Агресивно дете

• 1 511
  • 1
  •   1
Отговори
Здравейте,
Синът ми е на 1 година и 4 месеца и понякога е доста агресивен. От една страна постояно хапе и скубе мен и баща си, въпреки че му повтаряме всеки път че не е хубаво и че ни боли.
От друга страна проявява и агреси спрямо децата на неговата възраст. Щом види детенце с някаква играчка се втурва да му вземе и крещи с всичка сила докато не я изтръгне. Ако детето не му я даде или аз се намеся започва да плаче и тръшка с все сила. Всеки път му обяснявам че не е хубаво така, че играчките трябва да се споделят, но ефект никакъв. Не знам вече как да реагирам и как да се справя с тази агресия. Моля за съвет!

# 1
  • София
Здравейте,
По всичко личи, че синът ви все още не е започнал да свързва вербалните забрани с конкретни действия, като освен това му е трудно да прецени какви „ползи“ би могло да му донесе използването на думите, вместо инструменталната агресия. Това са неща, които децата около тази възраст започват да усвояват и това е свързано с последващите етапи в психичното развитие.
Съветвам ви при следващият изблик на агресивност – спрямо вас или друго дете да придружите „не е хубаво и боли с „ за това ще те накажа. с..“ ,след което веднага да изпълните санкцията. Важно е да наложите простички и НЕОТМЕННИ правила за поведение. По принцип с поставянето на правила по-безпроблемно се справят мъжете, така че ако е възможно, делегирайте тази отговорност на мъжът ви, след като си поговорите двамата, разбира се. Искам дебело да подчертая, че тук не става въпрос да отговорите с агресията с агресия. Подобно поведение би довело до ескалация на напрежението.
По отношение на „тръшкането“ принципът е същия – В момента, в който се появи, започнете с назоваване на  евентуалната емоция, която изпитва синът ви , след което го оставяте да се успокои, по възможност без публика – половината от  енергията отива само за това да се „представи добре пред публиката“, след което оставяте вратата отворена за преговори. Тоест: „ О, май в момента ми се разгневи. Така като се тръшкаш обаче, нищо не мога да разбера, пък и ти не чуваш какво ти говоря. Като свършиш ела да поговорим“.  Така детето ви ще научи, че вентилирането на агресията е най-безопасно да мине през говоренето, т.е. „вербализацията“ и освен това няма как да стане на неговата и то през агресията – тоест  „затваряте вратата“ за  евентуалните детски манипулации. Не се притеснявайте, че няма да назовете съвсем точно емоцията му, децата срещат трудности с т.нар. „вербализация на емоциите“ и това е един начин, да го провокирате да се замисли за това , пък и така правите света по -смислен и разбираем за него.
Желая ви успех Simple Smile
Даниела Тахирова -психотерапевт

Общи условия

Активация на акаунт