Златна есен иде вече, гука Юнското човече.

• 40 988
  • 751
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Добро утро. Нямам време, нямам време, нямам време... Изтрещявам. На цялата работа, която имам всичко се случва с проблеми и беба е нервна непрекъснато (може би попива от мен)... Няма да ви тровя с битовизми, развалящи се уреди и некоректни фирми...Добре, че сме здрави, макар и аз не предела на силите. Вече дори по диагонала чета.

Пухи, на твоето мнение съм за захранване и заместване на хранене. Още повече, че моята кокона не ще да суче след пюрето - съвсем малко цоква, колкото за жаждата. Не съм заместила още, но докато навърши пет, пет и половина поне обяда ще заместя. После започвам до 6-6 и малко след обяда... за закуска и вечеря има време, ще въвеждам просто нови храни на обяд... Най-късно след година по това време вече ще е на ясла... И не мисля, че това ме прави лоша майка. По стечение на обстоятелствата се наложи да дам голямата на ясла на 10 месеца (тогава кухнята започваше от 7-8 м, а тя беше захранена, но не ядеше от кухня), голям кошмар беше в началото...

Хубав и усмихнат, слънчев ден на всички.

# 616
  • София
Като казвам въвеждането на много храни за кратък срок, имам предвид примерно въвеждането на месо към осмия месец, жълтък и т.н. Да разбирам ли, че вие мислите да ги въведете просто по-късно, а не много неща в малък срок като започнете от шестия месец?

Poohito, и аз мисля да пращам детето на ясла около годинка, година и 2-3 месеца. Въобще не мога да си позволя да отсъствам много време от работа, нито пък да изкарам дълго с минимална заплата, бабите са работещи и не могат да помагат. Не се упреквам за това решение, не мисля и че детето ми ще е по-нещастно от другите, отглеждани вкъщи. В крайна сметка след ясла и през уикенда и аз, и баща й, ще сме 100% отдадени на нея.

PS. Моля ви не ме нападайте така, първо дете ми е и не знам много неща, заради което и се консултирам тук. Нямам за цел да споря кое е по-правилно или не, просто моля за мотивите ви за различните решения, за да преценя най-добре за себе си.  

# 617
  • София
Аз реших да захранвам около 6 месеца най-вече, защото аз съм изпитала негативите от ранното захранване върху себе си. Така се е правило едно време, така са решили родителите ми, но аз съм с алергия към почти всички плодове, имам и атопичен дерматит, който преди 20 и кусур години никой не е отчел като такъв, а като обикновен обрив. "Израснала" съм го на 2-3 години и след пубертета се завърна с пълна сила. Затова прецених, че ако мога да спестя подобни изживявания на децата си, ще го направя. Не казвам, че всеки, който е захранен рано, ще развие алергия. Но когато имаш генетична предразположеност, за мен е по-добре да се поизчака.
Пък и както kokona777 казва, че според нея детенцето ѝ е готово за захранване - затова сме майки, за да си познаваме децата и да преценим в конкретната ситуация как да постъпим Simple Smile Мисля, че след 5 навършени месеца не е толкова рано. Баткото и на 6 не беше напълно готов. Ангел обаче може и преди да навърши 6 да е готов, ще решавам в движение.
Една забележка за глутеновите каши и глутена като цяло - чела съм, че е добре за се въвежда в ред овес, ръж,ечемик, пшеница.
*edit: Дори и на 6 месеца да захраниш, не пречи да включиш месо към 8-ми месец, ако всичко върви както трябва. Лично смятам, че месото и жълтъка са по-малко проблемни, отколкото зърнените и млечните.

Последна редакция: вт, 03 ное 2015, 10:01 от Шантава Калинка

# 618
И аз напълно споделям мнението, че сме тук, за да споделяме опит и така да си помагаме. За целта е хубаво да се избягват нападки и натрапване на мнения. Пожелавам на всеки родител да съумее да отгледа детенцето/ дечицата, за което/ които си мечтае  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes
Относно захранването - ние заместихме напълно обедното хранене около 7-10 дни след началото на захранването. За момента нямам друго заместено хранене. Давам плодово пюренце на второто хранене за деня и после млекце. На четвъртото хранене от вчера започнах да въвеждам каша, като за момента допълвам пак с мляко. Перспективата е по-натам това хранене или да бъде само каша през ден, или да бъде всеки ден наполовина каша и наполовина плодово пюренце - това още не съм го решила, ще видя беба как ще си го иска  Wink
Гаргамелка, благодаря за споделената схема  bouquet
Момичета, чудни са заглавийцата. Много мерси  Hug
Хайде, ние ще хукваме навън, че временцето е хубаво  Grinning

# 619
И аз чакам мойто шефче да се събуди,да хапне картофче и кърма и да излизаме на разходка.

Живеем на 4 етаж,без асансьор и малко ми е трудно да го катеря и свалям. Ако си спомняте по време на бременността си навехнах коляното и носих шина,после едно дълго 4 месечно възстановяване,беше ми мн трудно и мъчно,че ме мога да си го изкарвам навън самичка и да имам пълноценно майчинство, нооооо след упорити тренировки съм на линия. Още боли,ама стискам зъби и гледам да не обръщам внимание заради втората любима усмивка  Simple Smile (извинявайте ако натоварвам някого с думите си)

Ставам,че се събудихме Simple Smile

# 620
Гаргамелка така сме майките-готови на всичко!
Пухито и аз съм съглаасна с теб!
Маги-КУРАЖ! Мога само да си представя колко ти е трудно и напрегнато. Стискам палци скоро всичко да отмине.
Катериче ии ти и Елле се изгубихте напоследък!
Дени-споко! bouquet
Шантава калинка Hug

# 621
Suzza май ти ползваше пюренца на Sunval- има ги в Befit в момента намалени.

# 622
  • Горна Оряховица
gergamelka и аз съм като теб 4-ти етаж без асансьор. Нагласяме се с малката уж всичко е в чантата, слизаме долу ... да забравиш одеалцето - чудно.
За захранването. През лятото си направих ледчета, но после пък четох за захранване водено от бебето и ми хареса идеята, въпреки че съм Монк на тема чистота. Мисля да захраня с наличните ледчета и когато си похапва вече цяла порциика да давам на Анеса сама да се храни. на 17.12 ще направи 6 месеца и се чудя дали да не изчакам след НГ да захранвам или началото на декември. Заради празниците да не ми се изрине нещо пък и на 6м нали има ваксина(винаги я бият на датата когато сме на консултация). Май ще изчакам след НГ не мисля, че ще е късно 6,5 м.

# 623
  • София, Манастирски ливади
Лято, моля да не се нападаме (поне така ми прозвуча поста ти към мен)! А ако моя преди това ти е се е сторил нападателен - то, извини ме, но само с букви понякога интонацията остава неразбрана или криво разбрана Confused
Правя разлика, разбира се и съм лют фен на късното захранване - затова и се обърнах към теб. Стана ми интересно как си процедирала - давала си няколко месеца само по малко от храните без да увеличаваш количеството и чак след годинката си заместила цяло хранене ли?
От мен ако зависи няма да дам нищо преди годинката. Причините са много - от чисто егоистични, защото само на мляко е най-лесно, около годинката ще трябва да тръгва и на ясла до факта, че и аз като Шантава Калинка имам горчив опит с храните - страдам от непоносимост към глутен и лактоза, имам и колит. Не ме питайте какво ям - ми, нищо! Сега съм 50кг, по време на бременността качих едва 11кг.
От друга страна съм съглана с poohito, че след годинката и според мен е късно. Например, в момента Маги яде около 130-150мл на хранене, 5 хранения на почти 5 месеца. До колко мл е нормално да се вдига дозата? И следователно може ли бебето да кара основно на мляко до 1 год, защото според мен - не?!? Особено, ако е на АМ, както е в моя случай - тук пак съм съгласна с poohito, че по-добре захранване вместо АМ.
Няма общо правило за всички бебета, по която и да е тема, и затова всяка от нас действа различно и по своему.
Затова и аз пиша и чета тук - за да обменяме взаимно наблюдения, съвети и опит  Hug

sisonder, смятам да направя като теб по повод на въпроса ми за захранване водено от бебето - ще пробвам комбинация  Peace А ти да разбирам, че си започнала с тиква?
Стана ми интересно и от схемата, която Гаргамелка е споделила, че картофа изобщо не е подходящ за стартиране на захранване  newsm78 ...

Маги, винаги като ти чета постовете се удивлявам на организацията и темпото ти. Браво! Аз се имам за бойна другарка, но ти за мен си фурия!  supermama

Отивам да организирам децата, че трябва да скокнем до някое мол-че - сушилнята ме предаде и ще трябва да разгледаме за нова  ooooh!

Хубава вечер на всички!

# 624
  • в матрицата
Suzza май ти ползваше пюренца на Sunval- има ги в Befit в момента намалени.
Благодаря!

# 625
  • където ми е най-добре
Бързо да се включа и аз - имената за новата тема са страхотни. Не мога да си избера само едно и ще изчакам още малко.
Днес бяхме на консултация - срам ме е да кажа колко килограма е Джан. Казаха че ще мине на ниско въглехидратна диета  Laughing Посмяхме се с педиатърката. Все пак и кантара й се изплаши като го видя и отказваше около 5 мин. Поговорихме си за нормите по книги и както винаги казва "детето щом се храни, игриво е, смее се и спи - всичко е нормално".
Напъването, което имахме преди няколко дни наистина е било от газове причинени от... тиквата.
За захранването - вече ни е време и спираме "опитване" на храна. Ще започнем постепенно да заместваме хранене. Засега единствено морков и ябълка се приемат добре. Ще видим кои зеленчуци ще яде и кои ще са "буууууу" навън.
Лека и спокойна нощ!

# 626
Шантава Калинка, помним те! Добре дошла. Явно доста мами като мен решиха да се завърнат.
deny Давам едно и също 2 дни. После може да добавя нов в комбинация с вече познат вкус, или самостоятелно. Иначе кога по колко- детето само си показва. Зависи и какво има за ядене. Днес въведох тиквичка, без друг вкус- ем хапна близо 25-27 лъжици.Не я пресирам, защото още с кърменето все нещо я тормози, та вероятно и заместването няма да е лесно.Иначе няма такова нещо като - много храни за малко време. Както си го направите с бебчето. Кашмир е права, че няма краен срок.
Гаргамелка Това дето го публикува ми допада на 80%. Браво. Ще си го копирам и ще ми е пищов понякога.благодарско.
Катериче Поздравления за бързото заместване. Ние караме 2 седм. и сме на средата на пътя.
За ранното захранване- аз от 3м съм почнала да плюя, а майка ми оливала с кърма. Захранили са ме с кисело мляко.И от там любовта ми с киселото мляко. А днес го дават мнг мнг късно... Нямам алергии като Шантавата калинка и съм сравнит. здрава. Всичко си е до организъм.

Днес Яница докато се хранеше с тиквичка кихна и познайте каква картинка бяхме. hahaha Аз въвеждам нова храна, наща й се акаше - напъни, пуфкане, зор. Свърши си работата и реши да пее и да ми се смее. Беше забавно. Сигурна съм, че и вие имате подобни преживявания!
Цункам ви! Лека нощ!

# 627
Моя малчо не му смогвам да му пълня лъжиците...с такъв апетит и нетърпения чака да му подам лъжицата Simple Smile стигнахме до 100гр и аз спрях да увеличавам дозата-додавам кърма, но почти съм сигурна,че няма да се озорим до желаното количество. Просто не искам да прекалявам-утре ще ховоря и с доки.

Забелязах странно съвпадение, което ще проверя. Два дни пия чаша прясно краве мляко и малчо днес имаше два памперса с мн малки кръвни жилки. Сега ще спра и ще пия след седмица пак да видим има ли зависимост или не. От киселото не е така.

Аз също бях учудена, че картофа по-късно се въвежда. Жалко, че няма аргументация. При нас свърши тая, доки ми препоръча с него да започна-неутрален бил.

# 628
  • Пловдив
Аз исках да започна с тиква, но докторката ни каза "Не!!! Задължително се започва с картоф!" До тук добре, за това избрах картофа, но като започна да ми обяснява как да съм го приготвела с малко краве масло и захар ...  ееее НЕ. Нямам намерение да тъпча детето си със захар от толкова ранна възраст. От друга страна работата ми в мандра и познанията ми за млечните продукти ме карат да съм на ясно, че кравето масло съдържа почти същото, като кравето мляко, но в различно съотношение /концентрирана млечна мазнина, но си има и белтък, макар и в малко количество/, а не се препоръчва да се дава млечен белтък на такава ранна възраст. Имам си собствено мнение и си гледам детето не само по препоръки, а и по свое усмотрение. Важното е да е здраво и весело.
Цитат
Днес Яница докато се хранеше с тиквичка кихна и познайте каква картинка бяхме. hahaha
Вашето кихане е било с тиквичка, а нашето вчера беше с оранжева тиква и беше доста впечатляващо. Иначе е сравнително чиста, докато я храня. Аз не си падам по-омазани истории, въпреки че разбирам, че в определени граници е неизбежно.

# 629
  • София
Благодаря за посрещането Simple Smile
Единственият аргумент за по-късно въвеждане на картофа, за който се сещам е че от семейството на "nightshades" (не зная на български как точно ги водят - картоф, домат, патладжан...). Зеленчуците от тази група се предполага, че имат голяма връзка с автоимунните заболявания, вкл. екземи, алергии, заради съдържанието на соланин.
gergamelka, напълно е възможно от киселото мляко да няма реакция, а от прясното да има. Киселото все пак е претърпяло ферментация. Затова и при въвеждане на млечните прясното мляко в чист вид се въвежда последно.
Преди време за витамин Д бяхте говорили Simple Smile Аз давам и нямам намерение да спирам. Сега съжалявам много, че на голямото дете не му давах редовно като беше бебе. Зъбите са му много слаби, въпреки че не яде особено много сладко, яде и млечни. Последните години има много проучвания за ползата от вит. Д не само за здравето на костите, а и за имунната система и че препоръчваните дневни дози са крайно недостатъчни за оптимално функциониране на организма.
Съчувствам на момичетата без асансьор Sad Ние имаме десетина стъпала преди асансьора и заради тях сменихме количката, защото със старата ми беше мъчение да ги катеря. Представям си всеки ден ако трябва да качвам и слизам 4 етажа, по няколко пъти...

Общи условия

Активация на акаунт