(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 94 500
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
  • Елин Пелин
За първа година имам рукола. Цъфти си и не ѝ пука. Simple Smile Ще видим как ще е след зимата. Също засега листната целина и манголдът са съвсем добре. Една част от манголда (листното цвекло) прибрах в пясък в мазето, за да видя как ще му се отрази.
Не съм сигурна, че мицелът ще издържи до март, ако се купи сега. При мене се залежа около две седмици в хладилника и пшеницата беше силно побеляла от прорасналия мицел. Цвети, питай дали е добре да купиш мицел сега.
Сега мицел няма. А и нещо друго някой отглежда ли тай бери и успява ли? Пролетта закупих 15 корена само един уцеля и тои не и растеше.

# 226
Не съм сигурна, че мицелът ще издържи до март, ако се купи сега. При мене се залежа около две седмици в хладилника и пшеницата беше силно побеляла от прорасналия мицел. Цвети, питай дали е добре да купиш мицел сега.

Alys, мицелът се е размножил в хладилника, затова е побелял - това е гъба и й е допаднал климата в хладилника Simple Smile
Манголдът, издържа зимните температури, напролет очаквай цветоноси Wink

# 227
Моят манголд и първата година тук-там пускаше цветоноси. За мицела ми е ясно, че се е размножил, но това означава ли, че може да престои няколко месеца в хладилника? Според мене, не може, защото ще му свърши храната. Дали има значение материала, с който се храни кладницата? Прави ми впечатление, че шапките на гъбите са много тънички. Възможно е да е така, защото са още малки. Ако охлювите не им видят сметката, пак ще пиша, когато пораснат още (сега са от 1 до 5 см в диаметър).

# 228
Здравейте! Хайде да пишем "какво е още живо в моята градина", ако градините ви са на територията на България. Това е полезна информация. В моята градина продължават да са живи и здрави морковите, фенела, киселеца и репичките. Под найлон имам лук, репички и подрастващи салати. Покрих и морковите в неделя, а хризантемите ги изразях, ще ги изсуша отделно и ще ги пазя като средство срещу попово прасе, ако се наложи. Жива, здрава и зелена е детелината от "ливадната" площ. Ах, да, и магданозът продължава да расте, само че с настъпването на есента вече пуска разклоненията си хоризонтално полегнали по земята, а не нагоре. Има и цъфнали ягоди, но не мисля, че ще дадат плод през зимата... но кой знае... А като цяло въпросът е - какво издържа у нас до границата на замръзването и  след нея, ако трябва и с покритие, но без специално отопление?

Последна редакция: пн, 30 ное 2015, 22:59 от Alfaalfa

# 229
  • Пазете Гор
При мен има съвсем ползувателни праз, хрян, зелки, спанак, магданоз и зелен лук. Ако се поразтърся, ще изскочи някой и друг корен пащърнак.

Искам да се похваля с оцетна гъба! Само преди две-три седмици взех парченце от една наша съфорумка и днес целия бидон е покрит с гладка, сивкава ароматна, с видимо чудесно здраве гъба!

Има ли начин и ак се съхранява гъбата след бутилирането на оцета?

# 230
Честито, Куркума! (този ник повече ми харесва) Simple Smile

Гъбата се съхранява в буркан с малко оцет в хладилника или в хладно мазе. През около половин година хвърляш оче и ако се налага доливаш оцет.

В зеленчуковата ми градинка вече няма нищо,  извадихме компоста от компостера, че се беше претъпкал, разхвърляхме из градинката и прекопахме.
Не успях предзимно да насадя лук и спанак и много ме е яд.  Cry

# 231
  • Елин Пелин
В моята градина и по точно в парника е рай за окото,пъле е с марули,лук ,чесън и копър,от който вече се похапва. А навън зеле,спанак и рукола, която вчера беше -2градуса сутринта и нищо и няма а не е и завита. А относно мицела за кладници ако имате топло и влажно помещение може и сега да се действа.

# 232
В моята градина сега имам праз, зелен чесън, зелен лук, лапад и малините още зреят  Crazy Имам още 1-2 малки зелки и цвекло. Разчистила съм , прекопала, малката ми Пипи посади 3 лалета, нямам вече какво да правя, ходя напред назад по пътечките и правя планове за пролетта, кое къде ще слагам.

# 233
При мене също има зеле, листно цвекло и листна целина, цъфтяща рукола, магданоз, ягодите се опитват да плододават, но едва ли зелените ще узреят. Имах точно едно плодче годжи бери Simple Smile)), още не са му опадали листата. От парника изчистих всичко, че трябва да насипваме вътре, а дали ще успея да сея нещо предзимно там, ще видим. Чесънът и балучката са поникнали. Имам необрана ряпа, но тя май остана почти само на листа. Опитах една, беше с големината на репичка.  Wink Кладницата расте, сложих да готвя от нея. Не всички пънчета имат гъби, но както писах вече, добре, че поне някои се разписаха.

# 234
Здравейте.И аз имам  в градината зелен лук,резене,магданоз,риган,целина,лавандула,хрян,спанак.Искам да питам дали някой е отглеждал ревен и как го ползва?Насадих моркови и малко грах.Искам да видя дали ще станат напролет по-рано.Купих си семена валериана и мисля да насадя малко .

# 235
  • Пазете Гор
...Насадих моркови и малко грах.Искам да видя дали ще станат напролет по-рано.

Няма да станат по-рано, а в много части на страната е много вероятно напълно да се загуби сятото.

Грах и моркови се сеят горе-долу по едно време рано напролет, а желанието за ранна продукция може да се удовлетвори с подбор на по-ранни сортове.

# 236
Забравих да напиша, че имам земна ябълка. Също така новите ми хризантеми са добре. Дано издържат зимата. Сложих връхчета за вкореняване навън и вкъщи, ей така за проба. Simple Smile

# 237
  • На Дунава
Гаргите ми изяждат засятите грахчета! Методично и ентусиазирано! Толкова самоотвержено, че след тях пръстта остава рохкава на дълбоко, явно се надяват и в дълбочина нещо да намерят. Освен това са неимоверни почитателки на белите ми пластмасови лентички, с които надписвам в началото на реда какво съм засяла. Минават, прочитат, хвърлят. И то на далече! Истината е, че ме забавляват повече, отколкото ме е яд.
До миналата година слагах регулярно сушен грах (от този от хранителния магазин), за да си произведа поници - вкусни са ми. Но откакто взех тази градинка с птичата популация, поници не сме яли. Но други бели май не ми правят, така че ще си ги храня - може би пък заради тях охлювите не нанесоха кой знае какви поражения?
В градината имам репички - хубави листа и съсухрена грудчица, надявам се растящ спанак, манголд, лук и чесън, червено цвекло, няколко летаргични салатки, чудесен копър, тук-таме случаен магданоз (и той много вкусен), розмарин и мащерка. Интересно как празът ми, засаден от разсад през юни, не мръдна хич в развитието си. Остана си на моливче, но не умря. На съседен ред същият сорт, сложен месец по-рано, стана през растение: едно относително голямо, едно моливче, едно голямо, едно моливче. На всичките съм добавяла компост и веднъж пилешки бъркоч.... гатанка.

# 238
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
бибияна, ние сме на принципа "има за нас - има и за тях" и не страдаме за загубите - гледам, че не сме сами   Laughing

подсети ме за репичките - довечера ще видя как са  Peace месец от засаждането мина, значи би трябвало вече да ги ядем  Hug

# 239
Четейки кой с какво разполага, в общи линии съжалявам, че нямам засят навреме есенен копър. Есенните репички вече започнаха да правят глави, не много едри, но наистина много вкусни. Морковите, които преди студовете бяха горе-долу на вкус, сега са много ароматни и сладки. Не зная на какво се дължи, може би просто предпочитат по-хладното време. Салатите растат, но са много далеч от състояние за реколта. Фенелът се чувства също много добре в есенната прохлада, а за копъра наистина съжалявам, че нямам прясно засят, след като научавам, че и той вирее добре през есента. Догодина ще го предвидя. Другото, което ме впечатлява, е, че невенът също спокойно се развива и "весело си цъфти" през есента (според градинките и дворчетата, които виждам в София). И за него ще помисля през следващата година. Поздрави на всички и благодарност за споделения опит.

Общи условия

Активация на акаунт