Университети в Германия и в други държави с немски език 5

• 49 846
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
B l a n k a, при нас казаха, че няма проблем първият наем и кауциона да се платят в брой.
Тази сутрин и в Дойче банк са отказали да направят сметка, като са обяснили, че по закон не може без адресна регистрация.

Последна редакция: вт, 22 сеп 2015, 12:41 от Vania_k

# 106
Здравейте,мами и аз да се включа в темата ,на 23.09 дъщеря ми лети за Берлин сама и сега стягаме багажа иска ми се да сложим много неща ,но в 1 куфар-23 кг. това е невъзможно,затова слагам само дрехи.Други неща от първа необходимост ще си купи от там.
      Така, обаче най лошото е че няма къде да отседне,детето в което трябваше да е галантно и отказа да я вземе при себе си и сега не знам какво ще правим.Надявах се то да и помогне с бюрокративните неща,като банка,адресна регистрация,здравни осигуровки,телефонен номер и др.,но уви.Мами помагайте,не остана време,а дъщеря ми вече не иска да тръгва,няма желание за нищо! smile3518 newsm45 newsm12
Има фейсбук страница Български студенти в Берлин , също така българи в Берлин и още някои. Нека пише там , ние от там си намерихме стая в общежитие за 1 месец.Момичето си е в Бг и да не си плаща тя наема ни го преотстъпи. Но са двама и за тях е тясно .

# 107
B l a n k a, поздравления за общежитието   bouquet, радвам се, че се намери, а и до края на 2017 си е мноого време, поне това няма да го мислите вече.

Vania_k и не само, много ме учудвате с тези термини за анмелдунга в общината. В Берлин няма ли правилото да си се записал до макс 2 седм. след нанасяне? Аз си мислех, че за цяла Германия важи... Ако отидете на място, пак ли е само с часове? Странна работа...

Марулета , на какво се спирате вие като специалност? Simple Smile

big_67, намерихте ли застраховката или да погледна? Пиша тук, защото нз дали не четеш в темата по-често, отколкото си четеш личните.  Simple Smile

В тази връзка, към списъка на Бланка, в даден момент бих добавила и Privathaftpflicht да се сключи, за който счита, че има смисъл. Това е застраховката, която покрива наводнение, счупени неща в къщата, загубен ключ и т.н. И който се реши да я прави, съветвам ви силно да е със задна дата, от датата на нанасяне в апартамента, не по-късно, дори да сте се нанесли на 01.09, днес да е 21.09. и от 01.09 до 21.09 нищо не се е случило. Сещате се защо, предполагам.
Няма проблем вчера забравих да питам, в неделя ми каза, че е проверила в същата компания /която ти ми написа/ и пишело, че покрива  само  ключ от външната врата.Изпратила е запитване да пита дали в нейния случай когато с един ключ отваря и външната и нейната врата се покрива от тази застраховка. Получила автоматичен имейл в които са и казали, че ще и отговорят. Цената е 60Е

# 108
  • München, Deutschland
OK, значи си действате по въпроса. Аз проверявам застраховките тук, за който го интересува:

https://privathaftpflichtversicherung.check24.de/check24/phv/Res … on=true#view=list

но дадох сравнение на първите 3 и навсякъде излиза Selbstbeteiligung за изгубен ключ, явно трябва повечко да се рови, а и общо има и поскъпване. Помня, че първата година ми върнаха пари, защото я сключих през този сайт застраховката и имах бонус, сега тук не виждам бонуси, може други сайтове да са по-вървежни вече  Simple Smile. Сега плащаме за двама души 65 евро някъде, т.е. 30-35 на човек.

# 109
  • Балчик-Сливен
Commerzbank-в тази банка синът ми без проблем си направи сметка и плащаше всичко оттам.С лична карта.
Успех на всички!Има малко трусове в началото,но после ще се ориентират децата.

# 110
Джаз мин, оглеждах се на летището, но беше пълно с млади момичета, не се познахме. Дъщеря ти в какво настроение отпътува, моята тръгна разплакана и разстроена. Казала съм й да се оглежда, ама наистина самолета май беше пълен със студенти. Успех, късмет и попътен вятър да пожелаем. Какво направихте с настаняването?

# 111
Здрасти Бланка и аз съжалявам че, не можахме да се видим на летището рано сутринта  дъщеря ми привидно не беше разстроена и не се разплака и ние също ,обаче това което стана след като е кацнала и е слязла на летището е че детето коетото уж трябваше да помогне да я посрещне я нямало, и дъщеря ми се обади беше много разстроена и плачеше. Много лошо е станало,аз звъня на майката на детето,която ми е приятелка от 19 години ,тя звъни на дъщеря си,абе идилия по български.Не знам нищо къде ще я заведе,къде ще я настани и всичко останало.Много ми е притеснено,няма къде да отседне и прочие.Съжалявам че я пуснахме сама да пътува и да се травмира по този начин,но повярвах че някой ще и помогне ,нали майка и ми е приятелка уж.Вие как сте,наред ли са нещата при вас?

Последна редакция: ср, 30 сеп 2015, 22:04 от bubanka

# 112
При нас деня тръгна добре - имаме транспортна карта и сим карта, но дъщеря ми не обича да говори и си е взела основно за интернет. Не знам още подробностите, но ако въобще не може да се звъни от нея, ще е голяма грешка. Първата засечка беше банката - не можеше да намери клона, и леко се панира, че ще изпусне Щудентенверка. На това ниво сме още.
Джазмин, стисни зъби. Имате адреса на това дете, нали, няма да се измъкне.  Peace

# 113
  • München, Deutschland
Споко, ако трябва ще си купи само за говорене. Simple Smile

Джазмин, стискам ви палци да се оправят нещата с тези "обещалите" да я настанят.

Направо не си представям как ще се отмяташ за такова нещо, първо това е почти дете, на ново място, не е отишло на екскурзия там, ясно е, че с бг заплати е много трудно да пратиш детето в чужбина и си на последни резерви, със заеми или поне надали ти е евтино и при тва положение някой да откаже нещо толкова голямо, което е и разход, и е трудно за организация отдалече, а е нещо, което вече ти е и обещал и си разчитал на него... Нямам думи...  Sick Относително рядко каня приятели у нас, които да идват от бг, но съм им казала ако искат да дойдат, да разчитат, че може. Не мога да си представя някой от тях да ми каже сега, че иска да дойде за Октоберфест примерно и да му кажа, ми сори, сега не съм на кеф, не става. Нали съм обещала вече, поела съм ангажимента...

# 114
Да взели са я от летището и са я завели в някаква къща за гости в общежитието в Лихтенберг и от там нямам ни вест ни кост от нея,нямаше включен роуминг ние го включихме оттук и само трябва да си рестартира телефона,обаче няма как да и кажа.

# 115
Да взели са я от летището и са я завели в някаква къща за гости в общежитието в Лихтенберг и от там нямам ни вест ни кост от нея,нямаше включен роуминг ние го включихме оттук и само трябва да си рестартира телефона,обаче няма как да и кажа.
Те нямат ли телефони да им кажеш , че си и включила роуминг ?

# 116
Не само са я оставили и това е,да се оправя сама.

# 117
Все пак знае езика, ще се справи детето. Нали знаеш как орлите учат малките да летят - просто ги изхвърлят от гнездото. То ти няма как да не се притесняваш, но после ще разбереш че е било напразно.
Ако се свършете и тя има нужда от помощ, пиши ми ще ти дам телефона на моята девойка, да се намерят и да си помагат

# 118
  • Варна
Сигурна съм, че децата ще се оправят, но съм изумена как лесно се отмятат хората от поетите ангажименти. И това не са случайни хора, доколкото разбрах. Jazz min, знам, че си много притеснена, стискам палци скоро да се чуете с щерката и да получиш добри новини.  Hug

# 119
Вероятно мълчанието е добър знак, че момичето върви и върши работа. Липсата на обаждане е окуражаващо, въпреки че ние тук се тревожим.

Днес около 3 часа нямаше никакво влизане във фейса (дъщеря ми си купи карта на Алди за интернет и целия ден пишеше по някоя дума в чата), и аз се чудих какво прави, а тя се появи с думите - всичко свърших. Оказа се, че нещата не са така страшни. В Дойче банк са й дали час за откриване на сметка чак за 28-ми, но са казали, че ще я открият без адресна регистрация. За общежитието пък й ударили печат на договорите, казали, че й е сигурно и да отиде с документите като си извади сметка. Парите можело на ръка. Та така - всичко е свършено, доколкото е могла. Е, няма телефон за разговори, няма още и сметка, но пък е напазарувала от Александърплац три чифта чорапи, панталонки и ароматна свещ за 3 евро.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт