(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 94 525
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
Чета ви с такова удоволствие,че не е истина.Разписвала съм се броени пъти при вас ,тъй като все още се учим(беше ни първа земеделска година).
Та нахлувам с две питанки:
-имам една торба земна ябълка(гулия) и искам да я направя на туршия.Въпросът е как?Намерих вариант с листа от дъб и т.н.,което няма откъде да намеря  и само със сол и вода(което ме довежда на мисълта,че ще трябва да се пресече,но не знам кога).
-червения лук кога се сее?Срещнахме противоречиви мнения из нета и насяхме една част есенно и другата част оставихме за пролетта.

Ще съм много благодарна на всяко мнение.
Сърдечни поздрави

# 241
Как да си засадя/засея  невен?
Със семена или разсад - кой сорт е лечебен , кога се засява - присажда .

# 242
Снимах едно пънче и стърготините от пролетта. И двете се стараят Simple Smile. Отгоре слагам утайката от кафе. Чудя се дали в този вид вече са за откъсване гъбите (големите имам предвид, разбира се). Ето ми и хризантемите. Много им се радвам.

# 243
В един двор вчера видях големи и хубави латинки  Rolling Eyes декември е.... Иначе и аз имам още невен да цъфти.... това е бурен, бе... Аз си го завъдих от един голям стрък, оскубах от тротоара, не помня кой сезон беше, ама за една година завзе градината, сам се сее, много лесно се гледа, мисля. че когато и както и да си го посадиш, ще се хване. Сортове не знаех, че има  Embarassed

# 244
  • Пазете Гор
И при мен невенът се самозасява и все още цъфти. Но може би е някакъв плевелен, а да има и културен. Инак - едногодишно в повечето случаи растение, размножава се както вегетативно, така и със семена през май-юни, младите растения понасят разсаждане. Билка е, а изсушените млади цветни листенца (чашчелистчета, плодник и тичинки) са подправка, така наречения сиромашки шафран. Не напълно, но съвсем успешно заместват шафрана в разни гозби. Малко пипкава работа е, защото не се обира наведнъж, ами по шепичка-две през известно време, ама какво пък - има го в изобилие.

Семената на невена приличат на умалени, изсушени, сбърчени динени резени. И сега може да се съберат от някоя градина или бордюр.

Докато се подмотавах, в близката железария свърши торопочвената смес, от която бях доволен тая година. В последните сезони търпя много неблагополучия с тия смеси и загубих немалко разсад по тая причина.

Грудките на гулията,  bonbolina, след почистване и измиване, у нас нареждаме в дълбок буркан (например трилитров), мушваме някой и друг стрък целина и затискаме отгоре с обръч вишневи или дюлеви клонки. Саламурата приготвям така - на всеки литър вода добавям 40 гр кристална сол, и след разтварянето й я наливам в буркана така, че да останат 3-4 пръста саламура над най-горните грудки.

# 245

Грудките на гулията,  bonbolina, след почистване и измиване, у нас нареждаме в дълбок буркан (например трилитров), мушваме някой и друг стрък целина и затискаме отгоре с обръч вишневи или дюлеви клонки. Саламурата приготвям така - на всеки литър вода добавям 40 гр кристална сол, и след разтварянето й я наливам в буркана така, че да останат 3-4 пръста саламура над най-горните грудки.

Не се претаква,не се пресича ?

# 246
По това време още бера физалиса. Много съм доволна- здрави растения, почти никакви грижи, освен поливане в големите жеги. Плодчета има още доста да зреят. Много обичам вкуса им.

# 247
  • Пазете Гор
...Грудките на гулията,  bonbolina, след почистване и измиване, у нас нареждаме в дълбок буркан (например трилитров), мушваме някой и друг стрък целина и затискаме отгоре с обръч вишневи или дюлеви клонки. Саламурата приготвям така - на всеки литър вода добавям 40 гр кристална сол, и след разтварянето й я наливам в буркана така, че да останат 3-4 пръста саламура над най-горните грудки.
Не се претаква,не се пресича ?

В нашата практика не сме се занимавали с такива неща.

# 248

В нашата практика не сме се занимавали с такива неща.

Благодаря ти много!

# 249
Тази година правих сурова туршия в 3 литров буркан със сол (5 с.л.), захар (3 с.л.), оцет (3 с.л.) и вода (от зеленчуците моркови и зелени домати). Само солта ми идва в повече (понякога обезсолявам за няколко часа във вода), но ометохме първия буркан и мисля да сложа още един с добавка на земна ябълка. Вече няма листа, освен целината. На първата партида туршия сложих листа от хрян (мама Гали  Heart Eyes), дюля, вишна и целина плюс синапено семе. Обаче плюсът е, че сега имам домашен оцет.

# 250
Куркума би ли споделил каква точно е тази почвена смес - линк или име на производител  bouquet

# 251
Снимах едно пънче и стърготините от пролетта. И двете се стараят Simple Smile. Отгоре слагам утайката от кафе. Чудя се дали в този вид вече са за откъсване гъбите (големите имам предвид, разбира се). Ето ми и хризантемите. Много им се радвам.

Хубави хризантеми! И аз се радвах на моите тази година, защото се бяха изгубили, а в детсктие си години много обичах да ги мириша... е, тази година успях да ги подхвана отново, засега розови и виненочервени, планирам също бели, жълти и керемидении. Обаче силният вярът преди две седмици ги изпонатръшка и ги изрязах. Сега съхнат на отделна купчина и ще бъдат складирани отделно, защото се твърди, че прогонват поповото прасе. Аз, слава Богу нямам, но знае ли човек кога може да се появи някое гладно попово прасе отнякъде... и ако това стане, ще бъда подготвена и ще го посрещна с шепа изсушени хризантеми около корените на зеленчуците.  Wink

# 252
  • София

-имам една торба земна ябълка(гулия) и искам да я направя на туршия.Въпросът е как?Намерих вариант с листа от дъб и т.н.,което няма откъде да намеря  и само със сол и вода(което ме довежда на мисълта,че ще трябва да се пресече,но не знам кога).

Моят съвет е да не я правиш на туршия, а да я употребиш като салата.
На рендето настъргваш, прибавяш сол, оцет/ ябълков/ и зехтин.
Става чудесна.
Ако намериш по- голямо количество, правиш трап, засипваш с пясък и рохка почва, и вадиш когато ти се иска.

# 253
  • София
Как да си засадя/засея  невен?
Със семена или разсад - кой сорт е лечебен , кога се засява - присажда .
Продават семена, засей ги рано на пролет.
Всичките са лечебни, просто цветовете са от бледо жълто до наситено оранжево.
И в момента в градината ми цъфтят.
Направих мехлем от цветове, пържени в чиста и прясна свинска мас, който е идеален за рани, лишеи, напукани пети и др.
Ако изсушиш цветове и листа, се използват за противовъзпалителен чай.

# 254
  • в здрача

Моят съвет е да не я правиш на туршия, а да я употребиш като салата.
На рендето настъргваш, прибавяш сол, оцет/ ябълков/ и зехтин.
Става чудесна.
Ако намериш по- голямо количество, правиш трап, засипваш с пясък и рохка почва, и вадиш когато ти се иска.
Може и да не е настъргана, а само нарязана - чудесна е. Направо разкошна. И на другия ден пак е вкусна, дори още повече /до трети ден никога не ни е оставала/.
И на туршия е супер, но докато измия необходимото количество за 3 литров буркан и ми се отяжда.

Общи условия

Активация на акаунт