Университети в Германия и в други държави с немски език 5

• 49 870
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
Щерката отиде в една много далечна община, дадоха и час за другия ден. На другия ден си е попълнила документите и служителката погледнала договора и за общежитие ,че е от 1ноември, и и казала като се нанесе да живее там да отиде само да си остави листчетата без да чака и да си записва час.
А иначе за банките се чудя какво коментираме още, нали се разбра коя банка изисква регистрация и коя не. Ние сме в дойче банк, дадохме адреса на общежитието в което е до края на октомври и след няколко дни си получи картата, а след още няколко писмото с пин кода,

# 91
Здравейте,мами и аз да се включа в темата ,на 23.09 дъщеря ми лети за Берлин сама и сега стягаме багажа иска ми се да сложим много неща ,но в 1 куфар-23 кг. това е невъзможно,затова слагам само дрехи.Други неща от първа необходимост ще си купи от там.
      Така, обаче най лошото е че няма къде да отседне,детето в което трябваше да е галантно и отказа да я вземе при себе си и сега не знам какво ще правим.Надявах се то да и помогне с бюрокративните неща,като банка,адресна регистрация,здравни осигуровки,телефонен номер и др.,но уви.Мами помагайте,не остана време,а дъщеря ми вече не иска да тръгва,няма желание за нищо! smile3518 newsm45 newsm12

Последна редакция: пн, 21 сеп 2015, 17:30 от jazz min

# 92
  • София
  И при нас се случи нещо такова, бяхме наели стая за една седмица и понеже общежитието още не е освободено, бяхме говорили синът ми да отседне за няколко дни при семейство, в което жената е българка. Вече на място в Берлин те се отметнаха и ние в чудо, започнахме да търсим по нета хостели и т. н.
Като видяха колко сме притеснени, семейството, при което бяхме отседнали в стая под наем, источно германци, ни предложи синът ми да остане при тях срещу символично заплащане докато се пренесе.
Изобщо нямам думи... Хората, с които се познавахме само от една седмица и се разбирахме много добре, ни подадоха ръка, а другото семейство, в което познаваме жената от малка и беше поканила сина ни ...

Jazz min, не зная дали сте го ползвали, по принцип тук има изгодни предложения за стая под наем    www.airbnb.com  , ние бяхме наели от там. Ако решите да опитате тук, сутринта към 9.00 часа наше време излизат новите предложения, разбира се и сега веднага може да потърсите.

# 93
  • Варна
И на нас ни се реве, вече сме в Берлин в хотела бивша болница явно. Днес беше ден-шок, големи разстояния, не любезни и не знаещи английски навсякъде. Много сме уморени и разочаровани, синът ми е депресиран, а аз се чудя къде, по дяволите, сме дошли...Ходихме до унито, пратили са ни документите в Бг, не можело дубликат, трябва сега да чакаме за студ карта и тикета и да плащаме куриер до тук. Утре ще ходим за договора от общежитието, да видим тия общини какво правим и да се опитаме да открием сметка в Дойчебанк. Уж навсякъде продават предплатени карти, да, ама... Най не изгодните пакети. Кошмар пълен ми се вижда всичко, черно ми е от умора и нерви.

# 94
  • София
 Heliana, синът ми навсякъде питаше на немски и хората бяха много любезни. Ако сте в источен Берлин много от хората от нашето поколение и по-възрастните знаят и руски.
Градът наистина е огромен, за да се оправите по-добре ви трябва интернет, немски или български, влизате в сайта на берлинския транспорт    http://www.bvg.de/en/  задавате от къде до къде отивате и си следите спирките и посоките, местата за прекачване, също си следите и хартиената карта със схемите на транспорта.
Ние още първия ден сутринта след Щудентенверк видяхме офис на О2, веднага на спирката на Tierpark, има пазарче и сграда като малък МОЛ, там има офис на мобилния оператор О2. Синът ми купи за 9.99 евро предплатена карта интернет и телефон, и веднага започна да ползва нета за градски транспорт, също навсякъде по институциите си даде немския номер.

# 95
Jazz min за съжаление не можем да ви помогнем, защото и при нас временното настаняване е при не толкова близки хора, но има доста хостели на съвсем прилични цени. Добре е като се настани веднага да отиде до общежитието да потърси, ако някой си преотдава стаята за октомври.
 kara.k, няма нужда да коментирате дали съм чела внимателно или не. Точно от прочетено тук, настоявах дъщеря ми да си пусне онлайн заявка в шпаркасе, защо дори нямало нужда да се ходи на място. Като гледам и при B l a n k a нещата с Комерцбанк нещо не се получават, а за нея също се твърдеше, че не държат на адресна регистрация. Така че, явно, личния опит или предположения понякога не са общовалидни. И отиването преди началото на работния ден, девойката е била там в 7.30, при начало 8.00 часа с идеята, че раздават часове за същия ден не се е получило. Бланка, направо си записвайте час в някоя община още сега.

# 96
Heliana, горе главата, нали знаеш - всяко начало е трудно, но после всичко ще се подреди  newsm10

Kara.k спомена за подготвителен курс, къде и по какво е?

Jazz min,  съжалявам, че не можем да ви помогнем, синът ми ще отседне (надявам се, ако не възникне нещо непредвидено) у съвсем непозната жена.

Успех на всички в борбата с институциите.

# 97
  • София
Мале, изпуснах ви за ден-два от поглед и вие сте се разписали активно.

Jazz min, Heliana, не се предавайте на умората, притеснението и нервите. Да, признавам, че е супер неприятно подобно отмятане от обещаното, но ще се наредят нещата при девойката ти, jazz min. Има хостели за пъвоначално отсядане, цените са приемливи, има стаи в airbnb, действайте моментално  оттук, за да си уреди детето първите  няколко нощувки, после на място ще  търси други варианти. Peace

Хелиана, с нерви едва ли ще се получат нещата. Peace Синът ти е все пак  от облагодетелстваните деца, които в първия си сблъсък с непознатото, бюрокрацията около записване, откриване на сметки, нанасяне в общежития не са сами. Ще се справите двамата заедно  Simple Smile

Ние понеже още сме си тук, може би затова съм така спокойна. Като стигнем там другата седмица, може да запея друга песен. Но засега единственото ми притеснение е свързано с пътуването с кола при настоящата ситуация с бежанците  по границите. Иначе девойката си има фиксиран ден и час на записване в унито,  изпратен от там  списък с необходимите документи,  до ден-два  ще си уреди  по мейла/телефона и среща с хаусмайстера на общежитието за предаване на ключа. Първият наем отдавна е платен по банков път оттук заедно с кауциона, макар девойката на практика да не ползва стаята през текущия септември. Направиха хората реверанс  и с оглед липсата  на банкова сметка към деня на пристигането ни, приеха октомврийският наем да бъде платен в брой. Веднъж настанена и записана успешно  в унито с тези предварително фиксирани срокове и уточнени процедури, спокойно ще може да си  тръгне на курса, а в свободното време заедно ще дообзаведем стаята с необходимото, ще изберем оператор,  ще си открие  банкова сметка и ще се регистрира в общината. На думи ми изглежда всичко добре  планирано и организирано, другата седмица ще видим била ли съм в заблуда или не.. hahaha

# 98
Русалка, през Румъния ли ще минавате?

Моят син още не си е решил въпроса с общежитието, тази седмица има интервю в едно частно общежитие, да видим какво ще направи.

# 99
Момичета, дайте координати на частните общежития в Берлин.

# 100
  • София
Pergola, първоначално планът беше през Сърбия- Унгария- Австрия. После променихме нещата в посока  Хърватия и Словения, до тръгването  обаче има още време, та може и в последния момент да реагираме с промяна.. Peace  Ако някой има преsни впечатления за ситуациqта, нека сподели. Успех на интервюто за частното общежитие Simple Smile

# 101
Здравейте, записвам се и за да ви следя...Дъщеря ми е 10-ти клас още, но иска да учи медицина и да съм в час с изискванията. Страхотна тема Hug

# 102
напрежението и стресът в този момент са в пик. Дано имаме сили да издържим, без да плашим децата. От разстояние и по чужд опит всичко е различно, но добре,че имаме инфо, за да обмисляме вариантите отрано. това за дойче банк и аз съм го пропуснала. но ако ми вземат първия наем с превод или кеш, другото не ме вълнува толкова. засега и аз не мога да помогна с покрив на джаз мин, но двете девойки са в един самолет, да се запознаят, пък при първа възможност ще съдействаме.

# 103
  • София
Jazz min нямаме опит с часните общежития и не мога да препоръчам. Мисля че някой ги беше качил преди време, но дали тук в темата или във фейсбук групата ги бях чела, опитай с търсачката там. Дано да успеете да намерите.
 Pergola,  късмет на момчето ти на интервюто!
Blanka, при нас в Щудентенверк ни казаха, че първият наем може да се плати с превод или от друга карта, в брой на място не можело, но от всякаква карта може, не е задължително да е от немска сметка.
Синът ми от вчера е започнал предварителен курс по информатика в HTW, курсовете са безплатни, още при кандидатстването за специалността му бяха пратили информация за тях, имаше и по математика, но много рано започваха, а и много бързо запълниха местата.

# 104
... първоначално планът беше през Сърбия- Унгария- Австрия. После променихме нещата в посока  Хърватия и Словения...
Не минавайте по тези маршрути. Ситуацията от ден на ден се влошава и пътя ви може да се удължи и от към км и от към дни.
Гледайте да се движите по-на север от границите със Сърбия, Хърватия и Словения.
Най-добре изберете Румъния - Унгария - Австрия - Германия или Румъния - Унгария - Чехия - Германия.
Извинявам се, че публикувам като Анонимен, но принципно нямам работа в тази тема, затова.

Общи условия

Активация на акаунт