(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 93 454
  • 738
  •   1
Отговори
# 15
  • в здрача
alys пипера винаги го слагаме на най-слънчевото място. Кувията я правя 1 метър в широчина и в този 1 метър слагам 20 коренчета - през 10 см по 2 коренчета едно до друго. Следващия ред е през грубо 15 см. Не ползвам линийка - на око.

Направихме си експеримент тази година с доматите. 2 реда сложихме през 50 см по 2 разсада, а в останалите редове през 25 см /грубо през педя и малко/. Един и същи сорт естествено. И резултата бе, че тези, които бяха нагъсто дадоха в пъти повече домати, отколкото тези, които се ширеха.
Подобен експеримент си направих и с картофите - резултата беше същия.

Консервената фабрика почти затвори. Останаха върхарчетата /пипер, който е мъничък и слабичък, но запържен е поне за нашите вкусове - наслада/ и зелените доматчета да станат на туршия.

И аз имам една-единствена тиква /тиквище де/, грах - колкото за семе, бизела и зимния чесън ги загубих даже и като семе, но от всичко останало доволно количество. 
Иначе си карам на стария индиански метод - боб, царевица и тикви слагаме заедно.

# 16
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
привет и в новата тема Simple Smile

малкото чудо ме зареди с грах, спанак и репички - ще сеем в сандъчета и саксии, а скоро и в новата градинка Simple Smile

купи ми и някакви неземно грозни чушки  Laughing смятам да ги засея на нова фодина, белким тая годин а отгледам разсад навреме.

чушките са такива  Laughing харесал ги, защото приличат на домати. чакам да ми купи  и домат, дето да прилича на чушка  Laughing

# 17
  • в здрача
А това са камбита. Аз ги предпочитам за пълнене /разкошни стават когато се напълнят с боб/ и лесно се подреждат в тавичка. Чудни са и на туршия. И пресни на салата.
Има и сорт домат-чушка. Домат си е, не е толкова воден, месестата част е повече, леко розовее и е издължен като чушка и затова му викаме домат-чушка.
Кога слагаш граха? /обичам го, но рядко се получава, знам че се слага рано, февруари трябва да е засят, ама по това време градината беше цялата в сняг/.

# 18
  • Пазете Гор
...

чушките са такива  Laughing харесал ги, защото приличат на домати. чакам да ми купи  и домат, дето да прилича на чушка  Laughing

Чушковидните доматки са интересни, добивни и обикновено вкусни. Преди време гледах едни - първите китки са бяха съвсем нормални обли, а нататък започнаха леко да се удължават с всяка следваща китка, докато последните бяха направо тръбовидни, съвсем пиперчести.

Охлювите опасли спанака. Айде пак гранули и прочие.

# 19
alys пипера винаги го слагаме на най-слънчевото място. Кувията я правя 1 метър в широчина и в този 1 метър слагам 20 коренчета - през 10 см по 2 коренчета едно до друго. Следващия ред е през грубо 15 см. Не ползвам линийка - на око.

Сигурно така трябва да опитам, благодаря!

# 20
Пасифлора, трябва да попрочета как се въдят жаби и какви. Simple Smile
По-големи камънаци с неправилна форма, за да се образуват тунелчета под тях и много влага-това е рецептата! Joy  Друг вариант е да изпратиш дечурлигата да наловят някоя, но съвременните деца малко се съмнявам, че могат да я свършат тази работа...  Thinking  Но пък винаги има изключения!  Grinning

Да се похваля: елдата вече пуска цветове! Реколта дали ще изкарам: ще живеем, ще видим!  flower

# 21
  • Варна-София
Благодаря и аз за новата тема.

# 22
    И от мен благодарности за новата тема   bouquet
 Не знам дали си спомняте,но писах тук пролетта за едно растение,което  бях засяла-райски нар,в последствие установих,че се казва момордика.Та да ви разкажа за него-в началото беше много хилаво и стоя две седмици и се чуди дали да расте или не,но като си плю на петите  Grinning  и взе че порасна страшно много,върза плодове,че и узряха даже. Отчитам само като грешка,че малко късно го посях,но за напред живи и здрави ще си поправя грешката.И да не съм голословна,ето и снимков материал:

# 23
    И от мен благодарности за новата тема   bouquet
 Не знам дали си спомняте,но писах тук пролетта за едно растение,което  бях засяла-райски нар,в последствие установих,че се казва момордика.Та да ви разкажа за него-в началото беше много хилаво и стоя две седмици и се чуди дали да расте или не,но като си плю на петите  Grinning  и взе че порасна страшно много,върза плодове,че и узряха даже. Отчитам само като грешка,че малко късно го посях,но за напред живи и здрави ще си поправя грешката.И да не съм голословна,ето и снимков материал:

Crazy страхотно изглежда. обичам ярко оцветените плодове в късна есен  Blush даже и да не стават за ядене  Hug

къде вирее това чудо?  Blush

# 24
  • в здрача
Да добавя - и какво представлява? Какво е на вкус, кога се яде - признавам абсолютно непознато ми е.

# 25
    Ами за него четох,че доста се отглежда и в Русия дори,хората го отглеждат,като консумират основно зеления плод и листата с лечебна цел,но на нас много ни харесва ,когато плода стане оранжев и се разпука от само себе си-ядем вътре червените зрънца.Честно казано не мога да го оприлича  на вкус с нищо друго до сега,което ми е познато,сладко е и сочно,но  не ми прилича на нищо познато.
Ето и малко материал за приложението му:  http://hamhum.net/content/view/596/79/

Последна редакция: чт, 24 сеп 2015, 15:49 от Wonderrr

# 26
в България ли отгледахте това чудо? да знам да се огледам за семки за напролет  Blush

# 27
в България ли отгледахте това чудо? да знам да се огледам за семки за напролет  Blush

Да,да,тук  Simple Smile

# 28
 Hug ще опитвам значи  Hug

# 29
  • в здрача
Как го отгледа - от семки или разсад? От къде ги намери? Извинявай не съм чела назад, защото толкова беше зле положението в градината, че чак не ми се поглеждаше в темата.
А и щом свекърите спокойно си отгледаха лимон и си берат лимони защо да не вирее и в нашите ширини. А и ме зариби от снимките и прочетеното.

Общи условия

Активация на акаунт