Частни училища - информативна тема 9

• 63 107
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
Татко Мецан, аз пък подкрепям Химикал, че за малките ученици близостта на училището е хубаво нещо и ако не гаранция за по-добър успех, то най-малкото детето ти ще е по-малко уморено и спокойно, ако не се налага всеки ден да пътува поне по час и нещо -два. Все пак не е едно и също да събудиш ученика в 6ч., за да отиде на училище в 8ч или да спи до 7 и малко и да отиде за пет минути, нали? Това време / пътуването/ може да бъде оползотворено в игри и други занимания. И Дъждеца е много права за мотивацията, все пак това е дете на 6г., а не служител/работник.
За мен, а мисля, че и за немалко други родители, локацията е един от много важните фактори, поне за начален курс.
Хоуп,
Скрит текст:
Писала съм и преди, опитахме там не заради математиката или реномето, а защото нямаше ДУ или ОУ, на което да му се водим в района, именно защото явно адресно сме били към бившето 140-то, което е помещавало в сградата на Питагор и не са съобразили при закриването му да задължат някое от другите наблизо да си разширят микрорайоните.

# 376
Mira_p съгласна съм с теб, че близостта е много хубаво нещо. И затова навремето децата се записваха в най-близкото училище. Много е хубаво детето ти да стане в 7 и 7,15 да в училище.
Но в днешният глобален свят това трудно се получава. И аз преди 4 години незнаех, че ще ми се налага през седмица да пътувам до Унгария. Но ей на...и ако преди 3 години се стягах все едно отивам на екскурзия. То към днешна дата , ходя все едно отивам до Пловдив.

Та в тази връзка , вече далеч локацията не ми е приоритет. И пак казвам, колкото по-близо толкова по-добре.

# 377
  • София
При равни други условия много ясно че всеки ще предпочете по-близкото училище.
Но категорично не бих избрала едно училище само заради близостта му.

# 378
Татко Мецан aз пък открих, че това е времето в което най-много си говорим с детето.
Пътуваме всеки ден 30 минути в които , той ми разказва и аз му разказвам как е минал деня ни. Какво най-много му е харесало в училище, какво не му е харесало, с кой най-много е играл, каква нова дума е научили...понякога пеем и танцуваме в колата. Изобщо качествено използваме това време.

# 379
Говоря за училище. С детската градина е по-различно. Все пак там се и спи, не се дават домашни, да не говорим, че Мецан започва образователната част още в колата (което е много добре!). Но когато започне училище, и особено с напредване на класовете, негубенето на време за придвижване е много важно.

# 380
E, 30 минути с кола или бус не го смятам за много. Има деца обаче, които пътуват по час и повече в едната посока. А и не всяка локация е по пътя за работа на родителите. Ако трябва да се избира между две сходни училища, съвсем естествено е локацията да натежи.
Ние например избрахме по-далечното училище, защото други фактори наклониха към него, но ако беше на час път в едната посока, нямаше да го избера.

# 381
Особено за ученик, и най-вече - малък ученик, близостта до училището е основно изискване за успех.

Може би не основно, но много важно, защото детето ще спи повече. А недостигът на сън води до разконцентрираност и поспаливост на следващия ден, което понижава успеваемостта. Тук намерих една интересна статия по въпроса: http://e-vestnik.bg/7503
Но и самият път много уморява, има деца, които пътуват през задръстванията по час в посока, те вече са се уморили, докато стигнат в училище. Затова наистина е важно, родителите да обмислят времето за път до желаното училище и да разпитат родители с деца там, колко време пътуват децата им дневно.

# 382
  • София
Аз също мисля, че час и половина на ден, спестени от пътуване, е ужасно много време, което може да се ползва далеч по-рационално, отколкото в превозно средство. За съпоставка: тук често се коментира дали и защо децата от ЧУ ходят на школи. Школата по БЕЛ е веднъж седмично по час и половина. Така е и с школата по МАТ. Не е като да са пет дни в седмицата по час и половина. Несравнимо с осем часа седмично в път.

# 383
  • sofia
 При първия ни неподходящ избор на училище детето пътуваше около час в едната посока, т.е. два часа път на ден на възраст почти 7 години. След училище не му оставаше време за нищо, защото се прибираше обикновено между 18,30 и 19 часа. Често заспиваше в автобуса на връщане, понякога и на отиване. Беше доста уморен, първите два месеца отслабна видимо и това направи стреса и без това от трудната адаптация в нова и не дотам дружелюбна среда още по-голям. Сега училището ни е на 15 минути път с автобус и 5 минути с метро - има време освен за домашни и за игра навън поне един час, спи по-дълго и е доста по-спокоен. Когато избирахме училище за първи клас всички ми казваха, че трябва да е близо, но ние решихме , че си заслужава да пътува двата часа заради едно от спряганите за най-реномирани училища. Сега не мога да си простя, че причиних този стрес на малкия човек за няма нищо Embarassed Намирам разстоянието за път до училището за много, много важно.

# 384
  • на път
... че това е времето в което най-много си говорим с детето.
Пътуваме всеки ден 30 минути в които , той ми разказва и аз му разказвам как е минал деня ни. Какво най-много му е харесало в училище, какво не му е харесало, с кой най-много е играл, каква нова дума е научили...понякога пеем и танцуваме в колата. Изобщо качествено използваме това време.

Peace  и ние така.
Предишното у-ще беше на 5 минути пеша от нас и най-много ни беше криво да се местим оттам по тази причина. Новото е на 20 минути сутрин и 40 след обяд. Сега обаче, разбрахме какво е да има комуникация и обратна връзка м/у родители, преподаватели и администрация. Човек може по всяко време да влезе, обсъди каквото го вълнува. Преди имаше определен 1 час седмицата за такава деност със съответен преподавател и се чакаше опашка докато ти дойде реда. Разбирах по Коледа какво всъщност се случва с детето ми  #Crazy (с изкл на ДГ и ПУК).

# 385
В Питагор  попълва ли се някъде защо родителите са се насочили към това училище?
Локацията на Еспа е отврат. Не знам кой гледа само и единствени резултатите от НВО.
Във въпросника имаше два въпроса-защо сте избрали Питагор и какви са вашите очаквания.

# 386
споделям мненията за значението на разстоянията при избора на училище. мисля, че не бива да се подценява, защото с натрупване се получава солиден разход на време по светофари, кръстовища и опити да се ограничи достъпа на изгорели газове до купето на колата.
за дг пътуваме сутрин около час, следобед сме стигали до 1.5 в обратната посока. в допълнение, че работата ми е в противоположния край на града, мога да споделям много за изгубеното в път време и начините за оползотворяването му.
тази година избираме училище. ако (живот и здраве) изберем отдалечено такова, смятаме да видим как детето ще тръгне и ако всичко е наред, ще сменим жилището си в близост до училището.
предстои ми да разбера истерията по кандидатстването в начално училище, но докато не съм я преживяла, съм на мнение, че преди всичко ние с детето избираме училище, и след това стои въпросът дали нас ни искат там. а ако не ни искат, значи не е нашето училище и не покрива очакванията и възможностите на детето, така че нямам намерение да се натискам на всяка цена за което и да било топ училище.

# 387
В момента живеем на противоположния край на града от училището. Пътува 50мин. Става в 7 без 10. Преди мен,защото е нетърпелив,легнал си е рано и се е наспал.
Въпреки,че все пак нещата са добре,планираме да се преместим по-близо до училището,защото имаме и второ дете. Мъжът ми дори повтаря,че ако сметнем парите за транспорт за две деца,май е по-добре да купим нещо до училището Laughing

# 388
  • на път
Добре, ами ако се наложи да смените у-щето  newsm78 .... Аз от квартала си няма да се изнеса, колкото и далече да са ми и у-щето и работата. Големият стана 5 клас, след 2 години отива в гимназия. Не можем да се развяваме подир децата из София, макар и да обичам ремонтирани къщи  Wink.

# 389
Mira според мен демотивиращо е подействало, че майката не иска ЧУ. А иска най-близкото до тях.
Същото е и когато кандидастваш за работа. Когато кажеш, че си дошъл да кандодастваш щото ти е близко, а не защото това е твоята работа. Нормално е реакцията да бъде отрицателна.

Аз пък смятам, че на теория има шанс и да бъде оценена искреността, зависи кой стои отсреща, защото това не е като да кандидатстваш за работа.
Когато търсиш начално училище (не гимназия!), избираш, първо, да е добро, престижно и т.н. и да отговаря на вашите търсения,
но ЕДновременно с това и да е удобно като локация, което не значи непременно до входната ти врата, и уютно (обратното на мизерно, потискащо, с незатварящи се врати на тоалетни, които ти навяват спомени за едни други времена, например Simple Smile Това последното може да се наблюдава в някои ДУ, като НУКК  Confused за съжаление.)

Съгласна съм, че времето в колата с детето е ценно, но час и половина - два, че и отгоре (по 40-50 минути на посока) всеки ден в ужасния трафик е убийствено за едно малко дете. И това - при положение, че вие си го возите, а не е в бусче. Не трябва да се подценява в еуфорията по подбора на желаните училища.

Общи условия

Активация на акаунт