те колкото и да се мият, не изглеждат толкова чисти. Ако решите да я вземете, можете да си купите специална вратичка за котки, по по-големите зоомагазини ги има. Котката си я бутва, излиза или влиза, а вратичката се затваря след нея. Щом живееш на първия етаж, би могла да излиза. Моята котка излиза навън, но го прави само за да се разхожда. Не се рови никъде, защото никога не е гладна за да трябва да търси храна навън. Освен това, когато една котка е кастрирана, нейната територия на обитание е твърде стеснена, защото няма вече да се чифтосва. От това произлиза, че освен това няма да има физически контакт с други котки, за да прихваща разни заболявания. Моята Лолита излиза само в дворчето на къщата, никога не съм я видяла вън от него. Единствената опасност, според мен е, щом вашата пришълка е доверчива, да не я хванат деца-садисти (тръпки ме побиват от това словесно съчетание, но е факт). Настоятелно ви препоръчвам да кастрирате писанката, вместо да й давате хапчета. Много са опасни, причиняват много лоши болести, и смърт. А, както досега е била външна, ако все пак е вече бременна? Какво ще прявите с бебенцата? Мисля, че ветеринар би могъл да познае дали е, или не. Що не вземеш да провериш дали не е кастрирана вече, както казах, може и да има (или да е имала, ако е изхвърлена) други стопани. Обаче на мен вече ми мирише на една голяма любов между теб и писанката, права ли съм? А пък да не казвам колко си отива с интериора ви! Направо си е  родена за ваша писа.

Що се отнася до цветята, само затворените котки се интересуват от растенията. Моите котета, когато бяха малки, бяха само вътрешни и не можех да увардя растенията си от тях. Бях ги провесила от тавана, за да не могат да ги достигнат, но те се опитваха да скачат и да ги улавят. Когато ги пуснах да излизат навън, вече не се интересуваха от моите растения изобщо. Подминаваха ги без нула интерес. Тогава ги свалих обратно на цветарника, където са си и досега, но не са докосвани даже от котка.

# 66
  • София
Каква хубава сентенция прочетох току-що:

Кучето е приятел на човека. Котката е приятел на душата му!

# 67
  • София
Помислихме си в началото да не е на някого, но тя е непрекъснато на двора. Моят приятел си ляга късно и я е видял да спи там, в градината. А може да е била и да е изгонена. Имам чувството, че знае какво е вътре и не се страхува.
Ако решим да я вземем ще я заведем непременно на ветеринар - за всичко да прецени, да даде обезпаразитяващо хапче?, да ни въведе в котешкия свят.
Не знам дали добре се виджа - според вас колко е голяма - на възраст и кг? По колко храна трябва да й давам?
За вратичката - знам, но при нас не може да се направи. Излазът към терасата е от една стъклена врата и стъклена подвижна преграда. Има и датчик за СОТ и няма как да се отваря и затваря. Решението е или изцяло в къщи, като излиза на терасата, но не слиза в двора, или да си живее навън и да идва само за храна и гушкане.Още не знам тя какво ще избере, ще опитаме да разберем през уикенда, като бъде повече време вътре.
Ох, щом пиша и ви питам май върви към любов. Доста ме е страх обаче, не съм гледала никакво животно досега, ако не броим рибки и папагалчета през детството...

# 68
Vayana, ами обезпаразитете я вътрешно с хапчета и външно с фронтлайн комбо. След което ѝ отредете място зимата където да стои затворената ѝ котешка тоалетна. Така като има тоалетна тя ще свикне с нея и няма да се налага постоянно да излиза навън.

Много е сладка. Мъничка е според мен.

Не се страхувай. То котка се гледа по-лесно от куче. Няма такива работи като разходки сутрин вечер без значение студ/пек както е при кучетата

# 69
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Боже, прелестна е. Heart Eyes
Едно улично животно не би се разполагало така свойски и спокойно в дом. Или е на някой наоколо, който може и да го търси в момента, или е било нечие и са го натирили при първото разгонване.
Впрочем мъжко или женско е сладурчето?
Момичетата са написали най-важното - проба с робота-прахосмукачка, проба с котешка тоалетна поставена в остъклената част на терасата, затваряне за няколко часа на терасата да се види дали я тегли навън; хващане и напъхване в транспортна клетка (сак) и завеждане на вет, който ще определи възраст, обълхяване, опаразитяване, ще провери дали има чип и дали е кастрирана или бременна и т.н. Peace

# 70
  • София
Женска е.
Сега точно гледам тоалетни - каква да избера,  какъв пълнеж да сложа? Леглото също ли е толкова важно, или мога да й приспособя на първо време кошница с мека постелка, примерно?

# 71
Женска е.
Сега точно гледам тоалетни - каква да избера,  какъв пълнеж да сложа? Леглото също ли е толкова важно, или мога да й приспособя на първо време кошница с мека постелка, примерно?

М, легло.... Тя вероятно ще спи където си ще. И най-вероятно в леглото ви.

Не го обмисляй чак толкова с тоалетната. Просто вземи някакъв пясък. Бенто вече не е качествен. На същата цена има котешка тоалетна (пясък), която прави по-хубави топчета според мен. Но нека и другите да кажат

# 72
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Аз пък си харесвам Бенто класик. Peace Досега не съм го уцелвала да е некачествен. Peace

# 73
  • София
Тоалетната - закрита или открита?
Това трябва да й хареса  Laughing

http://www.ebay.co.uk/itm/MASSAGING-GROOMING-ARCH-BRISTLES-SCRAT … sh=item419adb7a1e

Последна редакция: ср, 16 сеп 2015, 16:56 от Vayana

# 74
Закритата тоалетна е по-добрият вариант, за да не хвърчи много пясък навън, въпреки че винаги ще има разпилян. Ще има и много косми навсякъде (казвам го, защото моят приятел за 3 години не успя да свикне с космалъците Mr. Green) и раздърпани пердета, дивани и всякакви такива. Добре, че на мен не ми пука особено за тези неща Grinning Другото, което може да ви разколебае, е евентуалната поява на бъдещето ви дете - странички по-назад съфорумката detelistna.4etirilinka много хубаво обяснява защо е погрешно и изключително тъпо схващането, че бременна жена, бебе и коте не бива да живеят на едно място. Казвам всичко това с добри чувства, за да помислите предварително дали ще можете да съжителствате с красавицата Hug

Общи условия

Активация на акаунт