(Био)зеленчукова градина - тема 31

  • 93 867
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
  • Мнения: 8 997
Гледай ти, никога не съм знаела, че мед може да кипне!  Rolling Eyes

Какво да правя с фасула, прибрах го, ама много от шушулките са напълнени, но зелени, не са изсъхнали /за стар боб говоря/, да вадя ли боба отвътре, че иначе май ще мухляса?
Много  късно го засях тази година, май.


# 196
  • Мнения: X
Нова, моя боб (руйния, за който питаш), го извадих от шушулките, сварих във вода, после добавих съвсем малко сол и стерилизирах в буркани 1,5 часа. Имах 4 буркана, от които два сготвих вече. Много е удобно да имаш под ръка такъв готов боб. Става и за чорба, и за яхния. Готвих го с много зеленчуци, влкючително зелени домати - вкусотия!
Оцета правя за втори път по рецептата на Пеп-4о. Опитвам на вкус и гледам дали е избистрен. След прецеждането (след втория етап) пак остава утайка, но тя не ме притеснява. Ето линк http://pep-4o.blogspot.bg/2010/04/blog-post_11.html. Дори тази година изпекох ръжено-пшеничен хляб, изсуших и използвах, както е описано в рецептата. Simple Smile Тя е от стара книга и най-вече, изпитана е. Ябълките рендосвам в робота на едрото ренде. Не съм обърнала внимание дали изплуват и колко. Simple Smile Спазвах стриктно рецептата, но не засякох кога започна вторият етап (ако се помъча, мога да го измъдря). Бях запомнила, че най-късно към края на ноември ще е готов, но според мене стана по-бързо. Важното е, че ми харесва вече.
Крушите много бързо омекнаха, така че не вярвам да издържат до Коледа. Развалените слагам в бидона за ракия, другото ще гледам полека да оползотворя. Иначе са много сладки. Simple Smile

Последна редакция: ср, 18 ное 2015, 14:28 от Анонимен

# 197
  • Мнения: 20 025
И аз направих ябълков оцет и вече дори го оползотворихме. Ще правя втора доза, защото много ни хареса.

# 198
  • София/Варна
  • Мнения: 1 522
verginiq.ts купувала съм семена за дълги тиквички от две фирми, едните реших, че не никнат и си купих от другите. Ако си от София, купувала съм ги от женския пазар, някъде към средата има две магазинчета за семена едно до друго.
Ето снимки на пакетчетата


Предния път като писах се оплаках, че едното пънче не е раждало тази година гъби. То се стресна и веднага се взе в шепи. Сега наваксва с бесни темпове
Гъби на 13. ноември
[img http://media.snimka.bg/s1/5027/036297841.jpg?r=0[/img]http://гъби на 18.ноември


И аз правих ябълков оцет тази година. Т.е. все още се прави. Разви си сам и то доста сериозна оцетна гъба. Сега чакам да се избистри. Единия оцет го правих с мед, а другия със захар. Този ,който е с мед много осезаемо ми мирише на мед, но е приятно.
алис защо не пробваш да си направиш оцет от круши. Мацката,която ми дава рецептата за единия модел оцет, ми каза, че ставал хубав оцет и от круши. Правел се по същата технология като ябълковия, но ако крушите са сладки се слага по-малко подсладител.

# 199
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Ммм даа,
И к:во правим  сега? Зюмбюлите ми са 5см.Ако се задържи така заКоледа  щеимам цъфнали зюмбюли. Миналата годинами се  загубиха хризантемите , тая  ще  ми  се загубят зюмбюлите а   са от едрите ,бели и  розови.

# 200
  • Мнения: X
Понеже вече имам достатъчно оцет, крушите ще ги бурканизирам, също и на сладкиши с пандишпаново тесто (много лесно и вкусно). Вчера успях да уредя една част от крушите, утре продължавам. Само добавих мъничко вода, за да попълни празнините тук-там в бурканите. Засега 2 буркана. Simple Smile През зимата ще е хубаво на нектар или за сладкиши, или за директно хапване. Това ми е първи опит без захар. Аааа, най-вкусното от круши - изсуших малко и ще направя още малко. Не знам защо досега бях против машинките за сушене. Вършат много добра работа. Изсуших си малко ягоди, череши, домати, ябълки, круши. Пробвах моркови, също стават, но за тях е по-лесно да се замразят или просто да са в пясък.
Моите гъбета са едни дребни Simple Smile, нямам търпение да пораснат.
Ползвала съм семена за дългите тиквички от фирмата на дясното пакетче (без човече).

# 201
  • София/Варна
  • Мнения: 1 522
rorik и моите хризантеми изчезнаха миналата година, но реших, че нещо аз съм объркала.
Аз съм гледала зюмбюли подаръци  в саксийки. Гледам ги първата зима в стаята и следващата година са метнати в градината. Така,че може да пробваш да ги преместиш с сандъче и да имаш по коледа цъфнали в стаята зюмбюли.
Но го дават другата седмица сериозно захлаждане, така че би трябвало да оцелеят.
Алис и на мен първата година пънчето с гъби даде значително по-малко гъбки.
Имам едни заразени хвърлени зад къщата, поливани са само от господ и онзи ден видях,че имат гъби, израснали от дъната на пънчете, че там най-влажно. Е не ги ядохме ние, а голите охлюви, но извода е че кладницата явно е много устойчива и ще ядем гъби дълги години

# 202
  • Мнения: X
Герундия,  bouquet
Купих две саксийки с жълти и цикламени хризантемки и утре ще ги засадя в градината. Дано ми се прихванат. А през пролетта, ако ентусиазмът не ме е напуснал, може да пробвам хризантеми от семена. Имах вишнево-лилаво зюмбюлче (точно от саксия), но го загубих при преместването на пролетните цветя заради разни ремонти. А някое от ровещите, предполагам сляпото куче, беше преместило част от нарцисите на комшиите навън, на една полянка и нали крадено цвете се прихваща най-добре, откопах и засадих в градината (преди няколко години през пролетта)  .  Sunglasses Mr. Green

# 203
  • Мнения: 22
Здравейте! Отглеждали ли сте фенел? Тази година посях фенел и поникнаха няколко броя, дадоха добро количество листа и все още са във форма. Но не направиха глави, въпреки че на пакетчето със семена беше отбелязан като "главест", а не като "листен" сорт. Наистина, засях го късно, заради статии в интернет, но не мога да преценя в това ли беше грешката или семената са такива, че да не се очаква да направят глави. Допускам по-скоро моя грешка, защото помня, че и от късните ми репички от миналата година не станаха репички, а листни растения за семена... но все пак, ако някой има успех с отглеждането на главест фенел, моля да сподели опита си!

# 204
  • Мнения: X
Аз така преди години садих целина за глави - всичко точно спазих -ама глави не видях .

# 205
  • Мнения: 31
rorik, не разбрах къде са зюмбюлите и 5см листа, или цветонос? Ако е само листа, и смяташ да ги пребираш вътре-
покрий ги с нещо тъмно.Достатъчна е хартиена торба, важно е да не влиза светлина. Ще расте на листа, а цветоноса
 ще се забави.Като направи 10-12 см листа ги откриваш и ем листата добиват наситения зелен цвят и цветоноса тръгва да расте.
Иначе има голяма възможност цветоноса да остане нъсък и дребен.
Моите луковици са засяти в саксийки и наредени в един хладилник  натъмно и с поддържана температура 1-2 градуса.
След като изкарат 40-50 дни ще излезят в един шкаф на тъмно,но при 12-14 градуса и като направят листата
 влизат в къщи на топло и през януари ще цъфтят.
   Само препоръчвам, не съм специалист.като прецъвтят влизат в градината да се охранват за следващата година.
 А кланницата на трупчета дава 4-5 години, докато изяде материала.
И който заразява с мицел, да има напредвид- трупчето трябва да е с кората.
По- бързо, но с по-кратко плододаване /примерно един сезон/ получавам с заразяване на опилки от рязане
на дърва/меше/ накиснати във вода за няколко дни,объркани с малко мицел и натъпкани в найлонови торби.
Няколко дупки с ножа за да дишат, а след 30-35 дни порядъчно надупчени. На около 50-я ден вече бе така:


# 206
  • Мнения: X
popo13, как съхраняваш или оползотворяваш кладницата, която не сте изяли веднага?

# 207
  • Мнения: 31
Кладницата изкарва спокойно няколко дни в хладилник.Тъй като си бера и от гората,
другия вариант -бланширани и във фризера.Трети вариант- бланширане за 10мин, заливане с марината на д-р Йоткер
и след това стирилизирани за 20мин. Най бавно оползотворяваме тези от фризера.
Но всяка есен се обработват около 30кг. за зимнина.

# 208
  • София
  • Мнения: 24 839
Защо ги стържеш, аз от няколко години правя оцет и нарязвам на ситно, не стържа.
Тази година за пръв път правих с мед, досега със захар.
Много хубав мед, направо ми се свидеше.

Ще стане, ако нямаш оцетна гъба мога да ти дам.
Тази година направих ябълков оцет по стриктните указания на един природен лечител.
Стана чудесен.
Ябълките трябва да са сладки, да няма загнило.
Дори трябва да преседят около месец след откъсването им, за да останат само здравите.
Най- лесния начин е да се направят на сок- при нас има промишлена сокоизстисквачка- носиш касетите, пред теб мелят и изстискват, и пълниш в свой амбалаж.
Шишето от минерална вода трябва да се изреже отгоре така, че диаметъра на отвора да е равен с този на дъното.
Пълни се на 2/3 със сока, слага се тензух отгоре и се оставя да ферментира.
Нищо не му се прибавя, за да стане наистина натурален.
Докато ферментира се издига нагоре и хвърчат винарки около него.
Когато спадне на първоначалното ниво- при мен отне 2м., се декантира внимателно и се оставя отново в покой няколко дни, за да се утаи фината утайка.
Невероятен аромат и цвят, и вкус се получи.
Пък и много по- лесно.

# 209
  • Мнения: X
Запазих си указанията за кладницата и оцета, благодаря! Ще опитам, когато има материал. Simple Smile Втората партида оцет е станал за около 70-75 дни (проверих кога съм писала в темата за консервиране). Смесих две последователни партиди, реших, че може.

Общи условия

Активация на акаунт