Великобритания - тема 60 Юбилейно Есенна

• 57 191
  • 740
  •   1
Отговори
# 270
  • UK
  Ave и аз като се размислих има логика да се сменя адреса за НиН.

От сайта www.gov.uk черпя аз инфо за книжките и др.

"You can drive in Great Britain on a full, valid driving licence from another EU country until you’re 70, or for 3 years after becoming resident in Great Britain, whichever is longer."

Това аз го разбирам , че ако не станеш на 70 г. три год след като си постоянно тук следва да си смениш кннижката.

Да се редактирам - може би не съм го разбрала правилно  newsm78 , сега го прочетох пак няколко пъти и май е до 70 г.

Ние търсихме диван който се разтяга , тези от Икеа нещо не ни грабнаха.

# 271
На мен ми харесват нещата в Икеа като съотношение качество/цена и основните мебели, купувани от нас са от там, но точно за диван не успяха да отговорят на критериите ни. Оцених ги още повече, когато се местихме - никакъв проблем с разглобяването и повторното сглобяване. Една разтегателна маса и още един скрин съм си набелязала там, както и много, много дребни боклучета:)

От начало и аз държах на разтегателен диван, но всичко, което видях като варианти на механизъм, не ми допадна. Тези, при които отдолу се нагъва рамката ги намирам за крайно неудобни. Отделно решихме, че имаме достатъчно места за спане, а на дивана по дължина нормално спи един човек за 1-2-3 нощи.

# 272
  • До хладилника, който обичам
Почти си взехме Friheten ъглов от Икея, много лесен механизъм и удобен за седене. Всичко бяхме измерили, отбелязали и отивахме да го вземем. Но в крайна сметка от bargain corner ни попадна друго и рязко сменихме концепцията Mr. Green Имаме единичен разтегаем футон, надуваем единичен матрак и на комбинацията, която взехме, спи един човек, така че за случайни гости става.

# 273
Почти си взехме Friheten ъглов от Икея, много лесен механизъм и удобен за седене.
Е, точно такъв гледахме. Опитвахме се, навивахме се да го харесаме, но накрая избрахме друг неразтегателен и по-скъп. Laughing

# 274
  • До хладилника, който обичам
Е, точно такъв гледахме. Опитвахме се, навивахме се да го харесаме, но накрая избрахме друг неразтегателен и по-скъп. Laughing
Мда. Ние искахме ъглов и разтегателен, но холът е особен, по всички стени има нещо, което пречи да се разположи по-голям диван. Ако бяхме взели този, щеше да е обърнат по късата си страна, т.е. да не се използва толкова функционално. Но пак щяхме да го вземем, ако не ни беше изскочила по-изгодно друга комбинация Simple Smile
Иначе в SCS харесахме разкошни дивани, с механизъм recliner и не бяха скъпи за качеството си, но трябва да бутнем няколко стени, за да ги вместим и може би да обединим хола с този на съседите Mr. Green

# 275
Дивани в интернет има много, всякакво качество и пари. Ако не държите да ги видите на живо преди да купите там ще намерите най-добрите оферти. Може да започнете от Ebay, Amazon, Argos и да обходите целия интернет. Може да вземете и нещо втора ръка, така ще ви е най-изгодно. Тук хората често си сменят мебелите и съответно може да закупите такива с много добро качество. Освен интернетните сайтове прегледайте и местните Фейсбук групи. А ако сте съвсем непретенциозни пък можете да си вземете и безплатен от Freecycle или местна група от Фейсбук.

Аз от една седмица съм с нов диван от Икея и не мога да му се нарадвам още. Държах да е П-образен, но всичко което намирах беше прекалено голямо за нашето пространство. Икея имат нова серия Norsborg, на която диванът ми пасна идеално:
http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/S09125265/#/S19125255

# 276
  Да ви питам знаете ли до каква стойност пратки извън ЕС не минават през митница и не се плащат такси.  Искам да поръчам някои неща от Щатите , от Ихърб.

На сайта на iHerb си го пише:
"Orders over £15 via Postal Airmail may be charged a Value Added Tax (around 20%), a Customs Duty (around 12%) and a flat £8 from the UK Royal Mail as a handling charge."

Ето и официално: HMRC

# 277
Здравейте! Не ме познавате, но след изчитане на почти всички теми назад, аз имам чувството, че ви познвам  Laughing По едно време направо като роман ви четях - тръпнех да прочета коя си е намерила работа, на коя как й е минало интервюто, дали си е намерила квартира...  Mr. Green Laughing Sunglasses Темата е изключително полезна! Искам да ви благодаря за много информация, която споделяте!
ММ замина началото на септември. Аз заминавам средата на декември, а за жалост до към средата на февруари ще сме без дъщеря ни (почти на 3 годинки  Cry) Ще сме в Крю, сравнително близо до Манчестър.

За някои неща и аз да се обадя като много "веща", нестъпвала в Англия  Laughing
По повод на НИН-а и откриването на сметка. На ММ за НИН не са му искали доказателство за адрес. Каза, че интервюто му е минало за 45 секунди. Пита ли го как се казва, женен ли е и на коя дата и толкова. В Бърклис му искали минимум два документа, за да си направи сметка. Той вече имал писмо за Council Tax-a, но искали още нещо. Ходил с шефката си до банката, която е българка, но вече има британско гражданство. Казала, че каквото трябва ще разпише като работодател или гарант, но не се съгласили. Казали му да си чака писмото за НИН-а.
Някой пита за транспорт. На нас до там ни дадоха цена от 590лв за промишлено пале (120*120см) и до 800кг и 510лв за европале (80*120см) и до 600кг.

# 278
  • UK
Благодаря много на всички отговорили  Hug Сега ще се разровя и се надявам да намеря нещо в най-скоро време.

GreenP Аз поръчвах миналия месец от IHerb, пратката беше на стойност 37-8 паунда и нямаше никакъв проблем, взех си я от пощата

# 279
Привет!

От 3 седмици съм в УК. Веднага след като пристигнах си пуснах шофьорската книжка за смяна с обратен тракинг. Утре трябва да е при мен по данни от пощата.
В Барклис ми казаха, че с ID и доказателство за адрес ще ми отворят сметка, като за такова доказателство служи и писмото с НИН, което изпращат след интервюто. В Сантандер искат ID и шофьорска книжка като доказателство за адрес.
За НИН не искат доказателство за адрес.
Това е моят опит за момента.

Аз имам питане. От къде да купя хубаво пилешко месо. Това което съм взимала до сега е все едно сухо и пластмасово Sad

# 280
  • UK
Два документа искат, като единия е личната му карта/паспорта/шофьорската книжка, а другия е доказателство за адрес. В случая шофьорската книжка е доказателство за адрес, но не се брои за два документа, пак трябва да имате още един, удостоверяващ кой си.

# 281
Да, това казвам и аз ID/паспорт + UК шофьорска книжка/писмото с НИН-а.

# 282
Аз пък вече имам няколко познати, на които им откриват сметка без проблем в Барклийс и след седмица им се обаждат, че им я закриват.  newsm78

# 283
  • York
Аз пък вече имам няколко познати, на които им откриват сметка без проблем в Барклийс и след седмица им се обаждат, че им я закриват.  newsm78
#Crazy

Това е по -тъпо дори и от отказ на момента  Rolling Eyes

# 284
  • UK
Защо така? С пари вътре ли? Моят мъж като си откри сметка в Барклис внесе на момента 500 паунда. Възможно ли е да е нямало постъпления или движение по сметката и затова да са я закрили? Или явно после минават някакви други проверки и са счели, че неправомерни са им я открили. За доказателство за откриването през юни му признаха два документа - единият писмо от Нарик за приравняване на квалификация, другия писмо от общината за секция за гласуване. Тогава тъкмо минаха някакви избори и много хора преди изборите попълниха онлайн заявление за гласуване на определен адрес и после използваха обратните писма за доказателство. Ние използвахме адреса на наш близък роднина, при когото той отседна при пристигането, докато си намери квартира. Писмо от НИН нямахме, тъй като неговият е изваден преди години и още не е сменен адреса му.

Книжката сега каза, че я сменя, защото така застраховката на колата щяла да бъде по-евтина. Не знам дали е вярно. И освен това е в процес на търсене на семейно жилище и вече адресът на книжката съвсем скоро няма да е валиден, ще трябва пак да я праща за смяна на адреса... казва, че обаче ако направи застраховката на този адрес, на който е в момента, щяло да бъде по-евтино... нещо ми се струва, че тия врътки не са съвсем ок, но с тези неща аз не съм съвсем наясно.  Rolling Eyes

Аз също имам НИН от години, не знам как ще му сменя адреса, всъщност още тогава загубих пластиката, а документи от работодател и данните на работодателя от тогава не пазя. Вадиха ми го в една ферма, в която бях сезонно преди 7-8 години. Самия номер дори не знам. Поне съм сигурна, че имам, защото други познати колеги от фермата, си ги ползват, още са им валидни, не е бил някакъв временен.

Общи условия

Активация на акаунт