(Био)зеленчукова градина - тема 31

• 93 773
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
хип-хип  Laughing

# 61
...вчера сготвих картофена супа с пера (листа) от моркови. Толкова вкусно стана, че вече няма да изхвърля и едно листенце от този зеленчук. Още се облизвам.(съжалявам, но няма емотиконче, което се облизва от едното до другото ухо)...ммммм
Е тука Куркума трябва да се пръска от гордост, щото първи повлече крак и сподели с нас!!!
Три пъти ура за Куркума!!!

bouquet за Куркума.

# 62
  • Варна-София
Не е късно да си вкорените вегетативно босилек за зимата - за кашлица, бронхити, салати, спагети. Ето гледам в чашата напъпват коренчета - обещала съм на колежката босилкова градинка. Зимата ще я пръскаме с цитрусова настойка против паяжинообразуващ акар - всичко сме намислили.

# 63
  • Някъде Там
Не е късно да си вкорените вегетативно босилек за зимата - за кашлица, бронхити, салати, спагети. Ето гледам в чашата напъпват коренчета - обещала съм на колежката босилкова градинка. Зимата ще я пръскаме с цитрусова настойка против паяжинообразуващ акар - всичко сме намислили.

Как? във вкъщи ли? Нещо не ми се получава не мога да разбера защо нищо не поникна Sad иначе искам босилек и копър и магданоз в стаята но не изникна въобще Sad

# 64
Алекс, няма ли кой да ти даде едно клонче поне, много лесно се вкоренява във вода.

# 65
  • Някъде Там
Алекс, няма ли кой да ти даде едно клонче поне, много лесно се вкоренява във вода.

Ами от сортови семена посях във хубава почва с тор, вътре е саксийката в къщата и не излезе нищо Sad

# 66
При мен успешно се вкоренява отрязаното основно стъбло на босилека, а стъблата, които са от допълнителните клончета, разклонили се след отрязването на основния (те са по-млади и крехки на вид), не пускат коренчета поставени във вода и увяхват сравнително бързо - за 5-6 дни.

# 67
  • Варна-София
Пак пробвай, при мен празно няма - всичко се вкоренява.

# 68
  • на пъпа на Златията
В четвъртък температурите ще са12градуса дневните , а нощните  Всичко ми е още в градината.
Стелт,къде е адреса за времето който показа последно?

# 69
Ами от сортови семена посях във хубава почва с тор, вътре е саксийката в къщата и не излезе нищо Sad

Най-вероятно много надълбоко си насяла семената. Опитай съвсем малко да ги затрупаш с почва, а дори можеш половината да ги наръсиш, да притиснеш леко отгоре и ще ти поникнат (или едните, или другите).

Рорик, напоследък се доверявам на http://www.accuweather.com/bg/bg/bulgaria-weather. Дават прогнозата и за по-малки населени места. Не мисля, че имаш повод да се притесняваш за времето. Няма много ниски прогнозни температури дори за при нас. Е, не е приятно да вали и духа. Simple Smile Остана ми един ред и половина картофи да вадя, но като е кално няма как да стане. Не знам кога да берем ябълките, крушите и дюлите, но поне не трябва да е дъждовно. Крушите са ни зимни и ми се иска поне до края на месеца да са на дърветата.

# 70
Здравейте! Изпуснала съм темата.
Да ви питам нещо. След едно рязко падане на температурите и дъжд няколко дена преди време доматите ми се развалиха ужасно. Мисля, че мана ги хвана. Имах  много плод по растенията, махнах заболелите, но така и нищо не спасих. В момента съм обрала всички зелени, но предполагам, че докато узреят, ще изгният и те.
Въпросът ми е можело ли е с нещо да ги напръскам, при положение че в онзи момент е имало и такива за ядене?

# 71
  • Варна-София
Аз не бих пръскала щом вече се яде. Ако имам такава форсмажорна ситуация по-скоро бих нарязала и замразила, стига малко да са избистрени доматите. Който е мераклия за туршия - туршия.

# 72
И при мен стана така като заваляха дъждове преди 2-3 седмици. Изскубах растенията до едно, но не ги хвърлих в компоста. Плодовете обрах и занесох вкъщи. Мислех, че ще се зачервят поне малко, та да изрежа маносаното и да ползвам другата част. Ама не! Стана по-зле и изхвърлих всичко.Само седмица преди това го мислих с найлони ли да ги завивам или да ги изскубя и закача някъде вкъщи вързани за корените. Е, не и тази година. Simple Smile

# 73
  • Варна-София
Който е садил дайкон, сигурно вече вади за салата. Не хвърляйте зеленията, а я добавете към зеленията за "баница със зелено", или добавете в супата. Ако ви идва в по-голямо количество - замразете за зимата. Така ще си имате източник на магнезий (хлорофил) и няма да купувате хапчета от аптеката. Като количество добивът от листа при дайкона е равен, ако не и по-голям от този на кореноплодите.

# 74
  • На Дунава
А шумата на морковите само като подправка ли се добавя в зеленчуковата супа, или си се слага сериозно като съставка?  Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт