Частни училища - информативна тема 9

• 63 330
  • 739
  •   1
Отговори
# 540
  • sofia
Пример за мен е сравнение между учебното време на СС и Питагор. СС са от 8:40 до 16:40 а Питагор от 8:00 до 17:15. В Луис Карол ако детето запише допълнително занимание програмата е от 8:00 до 18:30  Shocked Това за мен е един приблизителен показател колко е натоварено детето, пък било то и като загубено време за игри.

Като родител на дете, което се е обучавало в две от споменатите от теб училища, искам да поясня, че децата в "Луис Карол" имат време за игри навън от 12,30 до 14 часа и това е времето им за почивка и тичане на воля. В "Питагор" следобедния блок започва в 13 часа, т.е. почивката на обяд е с 1 час по-малко. От гледна точка на малко дете това е много по-добре и не е "загубено време за игри". По принцип след посочените часове от теб децата в СС и Питагор също  често отиват на други допълнителни дейности извън училището, а допълнителните дейности за децата в сдружение "Луис Карол" продължават до 18,30 по желание и искане на родителите, тъй като за работещ човек в София, който няма на кой да разчита е доста трудно да прибере от училище детето си в 17,15 или пък 16,40 часа. Заключението ти от началото и края на присъствието в училище за натовареността на децата е необективно, тъй като от личен опит мога да ти кажа, че програмата на детето ми сега е много по-балансирана, съобразена с възрастта му и подходящо разпределена в частите на деня,  без да има разлика в  часовете като брой седмично.

# 541
Aз пак да изправя кривите круши Embarassed

В Питагор учебното време е от 8 до 16,00 часа. От 16,00 до 17,30 децата имат допълнителни дейности на които ходят ако искат. Разбира се, като повечето работещи родители - искаме.
Това са :
Баскетбол, Футбол, Хип хоп, Изправителна гимнастика, Народни танци, Шах, Вокална група...може и нещо да съм пропуснала.
Един път седмично моето дете го вземаме в 16 часа, защото ходи на спорт извън училище.

Времето в училище не го считам за натоварващо. Щом моя 5 годишен син игра вчера мач с децата пред блока от 18 до 19 часа....на дали е бил чак толкова изморен.

# 542
В Питагор учебното време е от 8 до 16,00 часа. От 16,00 до 17,30 децата имат допълнителни дейности на които ходят ако искат. ...
А имат ли ежедневни домашни, които да пишат след училище? Хлапето е с подобен режим, но винаги има домашно, което да пише след като се прибере. И ако ходи и на допълнителни занятия извън у-ще става много тегаво.

# 543
  • София - Рим и обратно
Тооолкова ми омръзна от черногледи хора. Все едно не живея в София - не я познах така описана. Пък съм до Южния парк, едно от споменатите места... Намирам, че през последните години София става все по-хубаво и чисто място. Многото кучешки лайна от раннот детство на дъщеря ми липсват - тогава буквално бяха на всяка крачка. Сега ми е драго да гледам как стопаните си ги прибират. Уличните кучета почти ги няма. Боклуците са по-малко, има много повече интересни места за децата. Но за нас, българите, все чуждото е по-хубаво. А истината е, че живеем на едно хубаво място.

Абсолютно съм съгласна с това. И аз много се дразня от черногледство и мрънкане. Живяла съм и в друга европейска страна, мога да кажа, че тук удобствата и интересните места за деца специално, са много повече. А и се върви в положителна посока, докато това не може да се каже за редица европейски градове вече.

Продължителността на учебния ден при нас е от 8,20 до 16.00 ч. Не са на стандартни уч. часове, а на блокове, така че домашни за вкъщи не остават, освен ако детето не е съумяло да се справи с материала в рамките на деня и учителката е преценила да му даде малко допълнителни упражнения за затвърждаване вкъщи. Но това се преценява индивидуално.
Децата имат възможност да остават и до 18.30-19.00 ч., ако се налага на родителите. Има специален кът за целта.

# 544
Тооолкова ми омръзна от черногледи хора. Все едно не живея в София - не я познах така описана. Пък съм до Южния парк, едно от споменатите места... Намирам, че през последните години София става все по-хубаво и чисто място. Многото кучешки лайна от раннот детство на дъщеря ми липсват - тогава буквално бяха на всяка крачка. Сега ми е драго да гледам как стопаните си ги прибират. Уличните кучета почти ги няма. Боклуците са по-малко, има много повече интересни места за децата. Но за нас, българите, все чуждото е по-хубаво. А истината е, че живеем на едно хубаво място.

Абсолютно съм съгласна с това. И аз много се дразня от черногледство и мрънкане. Живяла съм и в друга европейска страна, мога да кажа, че тук удобствата и интересните места за деца специално, са много повече. А и се върви в положителна посока, докато това не може да се каже за редица европейски градове вече.

Изцяло се присъединявам и аз към тези мнения.

# 545
Според мен самото висене от 8 до 18  на което и да е място, било то и детски кът, пак е натоварващо емоционално за малки деца и в края на деня може да са превъзбудени, а не толкова физически или умствено уморени. Като гледам съучениците на дъщеря ми вече трета година, почти никой не ходи на допълнителни занимания, камо ли пък всеки ден след училище. Обикновено повечето ходят събота и неделя.

За Луис Карол е интересна тази почивка на обяд. Не мисля, че свободната игра при малките е загубено време.

# 546
  • София - Рим и обратно
Според мен самото висене от 8 до 18  на което и да е място, било то и детски кът, пак е натоварващо емоционално за малки деца
Естествено, че е натоварващо. Но все пак, за мен е важно да знам, че детето ми е прибрано, ако на мен инцидентно ми се наложи да закъснея. За работещи родители понякога е невъзможно да бъдат в 16.00 на линия да вземат детето.

# 547
  • София
И двете ми деца са били в детската градина на Светлина в различни периоди от време, но не и в училището. Училището е до 4 клас. Поддържам контакт с родители, чиито деца продължиха в училището и мненията са много различни, направо противоречиви. Базата е много хубава, в една от бившите резиденции на Сим. шосе. Собственичката е много компетентна и с опит, ако това има значение, може би по- важни са учителите.

Искам да коригирам този пост, който направих. Явно информацията ми е остаряла. Светлина вече не са само до 4 клас, а са основно училище.

# 548
  • София
Може би наистина е хубаво, ако на някой му се занимава, да се направи сравнителна таблица с дневния режим в различните училища. В Кл. Охридски за мен проблем бяха и малките междучасия и недостатъчното време за извънкласно общуване (игра) на децата, но не си спомням конкретни цифри. В П. Славейков за учениците до 4 клас денят протича така:
Начало на часовете - 8.15. Часовете са по 40 мин., 6-тият свършва в 13.15. Има две междучасия по 20 мин, като едното е предвидено за закуска (децата си носят от вкъщи). Останалите междучасия са по 10 мин. Не знам колко дълга е обедната почивка, но през нея децата обядват (кетъринг или домашна храна) и излизат навън т.е. би трябвало да е около час. Ако родителят иска, може да си вземе детето, но почти всички остават на занималня, която се води от класния до 15 ч. и се отработва ученето през деня (домашните). След 15 ч. детето може да се вземе, да участва в някои от допълнителните занимания (изправителна гимнастика, таекуондо, футбол, плуване, шах, танци, пияно, флейта, китайски) или остава в нещо като сборна група за игра до 17.30. При необходимост има учител и до по-късно, но престоят се заплаща.

# 549
Кафе, съгласна съм! Занималнята и целодневното обучение е направено повече за родителите.

Подкрепям да се направи таблица за протичането на деня или просто да се сложи като инфо в първи пост.

# 550
хубаво е да има целодневно обучение ако щете и до седми клас. Но...да се прецизира натоварванета и при това положение ако децата имат домашни, то те да са при необходимост и само за в почивните дни.

# 551
Горките деца - по цял ден в училище....  Sad  При нас навремето беше различно - още във втори клас си имах ключ на врата и си се прибирах вкъщи да обядвам, играя и пиша домашни, докато дойдат нашите. Сега, обаче, смееш ли да го пуснеш да се разхожда само ....

# 552
При нас не е било по-добре. Аз не искам моето дете във втори клас да се прибира само, да стои само и да излиза само - прекалено рисковано ми се струва. И съвсем безотговорно от моя страна, ако го допусна.
Колкото до заетостта, не мисля, че в ДУ е по-малка. Аз мога да сравня - голямото дете беше в ДУ, какъв беше дневният режим - училище плюс занималня до 17 ч, после учене и писане на домашни вкъщи (в занималнята все не успяваха да ги напишат), отделно ходеше на школа по английски и имаше домашни от там. Почти всеки ден учеше и пишеше до 19-20 ч. Докато малкият си идва от ЧУ в 17.20 и няма нищо за писане и учене, английският също му е в училище. Снощи точно това коментирахме с една майка, докато децата бяха на хор, нейното дете е трети клас в ДУ, че те няма да могат да идват на половината репетиции, защото детето няма кога да си научи и напише домашните вечер.

# 553
  • sofia
Аз съм толкова възмутена от всякакви учебници, че направо съжалявам децата...Обикновено в събота и неделя правим "творческите" домашни по "Човек и природа" и "Човек и общество" и направо вдигам кръвно! Не мисля, че деца на 8-9 годишна възраст могат да се справят сами с така поднесена информация, ако не ходят на занималня или нямат самоподготовка в училище. Добре, че имаме много детски енцикопледии, за да покажа и унагледя по-разбираемо. Преди няколко дни купих от една книжарница за стари учебници Математика за 3 клас, издадена през 1992г., защото много ми хареса начина, по който всичко е представено  - ясно, просто с разбираеми думи за деца и чудесни примери. Когато у дома седнахме да я разглеждаме заедно, се оказа, че едва 1/3 от този учебник е непознат за детето, всичко друго вече е изучено в първи и втори клас. Незнам на кого е нужно всичко това...

# 554
Престоя на децата в училище не е толкова страшен.Предвид заетите родители и опасните времена, така е по-добре. Важното е как е разпределено натоварването в училище, дали имат време за игра и дали ще остане нещо за учене у дома. Аз, мисля, че да се върне от занималня и да пише домашни е абсурдно. Това дете трябва да отдъхне , а и мама и татко да му видят очите.Този контакт с родителите е ужасно нужен и зареждащ.

Общи условия

Активация на акаунт