"Златна есен се задава, февруарче все по-диво става" - Тема 16

• 61 718
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
  • Англия
Виждам, обсъждате меда. Свикнали сме да казваме, че е много полезен, но с какво всъщност? Или само е по-полезен от захарта, което е очевидно. Какво има в него, което не може да се набави чез другите храни? Ще ми е ибтересно, ако някой знае и каже. За мен медът на този етап си е една голяма, захарна бомба и не виждам смисъл да го предлагам. Ако от сега заобичат подсладените напитки и храни, дали в бъдеще само единият здравословен мед ще ги задоволява? Разсъждавам си само, все пак вкусът се възпитава сега.

# 151
Ана, отдавна съм забелязала, че с теб нямаме допирна точка, що се касае до гледане на дете  Laughing (да не се обидиш, закачам се само)  Hug
Както вече казах аз давам всичко вече. И според мен няма такова нещо като възпитаване на вкус Peace Вкуса си е вкус са всеки човек и ти не можеш да наложиш твоя на детето си. Това не се възпитава Peace

# 152
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
ana.ana

Ето една извадка от книга за меда ... Не твърдя, че не може да се замени с друго, но е полезен ... Смятам след 2,5-3 годишна възраст да го въвеждам аз ...

Скрит текст:
ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА МЕДА

Още в далечното минало древните народи са открили лековитостта на меда, за което съществуват неопровержими доказателства. Много древногръцки философи и мъдреци са вярвали, че медът лекува и укрепва организма, удължава живота, увеличава силата на духа и тялото. Диоскурид, прочут лекар, живял преди около 2000 години, е писал, че медът може успешно да се прилага при болести на утробата, инфектирани рани и фистули.

Медът обикновено се използва като помощно средство в терапията. Неговите лечебни свойства зависят от произхода му, тоест от кой растителен вид е събиран нектарът. Така например:

Акациевият мед има успокояващо действие.

Кестеновият мед разширява периферните кръвоносни съдове.

Липовият мед има антисептично и успокояващо действие; използва се при бронхит и настинки като средство за отхрачване.

Карамфиловият мед подобрява работата на урогениталните органи; използва се против диария и за отхрачване.

Медът от маточина се използва като успокояващо средство.

Ментовият мед се използва най-много като аналгетик, за успокояване на мускулни гърчове и като средство за предотвратяване на отоци.

Медът от градински чай има антисептично действие.

Горският (мановият) мед действа антисептично, успокояващо и противовъзпалително.

Медът с парчета от питата при дъвчене допринася за дезинфекция и почистване на зъбите, както и за заздравяване на венците.

Многогодишната практика и научните изследвания в много страни потвърждават твърде разнообразните лечебни свойства на меда. Тук посочваме установените свойства на меда:

Действие на меда върху сърцето

Според много медицински наблюдения медът действа положително на работата на сърцето и за това са публикувани доста трудове. С научни изследвания е установено, че разтвореният мед преминава в кръвта и представлява истинско терапевтично средство, което се прилага при тежки сърдечни нарушения. При тези специални случаи медът се използва като замяна на синтетичните медикаменти.

Препоръчително е медът да се слага под езика и бавно да се смуче, за да може чрез резорбцията да се постигне желаният ефект.

В много публикувани досега трудове е потвърдено действието на активното вещество ацетилхолин в меда и е установено, че той не се инактивира. Ацетилхолинът е много полезен за сърцето (действа разширяващо на кръвоносните съдове). Трябва обаче да се има предвид, че количеството на това вещество варира в различните сортове мед (от 1 до 100). Затова е обяснимо, че различните видове мед могат да проявят различно действие. Следователно, за да се постигне желаният ефект, би трябвало да се използва само този мед, в който съдържанието на ацетилхолин отговаря на предназначението му. За определянето му са нужни квалифицирани специалисти и лабораторно оборудване и то е изпълнимо само в специализирани институти.

С опити върху животни и хора в клинични условия многократно е потвърждавано, че медът нормализира сърдечния ритъм (Schimert, 1950; Schmidt, Kraemer, 1949).

Тук бихме могли да се ограничим със споменатите по-горе действия на меда, като например с факта, че медът води до повишаване на кръвното налягане и в този смисъл до практическо приложение в спорта.

За подсилване и възстановяване на болните допринасят други характеристики и съставки на меда.

Медът съдържа малки, но използваеми количества железни соли, манган, мед, особено кобалт, който влиза в състава на молекулата на витамин В12 (Duisberg, 1967). Този витамин се дава във вид на инжекции и под друга форма против анемия. Споменатите елементи участват в образуването на еритроцитите (червените кръвни телца), ако се резорбират добре от организма.

Антимикробни (бактерицидни) свойства на меда

Действието на меда върху бактериите за пръв път е доказано от д-р Dold (1947) от Фрайбург.

За известен период от време White, Subers и Schepartz (1963) успяват да обяснят бактериостатичните (предотвратяващи развитието на бактерии) качества на меда. Те се дължат на фермента глюкозооксидаза, който се отделя от жлези в главата на пчелата.

При превръщането на нектара в мед този фермент преминава в крайния продукт. Нектарът е с неутрална реакция и затова е много добра основа за развитие на бактерии. Обратно на него, медът има кисела реакция (рН 3,7-4,5) и повечето бактерии не могат да се развиват в него. Дрождите също са чувствителни към киселината. Те могат да се открият само при мед с голям процент вода (разреден), където много бързо ферментират, което е невъзможно при мед с нормален процент вода (около 20-22%). За механизма на действие на фермента глюкозооксидаза химиците са установили, че присъствието на кислород (от въздуха) превръща минималния остатък от захар в глюколактон и по-късно се създава важната за организма глюконова киселина, която пък създава в меда други киселини с рН 3,7-4,5.

В хода на тази реакция като страничен продукт се появява водороден прекис (Н2О2), който има бактерицидни свойства (предотвратява размножаването и убива бактериите). Количеството му е твърде малко, едва 50 микрограма в грам мед, но той има много силно действие, като се има предвид, че медът и в силно разредено състояние 1:7 (ливаден мед 1:20) предотвратява развитието на бактерии.

Трябва да се отбележи също, че поради различното съдържание на активни ферменти не всички видове мед действат еднакво.

Stolz (1947), Dold и Knup (1949) са публикували свои съобщения за третиране с мед на рани и възпаления на лигавици. Те изтъкват, че медът действа по-добре от захарните разтвори (което е разбираемо).

Медът против бъбречни заболявания и проблеми при уриниране

Заболяванията на бъбреците в съвременната медицина се смятат за комплексни заедно с пикочните пътища и пикочния мехур. Болестта застрашава и нормалната работа на сърцето, черния дроб, нервната система и т.н. По своята функция бъбреците спадат към „биологичните филтри”, тъй като в тях се извършва отделяне от кръвта на вредни вещества, получени при различни процеси на разлагане на хранителните съставки, особено отделяне на урея. Нормално мъжете отделят около 1500, а жените 1400 милилитра урина за 24 часа. Огромното значение на бъбреците е и във възможността да филтрират най-малко 100 литра кръвна плазма. Заболяването на бъбреците (нефрит) спада към сериозните болести с различни симптоми като повишаване на кръвното налягане, а при тежки случаи и нарушения на зрението и уремия. На базата на отделянето на белтъци и микроскопски изследвания на бъбречните елементи и конценрацията на урея в кръвта се поставя диагноза и се следи ходът на болестта при лечение. Освен известните медикаменти е нужна и строга диета без сол, мазнини и др.

Специалисти по бъбречни и други вътрешни болести успешно са прилагали мед при свои пациенти, не само при нефрит, но и при болести на сърцето, черния дроб, храносмилателните органи. Препоръчва се ежедневна употреба на 50-100 г мед в чай от шипка.

Публикацията е от книгата на д-р Стоймир Младенов и инж. Миленко Радосавович «Лечение с пчелни продукти •АПИТЕРАПИЯ• и основи на пчеларството»

# 153
  • София
съгласна съм с Къти, че вкуса не може да се наложи на детето. Това го мисля от личен опит, защото децата много си менят вкуса. Моя например до скоро ядеше неща като коприва, киселец, спанак и тн, леща обожаваше. Сега не ги иска грам. Постоянно си мени вкуса.
Аз до 21годишна възраст почти не ядах месо, мислеха че съм вегетарианка, а не съм била никога, просто не ми се ядеше месо. Сега ела да видиш, за мръвка умирам. Сладко никога не съм ядала много, но като кърмех само това ми се ядеше. Та всичко според мен си е до нужди и вкус на даден период, човек и тн.
Това което според мен мога да се опитам , така да се каже да възпитам в детето ми е да предпочита готвени храни, полезни неща и плодове и зеленчуци пред сухите храни, вредните и суб продукти. Дано ми се получи.
А за меда - аз намирам че е супер полезен, стига да е истински. Аз самата много страдам от гърло и кашлица и да ви кажа лекарства не ме оправят никога, само моите си лекове с мед ме лекуват.
По добре мед, от колкото захар, но за сега пък не смея да давам на малчо.

# 154
Гери, аз като малка не мога да кажа, че съм била лишавана, но бях много ограничавана от газирано (то имаше една лимонада и една кока-кола в магазините де) и сладко. Като пораснах майка продължи да ми набива в главата, колко е вредно и как не трябва да ям такива неща и ей ма на сега, ела ме виж как моря сладко и газирано. Аз с тази цел не ограничавам, напротив, давам да яде всичко за да не си навакса някой ден ooooh!
И аз като теб съм все с болки в гърлото и си правя мед със сода на котлона да шупне. Сутрин и вечер по една с.л. се яде. Облекчава още на 1вия прием

# 155
Преди седмица ММ предложил на детето, ама тя отказала. Докато се усетя, нашият дал... Пак по схемата филия с мед и масло за закуска.Wink Обясних му, че е добре да изчакаме още малко, колкото и да е полезен. Уж разбра. Той е много смел и не ги мисли много алергии и т.н. Бях купила клеева тинктура, но после видях, че не е ок с възрастта на листовката... Шубе ме е.Wink
За храната - не ям и не купувам неща, които не бих дала на детето. Изключенията са минимални. Кафе например... Докато все още мога да избирам за нея ще е така. Освен това вярвам в силата на личния пример. След години нека сама избере и реши с какви боклуци да се храни. В момента го приемам за мой съзнателен избор и отговоеност и боклуци няма да яде...
Ако съм си купила сладолед - давам да близне или от кофичката, ама така специално да отида и да й взема зрънчо или чипс - няма как да стане... Днес се развиках пак на площадката, когато една майка даде на детето ми солети в ръката и да видиш как бързо всички си ги прибраха. Свикнаха и не й дават, а прибират по чантите като ни видят и така... Не смятам, че лишавам от нещо супер ценно и важно. Дали ще си "наваксва" след години, времето ще покаже. Не смятам да правя компромис с възгледите си. Не се стремя да ги налагам на другите майки, не им правя забележки или ги облъчвам, както и те мен. Всеки стиска устни, сменяме темата и сме прекрасно на ясно, че всеки сам избира как да си гледа детето по най-добрия за него начин.
Simple Smile

# 156
  • гр.София
За меда тръгнах да пиша,но Безобидна ме е изпреварила. Изчерпателно инфо е дала,и за различните видове мед,аз освен пчелен,давам и боров мед,който баба ми прави,а за болно гърло е чуден лек.
Безобидна,чуден ти е аватара  Flutter
Сладко не давам често,мн рядко някоя бисквита,вече и по едно парче Киндер шоколад ,и близалката която опита. Но попарата и десертите му ги подслаждам,чак толкова не съм фанатична на тема "здравословно хранене" Истината е,че характерите ни са различни и нормално всеки да има различно виждане по отношение на отглеждането на детето си,важното е да сме живи и здрави! Здравето донякъде си зависи и от нас разбира се.!
Гери можеш едни гювечета ала изчистване на хладилник да направиш,бързо лесно и вкусно. Аз имам една сьомга,долни пилешки бутчета и един ананас! Чудя се какво мога да скалъпя,ако не ми дадете идея или не намеря,ще направя сьомгата с ананас и лимон на фурна,пък утре бутчетта ще ги скалъпя с кртофки и зелен боб.

# 157
  • София
тъй измислих го с манджата- както казва Мария Simple Smile ще разчиствам хладилника, но ще е по скоро запеканка с макарони или нещо от сорта  Joy, накратко манджа с грозде.

Да ви питам сега друго аз.
Вие взехте ли някакво ботушки или друго за зимата. Все гледам , но нещо не намирам нищо читаво за най студеното и снежно време.

# 158
  • София
Здравейте!
Давах мед на Алекс няколко пъти. Ако има алергия дали ще яде на 1г или на 10г все ще е алергичен според мен.
И аз мисля, че личният пример е водещ не само за хранене, а за всичко.
Показва се слънце, ура!
Весел ден!

# 159
Мислех да ви пиша за сладкото и вкусовете, ама стана много шизофренично и ще ви го спестя.

Гери, виж тези, на мен мн ми харесват като идея, ама нямаше номер. http://izkupi.me/Adidas-Zambat-3 като идея, ако ги намериш някъде. Аз мисля или такива или апрески за снега, не че тук има много, ама пак е мокро и засега не виждам смисъл от кожени ботуши.

# 160
Копче, пиши...
За себе си казвам - преди страдах от шизофрения, но сега вече сме добре!;)
Бизи ми се губи...

# 161
  • София
Фрау не бой се и аз съм с теб  Joy. Майките вече не смеят да дадат нищо на Влади, че съм била много лоша.
Дреме ми , не искам да свиква така да яде какво му падне и от всеки.
Макар че като гледам какво става по света и нещо май почвам да се притеснявам сериозно, май по добре да им дадем да ядат всичко . Аз ли изтрещявам или само ни плашат не знам, но дано не настане някоя война, че сме на ковти място като държава  ooooh!

За момиченца има хубави ботушки (в next има страхотни ), но за момченца за сега нищо читаво не намирам.

Копче чета тази статия и реших да я постна заради теб, че нали казваше че още малката е разхлабена. Ако не си го пробвала - пробвай и това ако искаш, поне е вкусно и хубаво нещо http://saveti.framar.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0 … D1%80%D0%BD%D0%B0

Последна редакция: ср, 30 сеп 2015, 16:25 от guerry

# 162
  • NE
Здравейте и от нас!
Мед имам боров от Родопите, но още не съм дала. Той е опасен да не се развие ботулизъм, не алергия.
Аз давам редовно солети. Страхотна чесалка за венците е. Не виждам защо да не давам. Сладко сам ги краде, още в болницата открадна една вафла, но рядко му давам. Давам по негов вкус. Не искам да прекалявам за да не търси или мрази някои храни на дърти години.
В Декатлон има страхотни зимни боти, но нямат наличности. Обмислям да ми докарат и май ще взема оттам. Апрески не знам дали ще се наложи. Кларкс имат уникални боти, но цената е доста висока.

# 163
  • Англия
Безобидна, благодаря за инфото. Наистина досега не съм търсила информация за меда, определено ще се разровя. И аз като теб смятам, че на една по-късна възраст е добре да се въведе.
Къти, може и да имаме различни подходи, но за едно сме на същото мнение-налагането на ограничения не води до нищо добро. Ето защо аз не забранявам, просто не го предлагам. Написаното от ФрауСт се припокрива изцяло с моите разбирания. В къщи сладко няма-дори и лъжица захар, газирано, сок, готови сосове. Няма как детето ми да мрънка за нещо подобно, след като никога не го е получавало от мен  Опитвала е бисквити, чипс и торта, когато сме били на рожден ден и другите деца са яли, ако навън някой предложи нещо не по вкуса ми първо отказвам, ако тя не види. Види ли вече-може да си вземе, но толкова. Аз няма да и го сложа нарочно в устата, докато зависи изцяло от мен с какво ще се храни. Това имах предвид под "вкуса се възпитава"-ако от тази възраст то заобича сладкото, няма как като порасне да предпочита ябълка. Ако ли пък засега използваме здраволсловните алтернативи на чистата захар-има шанс да изградим правилни хранителни навици. Изключително много вярвам в личния пример,  както ФрауСт спомена, не в забраните. Има бе зброй други неща, които ние възрастните харесваме-кафе, винце, биричка, цигари, но не бихме ги дали на децата си, нали? Защо да го правим тогава със сладкото и защо гледаме на захарта като нещо безобидно, след като знаем, че не е....Храненето на децата ни засега зависи изцяло от нас и съм убедена, че те няма да страдат и да се чувстват лишени, не и на тази възраст.

# 164
Флауър, съгласна съм - супер е за чесане на венци... Обаче описвам друг случай. 12 часа е, диването се е вряло мнайсе пъти в пясъка, пързалките и люлките. Мръсотия до шия. Не я навиквам, да се цапа колкото иска. Но ръцете са й адски мръсни и не бих дала нещо в тях да държи и да яде. Нищо, че преди това е яла малко пясък, малко кестени и някой друг фас. Въпросът е принципен. Яде се на маса и като се измие преди това. Един вид се опитвам да го направя социално, да не е просто храна - сядаме, говорим си, гледаме малко тв... Семейно някак си. Няма нищо общо с давам солети в 12 часа, за да не ми реве тука, докато си изпуша цигарата, а междувременно щедро черпя и другите деца. Тц! Не ми е оферта. И без това ми е пряко сили вече да ходя да вземам детска кухня, която не е и никак евтина, за да се наяде със солети преди това?... Хич не ме смущава, че гледа и железният аргумент "ми то е дете"... Не искам да взема от непознати. Не всички са с добри намерения, децата са наивни, а сега запомнят всичко много бързо. От един път показване - баща й я научил да си бърше ръцете в панталона, когато се изцапа навън. Ами чудя се кой да набия по-напред. Него ли, нея ли... Направо откачих. Вчера яде таратор и гледа - изцапала ръцете. Констатира факта и ги избърса в клинчето. Файда, че съм й сложила престилка за хранене. Да се смея ли, да плача ли...

Общи условия

Активация на акаунт