(Био)зеленчукова градина - тема 31

  • 93 860
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 21
Много ми харесаха дългите тиквички,как се казват,за да търся семена?

# 181
  • Мнения: 1 754
Куркума, стискаме палци да стане хубав оцет. Добри, красота, ама най ми харесаха зелките  Embarassed Аз, като за първи път, има една прилична, не много голяма, май още една такава се очертава, и една колкото юмрук. Другите няма да станат на зелки. И при мен се сетиха да пораснат големи тикви цигулки чак сега есента, ама уви, няма да узреят.
Ето пащърнак
http://media.snimka.bg/s1/5024/036292343.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/5024/036292344.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/5024/036292345.jpg?r=0

И моите хризантеми, част от тях комшийка беше понесла към боклука, та ми ги даде, ще си направя дълга дълга леха по новата поляна.
http://media.snimka.bg/s1/5024/036292346.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/5024/036292347.jpg?r=0

Зелките
http://media.snimka.bg/s1/5024/036292348.jpg?r=0
Тук съм пропуснала лук, като съм го вадила, цяла леха  Grinning
http://media.snimka.bg/s1/5024/036292350.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/5024/036292351.jpg?r=0
Новият ми черен касис  Heart Eyes http://media.snimka.bg/s1/5024/036292352.jpg?r=0
Много и много круши, докато да ги оберем, всичките изпадаха, голям срам. http://media.snimka.bg/s1/5024/036292363.jpg?r=0

# 182
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 968
точно такива са и моите жълтурки Simple Smile стари бабини и неунищожими са Simple Smile

зелето иска дъждуване  Peace за първи път го пръскаме с пръскачката за трева и стана Simple Smile

зелените тикви могат да се готвят като тиквички  Blush пробвах в супа и в постна мусака Hug

# 183
  • Мнения: X
Тази година и аз направих десетина и повече литра ябълков оцет. Много хубав става. Моя го опитах на вкус и понеже се беше избистрил, прецедих и сипах в бутилки. Не съм засичала време.
Не знам как така не ми излизат съобщения от преди няколко дни и ги виждам чак сега.
Герундия, благодаря за отговора за гъбите! Моите пънчета ги засях (хайде да не е заразих) с мицел, като продупчихме дупки. Сега са избили гъби тук-там и след като наръсих с Вениш около пънчетата, се надявам да пораснат (а не да бъдат изядени от охлювите).
Дългите тиквички се казват Режещи се или Дълги (Режещи се). И аз съм доволна от тях. Но тази година за пръв път имах от кръглите, от които също съм много доволна - много добре раждаха. Пробвах и едни тъмно зелени, които по-скромно се представиха.
За зелето - при мене много добре вирее в градината с най-малко слънце и почвата е песъклива. Доволна съм от сорта Кьосе. Тази година не му обърнах голямо внимание (насадих малко), защото малко ни поомръзна. Миналата година предимно зеле имах като зимнина (освен кисело, различни салати в буркани). Важно е да не се късат листата му, докато расте. От тазгодишните сложих четири в бидонче, а другите (три-четири) са още в градината и като реша да направя салата или да готвя, тогава ще ги бера.
Мама Гали, други години не всички цигулки са успявали да узреят, но пак са много вкусни. Тази година почти всички узряха навреме, по-дребнички са, може би, защото не поливах много при картофите, където са ми тиквите. Много ти е хубав касисът, дано порасне голям и вкусен! Heart Eyes А хризантемите са приказка!

# 184
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Много впечатлен съм от пащърнака ти, mama_gali. Работата е там, че ако не се погрижиш за съхранението му, много е вероятно коренищата да се спаружат. Може някакво опаковане за запазване на влкагата да помогне. Моята практика за съхранение е следната:

Оставям известен процент от растенията в почвата. При сравнително меките зими напоследък не е никакъв проблем да се вадят и в студени и снежни дни.

Извадените коренища смилам с други корени, подправки и зеленчуци, осолявам обилно и съхранявам на тъмно  в буркани без стерилизация. Добавям по лъжица-две-три във всяко ястие вместо сол. Конкретна рецепта нямам, слагам каквото има: смилам нестандартни дребни чушки, дефектни не много водни доматчета, магданоз(корени и листа), целина (глави, корени, дръжки и листа), лук глави, моркови с листа, листенца босилек, понякога девесил.

Любимо ми е след работа в студен ден навън да си сипя чаша топъл бульон (пилешки, телешки, свински) и да гои подправя с лъжичка от тази подправка и наръся с черен пипер.

# 185
  • Мнения: X
Моя пащърнак и едни дребни моркови ги рендосах на едро в робота и са замразени (всъщност, това стана преди време и вече почти свърши). Обаче за следващата година предвиждам да отглеждам повече пащърнак и тогава сигурно ще затварям в буркани с други подправки. Обичам да слагам много зеленчуци към яденето.
Намислила съм да консервирам крушите, че омекнаха и като гледам, не издържат дълго. Дали ще ми се получи да ги сложа обелени и изчистени без захар в буркани и стерилизирани?

# 186
  • Мнения: 555
Малките недозрели тикви (от тези свинските, цигулките ...) са Чудни заместители на готварските тиквички. Много са вкусни!!! Даже вчера готвих една леща и нарязах парче от такава тиква - стана много вкусна  bowuu chef  Blush

# 187
  • Мнения: 8 997

На втория етап от приготвянето на ябълковия оцет съм - прецедих и отстраних плодовия пулп, добавихг още малко мед и оставих да втасва... 60 дни. Чудесен начин за оползотворяване на разни криви, паднали и дефектни ябълки. Нека стане де. Много играчка падна със стъргането и много сериозно се замислих за покупката на блендер. От около 12 кг дефектни ябълки излезе към 6.5 чист пулп, и сега прецеденият (бъдещ) оцет е около 10 литра. Стискайте палци да стане, де, за първи път се пробвам.


Защо ги стържеш, аз от няколко години правя оцет и нарязвам на ситно, не стържа.
Тази година за пръв път правих с мед, досега със захар.
Много хубав мед, направо ми се свидеше.

Ще стане, ако нямаш оцетна гъба мога да ти дам.

# 188
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
От крушите, но докато са зелени и още не омекнали става страхотна туршия.
 alys защо не пробваш да ги направиш на сладко? А и какви круши са - защото има няколко сорта зимни, които се ядат чак по Коледа.
Аз не разбирам на круши - ям ги само на туршия.
Ние не го прецеждаме ябълковия оцет, стои си така целогодишно и си наливаме в шишета когато го изпразним. Ама с оцет си подправяме и чая, и туршията  Embarassed много се яде у дома това нещо. И заливка си правим на салати - 2-3 супени лъжици ябълков оцет, горчица, чесън и 1 супена лъжица кисело мляко. Подправка за тиквички, за пържени върхарчета /чушки/, даже за варени картофи.
Круд и ние не стържем ябълките за оцета - на тънки резенчета ги режа и пак ми писва докато напълня бидона, представям си да ги стържа.

# 189
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Аз имам ммного хубаво ренде  Wink.... Абе за блендер си е работата - да не ги прави на пюре, но и да не остават едри парченца. Много се колебах дали да стържа или режа, пък избрах първото. В нета рецептите и препоръките са безброй. Може би постъпих правилно - пулпът, който прецедих и изхвърлих беше станал като кадифе и по моему беше дал всичко от себе си, както казват футболните коментатори.

Искам оцетена гъба, нова, и още как. Ще ти се обадя!

По рецептата, по която работя, оцетът ми ще отлежава на топличко в покрито с тензух бидонче в следващите 60-80 дни, и после ще го прехвърля в бутилки. Не знам какво да му гледам за степента на готовност - избистряне ли, вкус ли? Моля споделете практиките си и опита.

На градината все още има няколко кофи ябълки, дали да не направя още евдна доза?

# 190
  • Мнения: X
Круд тази рецепта дали е читава http://saveti.framar.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0% … D1%86%D0%B5%D1%82  ?
 Аз не съм фен на пластмаса и предпочитам продуктите да са в стъкло / глина ,порцелан или подобни /
 Та например оцет в дърво получава ли се - някакво каче и буренце ?

# 191
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
Та например оцет в дърво получава ли се - някакво каче и буренце ?
Да, ама после не можеш да го ползваш за нищо друго - само за направата на оцет. Това е малко неудобството на буренцата и каците. Пластмасата, стъклото - измиват се, не оставят следи, т.е. аромат специално от оцета, докато бурето - ако после сложиш вино в него вероятността да пиеш винен оцет е голяма /освен ако точно това не целиш, де/.
Имам определени пък стъклени буркани, в които слагам само кисел чесън - те просто не могат да се сбъркат - колкото и да ги миеш, с каквито и препарати от тях се разнася силен аромат.

# 192
  • Мнения: X
Ами аз няма да го ползвам за друго - може би големи буркани или нещо удобно.
  Намерих рецепта в шишета от минерална вода - удобно е . Не съм  100% сигурна в безопасността на опаковката - тъй щото например това шише е направено за вода - не за оцет . Не се втелясвам много и не съм свръхвнимателна . Но държа на естествени опаковки или съдове.

# 193
  • Мнения: 8 997
Моят опит е разнообразен  Mr. Green, първата година ги оставих около 4 месеца нарязани в бидон в мазето, че така ги прави комшийката, седят зимата, по-бавно ферементират, че е по-хладничко, добавена е захар, ама колко се добавя така и не разбрах, като я питам колко, "ако са ти сладки ябълките - малко, ако са ти кисели - повече"  Crazy.
Някъде напролет ги прецедих, вече в стъклени съдове, но пак с широко гърло, тогава се слага оцетна гъба и седят още около 2 месеца, горе-долу докато се дообразува гъба и се избистри. После пак се прецеждат и вече се затварят бутилките, предишните два етапа са с тензух отгоре.
Ако стои още 2-3 години - пак прави малко мътилка, може и оцетна гъба да завъди, та като извадя стара бутилка и още веднъж цедя, ако не ме мързи.

Сега вече ги правя по бързата процедура, нарязани в бидонче, добавена захар/мед на око, вода догоре, а  ябълките поне на педя под отвора на бидона, че много напират да излизат, покрити с тензух и по възможност при ежедневно разбъркване, на стайна температура, готови са за прецеждане като потънат на дъното.
Тогава прецеждам и останалото е същото.

Да не би като са рендосани да не изплуват отгоре, тогава си заслужава гърча, че аз първата година ги затиснах с половин сервиз чинии, да не изплуват и да не мухляса горният слой?


Как става в шишета от минерална вода разбъркването, те са с тясно гърло, или имаш предвид за после, когато е готов оцетът?

Последна редакция: ср, 18 ное 2015, 11:30 от нова

# 194
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Круд тази рецепта дали е читава ...

Нямам представа - за първа година правя оцет. Новак съм в тая област.

Ползвам бидон от пластмаса за хранителни цели, и нямам съмнения, че стъклото е най-подходящо, но просто нямам дамаджана със нужния обем и форма. Ще ползвам бидона до готовност на оцета, след което ще го прехвърля в тъмни бутилки.

И аз доподсладих с мед, нова. Имам малка партида от по-предната година - очевидно не беше вентилирана добре, та взе че леко кипна (изложих се пред нов клиент, за беда, ама какво да правя. Замених го, ама срамът остана), и се намери точното й приложение.

Плевих ягодите и мисля да сложа излишните в тенекии и в дупки на един стар бидон.

Общи условия

Активация на акаунт