Университети в Германия и в други държави с немски език 5

• 49 865
  • 738
  •   1
Отговори
# 75
Споделям мнението на Бланка за изложението - на два пъти се канех да се записвам и като разглеждах участниците се отказвах.

# 76
  Предложих на щерката да иде на изложението на Дарби в Плевен,хем да види и баба и дядо,но тя отказа.Разгледала им сайта,говорила с по-големи познати,нямало смисъл.
  Ние ходихме миналата година на дена среща,по-скоро,организирана от My studium giude.За тях разбрах от груата във ФБ.Останахме доволни,но преди около 3 седмици им писах мейл,искаме да им поръчаме проучване на специалността,която иска щеркинса,никакъв отговор.

# 77
Не вярвам някой консултант да може да помогне при избора за специалност - да каже какво се учи, как се учи, какви перспективи открива. Все пак това са хора, специализирани да подготвят и предвижват документи. Ако става дума за големите фирми - те теглят към унитата, с които имат сключен договор (примерно Интеграл). Не могат да сравняват и качеството на унитата, убедила съм се. Могат да извадят списък на унитата, в които се предлага дадена специалност, и минималния бал от миналогодишния прием, който е някаква мярка за престиж, и това е. Гледам, че във фейса често някой задава точно такива въпроси за същността на дадена специалност и или не получава никакъв отговор, или го насоляват, че никой не може да направи сравнение между унитата, защото не е учил на повече от едно място. Така че спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

А ние имаме обичайните тревоги със записването за общежитието - почивни дни, кратък срок, липса на немска сметка, седя и се чудя какво да правя.

# 78
  • Русе
Здравейте отново, мами.
Тъй като сме на финалната права преди тръгването, искам да се допитам до тези от вас, които са изпращали или ще изпращат колети към Германия.
Преди малко открихме, че с ISIC карта вече има 20% отстъпка за Спиди. Според калкулатора на сайта им, това означава, че пратка до Германия би струвала 34лв.
Някой от вас ползвал ли ги е?
Доволни ли сте?
На сайта им има клипче, в което се обяснява как се опаковат буркани при изпращане: всеки се слага в затваряща се zip торбичка, после плътно се опакова в няколко слоя бабъл фолио  Shocked, след това, дебели листи от бабъл фолиото се слагат между бурканите  Shocked и на всичкото отгоре - не трябва да са плътно подредени, да имало място между тях (вероятно, за да се бълникат по-качествено) #Crazy

Имате ли опит с изпращане на буркани?

# 79
  • София
Колди, изпращм редовно мед и някой и друг буркан лютеница към колета. Опаковам плътно с найлон, след което с бабъл фолио и между бурканите задължително пълнеж от друг нечуплив багаж (може и амбалажна хартия). Правилно са написали, че бурканите не трябва да са плътно един до друг, защото при натиск ще се пукнат. Разбира се това не значи да се търкалят свободно в колета. Освен това отбелязвам, че е чупливо, за да са внимателни при товарене/разтоварване.
Досега имаме само един леко пукнат буркан, но без да се разлее нищо.

# 80
  • София
Ironic, а с коя фирма изпращаш колетите? Явно сте доволни и бурканите оцеляват. Една приятелка беше пращала, може би не е била опаковала добре, а може и да не е била с подходящата фирма, бурканите се счупили.

# 81
  • София
С Арамекс, но мисля, че не е до фирма, а до начин на опаковане.  Peace

# 82
Ей, много трудно с тая регистрация в общината. Дали са й час за 20 ноември. Някой беше споделял по-рано за някои хитрости, но не успях да ги изровя. Нещо беше, че ако сутрин рано се влезе в сайта на дадена община може да има свободни часове за по-близки дни. Тази сутрин е пробвала, ама не.
Моля, помагайте със съвет. Опитите да си направи сметка в шпаркасе и хипоферайзен банка, като им представи договора с общежитието (от 01.11.15) удариха на камък. За шпаркасе първо попълни онлайн формата им, както беше посъветвала една мама тук, но и върнаха мейл, че трябва да отиде на място и съответно без адресна регистрация не може да стане.

# 83
  • München, Deutschland
B l a n k a, поздравления за общежитието   bouquet, радвам се, че се намери, а и до края на 2017 си е мноого време, поне това няма да го мислите вече.

Vania_k и не само, много ме учудвате с тези термини за анмелдунга в общината. В Берлин няма ли правилото да си се записал до макс 2 седм. след нанасяне? Аз си мислех, че за цяла Германия важи... Ако отидете на място, пак ли е само с часове? Странна работа...

Марулета , на какво се спирате вие като специалност? Simple Smile

big_67, намерихте ли застраховката или да погледна? Пиша тук, защото нз дали не четеш в темата по-често, отколкото си четеш личните.  Simple Smile

В тази връзка, към списъка на Бланка, в даден момент бих добавила и Privathaftpflicht да се сключи, за който счита, че има смисъл. Това е застраховката, която покрива наводнение, счупени неща в къщата, загубен ключ и т.н. И който се реши да я прави, съветвам ви силно да е със задна дата, от датата на нанасяне в апартамента, не по-късно, дори да сте се нанесли на 01.09, днес да е 21.09. и от 01.09 до 21.09 нищо не се е случило. Сещате се защо, предполагам.

# 84
  • München, Deutschland
Ако позволите пак да се включа, този път с добра новина за всички берлински студенти - градът Берлин дава еднократна помощ на студенти, които се анмелднат в Берлин не по-рано от 6 месеца преди започване на щудиума, в размер на 50€. Току що го прочетох на сайта им, също и това, че трябва да се регистрираш в двуседмичен срок след нанасяне.

Еднократната помощ става с попълване на този формуляр, там са описани и повече детайли какви др документи (които вече имате) трябва да се носят:
http://www.berlin.de/formularserver/formular.php?399500
На печелившите честито.   bouquet

B l a n k a, уредих на твоята дама облеклото и козметиката за първите месец-два, по-скоро само месец, всъщност.  Laughing Laughing

# 85
chrissy, не знам с кои термини те учудвам. Вероятно не се изразявам правилно, защото не познавам езика и бюрократичните им процедури. Но дъщеря ми е питала в общината точно за този двуседмичен срок, и са й казали, че нямат час, така че да се спази и това не било проблем. Отишла е  е на място, с надеждата да се вмъкне, но са били категорични, че без час няма да я приемат.

# 86
Мерси, Криси, анмелдвам е? Регистрирането в общината ли.

Ваня, според дискусии вйв фейса тр.да се отиде преди началото на работния ден и давали часове за самия ден. Според други, ако е взет час в двуседмичния срок, се брои за спазен срок, дори и да са дали дата за след три месеца.

Не ми се ще да вярвям, че баш във ваденето на сметка ще се препънем. Как може да настояват за регистрация. Добре де, ами в нашия случай отсядане при роднини?! Попълнихме он лайн заявка за час в комерцбанк, но отговор нъц. Поне от щудентерверка ни писаха, че ще ни приемат на място в неприемен ден.

# 87
  • München, Deutschland
Ух, съжалявам, думата термИн с ударение на И е немска и значи час  Blush, но понеже с вс познати така си говорим на българо-немски и не се усетих.  Wink

Съжалявам ако е прозвучало заядливо, аз наистина се учудих, явно Берлин е твърде голям, за да успеят всички навреме с адресната регистрация. И после си поискайте и вие 50-те евро, за които написах, полагат ви се, кво.  Party

Едит: Да, анмелдунг е регистрацията. Абе, голяма съм блейка, едно изречение да не внимавам и пиша неразбираемости... Confused

# 88
Значи - след адресната регистрация в общината попълваме въпросния формуляр за 50 евро награда.  Grinning

Ваня, сега като разсъждавам и като се сетя колко спорове и разнопосочни мнения са изказвани в групата на кандидатстващите във фейсбук, и стигам до извода, че тъй като ние се опитваме да си свършим работа извън правилата и реда, разчитаме на компромиси и услуги от служителите, а там вече зависи на кой ще попаднеш. За адресната регистрация се сетих, че пращаха закъсали в по-отдалечени служби, дори и в съседни градове, където не е така натоварено, твърдейки, че е без значение в кое кметство ще се направи записването (дали е така?! съмнително ми е). Колкото до банката - ставаше дума за Комерцбанк, че не държат на адресната регистрация, и затова именно на тях писахме, обаче ето че и от тях няма отговор.

# 89
  • София
Ironic благодаря за информацията за фирмата за пратките!
И преди бях чела, че майките са доволни от тази фирма, но не бях сигурна дали при теб става въпрос за същата.

На въпроса за банките. Някои май не са чели внимателно за кои банки точно може да се мине без адресна регистрация, а само с посочен адрес. Аз бях прочела точно във фейсбук групата, а и от коментарите тук бях видяла, че например в Шпаркасе и Хипоферайнс не може без адресна регистрация, а за Дойче банк искат само адрес, където да се изпрати картата. При нас поискаха да видят и договора за общежитие, който при за сина ми е от 01.10. Така в Дойче банк нямахме абсолютно никакви проблеми за изваждане на сметка, без да има адресна регистрация.

За самата адресна регистрация синът ми отиде в по-отдалечена община да опита, но беше изрично написано, а и като попита му казаха, че няма как да мине сега. Служителката му даде час /термин/ за 14.11. На въпроса му, че ще изпусне двуседмичния срок, в който трябва да се регистрира, тя му е отговорила, че вече след като има резервация за записване на негово име в компютъра, няма проблеми.

За еднократната помощ от общината от 50 евро, попълва се съответната бланка и се подава заедно със заявлението за регистрация, когато му дойде часът, като за целта трябва да посочи доколкото разбрах и студентския си номер от университета, който той още няма.

Общи условия

Активация на акаунт